Jár a szocpol, ha van egy fél lakástulajdonom?

Tisztelt Hitelnet!

Az ingatlan más okból kifolyólag, csak papíron került a nevemre 2004-ben. Igazából segítettem akkor keresztapámon. A szerződésben haszonélvezeti jog van természetesen a részükre.

2008 augusztusában lakást vásároltam hitelre, egyedüli személyként. Időközben máshogy alakultak a dolgok és lett két gyermekünk a párommal. Most szükségem lenne a szocpolra és visszamenőleg meg is igényelhetném, de az akkori segítségem lehet, hogy problémát okozhat a dologban?

Várom válaszukat!
Üdv: József

Kedves József!

Ha a támogatott személynek van valamilyen arányú lakástulajdona, még nem jelenti azt, hogy nem lehet jogosult szocpolra. A jogszabály egyértelműen rendelkezik arról, hogy mely esetben nem jelent kizáró okot a jogosultság vizsgálatánál a meglévő lakástulajdon vagy tulajdoni hányad. Ezek az esetek a következők:

-együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
-a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
-a lakóingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Arról nem ír, hogy ajándékozási vagy adásvételi szerződés útján került a fél lakás a tulajdonába. Amennyiben ajándékozással szerezte az 1/2 tulajdoni arányú lakást 2004-ben, vagyis több mint 2 éve, haszonélvezettel terhelten, s a haszonélvezők az adott lakásban laknak, akkor ez nem lehet akadály.

A később született gyermekek utáni, úgynevezett utólagos szocpolra való jogosultságot a hitelfolyósító bank vizsgálja. Ha minden egyéb feltétel teljesül, akkor véleményünk szerint igényelhető az utólagos szocpol, amely az új lakás vásárlására felvett lakáshitel csökkentésére fordítható. Ha használt lakást vásárolt 2008-ban, s akkor nem volt jogosult a fiatalok otthonteremtési támogatására, akkor ez az igény visszamenőleg, utóbb született gyermekek esetén sem érvényesíthető.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
61 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet.Hu!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 2012-ben örököltem 100% tulajdonban egy házat, haszonélvezettel terhelve, és a haszonélvező benne lakik! Van még egy lakásom 100% tulajdonrészben a nevemen, amit el szeretnék adni és nagyobbat venni, mivel született 2 gyermekem.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben megigényelhetem-e használt lakásra a CSOK-ot a 2 gyerekre?
Köszönöm a válaszát!
Üdv, Frigyes

Kedves Frigyes!
A haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Az eladásra kerülő lakás eladási árának továbbforgatásával – csökkentő tételek figyelembe vehetők – igényelhető a 2 gyermek utáni kedvezmény másik lakás vásárlásához.


61
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x