Tisztelt Cím!

Jól értelmezem-e, hogy lehet a számlákat gyűjteni, pl. januártól, decemberig és az utolsó beérkezett számlától számítják a hatvan napot?

Továbbá, ha 25 év alatti gyermek már dolgozik, önálló keresettel rendelkezik, otthon lakik, akkor is igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

Köszönöm a választ,
Tisztelettel: Sz-né

Kedves Asszonyom!

A támogatás 2021. január elsején vagy azt követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető. Az igénylésre számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig van lehetőség. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Tehát ahogy Ön is írja, a számlák 2021 januárjától egészen 2022. decemberig gyűjthetők. A támogatási kérelem benyújtására pedig az utolsó számla kiállítási időpontjától számított 60 napon belül van lehetőség.

A lakásfelújítási támogatást szabályozó kormányrendelet kimondja, hogy mely gyermek jogosít a támogatás igénybevételére.

Gyermek: az igénylő
a) magzata a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
b) vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki
ba) a 25. életévét még nem töltötte be, vagy
bb) a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy,
c) kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja.

A rendelet nem írja elő, hogy a 25 év alatti gyermeknek iskolai tanulmányokat kellene folytatni. Az viszont fontos a 25 év alatti gyermek esetében, hogy eltartott legyen. Információnk szerint attól, hogy valaki dolgozik, még lehet eltartott.

Úgy tudjuk, amennyiben 25 év alatti és az igénylővel közös lakóhelyen lakik, úgy akár a foglalkoztatotti jogviszonyban álló gyermek is tekinthető a támogatás szempontjából gyermeknek. Vagyis amennyiben a támogatott személy 25. életévét be nem töltött gyermeke vele egy háztartásban él és ezt a lakcímkártyájának adatai is alátámasszák, valamint a támogatott személy nyilatkozata alapján általa eltartott, mivel olyan összegű rendszeres, munkával szerzett keresménye vagy vagyonából szerzett jövedelme nincs, amelyből saját indokolt szükségleteit fedezheti, a lakásfelújítási támogatás igénylése során gyermekként figyelembe vehető.

Arról, hogy a gyermek az Ön eltartottja, a támogatási kérelemben szükséges nyilatkozni. Ha tehát Ön úgy ítéli meg – tekintettel a fentiekre – hogy a 25 év alatti, munkaviszonnyal rendelkező gyermeke az Ön eltartottja, akkor információnk szerint nincsen jogszabályi akadálya a támogatás igénylésének.

A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

kalkulátor

Felújítási hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakásfelújítási hitel lehetőségeket

Felújítási hitelek összehasonlítása

Ha a felújítási munkálatok finanszírozásához kölcsönt szeretne felvenni, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb felújítási hitelekről. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha van a gyermeknek TB tartozása, akkor igényelhető-e a lakásfelújítási támogatás. A szülőnek aki igényelni viszont megvan a rendszeres TB-je.
Köszönöm.

Egyedül élek három gyerekemmel (22, 19, 13) Ők a tulajdonosok, mert a férjem meghalt. Ha a középső átíratja rám a tulajdonjogot, én pedig lemondok a haszonélvezetről, akkor megkaphatjuk a támogatást?
Köszönöm segítségét.

A lányom 25 év alatti, de dogozott pár hónapot. Most heti 6 órás munkaviszonya van. Tb-t maga fizeti. Közben tanfolyamra jár.
Ebben az esetben jár a támogatás? Mennyi az az összeg, amikor eltartottnak minősül?

A házunk kétgenerációs, szüleimmel együtt lakjuk több, mint 26 éve. Az ingatlan az ő nevükön van. 16 éves gyermekünk után szeretnénk a támogatást igénybe venni. Amennyiben a szüleim elajándékozzák nekem az ingatlan 50%-át, igénybe vehetjük a támogatást?
Köszönöm a választ!

Tisztelt Cím!
érdeklődnék, hogy mennyi a legalacsonyabb összeg, ami alapján kérhetem a támogatást. Esetünkben kb. 150 000 HUF anyag és kb. 150 000 HUF munkadíj lenne.
Köszönöm a válaszát.

Többféle felújítást tervezünk. Az anyagokat különféle helyekről szerezzük be. A kivitelezőkkel megkötjük a szerződést. Honnan fogják tudni, hogy melyik anyagszámla melyik kivitelezőhöz tartozik, melyik munkafolyamathoz? Külön kell elszámolni minden munkafolyamatot, külön számla összesítőn?

A rendelet azt írja, hogy a gyermek 25 éves koráig vehető igénybe a felújítási támogatás. Ez alapján a gyermek szülinapjáig behatárolólag a felújításnak, a számlázásnak és az igénylésnek is meg kell történjen?