Szép napot!

Kicsit összetett a mi ügyünk! A férjem és az ő testvére nevén van a ház, amit már megörököltek! Mi élünk benne! Szeretnénk megvenni a másik fél részt is!

Jár-e szocpol vagy fél szocpol, ha a férjem éppen 58 éves, én a felesége 28, 1 gyermekünk pedig 2 éves! Férjem őstermelő, én gyesen vagyok!
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:Erika
Erika

Kedves Erika!

Tulajdonrész kivásárlásához sajnos sem szocpol, sem félszocpol nem jár. A szocpol nem magánszemély által, értékesítés céljára épített új lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez igényelhető. Félszocpolt korábban ugyan igénybe lehetett venni használt lakás vásárlásához, de tulajdonrész kivásárlására akkor sem járt. A félszocpol 2009-ben történt megszüntetése óta ez a támogatási forma nem is érhető el.

A testvér tulajdonrészének megvásárlására piaci kamatozású lakáshitel keretében kerülhet sor. A lakáshitel igényléséhez teljesülni kell mind az ingatlan- mind a jövedelemfedezettségnek. Ha a hitelcél szerinti ház értéke eléri legalább a 4,5-5 millió forintot, akkor azt elvileg elfogadják a bankok fedezetként. A jövedelmet tekintve az igényléshez legalább a mindenkori minimálbér (jelenleg nettó 64.190 Ft) összegét elérő keresetet kell hivatalosan igazolni.

Őstermelő esetén a jövedelmet akkor tudja figyelembe venni a pénzintézet, ha az NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, korábban APEH) által igazolható. Ha az adóhivatal által kiállított jövedelemigazoláson szereplő összeg nem éri el a minimálbért, akkor sajnos férje nem hitelképes. Arra nincs lehetőség, hogy Ön igényelje a lakáshitelt, mivel a gyest egyik pénzintézet sem fogadja önálló, elsődleges jövedelemként. A gyes csak kiegészítő keresetként vehető figyelembe az adós igazolható jövedelme mellett.

Az életkori előírás a hitelfelvételre vonatkozóan: az adós a kölcsön lejáratakor nem lehet 70 évnél idősebb. Pozitív hitelbírálat esetén - ha a férje már betöltötte az 58. életévét - akkor maximum 11 évre vehetik fel a lakáshitelt. Akkor lehetne az Ön életkorát figyelembe venni és a kölcsönt hosszabb futamidőre felvenni, ha Ön nem gyesen lenne, hanem megfelelő munkaviszonnyal rendelkezne (minimum 3 hónap, minimálbért elérő fizetés).

Amennyiben érdekli Önöket a hitelfelvétel is és a férje őstermelői tevékenységből származó jövedelme eléri a minimálbért, akkor kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Édesapámtól adásvételi szerződéssel megvásárolni kívánt lakás esetén igénybe vehető-e a szociálpolitikai kedvezmény?
Egy gyermekem van és azt egyedül nevelem.