Tisztelt Hitelnet!

Az ingatlan más okból kifolyólag, csak papíron került a nevemre 2004-ben. Igazából segítettem akkor keresztapámon. A szerződésben haszonélvezeti jog van természetesen a részükre.

2008 augusztusában lakást vásároltam hitelre, egyedüli személyként. Időközben máshogy alakultak a dolgok és lett két gyermekünk a párommal. Most szükségem lenne a szocpolra és visszamenőleg meg is igényelhetném, de az akkori segítségem lehet, hogy problémát okozhat a dologban?

Várom válaszukat!
Üdv: József

Kedves József!

Ha a támogatott személynek van valamilyen arányú lakástulajdona, még nem jelenti azt, hogy nem lehet jogosult szocpolra. A jogszabály egyértelműen rendelkezik arról, hogy mely esetben nem jelent kizáró okot a jogosultság vizsgálatánál a meglévő lakástulajdon vagy tulajdoni hányad. Ezek az esetek a következők:

-együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
-a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
-a lakóingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Arról nem ír, hogy ajándékozási vagy adásvételi szerződés útján került a fél lakás a tulajdonába. Amennyiben ajándékozással szerezte az 1/2 tulajdoni arányú lakást 2004-ben, vagyis több mint 2 éve, haszonélvezettel terhelten, s a haszonélvezők az adott lakásban laknak, akkor ez nem lehet akadály.

A később született gyermekek utáni, úgynevezett utólagos szocpolra való jogosultságot a hitelfolyósító bank vizsgálja. Ha minden egyéb feltétel teljesül, akkor véleményünk szerint igényelhető az utólagos szocpol, amely az új lakás vásárlására felvett lakáshitel csökkentésére fordítható. Ha használt lakást vásárolt 2008-ban, s akkor nem volt jogosult a fiatalok otthonteremtési támogatására, akkor ez az igény visszamenőleg, utóbb született gyermekek esetén sem érvényesíthető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

61 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet.Hu!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 2012-ben örököltem 100% tulajdonban egy házat, haszonélvezettel terhelve, és a haszonélvező benne lakik! Van még egy lakásom 100% tulajdonrészben a nevemen, amit el szeretnék adni és nagyobbat venni, mivel született 2 gyermekem.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben megigényelhetem-e használt lakásra a CSOK-ot a 2 gyerekre?
Köszönöm a válaszát!
Üdv, Frigyes

Jó napot kívánok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 2 házunk van, amiben édestestvéremmel 50-50 százalékban vagyunk tulajdonosok, de a szüleim a haszonélvezők. Szeretnénk feleségemmel nem új építésű házat venni a közeljövőben. Van egy mostohalányom, akire nem jár már a CSOK, de most született egy közös gyermekünk, akire viszont jár a CSOK. Feleségem előző házasságából most ősszel adták el közös házukat. A kapott pénzből feleségem a hitelt fizette vissza.
Ilyenkor mik az esélyek a csokra?

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy 1,5 évvel ezelőtt egy családi ház a nevemre került. A haszonélvező a házban lakik, de mi nem. Van 2 gyerekünk, és szeretnénk a CSOK-ot felvenni 10+10 millió Ft-ot új ház építésére. Ezt mi megkaphatnánk? Vagy, ha van ingatlan a nevemen, akkor nem kaphatok CSOk-ot?

Üdvözlöm,!
Az lenne a kérésem, hogy 47 éves vagyok, meglévő gyermekeim 3. Van lakóingatlan bejegyezve a nevemre 50%, de nincs még a nevemen és egyedülállóként szeretném igénybe venni a csokot.
Így igényelhetem-e a csokot? A többi elvárásnak megfelelnék Munkahelyem van, 10 hónapos, de közhasznú munka.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt szakértő!
A szüleimtől örökölt ingatlant szeretnénk megvenni. Nekem van 50%-om, az öcsém gyermekeinek 50%-a. Tőlük szeretnénk megvenni a lakást a feleségemmel és 3 gyermekemmel. A feleségemnek és nekem meg lenne a közös 50%-unk.
A kérdés: jár-e ilyen esetben a 2,2 csok?
Tisztelettel: Attila

Tisztelt Hitelnet.hu.
Érdeklődni szeretnék, hogy 50%-ban tulajdonosa vagyok ajándékozásból kapott ingatlannak. Haszonélvezettel terhelt ingatlan, nagymamám sajnos 2013 novemberében meghalt, viszont a hagyatéki tárgyalás bezárult. Akadálya lehet-e ez a szocpol igénylésnél? Édesanyám volt a gondnoka Nagymamámnak. Van 4 kiskorú gyermekem. Igény bevehetem-e a szocpolt és ha igen, mire és milyen feltételekkel?
Válaszukat előre is köszönöm.

