Jár a szocpol március-áprilisban kötött adásvételi szerződés esetén is vagy csak július 1. utáni szerződés esetén?

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, – mivel sehol nem találok rá konkrét választ, – hogy a használt ingatlan vásárlásnak csak július elseje után szabad megtörténnie, vagy lehet előtte is?

Ezt olvastam:
Korábban vásárolt lakás esetén visszamenőleg is igénybe vehető?
CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhető. Ha ezen időszak alatt az igénylő nem él a támogatás igénylésének lehetőségével, akkor a határidő lejárata után már nem tarthat rá igényt.
Mert ez alapján vásárolhatunk előbb is ingatlant. A bank nem tud erről semmit nyilatkozni nekünk. Meg kell várnunk amíg hatályba lép? Nem esnénk el 2 millió forinttól (2 gyermekünk van, tervezzük a harmadikat, és 140 nm-es az ingatlan, amit megvennénk), ha csak pár héten (esetleg hónapon) múlik.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Szép napot!
Üdv, Niki

Kedves Niki!

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet azt nem mondja ki, hogy a kedvezmény csak a rendelet hatályba lépését követően kötött adásvételi szerződések esetében vehető igénybe. Így akkor is jogosult lehet a támogatott személy CSOK-ra használt lakás vásárlása esetén, ha az adásvételi szerződést július 1. előtt köti meg, de a jogosultság feltétele, hogy a CSOK kérelem 120 napon belül benyújtásara kerüljön.

Július elsejétől visszaszámolva tehát március 4. után kötött adásvételi szerződések esetén elvileg tartható a 120 nap. Azért elvileg, mert jelenleg még nem tudjuk, hogy a hitelintézetek ténylegesen mikortól kezdve fogadnak be CSOK kérelmet. Az, hogy a kormányrendelet július 1-től hatályos, nem kötelező érvényű a hitelintézetekre nézve, tehát az egyes hitelintézeteknél a CSOK befogadásának dátuma július 1. után bármely időpont lehet. Ahhoz ugyanis, hogy a hitelintézetek CSOK kérelmet tudjanak befogadni, szerződést kell kötniük a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral. CSOK ügyintézésre csak azok a hitelintézetek lesznek jogosultak, amelyek ezt a szerződést megkötik. Arról, hogy mely hitelintézetek és mikor kötnek ilyen szerződést, egyelőre nincsen információnk. Továbbá fontos, hogy július 1. előtt ugyan megköthető az adásvételi szerződés, de a kedvezményt az állam a vételár kiegyenlítéséhez nyújtja, tehát ha a teljes vételár kifizetésre kerül korábban, akkor hiába történik a kérelem benyújtása az adásvételi szerződést megkötését követő 120 napon belül, a kedvezményre nem jogosult a lakásvásárló. Visszamenőleg, vagyis a vételár kifizetése után, nem lesz igényelhető a CSOK.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy a csok akkor is jár, ha az egyikünk feketelistán van?

Tisztelt Szakértő!
Mit is írjunk pontosan abba a szerződésbe? /Ha kérhetem, akkor ezt részletesen legyen kedves leírni. /Önerő 600.000 Ft + CSOK 1.500.000 Ft/
Milyen iratok szükségesek a szerződéshez?
Mekkora anyagi költségekkel jár ez hozzávetőlegesen?
Adás-vételi szerződés megkötésekor a tulajdonjogot fel kell függeszteni vagy sem?
Egyedülállóként 3 gyermekkel igénybe tudom venni a CSOK-ot?
Hogyan is működik a CSOK igénylésének menete részletesen?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Brigi

Tisztelt Szakértő!
Az után szeretnék érdeklődni, hogy párommal most szeretnénk egy használt lakást vásárolni. Az adásvételi szerződéssel kapcsolatos kérdéseimre már az előzőekben választ kaptam, viszont a házassággal kapcsolatosan még lenne kérdésem. Van egy közös kisfiúnk és még egy gyermek vállalásával szeretnénk igényelni a CSOK-ot. Jelenleg nem vagyunk házasok. Kérdésem: mikorra kell a házasságkötésnek létrejönnie? A szerződés aláírásakor már kell, vagy a kérelem benyújtásának idejére kell teljesülnie?
Előre is köszönöm gyors válaszát.
Üdvözlettel:
Krisztina

Tisztelt Szakértő!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha használt lakást vásárolunk, akkor mindkettőnk nevére kell írni az adásvételi szerződést, vagy elég, ha a férjem tulajdonába kerül az ingatlan. Jár-e így a támogatás, vagy mindketten tulajdonosnak kell lenni?
Köszönettel: Judit

Üdvözlöm!
Lehet buta a kérdés, de egyedülállóként is bevállalhatok még egy gyermeket a meglévő mellé? Örökbefogadás útjára gondolok például?
Illetve, ha pár év múlva esetleg házasságot kötök valakivel, akinek van saját ingatlan a tulajdonában, akkor a CSOK-ot nem kell visszafizessem, igaz?
Köszönettel.

