Tisztelt Hitelnet!

Élettársamnak és az exének 50-50% tulajdonhányaduk van egy családi házban, mely házzal kapcsolatban jelen pillanatban folyik a közös tulajdon megszüntetése iránti per, mivel az ex nem akart egyezkedni. 2 gyermekemet és 1 közös gyermekünket együtt neveljük.

Kérdésem az lenne, ha az ex venné meg az élettársamtól az 50% házrészt, akkor megkapnánk-e a félszocpolt a 3 közösen nevelt gyermekünkre abban az esetben, ha olyan használt házat vennénk, ami minimum 1 szobaszámmal nagyobb az eladottnál?

Tájékoztatásukat előre is köszönjük.
Tisztelettel.
Tünde

Kedves Tünde!

A korábban érvényben lévő rendelet szerint jogosultak lehettek félszocpolra azok a három vagy több gyermeket eltartó személyek, akik a több mint két éve tulajdonukban lévő lakásuk eladását követően a réginél nagyobb hasznos alapterületű és legalább egy szobaszámmal nagyobb lakást vásároltak. Továbbá gyermekeik után megkaphatták a fiatalok otthonteremtési támogatását azok a 35 év alatti házaspárok, legalább egy éve közös lakcímen élő élettársak vagy egyedülálló személyek, akik vidéken maximum 8 millió, megyei jogú városban legfeljebb 12 millió forint értékű használt, legalább komfortos lakást vásároltak. Ezeket az egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatásokat azonban 2009. július 1-től megszüntették és azóta sincs lehetőség ezek igénybevételére. Így használt lakás vásárlásához sajnos nem tudnak ilyen jellegű támogatást igénybe venni.

Amennyiben használt lakást kívánnak vásárolni, akkor - a szükséges önerő megléte vagy plusz ingatlan bevonása esetén - a vételár kifizetéséhez állami kamattámogatású és piaci kamatozású lakáshitelt igényelhetnek. A támogatott konstrukciónál az állam a futamidő első 5 évében kamattámogatást biztosít a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. Jelenleg azonban a piaci kamatozású lakáshitelek is ugyanolyan kedvezőek, mint az államilag támogatott lakáskölcsönök. Erről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével Önök is meggyőződhetnek.

Lakáscélú állami támogatást, vagyis szocpolt akkor vehetnek igénybe, ha újépítésű lakóingatlant vásárolnak vagy új házat építenek. Ekkor a párja lakástulajdonának eladása után - az egyéb előírások teljesülése esetén - jogosultak lehetnek a 3 közösen nevelt gyermek után járó szocpolra. A támogatásra való jogosultságukat nem zárja ki, ha a volt házastárs vagy élettárs vásárolja meg a házrészt. A szocpol összegéről - mely függ a lakás hasznos alapterületétől és energiahatékonyságától is - honlapunkon tájékozódhatnak.

Ha szeretnék megismerni a használt vagy új lakás vásárlása esetén elérhető hitelkonstrukciókat, akkor kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése