Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, - mivel sehol nem találok rá konkrét választ, - hogy a használt ingatlan vásárlásnak csak július elseje után szabad megtörténnie, vagy lehet előtte is?

Ezt olvastam:
Korábban vásárolt lakás esetén visszamenőleg is igénybe vehető?
CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhető. Ha ezen időszak alatt az igénylő nem él a támogatás igénylésének lehetőségével, akkor a határidő lejárata után már nem tarthat rá igényt.
Mert ez alapján vásárolhatunk előbb is ingatlant. A bank nem tud erről semmit nyilatkozni nekünk. Meg kell várnunk amíg hatályba lép? Nem esnénk el 2 millió forinttól (2 gyermekünk van, tervezzük a harmadikat, és 140 nm-es az ingatlan, amit megvennénk), ha csak pár héten (esetleg hónapon) múlik.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Szép napot!
Üdv, Niki

Kedves Niki!

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet azt nem mondja ki, hogy a kedvezmény csak a rendelet hatályba lépését követően kötött adásvételi szerződések esetében vehető igénybe. Így akkor is jogosult lehet a támogatott személy CSOK-ra használt lakás vásárlása esetén, ha az adásvételi szerződést július 1. előtt köti meg, de a jogosultság feltétele, hogy a CSOK kérelem 120 napon belül benyújtásara kerüljön.

Július elsejétől visszaszámolva tehát március 4. után kötött adásvételi szerződések esetén elvileg tartható a 120 nap. Azért elvileg, mert jelenleg még nem tudjuk, hogy a hitelintézetek ténylegesen mikortól kezdve fogadnak be CSOK kérelmet. Az, hogy a kormányrendelet július 1-től hatályos, nem kötelező érvényű a hitelintézetekre nézve, tehát az egyes hitelintézeteknél a CSOK befogadásának dátuma július 1. után bármely időpont lehet. Ahhoz ugyanis, hogy a hitelintézetek CSOK kérelmet tudjanak befogadni, szerződést kell kötniük a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral. CSOK ügyintézésre csak azok a hitelintézetek lesznek jogosultak, amelyek ezt a szerződést megkötik. Arról, hogy mely hitelintézetek és mikor kötnek ilyen szerződést, egyelőre nincsen információnk. Továbbá fontos, hogy július 1. előtt ugyan megköthető az adásvételi szerződés, de a kedvezményt az állam a vételár kiegyenlítéséhez nyújtja, tehát ha a teljes vételár kifizetésre kerül korábban, akkor hiába történik a kérelem benyújtása az adásvételi szerződést megkötését követő 120 napon belül, a kedvezményre nem jogosult a lakásvásárló. Visszamenőleg, vagyis a vételár kifizetése után, nem lesz igényelhető a CSOK.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy a csok akkor is jár, ha az egyikünk feketelistán van?

Tisztelt Szakértő!
Mit is írjunk pontosan abba a szerződésbe? /Ha kérhetem, akkor ezt részletesen legyen kedves leírni. /Önerő 600.000 Ft + CSOK 1.500.000 Ft/
Milyen iratok szükségesek a szerződéshez?
Mekkora anyagi költségekkel jár ez hozzávetőlegesen?
Adás-vételi szerződés megkötésekor a tulajdonjogot fel kell függeszteni vagy sem?
Egyedülállóként 3 gyermekkel igénybe tudom venni a CSOK-ot?
Hogyan is működik a CSOK igénylésének menete részletesen?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Brigi

Tisztelt Szakértő!
Az után szeretnék érdeklődni, hogy párommal most szeretnénk egy használt lakást vásárolni. Az adásvételi szerződéssel kapcsolatos kérdéseimre már az előzőekben választ kaptam, viszont a házassággal kapcsolatosan még lenne kérdésem. Van egy közös kisfiúnk és még egy gyermek vállalásával szeretnénk igényelni a CSOK-ot. Jelenleg nem vagyunk házasok. Kérdésem: mikorra kell a házasságkötésnek létrejönnie? A szerződés aláírásakor már kell, vagy a kérelem benyújtásának idejére kell teljesülnie?
Előre is köszönöm gyors válaszát.
Üdvözlettel:
Krisztina

