Tisztelt Címzett!

Fiam (26 éves) be nem jegyzett élettársi kapcsolatban él barátnőjével (40 éves) abban a fiam nevén lévő lakásban, amelyet én 2005-ben gyermekem nevére vettem meg, ahol közösen éltünk, de nem tetettem rá a haszonélvezeti jogot. Ezt a lakást a továbbiakban is szeretnénk ilyen formában megtartani, hiszen ha ők elköltöznek én visszamegyek oda. A fiamnak az édesapja házában is van tulajdonrésze, ami szintén 2005-ben került bejegyzésre.

"Menyemnek" van egy 11 éves kislánya, illetve májusban született közös gyermekük. Szeretnének közös otthont építeni azon a telken, amely a menyem nevén van. Az házat a terveik szerint a két gyermek nevére íratnák, mivel a lakáskassza megtakarítások is az ő nevükön futnak.

Ezekkel a feltételekkel ki igényelheti meg a szocpolt és mekkora az esélye, hogy meg is kapják?
Válaszukat várom és ezúton is köszönöm!
Tisztelettel: Éva

Kedves Éva!

A lakásépítési támogatást (szocpol) szabályozó rendelet kimondja, hogy a támogatott személyeknek és a velük együttköltöző családtagjaiknak az építendő házon kívül nem lehet egyéb lakóingatlan tulajdonuk. Ez alól kivételt csak az alábbi módon szerzett lakástulajdon képez:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik

A fia nem a fenti módok valamelyikén, hanem vásárlás jogcímen szerezte lakástulajdonát, s ez sajnos kizárja a jogosultságot. Ha a fia nevén nem lenne lakástulajdon, akkor - a további igénylési feltételek teljesülése esetén - a támogatásra jogosultakká válhatnának.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett! Érdeklődni szeretnék, hogy jogosult vagyok-e szocpolra, amit még egyszer sem vettem igénybe és 3 gyermekem van, 10, 7 és 2 éves. Mindig akkor törölték el, amikor éppen jött a baba.
Szíves válaszukat várva,
István

Van 3 gyermekem, egyedül nevelem őket. Azt szeretném megkérdezni, hogy megkapnám-e a szocpolt? Van egy 9 éves, egy 2 éves és 1 éves.

Elváltam, van 3 kiskorú gyermekem. A mostani párommal szeretnénk ingatlant vásárolni. A támogatást még nem vettem igénybe és így, hogy a gyerekek nem az ő nevén vannak, tudjuk a szocpol támogatást igénybe venni? Vagy mi szükséges hozzá?

Szeretnék érdeklődni. Négy kiskorú gyermekem van. A legkisebbel gyesen vagyok és szeretném a szocpolt igénybe venni. 32 éves vagyok. Mik a feltételek?
Köszönettel: Renáta

Tisztelt Hitelnet!
Ha Ausztriában dolgozom, de a párom itthon és több mint 6 hónapos munkaviszonya van, igényelhetjük a szocpolt és ugyanúgy igénybe tudjuk venni a támogatásokat?
Tisztelettel: Renáta

Jó napot!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy 4 gyereket nevelek egyedül. Lakást szeretnék szocpolra. Ez lehetne-e? Mivel bárlistás vagyok. Vagy mit lehetne ebben az esetben tenni?
Kérem segítsenek.

Bárlistás vagyok, de van munkahelyem. Igényelhető-e csak szocpol?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Olyan kérdésem lenne, hogy 2009-ben (a pontos hónap-napra nem emlékszek, de július 1. előtt), vettünk egy újépítésű lakást, államilag támogatott forint alapú hitelre, két gyermekre megelőlegező kölcsönnel. Első gyermekünk után már jóváírták a szerződéses összeget, másodikra viszont iker fiaink születtek. A kérdésem az lenne, hogy van mód arra, hogy a harmadik gyermek után is megkapjuk a rá jutó támogatást? Illetve ha a támogatás jár, van-e a lakás méreteit, szobaszámát illetően minimum megkötés, mivel csak egy két szobás lakásról van szó.
Köszönettel:
Zsolt

Érdeklődnék, hogy jelenleg szocpolt azok is felvehetnek akiknek a második gyerek még nincs meg? Házat szeretnénk vásárolni és nem tudom hogy milyen összegre lehet számítani!? 1 gyermekünk van, de kettőt szeretnénk!

Édesapám halála után örököltem egy szoba konyhát!!! Januárban jön második gyermekem, ezért szeretnék ehhez hozzáépíteni egy szoba fürdőszobát!!!
Erre meg lehet igényelni a szocpolt????