Kedves Címzett,

A lakásfelújítási támogatás igénylésével kapcsolatban lenne kérdésem, a következő két ponton:

1. A támogatás igényelhető az esetben is, ha a lakás tulajdonosa kiskorú?
2. A lakás adásvétele 2020 augusztusában történt. A következő kivétel nem egyértelmű nekem: “a célingatlan a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került az igénylők tulajdonába.”
Tehát ha az adás-vétel egy éven belül történt, az esetben is igényelhető a támogatás?

Köszönettel,
Eszter

Kedves Eszter!

Az otthonfelújítási támogatással érintett ingatlan tulajdonviszonyait illetően a vonatkozó kormányrendelet előírása a mérvadó. Ez a következőképp szól: “A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.”

A jogosultsághoz tehát az igénylőnek, vagy az igénylőnek és párjának együttesen, vagy a kiskorú gyermeknek legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a támogatott ingatlanban. Amennyiben 100%-ban a kiskorú gyermek a célingatlan tulajdonosa, úgy ebből a szempontból jogosultak lehetnek a támogatásra.

A vonatkozó kormányrendelet jogosultsági feltételként ugyancsak előírja, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél -, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik. Az előírt egyéves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni az alábbi esetekben:
a) magzat és az egy évnél nem régebben született gyermek esetén, vagy
b) ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.

Amennyiben a támogatási kérelem benyújtásakor még mindig egy éven belüli lesz az adásvételi szerződés, akkor igényelhető lesz a támogatás úgy, hogy nem laknak legalább egy éve lakcímkártyával igazoltan a támogatott lakásban. 2020 augusztusában vásárolt lakás estében ez azt jelenti, hogy 2021. augusztusáig be kell nyújtaniuk a támogatási kérelmet ahhoz, hogy ne kelljen megfelelni a bentlakásra vonatkozó feltételnek.

Az otthonfelújítási támogatás további jogosultsági feltételei IDE kattintva érhetők el.

kalkulátor

Felújítási hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakásfelújítási hitel lehetőségeket

Felújítási hitelek összehasonlítása

Amennyiben a tervezett felújítási munkálatokhoz kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel ismertetik az elérhető hitelkonstrukciókat! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Ha az ingatlannak, amit felújítani szeretnének, a nagykorú gyerekek (23 és 32 éves) a tulajdonosok, a szülőknek csak haszonélvezeti joguk van, jogosultak a felújítási támogatást igényelni?

Igényelhető-e a támogatás, ha egy kiskorú gyermek nevén tulajdoni jog hányad szerepel? A házon lévő tulajdoni joga 60/160. hányad, mivel osztatlan telken lévő házról lenne szó.

Érdekelne, hogy kiskorú gyermekem van, tanul még és az ingatlan az övé. Akadályozza az az igénylést, ha a szülő bar listás?

Tisztelt Szakértő !
2002-ben már voltam 50%-ban tulajdonosa az ingatlannak, amit most szeretnék a csok segítségével megvásárolni.
Lehetséges ez?