Tisztelt Hitelnet!

Július 11-én lesz az esküvőnk és már megtaláltuk a megfelelő házat is. Vidéki vályogház, így az energetikai besorolása biztosan C-nél rosszabb lesz, de ahogyan az eddigi hozzászólásokból olvastam, ez nem jelent gondot, csak egy igazolást kell kérnünk, hogy lakható a ház. Komfortos is (van villany, víz, fürdőszoba, konvektoros fűtés, gáz), így számításaink szerint 1.300.000 Ft-ot tudnánk támogatásként igénybe venni a jövőbeni két gyerkőc reményében, a maradék összeget pedig önerőként teljesítenénk. (Összesen kb. 3,8M Ft a ház vételára.)

A kérdésem az, hogy amennyiben maximum 120 nappal az igénylést (mondjuk július 12-t) megelőzően aláírjuk az adásvételi szerződést, mindketten szerzünk tulajdonjogot, jelent-e bármilyen akadályt, hogy még nem vagyunk házasok az aláírás időpontjában? Vagy a fenti időpontig csak egy szándéknyilatkozatot írjunk és adásvételit ne kössük meg az esküvőig? Foglalót fizethetünk a házra? A tulajdonjogot a házastárssal bármilyen arányban megoszthatjuk? (például 10-90%)
A foglalót, önerőt fizethetjük készpénzben, vagy mindenképpen bankon keresztül szükséges?
Várhatóan a bankok támaszthatnak egyéb követelményeket, ha nem veszünk igénybe mellé hitelt?

Elnézést a sok kérdésért, próbáltam teljesen körüljárni a kérdést.
És előre is köszönöm a segítséget, már az eddigi hozzászólások is sokat segítettek!

Tisztelettel.
Marci

Kedves Marci!

Megelőlegező CSOK akkor igényelhető, ha a kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor házasok. Az, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor még nem házasok, nem jelent akadályt a támogatásra való jogosultság kérdésében. Így 120 napos benyújtási határidőn belül az adásvételi szerződést is megköthetik, melyben foglaló is átadásra kerülhet.

A CSOK igénybevételével vásárolandó házban 10-90%-os arányban is tulajdonrészhez juthatnak, nem feltétel az 50-50%-os tulajdonszerzés. Ha államilag támogatott hitelt nem vesznek igénybe, akkor információink szerint a foglaló, önerő készpénzben is kiegyenlíthető.

Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a vételár utolsó része a CSOK-ból kerül kiegyenlítésre. Az igénylésnek költségvonzata is van, amennyiben hitelfelvétellel nem párosul. A CSOK-ra való jogosultság elbírálásáért a CSOK összeg 1,5%-ának megfelelő, de legfeljebb 30 ezer forint, az értékbecslés és a helyszíni szemle díját nem tartalmazó bírálati díjat kérhet a hitelintézet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Azután szeretnék érdeklődni, hogy a párommal van egy közös gyermekünk (6 éves). 2017-ben szeretnénk egy nagyobb használt házat vásárolni.
Az lenne a kérdésem, ha 12 hetes terhes vagyok, de nem vagyunk házasok, akkor megkaphatjuk a CSOK-ot 2 gyermekre vagy csak akkor ha összeházasodunk?
Válaszukat előre is köszönöm!

Szép napot!
Párommal találtunk egy megfelelő ár értékű házat, mely téglaépítésű, 90-es évek körül épült, 70 m2-es. Kérdésem az lenne, hogy van-e rá mód és ha igen, mekkora összegű CSOK igényelhető. Az ingatlant január környékén szeretnénk már megvenni a Fundamenta ltp áthidaló kölcsönével. Viszont a házasságkötést csak áprilisban tudjuk megejteni.
Kérdésem az lenne, hogy ha már megvettük hitelre az ingatlant, attól függetlenül is igényelhetjük-e majd a csokot 2 gyerekre miután megházasodtunk?

Tisztelt hitelnet!
Élettársammal megelőlegező szocpolt szeretnének igénybe venni, 2 vállalt gyermekre, lakáshitellel. Már beadtuk a házasságkötési kérelmünket, ami 30 nap múlva válik esedékessé.
Kérdésem az lenne, hogy mikor érdemes beadni a hitelkérelmet, hogy megkapjuk a szocpolt?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy most melyik bank ad vályogházra jelzáloghitelt és egyben a CSOK-ot beszámítja önerőnek.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
A párommal 2 gyermekre szeretnénk igényelni a csok-ot úgy, hogy a második vállalt gyermek.
A kérdésem az lenne, hogy akkor melyik összegre vagyunk jogosultak? Az 1.300.000 Ft vagy 1.000.000 Ft igényelhető?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Judit

Tisztelt Hitelnet!
CSOK igénybevétellel kapcsolatban érdeklődnék. Öröklés folytán 2 ingatlannak az 1/3 része került a tulajdonomba. Az egyik egy lakás, a másik pedig egy nyaraló.
Az lenne a kérdésem, hogy ez akadályt képez-e, illetve mennyiben befolyásolja a feltételeket, ha a házastársammal igénybe szeretnénk venni a CSOK-ot?
Válaszát előre köszönöm!
Tisztelettel,
Dávid

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg a párommal élettársak vagyunk, van egy közös gyermekük. Igényelni szeretnénk a Csok-ot 2 gyermek után. Az lenne a kérdésem, hogy követelmény-e hogy házasok legyünk? Megtaláltuk a kis otthonunkat és csak az 1.300.000 Ft csok hiányzik a vételárhoz. Jogosultak vagyunk rá? Hol tudom intézni a Csok-ot, ha nem szeretnék hitelt felelni és akár már most lehetne adásvételi szerződésem?
Köszönettel!
Ivett