Jár a szocpol külföldi munkaviszony esetén?

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg 35 éves vagyok, férjem 30 éves. Egy gyermekünk van. Férjem izraeli-magyar állampolgár, jelenleg Londonban dolgozik. Én és a gyerekünk itthon fogunk élni, és szeretnénk még egy gyereket (jelenleg gyeden vagyok, 1 éves a babánk, kb. 2013-ra tervezzük a testvért). Egyikünknek sincs és nem is volt soha ingatlan tulajdona. Szeretnénk lakást venni.

Felvehetünk-e szocpolt úgy, hogy a férjemnek külföldön van munkaviszonya és 1 meglévő és 1 vállalt gyerekünk van? Mekkora összeg járna nekünk?
Hogy intéződik a szocpol, ha nem akarunk hitelt fölvenni, hanem a megtakarításunkból vásárolnánk lakást? A megtakarításunk készpénzben (valutában) van.
Köszönjük a választ előre is!
Dóra

Kedves Dóra!

A munkaviszonyra vonatkozó előírás szerint feltétel, hogy az igénylők közül legalább az egyik személy minimum 180 napja be legyen jelentve biztosítottként az illetékes állami adóhatósághoz, s e jogviszony nem szüneteltethető, valamint nem érkezhet az adóhatósághoz a jogviszony megszűnésére vonatkozó bejelentés.  Amennyiben tehát férje az illetékes londoni adóhatósághoz be van jelentve munkavállalóként, akkor véleményünk szerint jogosult lehet a szocpolra.

A “vállalt” gyermek utáni szocpolt is kérhetik, hiszen ennek feltételei (házastársi kapcsolat, 40 év alatti kor) teljesülnek.

A szocpol összegét a gyermekek számán kívül a vásárolni kívánt új lakás hasznos alapterülete és energetikai besorolása határozza meg. A konkrét támogatási összegeket ITT találja.

A lakásépítési támogatás a hitelitnézeteknél igényelhető. Amennyiben a lakásvásárlás hitel igénybevétele nélkül, vagyis szocpollal is megvalósítható, az intézmény átadja Önöknek a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium tájékoztatóját a szocpol igénybevételének feltételeiről, továbbá írásban tájékoztatást ad az igényléshez szükséges dokumentumokról.

A pénzügyi intézmény a szocpol igénylése iránti kérelem átvételéről igazolást ad Önöknek, egyúttal tájékoztatást ad a kérelem elbírálásának – belső szabályzatuk alapján – várható időtartamáról.

A támogatásra való jogosultság elbírálásért díjat számolhat fel, mely a szocpol összegének 1,5%-a, de maximum 30 ezer forint. Ez az összeg az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazza.

A szocpol további igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők! Az iránt érdeklődnék, hogy mi a helyzet akkor, ha jelenleg külföldön élünk, de szeretnénk visszaköltözni Magyarországra. Akkor is jár a 10 milliós CSOK? Van 1 kereső a családban külföldi munkaviszonnyal és 1 gyerek, de még további kettőt tervezünk. A kereső egyenlőre nem magyar állampolgár, bár ha szükséges ezért folyamodna. Milyen típusú igazolást kell kérni a külföldi biztosítótól? Csak egy igazolást, vagy havi bontásban? Munkaviszonyt elég keresetkimutatásokkal igazolni? Az nem gond, hogy a költözés miatt lesz kimaradás a biztosítási viszonyban, amíg a magyar tb-be át leszünk jelentve? És még egy utolsó kérdésem, az átjelentkezés után csak 180 nap elteltével… Továbbiak »

Kedves Anonim Kérdező!
A 10 milliós CSOK igénybevételéhez legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. A rendelkezésre álló információink alapján a 10 milliós CSOK igénybevételének feltétele, hogy az igénylő – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél – a CSOK kérelem benyújtását megelőző 180 napban magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezzen. A fennmaradó időszak másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszere alapján is igazolható, hiteles magyar nyelvű fordítással.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnénk igénybe venni a szocpolt (csok) a férjemmel. Olvastuk, hogy 180 napos biztosítás kell hozzá. Viszont mi mindketten külföldön, Németországban dolgozunk. Itt van bejelentett munkaviszonyunk és biztosításunk. Így is igénybe tudjuk venni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Bernadett!
Külföldi munkaviszony esetén az OEP sajnos nem tudja kiadni a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolást.

Üdv!
Nekünk 3 kiskorú gyerekünk van. Nekem se és a páromnak sincs bejelentett munkahelye. Igényelhetünk így szocpolt építésre? Mit takarnak az energia osztályok részletesen, illetve külföldi munka beleszámít-e a bejelentésbe?
Köszönöm.

Kedves Roland!
A külföldi munkaviszonyt nem lehet figyelembe venni a hazai társadalombiztosítási jogviszony igazolásánál. Magyarországi bejelentett munkaviszony nélkül nem igényelhető a szocpol.
Az energiaosztályokkal kapcsolatban az építési hatóságnál kérhető felvilágosítás.

