Kedves Hitelnet Szakértő!

Korábban már kérdeztem a témával kapcsolatban, de sajnos ismét dilemmában vagyok, ugyanis a környezetemben lévő hitelügyintézők mind mást mondanak. Nyilván minden kis részlet fontos az elbírálás tekintetében, ezért szeretném újra kikérni a véleményüket a helyzetről.

Szeretnénk újépítésű házat venni, arra megelőlegező szocpolt igényelni (2 jövőbeli gyermekre), de a férjemnek van egy olyan lakástulajdona, melyet kb. 10 évvel ezelőtt a szüleivel közösen vásároltak a nagyapja örökségéből. A szülők részéről haszonélvezettel terhelt az ingatlan. A vásárlásnál a férjem neve került a tulajdoni lapra (hogy később egyszerű legyen az öröklésnél, ne kelljen átírással bajlódni, stb...), de a haszonélvező bent lakik, és be is van oda jelentve. A lakást se eladni, se abból anyagilag részesedni mindaddig nem tudunk, míg a haszonélvezők élnek (nem járulnak hozzá az ingatlan eladásához).

Ez teljes mértékben kizárja a szocpol igénylésének lehetőségét? Van esetleg erre valami megoldás, kiskapu, jogilag esetleg? Csak az eladás vagy az elajándékozás (családon belül mondjuk) jelenthet csak megoldást? Ön melyiket javasolná? Egy 5-6 milliót érő lakásnál ez milyen költségekkel járna?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Móni

Kedves Móni!

Ha a lakástulajdont több mint két éve, haszonélvezettel terhelten szerezte a férje, s a haszonélvezők bent laknak az ingatlanban, de a tulajdonszerzés módja nem öröklés vagy ajándékozás, hanem vásárlás, akkor ez sajnos kizárja a szocpol igénylésének lehetőségét. Ez annak ellenére kizáró ok lehet, hogy a lakást az örökségből vásárolták. Ha a lakás nem közvetlenül öröklés vagy ajándékozás útján került a férje nevére, akkor sajnos nem felel meg a kormányrendeletben rögzített, szocpoligénylésnél kivételnek számító lakástulajdonnak.

Megoldás véleményünk szerint csak az ingatlan értékesítése vagy ajándékozása lehet. (Eladás esetén az abból származó bevétel férjére eső részét tovább kell forgatni az új lakás vételárába.) Amennyiben a lakáseladásból származó bevételt nem kívánják felhasználni az új lakás vásárlásához, akkor mivel a haszonélvezők nem szeretnék elveszíteni a lakást, s az egyeneságon történő ajándékozás illetékmentes, ezért legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha a lakást a szülőknek ajándékozzák. Ebben az esetben az ajándékozási szerződés elkészítésének ügyvédi munkadíja és a földhivatalnál történő tulajdonjog bejegyzés illetéke merül fel költségként.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T Cím.
Édesanyám elhunyt 2014. nov. 16.-án. A hagyatéki eljárás 2015 márciusban volt. Kérdésem a következő lenne.
A lakásnak 5 örököse van, azaz az 5 testvér. A férj a haszonélvező. Mivel vállaltam, hogy kifizetem a testvéreket, így a magam utáni részre nem kell, de 4 örökös részt ki kell fizessek. Jelenleg 2 testvér 100 % kifizettem, 1 testvért 260 ezer híján, és a 4. testvérnek még 744 ezer Ft-ot kell fizessek. Így kb. 1 millió 10-20 ezer Ft a híja.
Kérdésem az lenne, hogy mivel a tulajdonjog édesanyám halála, és a későbbi procedúra elkerülése végett került a nevemre 1/1 tulajdonban, jár-e a szocpol? Mivel vásárolom az ingatlan tulajdoni részeket, és nagyrészt kifizettem. Sem a szocpol, sem a csok nem egyértelmű, legalábbis nekünk egyszerű állampolgároknak, főleg hogy több helyen több félét mondanak. Itt ha nem fizetem ki a részemet márciusig, akkor nincs, csak 4 részem, vagyis majdnem 4.
Van e lehetősség arra, hogy igényeljek esetleg hozzá is jussak segítséghez.
Köszönöm előre is a választ.
Üdv.
Attila

Tisztelt szakértő!
A párommal szeretnénk igénybe venni a szocpolt, de az ő nevén már van ingatlan. Ajándékozással került a tulajdonába, haszonélvezettel terhelten. Az édesanyja a haszonélvező, aki az ingatlanban lakik, de volt időszak az ajándékozás után, amikor más lakcímre volt bejelentve. Most már újra ide szól a lakcímkártya és itt is lakik. Ez kizáró ok lehet? Figyelembe veszik az elbírálásnál?
Köszönettel: Nóra

Az anyukám az örökségét ajándékozás címén nekem adta, így a nevemen van egy telek egy kis házzal. Ide építkeznénk. A kérdésem az, hogy az így szerzett tulajdonjog kizárja-e a szocpol lehetőségét, vagy így is igényelhető új ház építésére?
Köszönöm a választ!