3 gyermekünk van, párommal ötven-ötven százalék lakás tulajdonunk van. Párom közmunkás. 11 hónapot dolgozott egyfolytában. Szeretnénk venni egy nagyobb használt lakást, ami nemrég lett felújítva, ezért szeretném tudni, hogy felvehetjük-e a csok nevű szocpolt.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Azt szeretném kérdezni, hogy a CSOK (jelenlegi és a 2016. január 1-től érvényes) igénybe vehető-e abban az esetben, ha a házastársak közül az egyiknek 50 %-os tulajdoni hányada van egy lakóházban?
(Az 50 %-ot örököltem, a másik 50 % édesanyámé. Eladni az ingatlant nem szeretnénk, mert édesanyám (és jelenleg még mi is) ebben lakunk. 3 gyerekre szeretnénk majd igénybe venni…)

Kedves Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy nekem van 50%-os tulajdoni hányad a nevemen, az exférjemmel együtt vettünk házat, de elváltunk és övé maradt a ház. 7 éve nem lakom benne, de a fele a nevemen van.
Így lehetek jogosult a CSOK-ra?

Kedves Hitelnet!

Rendben! Köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Köszönöm a választ! Tegyük fel, hogy odaajándékozom a házrészem édesanyámnak.
Mik a feltételei annak, hogy később édesanyám illetékmentesen visszaajándékozza nekem?

Tisztelt Hitelnet!

Jelenleg két lakóingatlanban vagyok tulajdonos. Az egyik egy lakás aminek 1/4 része az enyém és örökléssel került hozzám. Ezen az ingatlanon édesanyám a haszonélvező. Ha jól értelmezem ez nem akadálya a CSOK igénylésének.

Van egy harmadrészem is egy házban. Ha jól értelmezem ez már akadály, mivel édesanyám nem nyilatkozott arról, hogy ajándékba kaptam a részt (gondolom így automatikusan vásárlásnak minősül, annak ellenére, hogy a vételár egyben került levonásra édesanyám számlájáról). Ezt a házat édesanyám és férje használja, én tőlük külön lakom.

A kérdésem az, hogy jogosult vagyok-e ha ezt a házat édesanyám haszonélvezetével terheljük/utólag kijelenti, hogy a tulajdonrészhez ajándékozással jutottam.

Tisztelt Szakértő!
A 12/2001 Kormányrendeletben olvastam, hogy meglevő lakástulajdon esetén mely esetek jelentenek kivételt a „CSOK” igénylése esetén.
Az én esetemben a 2§ (4) bek. c) pontja érvényesül, vagyis több mint 2 éve ajándékozás útján kaptam ingatlantulajdont, ami haszonélvezettel terhelt, azonban annyi a probléma, hogy ténylegesen a haszonélvező nem lakik bent.
A lakhatását csak lakcímigazoló igazolvánnyal kell az igényléskor bizonyítani, vagy helyszíni vizsgálatra is sor kerülhet?
Ez esetben mi a teendőm?
Köszönettel.

CSOK-ot lehet igényelni annak, akinek egy panellakásból 50% tulajdonnal rendelkezik? 25% örökölt tulajdon, és 25% vásárolt.
Jelenleg egy gyermekünk van a feleségemmel, de tervben van 2 év múlva a második.
Kérdésem az lenne, hogy így jogosultak vagyunk-e az igénylésre, és ha igen, mekkora összege számíthatunk, ha egy 3 lakószobás házat szeretnénk venni?

Van egy házam, amit szeretnék eladni és építeni egy nagyobbat. Nem vettem fel a szocpolt, mert éppen eltörölték amikor építkeztünk. Ha volt mar ingatlanom, felvehetem a szocpolt?

Tisztelt Hitelnet!
Párom nevén van egy lakás (6 éve vette, devizahiteles, lehet elveszítjük), neki van előző kapcsolatából egy gyermeke. 35 és 38 évesek vagyunk, nem vagyunk házasok. Közös babát várunk, október elején születik meg. Vennék egy lakást, melyhez van készpénz megtakarításom, de kb. még 1.000.000 Ft-ra lenne még szükségem.
Kaphatok-e rá bármilyen kedvezményt, támogatást?
Köszönettel: József

Tisztelt Szakértő!
Elég bonyolult a helyzetünk, és nem tudom kibogozni, hogyan lehetünk jogosultak szocpolra. Jelenleg a férjemmel az én nevemen lévő lakásban élünk. Kinéztünk egy házat, amit kb 70%-os készültségben szeretnénk megvásárolni. Természetesen ez az összeg is jóval a lakás értéke fölött van. Csak akkor vehetjük fel a szocpolt, ha először elkel a lakás, és utána vesszük meg a házat? És melyik számít "megvételnek"? Előszerződés, a szerződés, vagy a teljes vételár kiegyenlítése? Olyan lehet, hogy csak a befejezéskor vegyük fel, tehát lenne olyan amikor a tulajdonomban van a lakás és a félkész ház, lakás elkel, akkor csak a félkész ház a miénk, és akkor a befejezésre felvenni? Remélem érthetően fogalmaztam!
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Ajándékozott zártkerti tulajdonnal rendelkezem.
Párommal most szeretnénk építkezni már megvásárolt belterületre és szocpolt szeretnénk igénybe venni.
Akadály-e a zártkerti tulajdon a szocpol igénybevételéhez?
Köszönettel: Péter

