Tisztelt szakértő,
kérdéseim az alábbiak lennének:

- tetőtérbeépítés, amennyiben új szoba/szobák kerülnek kialakításra
- van öröklés útján 50%-50% tulajdonunk nekem, illetve a két fiamnak, amely ingatlan após/anyós holtig tartó haszonélvezetével terhelt.
- 1 éve élek együtt jelenlegi férjemmel, akivel 2011.10.08. óta vagyunk házasok. Mivel kell igazolni, hogy 1 éve együtt élünk? Elég a nyilatkozat. Mert a mai napig sem jelentkezett be a jelenlegi címünkre.

A körülmény.
6 éve elhunyt a férjem, akivel 2 közös gyermekünk van. Ebből az esetből lett a 50%-50% lakástulajdonunk holtig tartó haszonélvezettel terhelve. Újra férjhez mentem 4 hónapja, de 1 éve élünk közös háztartásban. Férjem ca. 50 m2-es ingatlanát (1 nappali+háló) szeretnénk úgy bővíteni, hogy a tetőtérben 2 szoba+fürdőt építenénk. A házat kb. 60 cm megemeléssel+új tetőszerkezettel felül 75 M2 , alul kb. 65 m2 összterületté alakítanánk. Illetve 1 közös gyermeket vállalunk.
Kb. 10 éve folyamatos munkaviszonyunk van, nincs köztartozásunk.
Megfelelünk-e a szocpol igénylés feltételeinek?
Janet

Kedves Janet!

A szocpol 2012-ben tetőtérbeépítésre csak abban az esetben vehető igénybe, ha a tetőtérben új lakás kerül kialakításra. A meglévő ház lakószobával történő bővítése nem minősül új lakás létrehozásának még akkor sem, ha erre a tetőtérben kerül sor. E munkálatok finanszírozásához szocpolt sajnos nem vehetnek igénybe.

A szobák tetőtérben történő kialakításához piaci kamatozású lakáshitelt igényelhetnek. Ehhez Hitelszakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szóló lakáshitel ajánlatot. Az ajánlat online adatlapunk kitöltésével kérhető.

2012-ben szocpol, vagyis lakásépítési támogatás igénylésére csak az a támogatott személy lehet jogosult, aki új lakóházat épít vagy új lakóingatlant vásárol. A szocpoligénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

A haszonélvezettel terhelten örökölt lakástulajdon akkor nem jelent kizáró okot szocpol igénylése esetén - amellett, hogy a haszonélvezők bent laknak -, ha a lakás több mint 2 éve került a tulajdonukba.

A szocpol igénybevételével épített, vagy vásárolt új lakásban az igénylőknek minimum 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár esetén a lakóingatlanban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Az ingatlanban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.

Megelőlegező kölcsön igénylésére akkor van lehetőségük, ha egyikük életkora sem haladja meg a 40. életévet. A megelőlegező kölcsönről IDE kattintva olvashatja a részletes leírást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Jelenlegi lakásunkba 2005-ben költöztünk be, két gyermekünk után igénybevettük a szocpolt. Szeretnénk eladni a házat, és anyósomék házára felhúzni egy külön bejáratú tetőteret, ami valamivel kisebb lenne a mostaninál, de a három háló meglenne. A kérdésem az lenne, hogy a szocpolt átvihetjük-e ilyen esetben?

2000-ben kaptunk lakhatási engedélyt, újépitésű lakásunkhoz. Családunk még nem volt, szocpolt nem igényeltünk. Közben lett kettő gyermekünk. Utólag jogosultak vagyunk szocpolra?

A kérdésem.
Tetőtér beépítésére fel lehet használni a támogatást?
Két gyermekünk van. Kb. bruttó 45 nm lenne a növekedés, jelenleg 75 nm-en lakunk.
Ha igénybe lehet venni a támogatást, milyen a feltételei vannak?
Köszönöm válaszát

Szeretném megkérdezni, hogy ha használt lakást vásárolok és a tetőtéren szerkezeti átalakítással szeretnék ráépítést végezni, arra nem vehetem igénybe a szociálpolitikai kedvezményt?
Köszönettel: Andrea

Tisztelt Szakértő!
Feleségem jelenleg terhes első gyermekünkkel, a közeljövőben tervezzük a család további gyarapodását is. A bővüléshez elengedhetetlen a jelenlegi házunk bővítése, amit a tetőtér beépítésével tervezzük megoldani.
Kérdésem, hogy igénybe vehetünk-e szocpolt a tetőtér beépítéshez, ami egyébként építési engedély köteles (mivel új, erős födémszerkezet, és megerősített tetőszerkezet is szükséges).
Válaszát köszönöm.

2002-ben vásároltunk a feleségemmel egy kisebb családi házat hitelre. 3 kiskorú gyermekünk van, a szocpolt még nem használtuk ki. Helyhiány miatt szeretnénk beépíteni a tetőteret. Mik a lehetőségeink, mi számít új lakás kialakításának?

A jelenlegi élettársam, anno igénybe vette a félszocpolt a meglévő 3 gyermekére. Most úton van a 4. gyermek. Igénybe vehető-e a szocpol a tetőtér beépítésére, ha megoldható az új lakás létrejötte. Illetve kiegészíthető-e az anno felvett félszocpol egészre? Milyen lehetőségeink vannak most?

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy meglévő 2 szintes családi ház tetőtér beépítésére alkalmazható-e a szocpol?
Köszönettel:
Miklós

Lakástulajdonos vagyok 50-50 %-ban. Három gyermekem van, és végrehajtótól vásároltuk az ingatlant. Nem vagyunk házastársak. Érdeklődnék, hogy tetőtér beépítésre igénybe lehet-e venni a szocpolt?

Három gyerek után felvettük a szocpolt a lakásépítésre. Most várjuk a 4. gyermeket. Tetőteret szeretnénk beépíteni. Arra szeretnénk igénybe venni a szocpolt. Lehet-e meg milyen feltételekkel?
Köszönjük a válaszukat.

Tisztelt Szakértő,

Köszönöm az előbbi válaszát. További kéréseim lennének:
– mi jelenti azt pontosan, hogy ha a tetőtérbeépítéssel új lakás jön létre? Külön bejárat egy helyrajzi számon?
– a másik kérdésem, hogy mit jelent az ,hogy “A szocpol igénybevételével épített, vagy vásárolt új lakásban az igénylőknek minimum 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár esetén a lakóingatlanban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Az ingatlanban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.”? Értsem úgy, hogy az az ingatlan, ahol a tetőtér beépítéssel új lakás jön létre, az mindkettőnk bejegyzett tulajdona kell hogy legyen? Én úgy gondolom, hogy ez a kikötés a mi esetünkben nem releváns.
– szocpoligénylést csak Bankoknál lehet beadni? Mindegy melyik?