Tisztelt Hitelnet!

Mivel a délelőtt feltett kérdésem eltűnt, ismét megkérdezem:

Érdeklődnék, hogy a pár napja felvetett problémámra, azaz a házastársak, élettársak tulajdoni hányadának számításba vételével kapcsolatban született esetleg valami állásfoglalás, iránymutatás? Láttam, hogy más is kérdezte már, tehát nem egyedi a téma. A rendelet szövege megvan, de az szokás szerint többféleképpen értelmezhető.

Az Önök értelmezése szerint mindkét házastársnak kell tulajdoni hányaddal rendelkeznie az ingatlanban. Én úgy vélem, hogy az “együttesen legalább 50%” önmagában nem határoz meg semmilyen elosztást, előírást, csak az össz tulajdoni hányad mértékét. Ez pedig abban az esetben, amikor egyik fél nevén van 100%-ban az ingatlan, szerintem bőven teljesül. Abban amúgy sem találok logikát, hogy kizárnák azokat a támogatásból, ahol csak az egyik fél nevén van az ingatlan. Miközben olyanok meg kaphatnának támogatást, akiknél pl. az egyik fél 1%-ban, a másik fél 49%-ban tulajdonos.

Köszönet a fáradozásukért!
Attila

Kedves Attila!

Köszönjük türelmét! Az Ön által feltett kérdés sok családot érint. A rendelet szövege pedig valóban többféleképpen értelmezhető. A támogatásra való jogosultság megállapításában illetékes Magyar Államkincstártól írásos választ sajnos nem kaptunk kérdésünkre eddig. A telefonos ügyfélszolgálaton azonban kaptunk választ a kérdésre.

Abban az esetben, ha a célingatlan csak az egyik fél nevén van 100%-ban, a másik félnek egyáltalán nincsen tulajdonrésze, úgy is jogosultak lehetnek a támogatásra, amennyiben a további jogosultsági feltétel is fennáll. Ebben az esetben az a fél kell legyen a támogatás igénylője, aki a 100% tulajdoni hányaddal rendelkezik. A másik fél (házastárs vagy élettárs) szintén bevonásra kerül, de nem kizáró ok, ha neki nincsen tulajdonrésze.

A kormányrendelet ide vonatkozó része: “az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek” tehát úgy értelmezhető, hogy az igénylőnek vagy kiskorú gyermekének kell legalább 50% tulajdonrésszel rendelkeznie a jogosultsághoz.

Amennyiben házastárssal vagy élettárssal együttesen történik az igénylés, akkor fenti feltétel úgy is teljesíthető, hogy együttesen éri el tulajdoni hányaduk az 50%-ot a támogatott ingatlanban, például egyik házasfél: 25%, másik házasfél: 25%, de az is megfelelő, ha csak az egyik fél tulajdonolja az ingatlan legalább 50%-át.

kalkulátor

Felújítási hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakásfelújítási hitel lehetőségeket

Felújítási hitelek összehasonlítása

Amennyiben a munkálatok finanszírozásához szükségük lenne banki kölcsönre, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót az elérhető legkedvezőbb hitellehetőségekről. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Otthonfelújítási hitel esetén egyedül szeretném igényelni a hitelt és a támogatást, habár házas vagyok. A lakás 100%-ban az én tulajdonom, külön vagyon része. Van-e ennek akadálya?
Köszönöm.

T. Cím! 100%-os a tulajdoni hányadom, 21 éves gyermekemmel egy az állandó lakcímünk. Probléma e ha volt élettársam, gyermekünk apukájának is még ugyan az a lakcíme? 18 éve már külön váltunk. Beadhatom e csak én az igénylést, vagy szerepeltetni kell volt élettársamat is? Válaszukat köszönöm!

És ha 2 testvér mindketten 3/4 részben, a szülõ pedig 2/4részben tulajdonos?

Tisztelt cím,
Az a kérdésem, hogy igényelnénl a lakàs felújítàst. Éllettàrsak vagyunk egy lakcím ,közös gyermek,de 100%-ban az egyikünk a tulaj. Közösen igényelnénk ,vagy csak egyikünk, és lehet csak egyikünk lesz addigra biztosított.köszönöm.

Ha már több mint egy éve az ingatlanban lakunk, de a több mint 50 százalékos tulajdonjog szerzésre csak most kerül majd sor, akkor a támogatást azonnal igénybe vehetem, ha az egyéb feltételeknek megfelelek, vagy onnantól számítva nézi az egy éves bejelentett lakcímet?

Tisztelt cim!A lakásfelujítási pályázat kizáro oka lehet az hogy 2021 február hónapban szereztem meg az 50% tulajdonrészt?Az ingatlanban meg már évekóta bevagyok jelentkezve.Köszönöm válaszát.

Tisztelt Cím!
Külön élek a feleségemtől a két nagykorú gyerekem közül az egyikkel. Az ingatlanok a saját tulajdonunkban vannak. Felvehető-e a felújítás költsége 50-50 %-ban lakásonként?