Én külföldön fizetem a tb-t, de haza szeretnék menni nyáron és házat venni, de igénybe venném a "szocpolt" viszont nem tudom, hogy hogyan lehetne. Ebben szeretném a segítségét.
Előre is köszönöm.

Kedves Mária!
Külföldi TB igazolás nem fogadható el a szocpoligényléshez. Mivel az OEP külföldi munkaviszony esetén nem tud ilyen igazolást kiadni, ezért szocpolt csak akkor igényelhet, ha Magyarországon meglesz a legalább 180 napos, folyamatos biztosítási jogviszonya.

Üdvözlet!
Két kérdésem volna.
1. Nem vagyok otthon eu. biztosított, külföldön élek, vehetek-e fel szocpolt (csokot)?
2. Ha 180 napig fizetem az un. minimál eu. biztosítást (5-6 ezer Ft), akkor vehetek-e fel szocpolt vagy 180 nap otthoni munkaviszony kell hozza?
Üdvözlettel:
Károly

Kedves Károly!
Információink szerint az OEP csak magyarországi munkaviszony esetén tud kiadni olyan igazolást, amely a szocpoligényléshez szükséges.

Tisztelt szakértő!
Iker gyermekeink vannak, 5 évesek, én még gyesen vagyok velük, a férjem külföldön, Ausztriában dolgozik. Használt lakást szeretnénk venni. Mennyi szocpol járna és így, a külföldi munkaviszonyra jár-e, lehet-e igényelni? Némi önerőnk van és hitelt is szeretnénk felvenni.
Várom válaszát.
Köszönettel.
Szilvi

Kedves Szilvi!
A július 1. után használt lakás vásárlásához igényelhető támogatásnak feltétele lesz a legalább 180 napos, folyamatos biztosítási jogviszony OEP által igazolása. Az Egészségbiztosítási Pénztár azonban információink szerint nem tud kiadni ilyen igazolást gyes és külföldi munkavállalás esetén. Lakáshitel azonban külföldi munkaviszony esetén is igényelhető. A legkedvezőbb lehetőségekről Szakértőink készséggel tájékoztatják online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése után.

Jó napot.
A kérdésem az lenne, hogy 2 gyermek után igényelhetem-e a szocpolt egy 80%-os új építésű ház vásárlásához, befejezéséhez?
Én Ausztriában dolgozom, párom 2 éve gyesen van, neki van lakástulajdona.
Köszönöm.

Kedves Attila!
Szocpol igényléséhez legalább 180 napos biztosítási jogviszonyt kell igazolni, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) állít ki. Külföldi munkaviszony, illetve gyes esetén azonban ilyen igazolást nem tud kiadni az OEP, ezért sajnos nem jogosultak a támogatásra. Párja meglévő lakástulajdona attól függően jelentene kizáró okot, hogy mikor és milyen jogcímen szerezte az ingatlant. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Az lenne a kérdésem, én Hollandiában élek és szeretném igénybe venni a szocpolt, hogy haza tudjak költözni, de sajnos eddig lehetőségem nem volt rá. Nekem 2 gyerekem van és szeretném igénybe venni ezt az állami támogatást. Mik a feltételek és kihez kell forduljak?

Kedves Petra!
Szocpolt új ház építése és újépítésű lakás vásárlása esetén lehet igényelni. Használt lakás vásárlásához nem jár egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás. Szocpolra csak az a személy lehet jogosult, akinek az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt tud igazolni. Ez Hollandiában történő munkavégzés esetén nem lehetséges. Ilyen igazolást az OEP csak magyarországi munkahely esetén tud kiadni. A szocpol igényléséhez elengedhetetlen e feltétel teljesülése.

Ausztriában élő magyar állampolgárok vagyunk és önerőből építjük a házunkat. Az lenne a kérdésem, hogy külföldön biztosított állampolgár igényelhet-e szocpolt?

Kedves Attila!
A szocpol csak Magyarországon történő házépítéshez vehető igénybe, Ausztriában épülő házhoz sajnos nem kérhető.

T. Szakértő!
Jelenleg külföldi (Egyesült Királyság) munkajogviszonnyal rendelkezünk a párommal, kérdésem a következő lenne, hogy külföldön (Egyesült Királyságban) lévő bejelentett munkahely beleszámíthat-e munkajogviszonynak szocpol igénylésnél abban az esetben, ha haza kívánunk költözni végleg a gyermekvállalás és építkezés végett és igényelni szeretnénk a szocpolt, de még magyarországi munkahely épp nincs? Vagy igényléskor csakis kizárólag a fél éves bejelentett munkajogviszony feltétele magyarországi jogviszonyra korlátozódik?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Antal

Krisztina vagyok! Párom Hollandiában dolgozik, be van jelentve határozatlan a munkaszerződése. Azt szeretném kérdezni, hogy külföldi munkahellyel is igényelhetjük a szocpolt? A hitelhez úgy tudom a bank elfogadja. Várom válaszát. Köszönöm!


22
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x