Jár a felújítási támogatás, ha csak az egyik fél tulajdonos?

Tisztelt Hitelnet!

Mivel a délelőtt feltett kérdésem eltűnt, ismét megkérdezem:

Érdeklődnék, hogy a pár napja felvetett problémámra, azaz a házastársak, élettársak tulajdoni hányadának számításba vételével kapcsolatban született esetleg valami állásfoglalás, iránymutatás? Láttam, hogy más is kérdezte már, tehát nem egyedi a téma. A rendelet szövege megvan, de az szokás szerint többféleképpen értelmezhető.

Az Önök értelmezése szerint mindkét házastársnak kell tulajdoni hányaddal rendelkeznie az ingatlanban. Én úgy vélem, hogy az “együttesen legalább 50%” önmagában nem határoz meg semmilyen elosztást, előírást, csak az össz tulajdoni hányad mértékét. Ez pedig abban az esetben, amikor egyik fél nevén van 100%-ban az ingatlan, szerintem bőven teljesül. Abban amúgy sem találok logikát, hogy kizárnák azokat a támogatásból, ahol csak az egyik fél nevén van az ingatlan. Miközben olyanok meg kaphatnának támogatást, akiknél pl. az egyik fél 1%-ban, a másik fél 49%-ban tulajdonos.

Köszönet a fáradozásukért!
Attila

Kedves Attila!

Köszönjük türelmét! Az Ön által feltett kérdés sok családot érint. A rendelet szövege pedig valóban többféleképpen értelmezhető. A támogatásra való jogosultság megállapításában illetékes Magyar Államkincstártól írásos választ sajnos nem kaptunk kérdésünkre eddig. A telefonos ügyfélszolgálaton azonban kaptunk választ a kérdésre.

Abban az esetben, ha a célingatlan csak az egyik fél nevén van 100%-ban, a másik félnek egyáltalán nincsen tulajdonrésze, úgy is jogosultak lehetnek a támogatásra, amennyiben a további jogosultsági feltétel is fennáll. Ebben az esetben az a fél kell legyen a támogatás igénylője, aki a 100% tulajdoni hányaddal rendelkezik. A másik fél (házastárs vagy élettárs) szintén bevonásra kerül, de nem kizáró ok, ha neki nincsen tulajdonrésze.

A kormányrendelet ide vonatkozó része: “az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek” tehát úgy értelmezhető, hogy az igénylőnek vagy kiskorú gyermekének kell legalább 50% tulajdonrésszel rendelkeznie a jogosultsághoz.

Amennyiben házastárssal vagy élettárssal együttesen történik az igénylés, akkor fenti feltétel úgy is teljesíthető, hogy együttesen éri el tulajdoni hányaduk az 50%-ot a támogatott ingatlanban, például egyik házasfél: 25%, másik házasfél: 25%, de az is megfelelő, ha csak az egyik fél tulajdonolja az ingatlan legalább 50%-át.

kalkulátor

Felújítási hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakásfelújítási hitel lehetőségeket

Felújítási hitelek összehasonlítása

Amennyiben a munkálatok finanszírozásához szükségük lenne banki kölcsönre, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót az elérhető legkedvezőbb hitellehetőségekről. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cim!A lakásfelujítási pályázat kizáro oka lehet az hogy 2021 február hónapban szereztem meg az 50% tulajdonrészt?Az ingatlanban meg már évekóta bevagyok jelentkezve.Köszönöm válaszát.

Kedves Ibolya
Ez nem jelent problémát, amennyiben minden egyéb feltételnek megfelel, igényelheti a támogatást.
A lakásfelújítási támogatás feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben. A gyakori kérdések és válaszok ide kattintva elérhetők. Amennyiben további kérdése van, állunk szíves rendelkezésére.

Tisztelt Cím!
Külön élek a feleségemtől a két nagykorú gyerekem közül az egyikkel. Az ingatlanok a saját tulajdonunkban vannak. Felvehető-e a felújítás költsége 50-50 %-ban lakásonként?


4
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x