Tisztelt Cím!

A 3. gyermekünk a napokban (2015. január) fog megszületni. Két leánygyermekünk lassan 10-11 évesek lesznek. Anno 2 gyermeket vállaltunk és új lakás építésére kaptunk szocpol támogatást. Ezt ugye idő előtt teljesítettük és ingatlanunkról lekerült a 10 éves eladási tilalom is. Családi házunkat 2 gyermekre vállalására terveztük, de mivel a 3. fiú gyermeknek is kellene egy kis külön lakrészt kialakítani, hogyan tudnánk a szocpol támogatást igénybe venni? Garázst átalakítom szobává? Külön szobát kell építenem a meglévő épülethez? Egyéb infó: Párommal 40-41 évesek vagyunk.

Válaszukat előre is köszönve maradok tisztelettel:
Győző

Kedves Győző!

Gyermekek után járó támogatás érvényesítésére adott esetben kétféle lehetőség kínálkozhat. Amennyiben a korábbi lakásépítéshez építési kölcsönt is vettek fel, amit jelenleg is törlesztenek és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek (5 családtag esetén legalább 2,5 szobás a ház), akkor a később született gyermek után utólagos szocpolra is jogosultak lehetnek. Ez a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. Összege megegyezik a kölcsönszerződés megkötésekor érvényes, 3. gyermek után járó támogatási összeggel. A jogosultság megállapításában az építési hitelt nyújtó bank illetékes, így ilyen jellegű kérelmükkel az érintett pénzintézethez fordulhatnak a 3. gyermek megszületése után.

Ha fentiek alapján utólagos szocpol igénybevételére nem jogosultak, akkor a családi házuk bővítéséhez az új szocpolrendelkezések hatályba lépése után - 2015. július 1. - lesz lehetőségük igényelni a Családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK). A meglévő garázs lakószobává alakítása nem minősül bővítésnek, ezért erre a kedvezmény nem vehető igénybe. A támogatás abban az esetben jár, ha a meglévő épülethez legalább egy szobát építenek vagy tetőtér-beépítéssel valósítják meg a bővítést.

A CSOK rendelkezései szerint gyermekük után 40-41 évesen is jogosultak lehetnek a kedvezményre. Fontos azonban, hogy a bővítést a CSOK iránti kérelem benyújtása előtt nem lehet megkezdeni. Az igénylés feltételeiről, összegéről bővebben IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
3 éve vásároltunk egy házat! 86 nm! A férjem nevén van, hitel nincs rajta! A férjem 45 éves,fix munkahelye van, én 31, jelenleg nem dolgozom.
A házunkat szeretnénk kibővíteni 1 szobával! 3 gyermekünk van 14, 12, 4 évesek. Semmilyen állami támogatást nem igényeltünk még!
Milyen lehetőségeink vannak? Vannak egyáltalán? Csok vagy bármi!
Válaszát előre is köszönöm!
Andrea

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogyha a garázst alakítjuk át szobává, az bővítésnek számít?
Igénybe vehető a csok?
Köszönettel:
Éva

Tisztelt Cím!
Szeretnénk egy fedett kocsibeállóból szobát kialakítani a házunkhoz. A kocsibeálló közös alappal és tetővel rendelkezik a házzal, de nincs csak két fala. Tehát nem garázs a tervrajz szerint is, csak egy fedett kocsibeálló. Erre igénybe vehetjük a CSOK-ot, ha egyébként minden más feltételnek megfelelünk?
Válaszát előre is köszönjük!

2005-ben vásároltunk egy összesen 180 m2-es házat. Ebből 120 m2 a jelenlegi lakóterület. Ezenkívül van egy kb. 6 m2 kazánház, a maradék jelenleg lakatlan, azaz fás tároló, stb. Jelenleg a lakás helyiségei a következők: 2 db szoba, 1 db étkező, 1 db konyha, 1 db fürdő, 1 db WC, 1 db közlekedő. Van két gyerekünk 6 és 1, 5 évesek. Szocpolt 2005-ben nem vettünk fel. A férjemmel 38 és 34 évesek vagyunk. Van lakáshitelünk.
A kérdésem az, hogy ha a jelenlegi fás tárolót szobává alakítanánk, azaz bővítünk, kaphatunk-e majd rá támogatást (CSOK), ha igen, milyen összeget? Egyáltalán a támogatásból tudunk-e valamit kihozni?
Válaszát előre köszönöm.
Üdv.: Ildikó

Tisztelt Cím!
2013-ban vásároltuk jelenlegi lakásunkat, melyet szeretnénk bővíteni. Jelenleg egy 68 nm-es panel lakásban élünk, a lépcsőházban pedig eladóvá vált a "hobbiszoba". Ez egy 13 nm-es helyiség, saját víz és villanyórával, külön közös költséggel és az önkormányzat felé is kell adót fizetni utána évente, tehát nem lakóingatlan.
Tervezzük a hobbiszoba megvásárlását, majd egy csigalépcsőn keresztül a lakáshoz csatolását, átalakítását lakószobává (a hobbiszoba pont az egyik szobánk alatt van). Így az én értelmezésemben nőne a hasznos alapterület, ugyanakkor ez meglévő épület/épületrésznek minősülhet.
Ilyen esetben igényelhető a CSOK?
Férjemmel egy gyermekünk van jelenleg, és úton van a második.
Köszönettel,
Klotild

Tisztelt Cím!
Azt szeretném kérdezni, hogy 2014. augusztusban vásároltunk egy 3 szobás családi házat, amire 4M hitelt vettünk fel. 2014 novemberében megszületett a 3. gyermekünk (3 fiú) és ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy a 2015.07.01-én életbe lépő CSOK támogatja-e azt, hogy a garázsunkat átalakítsuk lakószobának? Vagy hogyan tudnánk igénybe venni? Nem vettük még igénybe soha a szocpolt (38 és 34 évesek vagyunk), a fiúk: 16 éves, 12 éves, 2 hónapos.
Válaszukat előre is köszönöm.
Zoltán