Tisztelt Szakértő!

Lakáshitel szerződésünk, mely Fiatalok Otthonteremtési támogatásával kombinált volt, 2009. július 3.-án került aláírásra (adásvételi szerződés 2009. május., ebben már rögzítésre került a hitelkonstrukció, amit már megigényeltünk a banknál). Mivel akkor volt az utolsó lehetőség az ilyen támogatások igénylésére, a szerződések megkötését engedélyezték 2009. július 30-ig.

Viszont most mindenhol azt olvasom, hogy Utólagos FOT abban az esetben igényelhető utóbb született gyermekek után, ha 2009. július 1. előtt született a szerződés.

Kérdésem az lenne, hogy esetünkben mire lehet számítani? Ugye, ha most keresgélem a jogszabályokat, mindenhol csak azt találom, hogy amikor mi aláírtunk hivatalosan már nem is volt FOT. Mivel a hitel felvételénél megkaptuk a FOT-ot megkapjuk az utóbb született gyermek(ek) után is? (fennálló lakáshitelünk előtörlesztésébe)

Várom válaszukat!
Üdvözlettel, Ede

Kedves Ede!

Azzal, hogy a lakáshitel felvételénél megkapták a Fiatalok Otthonteremtési Támogatását (FOT), sajnos még nem szereztek jogosultságot arra, hogy a később született gyermek után is automatikusan megkapják. Ilyen esetben a hitelintézeteknek vizsgálniuk kell, hogy mikor lett aláírva a kölcsönszerződés. Az, hogy a 2009. június 30-át követően aláírt hitelszerződés esetén nem igényelhető az utólagos FOT, a vonatkozó jogszabály rendelkezéséből következik.

Az utólagos FOT nyújtását a lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet szabályozza, melynek 5.§ (7) szerint "A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti".

A kölcsönszerződés megkötésének időpontja az Önök esetében 2009. július 3. Ebben az időpontban érvényes rendelkezések azonban nem teszik lehetővé e támogatás igénybevételét, melyet ugyanezen kormányrendelet 1/A. § rögzít. Ezért sajnos utóbb született gyermekük után nem vehetik igénybe az utólagos FOT-ot a fennálló tartozás csökkentésére. Ha a szerződéskötésre 2009. július 1. előtt került volna sor - mivel akkor még érvényben volt a FOT - és a méltányolható lakásigény feltételeinek is megfelelnek, jogosultak lehettek volna a támogatás igénylésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Ede!
Mi hasonló cipőben járunk, csak mi 2009.07.02-án írtuk alá a szerződést. Ön lépett valamit az ügyben? Próbálkozott méltányossággal valahol? A Magyar Államkincstár már elutasított.
Gréta

Tisztelt Szakértő!
A párommal 2009. decemberében vásároltunk egy családi házat, amire lakáscélú hitelt vettünk fel. Sajnos nagyobb hitelösszeget kellett felvennünk, mivel ebben az időben már nem volt szocpol. 1 gyerekünk van jelenleg. Kérdésem, hogy utólag lehet e a jelenlegi hitelünk tőkerészét csökkentenünk a szocpollal, illetve egyáltalán lehet e igényelni a mi esetünkben?
Köszönettel:
Krisztina

2012-ben kaptunk lakhatási engedélyt a felépített családi házunkra, akkor született gyermekünk is. A hitelt 2011-ben vettük fel. Jár-e a szocpol, mert csak azt látom, hogy 2009. előtt, illetve 2012. után kötött szerződés esetén vannak lehetőségek.