Lakásvásárlás (valószínűleg használt) előtt állok 3 gyermekemmel. Nemrég váltam el, és jelenleg nem rendelkezem lakástulajdonnal. (A volt férjem megvásárolta a házrészemet.) Amikor a közös házat építettük, a 2 nagyobbik gyerekre igényeltük és meg is kaptuk a szocpolt. Akkor még nem született meg a legkisebb gyermek, így rá nem is igényelhettük.

Kérdésem: a legkisebb gyermekem után jár-e szocpol a leendő lakásvásárlásunkhoz?

Válaszukat várva, köszönettel.
Annamária

Kedves Annamária!

A szocpol igénylésének ez esetben több akadálya is lenne. Egyrészt lakásépítési támogatásra az lehet jogosult, aki 2010. január 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakóingatlant vásárol, (illetve új házat épít). Vásárlás esetén új lakásnak az alábbi lakóingatlan minősül:
"az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó".

Másrészt a szocpol 1 gyermek után nem jár. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő  vagy vállalt gyermek szükséges. Nem vehető figyelembe azonban az a gyermek, aki után már kaptak vissza nem térítendő állami támogatást.

Használt lakás vásárlásához jelenleg piaci kamatozású lakáshitelt igényelhet. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében támogatott lakáshitel is igényelhető lesz használt lakás vételárának kiegyenlítéséhez. Ez a lehetőség azonban jelenleg még nem érhető el, az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges hozzá.

Ha szeretne tájékozódni a jelenleg elérhető lakáshitelekről, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Hiteltanácsadóink rövidesen ismertetni fogják a lehetőségeket.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

19 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy egy gyermekünk van, rá lehet-e igényelni szocpolt? Ha igen, akkor milyen feltételi vannak?
Válaszukat előre köszönjük.

1 gyermek után is igénybe lehet venni a szocpolt? Használt ház vásárlásra? Milyen feltételei vannak az igénybevételnek? Kihez fordulhatok további tanácsért?
Köszönöm válaszukat!

Egy gyermek után jár-e szocpol? Mennyi? Kb. 100 m2 ingatlanra mennyit adnának?

Engem tulajdonképpen az érdekelne, hogy 1 gyermek után jár-e szocpol!? Ha igen, mennyi az összeg? Mert nekem 1 gyermekem van és a közeljövőben nem tervezünk újabb kisbabát a párommal. Akkor így nem is igényelhetnék a támogatást 1 gyermek után? És még egy kérdésem lenne, mégpedig ezt az egész dolgot milyen hivatalos helyen kell igényelni?
Előre is köszönöm válaszukat!

Igénybe szeretném venni gyermekemre aki született 2010. 02. 17. Vásárlásra vagy építésre szeretném felvenni vagy ha lehet, akkor másra. Legyenek szívesek segíteni.
Tisztelettel. Borbála
Köszönöm előre is a segítségüket.

Egyedül nevelem a kislányomat, esélyem sincs, hogy saját lakásom legyen (esetleg lottó)! Több gyereket nem szülhetek. Az államnak 1 gyerek nem gyerek?

Szeretném kérdezni, hogy mi kell a szocpol igényléséhez? És hogy megy ez az egész szocpol egy gyerekre? Ha lehet, akkor szeretnénk igényelni.
Várom a válaszát.
Üdvözlettel: Tibor

Azt kérdezném önöktől, hogy egy gyerek után igénybe lehet-e venni a szocpolt? Új laskást szeretnék vásárolni. Én 39, a nejem 37 éves, a fiam 14. Kamattámogatott támogatott lakáshitelt szeretnénk igénybe venni, amelyhez 2/3 önerő kell, a kérdés, hogy a szocpol beleszámít-e az önerőbe? Valamint szeretném látni, hogy 5 milliós hitel esetén hogyan alakulnak a törlesztő részletek a fenti feltételek szerint.

Hát lényegében nagyon jól vázolták ebben a táblázatban, hogy ki mennyit kaphat. De egy gyermekre semmi sem szerepel, tehát ha az egyetlen gyermekemmel nem akarok a híd alá menni, oldjam meg a kérdést, mert ha nem szülök még egy-két gyereket, akkor nekem nem jár?

Jó napot!
Nekem az a kérdésem, hogy van egy tanyám és azt szeretném újítani, hitelt nem szeretnék felvenni. Egy gyermekem van, és egyedül nevelem. És 37éves vagyok.
Kérdésem csak annyi, hogy én igénybe tudom-e venni a szocpolt?