Üdvözlöm! Köszönöm válaszát. Még egy kérdésem merült fel időközben. Kétféle módon köthetnék szerződést pár héten belül egy megvásárolandó ingatlanra. 1) adásvételi szerződést kötnék részletfizetéssel és az utolsó részlet kiegyenlítéséhez használnám fel a CSOK-ot meglévő 1 gyermekem után. Ez esetben széljegyre kerülök a tulajdoni lapon az első részlet kifizetését követően, ha jól tudom. Ez nem akadály a CSOK-nál? Vagy éppen, így kell lennie? Ezt a megoldást preferálom a magam részéről. 2) Előszerződésben fizetek az eladónak egy adott részletet és adásvételi szerződést csak július 1. után kötünk. Ez esetben nem kerülök széljegyre, de éppen ezért ez utóbbit nem érzem biztonságos megoldásnak, ráadásul… Továbbiak »

Üdvözlöm.
Két gyermekem van és a férjemmel használt házat szeretnénk vásárolni. A ház, amit meg szeretnénk venni 6 millió Ft és 85 nm. Ha a CSOK önerőnek számít, akkor van rá lehetőség, hogy saját önerő nélkül hitelre vásároljuk meg?
Köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy a használt lakás vásárlási támogatást igénybe lehet-e venni egy 20 éves ingatlan megvásárlására is?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Hitelnet szakértő!
Ha gazdasági tulajdon szőlőhegyi pince telekkel nem belterület van a nevemen, az is kizáró oknak számít?
Előre is köszönöm.
Gábor

Tisztelt Hitelnet szakértő!
A következő sor miatt érdeklődöm:
– az igénylő meglévő lakástulajdona kizárhatja a jogosultságot
Mivel van egy lakás a nevemen, a tulajdonomban, szeretném tudni jogosult vagyok-e kedvezményre.
Feleségemmel egy kislányunk van 40-en innen vagyunk, de költöznénk kertes házba.
A kérdésem tehát:
Lakástulajdonosként mi zárhatja ki a jogosultságot a kedvezményre?
Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
35 évesen, egyedül nevelem 5 és 7 éves gyermekeimet. 2015 áprilisában szeretnék vásárolni egy 70 m2-es lakást.
Egyedülállóként jogosult vagyok a CSOK-ra? Ha igen, akkor kell várnom júliusig a vásárlással? A pénzt utólag kapja meg az ember, miután kifizette a lakás teljes arat vagy a segítség, a támogatás megérkezhet az üzlet lebonyolítása előtt?
Válaszát előre is köszönöm.
Minden jót kívánok!
Péter

Kérdezném, hogy jár-e akkor is támogatás, ha az adásvételi szerződés dátuma 2015. 03. 30. azaz még július 1. előtt kötik meg és a többi feltétel adott?

Ebben az évben szeretnék használt lakást vásárolni, de több kérdés is felmerült. Jelenleg 1 gyermekünk van és még szeretnénk még 1 gyermeket. Nekem 1996-tól van egy 1/4 rész tulajdonom (az egyik féltestvérem édesapja halála után keletkező részét kifizették a szüleim és az én nevemre került) a szüleim házából, amelyen édesapám haszonélvezeti joga be van jegyezve. Most én-e miatt lehet nem tudok szocpolt igénybe venni. Másik, meg kell várnunk a júliust a házvásárlással, vagy akár például februárban is megvehetjük és utólag lehet igényelni? Ha júliusban vennénk házat, és én vállalnám a 4 éven belüli 2. gyermeket, akkor már 2 gyermekre kapnám… Továbbiak »

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, 3 gyermekünk van és szeretnénk igénybe venni használt lakás vásárlásra a szocpolt. Például, ha most találtunk megfelelő lakást és megvennénk, de beleférnénk a 120 napba, hogy visszamenőleg lehet igényelni, ez lehetséges lenne? Például, ha márciusra esne a lakásvásárlás? Vagy mindenképp meg kell várni a július 1-ét, mikortól igényelni lehet a CSOK-ot?
Válaszát előre is köszönöm!


28
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x