Tisztelt Szakértők!

Jelenleg 35 éves vagyok, férjem 30 éves. Egy gyermekünk van. Férjem izraeli-magyar állampolgár, jelenleg Londonban dolgozik. Én és a gyerekünk itthon fogunk élni, és szeretnénk még egy gyereket (jelenleg gyeden vagyok, 1 éves a babánk, kb. 2013-ra tervezzük a testvért). Egyikünknek sincs és nem is volt soha ingatlan tulajdona. Szeretnénk lakást venni.

Felvehetünk-e szocpolt úgy, hogy a férjemnek külföldön van munkaviszonya és 1 meglévő és 1 vállalt gyerekünk van? Mekkora összeg járna nekünk?
Hogy intéződik a szocpol, ha nem akarunk hitelt fölvenni, hanem a megtakarításunkból vásárolnánk lakást? A megtakarításunk készpénzben (valutában) van.
Köszönjük a választ előre is!
Dóra

Kedves Dóra!

A munkaviszonyra vonatkozó előírás szerint feltétel, hogy az igénylők közül legalább az egyik személy minimum 180 napja be legyen jelentve biztosítottként az illetékes állami adóhatósághoz, s e jogviszony nem szüneteltethető, valamint nem érkezhet az adóhatósághoz a jogviszony megszűnésére vonatkozó bejelentés.  Amennyiben tehát férje az illetékes londoni adóhatósághoz be van jelentve munkavállalóként, akkor véleményünk szerint jogosult lehet a szocpolra.

A "vállalt" gyermek utáni szocpolt is kérhetik, hiszen ennek feltételei (házastársi kapcsolat, 40 év alatti kor) teljesülnek.

A szocpol összegét a gyermekek számán kívül a vásárolni kívánt új lakás hasznos alapterülete és energetikai besorolása határozza meg. A konkrét támogatási összegeket ITT találja.

A lakásépítési támogatás a hitelitnézeteknél igényelhető. Amennyiben a lakásvásárlás hitel igénybevétele nélkül, vagyis szocpollal is megvalósítható, az intézmény átadja Önöknek a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium tájékoztatóját a szocpol igénybevételének feltételeiről, továbbá írásban tájékoztatást ad az igényléshez szükséges dokumentumokról.

A pénzügyi intézmény a szocpol igénylése iránti kérelem átvételéről igazolást ad Önöknek, egyúttal tájékoztatást ad a kérelem elbírálásának - belső szabályzatuk alapján - várható időtartamáról.

A támogatásra való jogosultság elbírálásért díjat számolhat fel, mely a szocpol összegének 1,5%-a, de maximum 30 ezer forint. Ez az összeg az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazza.

A szocpol további igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők!
Az iránt érdeklődnék, hogy mi a helyzet akkor, ha jelenleg külföldön élünk, de szeretnénk visszaköltözni Magyarországra. Akkor is jár a 10 milliós CSOK? Van 1 kereső a családban külföldi munkaviszonnyal és 1 gyerek, de még további kettőt tervezünk. A kereső egyenlőre nem magyar állampolgár, bár ha szükséges ezért folyamodna. Milyen típusú igazolást kell kérni a külföldi biztosítótól? Csak egy igazolást, vagy havi bontásban? Munkaviszonyt elég keresetkimutatásokkal igazolni? Az nem gond, hogy a költözés miatt lesz kimaradás a biztosítási viszonyban, amíg a magyar tb-be át leszünk jelentve? És még egy utolsó kérdésem, az átjelentkezés után csak 180 nap elteltével folyamodhatnánk a támogatás igényléséhez?
Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnénk igénybe venni a szocpolt (csok) a férjemmel. Olvastuk, hogy 180 napos biztosítás kell hozzá. Viszont mi mindketten külföldön, Németországban dolgozunk. Itt van bejelentett munkaviszonyunk és biztosításunk. Így is igénybe tudjuk venni?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv!
Nekünk 3 kiskorú gyerekünk van. Nekem se és a páromnak sincs bejelentett munkahelye. Igényelhetünk így szocpolt építésre? Mit takarnak az energia osztályok részletesen, illetve külföldi munka beleszámít-e a bejelentésbe?
Köszönöm.

Én külföldön fizetem a tb-t, de haza szeretnék menni nyáron és házat venni, de igénybe venném a "szocpolt" viszont nem tudom, hogy hogyan lehetne. Ebben szeretném a segítségét.
Előre is köszönöm.

Üdvözlet!
Két kérdésem volna.
1. Nem vagyok otthon eu. biztosított, külföldön élek, vehetek-e fel szocpolt (csokot)?
2. Ha 180 napig fizetem az un. minimál eu. biztosítást (5-6 ezer Ft), akkor vehetek-e fel szocpolt vagy 180 nap otthoni munkaviszony kell hozza?
Üdvözlettel:
Károly

Tisztelt szakértő!
Iker gyermekeink vannak, 5 évesek, én még gyesen vagyok velük, a férjem külföldön, Ausztriában dolgozik. Használt lakást szeretnénk venni. Mennyi szocpol járna és így, a külföldi munkaviszonyra jár-e, lehet-e igényelni? Némi önerőnk van és hitelt is szeretnénk felvenni.
Várom válaszát.
Köszönettel.
Szilvi

Jó napot.
A kérdésem az lenne, hogy 2 gyermek után igényelhetem-e a szocpolt egy 80%-os új építésű ház vásárlásához, befejezéséhez?
Én Ausztriában dolgozom, párom 2 éve gyesen van, neki van lakástulajdona.
Köszönöm.

Az lenne a kérdésem, én Hollandiában élek és szeretném igénybe venni a szocpolt, hogy haza tudjak költözni, de sajnos eddig lehetőségem nem volt rá. Nekem 2 gyerekem van és szeretném igénybe venni ezt az állami támogatást. Mik a feltételek és kihez kell forduljak?

Ausztriában élő magyar állampolgárok vagyunk és önerőből építjük a házunkat. Az lenne a kérdésem, hogy külföldön biztosított állampolgár igényelhet-e szocpolt?

T. Szakértő!
Jelenleg külföldi (Egyesült Királyság) munkajogviszonnyal rendelkezünk a párommal, kérdésem a következő lenne, hogy külföldön (Egyesült Királyságban) lévő bejelentett munkahely beleszámíthat-e munkajogviszonynak szocpol igénylésnél abban az esetben, ha haza kívánunk költözni végleg a gyermekvállalás és építkezés végett és igényelni szeretnénk a szocpolt, de még magyarországi munkahely épp nincs? Vagy igényléskor csakis kizárólag a fél éves bejelentett munkajogviszony feltétele magyarországi jogviszonyra korlátozódik?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Antal

Krisztina vagyok! Párom Hollandiában dolgozik, be van jelentve határozatlan a munkaszerződése. Azt szeretném kérdezni, hogy külföldi munkahellyel is igényelhetjük a szocpolt? A hitelhez úgy tudom a bank elfogadja. Várom válaszát. Köszönöm!