Jár a szocpol, ha gyesen vagyok?

Üdvözlöm!

Én egy három gyermekes anya vagyok, saját ingatlannal rendelkezem, viszont édesanyáméknak haszonélvezeti joga van rajta, és ők is élnek az ingatlanban. Amire szeretnénk egy emeletet építeni, amelyben én és gyermekeim élnénk.

Kérdésem a következő:
Én jelenleg gyesen vagyok 7 hónapos gyermekemmel (ezt megelőzően volt munkaviszonyom, ami szülés előtt megszűnt).
Egyedülállóként igényelhetem a szocpolt?

Válaszát előre is köszönöm !
Médea

Kedves Médea!

A lakásépítési támogatásra, vagyis a szocpolra való jogosultságnak akadálya lehet a meglévő lakástulajdon. Fontos szempont tehát, hogy milyen módon szerezte a ingatlant. Ha a lakás 1/1 arányban az Öné, s több mint 2 éve öröklés vagy ajándékozás útján került a tulajdonába, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvezők bent laknak a lakásban, akkor nem jelent problémát a szocpol igénylésénél. Minden más esetben kizáró ok.

Ugyancsak elutasításra kerül a szocpolkérelem, ha az igénylő támogatott személy nem rendelkezik legalább féléve fennálló munkaviszonnyal. A GYES sajnos nem fogadható el, s a hitelintézetek a szülés előtti munkaviszonyt sem tudják figyelembe venni.

Az, hogy egyedülálló, nem zárná ki a jogosultságot, azonban fentiek miatt sajnos nem tudja igénybe venni a szocpolt az emeletráépítéssel történő új lakás létrehozásához.

 

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
71 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Egyedülálló anya vagyok, 2 kis gyerekkel, a párom meghalt.
Így egyedülállóként, gyesen vagyok fel tudom használni a meglévő gyerekekre a szocpolt? Lehetséges?

Kedves Szabina!
Amennyiben a gyes mellett jelenleg nem rendelkezik munkaviszonnyal, akkor sajnos nincs meg a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszonya. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Jó napot! Három gyermekes anya vagyok, nem volt bejelentett munkahelyem sajnos.
Van valami lehetőségem szocpolt igényelni?
Köszönöm előre is.

Kedves Anita!
Legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony nélkül sajnos nincs lehetőség CSOK igénybevételére.

Jó napot.
3 gyermekem van és gyeden vagyok. Érdeklőddni szeretnék, hogy gyedre igényelhetem-e a csokot használt lakás vásárlásra.

Kedves Mária!
Amennyiben a gyed mellett korábbi munkaviszonya is fennáll, úgy információink szerint kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek. A hitelfelvételhez önmagában a gyed azonban nem elegendő.


71
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x