Tisztelt Szakértő!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha használt lakást vásárolunk, akkor mindkettőnk nevére kell írni az adásvételi szerződést, vagy elég, ha a férjem tulajdonába kerül az ingatlan. Jár-e így a támogatás, vagy mindketten tulajdonosnak kell lenni?
Köszönettel: Judit

Üdvözlöm!
Lehet buta a kérdés, de egyedülállóként is bevállalhatok még egy gyermeket a meglévő mellé? Örökbefogadás útjára gondolok például?
Illetve, ha pár év múlva esetleg házasságot kötök valakivel, akinek van saját ingatlan a tulajdonában, akkor a CSOK-ot nem kell visszafizessem, igaz?
Köszönettel.

Üdvözlöm.
Két gyermekem van és a férjemmel használt házat szeretnénk vásárolni. A ház, amit meg szeretnénk venni 6 millió Ft és 85 nm. Ha a CSOK önerőnek számít, akkor van rá lehetőség, hogy saját önerő nélkül hitelre vásároljuk meg?
Köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy a használt lakás vásárlási támogatást igénybe lehet-e venni egy 20 éves ingatlan megvásárlására is?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Hitelnet szakértő!
Ha gazdasági tulajdon szőlőhegyi pince telekkel nem belterület van a nevemen, az is kizáró oknak számít?
Előre is köszönöm.
Gábor

Tisztelt Hitelnet szakértő!
A következő sor miatt érdeklődöm:
– az igénylő meglévő lakástulajdona kizárhatja a jogosultságot
Mivel van egy lakás a nevemen, a tulajdonomban, szeretném tudni jogosult vagyok-e kedvezményre.
Feleségemmel egy kislányunk van 40-en innen vagyunk, de költöznénk kertes házba.
A kérdésem tehát:
Lakástulajdonosként mi zárhatja ki a jogosultságot a kedvezményre?
Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
35 évesen, egyedül nevelem 5 és 7 éves gyermekeimet. 2015 áprilisában szeretnék vásárolni egy 70 m2-es lakást.
Egyedülállóként jogosult vagyok a CSOK-ra? Ha igen, akkor kell várnom júliusig a vásárlással? A pénzt utólag kapja meg az ember, miután kifizette a lakás teljes arat vagy a segítség, a támogatás megérkezhet az üzlet lebonyolítása előtt?
Válaszát előre is köszönöm.
Minden jót kívánok!
Péter

Kérdezném, hogy jár-e akkor is támogatás, ha az adásvételi szerződés dátuma 2015. 03. 30. azaz még július 1. előtt kötik meg és a többi feltétel adott?

Ebben az évben szeretnék használt lakást vásárolni, de több kérdés is felmerült. Jelenleg 1 gyermekünk van és még szeretnénk még 1 gyermeket. Nekem 1996-tól van egy 1/4 rész tulajdonom (az egyik féltestvérem édesapja halála után keletkező részét kifizették a szüleim és az én nevemre került) a szüleim házából, amelyen édesapám haszonélvezeti joga be van jegyezve. Most én-e miatt lehet nem tudok szocpolt igénybe venni. Másik, meg kell várnunk a júliust a házvásárlással, vagy akár például februárban is megvehetjük és utólag lehet igényelni? Ha júliusban vennénk házat, és én vállalnám a 4 éven belüli 2. gyermeket, akkor már 2 gyermekre kapnám meg a szocpolt? És ez önerőnek fog vajon számítani a szocpol összege, vagy kell önerő és majd utólag belefizetésre kerül a hitel összegébe?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Mariann

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, 3 gyermekünk van és szeretnénk igénybe venni használt lakás vásárlásra a szocpolt. Például, ha most találtunk megfelelő lakást és megvennénk, de beleférnénk a 120 napba, hogy visszamenőleg lehet igényelni, ez lehetséges lenne? Például, ha márciusra esne a lakásvásárlás? Vagy mindenképp meg kell várni a július 1-ét, mikortól igényelni lehet a CSOK-ot?
Válaszát előre is köszönöm!