Tisztelt Hitelnet!
A segítségüket szeretném kérni egy olyan ügyben, hogy most szeretnénk vásárolni egy közös családi házat a feleségemmel, viszont mindkettőnknek van egy saját panellakása, de a szocpolt még nem igényeltük egyikre se. A családi háznál jogosultak vagyunk a szocpolra, ha a két lakást vagy csak az egyiket eladjuk vagy már lecsúsztunk erről a lehetőségről?
Segítségüket köszönöm.
Misi

Azt szeretném megtudni, hogy két gyermekem után kaphatok-e szocpol támogatást, ha jelenleg van a nevemen egy 58 nm-es lakás. Ezt szeretnénk nagyobb kertes házra cserélni, szocpolt még nem vettünk igénybe.

Azt szeretném megkérdezni, van egy állami gondozott lányom és az életkezdési támogatását a mi ingatlanunkba fektettük be, mert úgy gondoltuk, velünk fog lakni, ezért 28%-át kapta az ingatlanunkból. De elköltözött és azt szeretném megkérdezni, azért vehet-e szocpolt igénybe, hogy van tulajdonrésze vagy önkormányzati lakásra jogosult-e?

Tisztelt Hitelnet!
Szülők válásából fakadóan páromnak is és nekem is van a nevünkön lakástulajdon hányad (cca. ~1/8 részben). Kérdésünk, az lenne, hogy ebben az esetben amennyiben a jövőben saját lakás vásárlásához szocpolt szeretnénk igényelni jogosultak leszünk-e arra vagy sem? Illetve amennyiben nem és más családtagra íratjuk ezeket a lakástulajdon hányadokat úgy jogosultak leszünk? Kérdésünk az alábbiakból fakad: A szocpol igénybevételének főbb feltételei: Az igénylő, illetve a vele összeköltöző családtagja nem rendelkezik lakástulajdonnal vagy lakáshasználati joggal.
Előre is köszönöm a szíves visszajelzést.
Üdvözlettel.

Köszönöm a tegnapi válaszukat!
Még egy kérdésem lenne, hogy ha jelenleg a testvéremmel fele-fele arányban tulajdonosai vagyunk egy ingatlannak és Én neki ajándékozom a részemet, akkor az ajándékozást követően, miután már nem lesz lakástulajdonom, igényelhetem-e szocpolt?
Köszönöm.

Igényelhetek-e szocpolt, ha most nincs, de régen volt lakástulajdonom?

Tisztelt Hitelnet!
Új házba költöznénk, a mostani lakás kicsi lesz nekünk, úton van a 3. Baba. A lakás a férjem nevén van, nekem öröklés útján van 50%-os tulajdonom, 5 hónapja halt meg az édesapám! Nyáron költöznénk! Jár nekünk a szocpol? Esetleg csak én felvehetem-e? És ha igen, hova forduljak a folyósítás miatt?
Köszönöm a segítséget!
V.

Háromgyerekes elvált nő vagyok. Édesanyám BP-i lakásának vagyok 50%-os tulajdonosa (Ő haszonélvező). Szolnokon bérelek lakást az Ökumenikus Segélyszervezettől. Második éve fizetek lakáselőtakarékosságot. Bejelentett munkaviszonyom van. Igényelhetek szocpolt, hogy végre legyen saját otthonunk?

Tisztelt válaszadó!
Én magam nem rendelkezem lakástulajdonnal, férjem igen. Jelenleg várandós vagyok, ezért szeretnénk egy másik, nagyobb lakást venni. Ebben az esetben én igényelhetek-e szocpolt?
Köszönettel,
Judit

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megtudni a tévében hallottuk, hogy lakás befejezésre is lehet igényelni szocpolt. 2010-ben vásároltunk egy félig kész házat, amit 2006-ban kezdtek építeni. Szeretnénk befejezni.
Kaphatunk-e szocpolt a 2013-as rendelet szerint?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy ha a párom nevén van egy ház 50%-ban, akkor kaphatunk-e szocpolt új ház építésére? Vagy ha elsikerül adni a házat, akkor kaphatunk-e? Az első babánkkal vagyok terhes, és ha kettő gyermekre szeretnénk felvenni a szocpolt, de valamilyen egészségügyi okból nem sikerülne teherbe esnem, akkor vissza kell fizetni a teljes szocpolt? Hitelt nem szeretnénk felvenni, azt kötelező minden banknál, vagy változó?
Köszönöm válaszát!

Én tulajdonos vagyok negyed részben, de már van 2 gyerekem és jön a harmadik. El szeretnénk költözni a lakásból, mivel a 2 másik tulajnak szüksége lenne a pénzre és mi nem tudjuk kifizetni.
Mik a feltételek?