Tisztelt Szakértő!

Férjem 100%-os tulajdonában lévő, 56 nm-es házunkat szeretnénk 106,5 nm-es hasznos területű építménnyel bővíteni. Már rendelkezünk érvényes építési engedéllyel, amely alapján "a meglévő egylakásos lakóépület...új lakóegységgel történő...kétlakásos lakóépületté bővítésének építését engedélyezem." Munkálatokat még semmilyen formában nem kezdtünk el.
Ebben az esetben igényelhetünk-e CSOK támogatást, ha a további feltételeknek megfelelünk?

Más ingatlan tulajdonunk nincsen, mindketten 40 év alattiak vagyunk és két gyermekünk van. Én jelenleg szülési szabadságon vagyok két és fél éves kislányommal, míg férjem részmunkaidős (4 órás) bejelentett munkahellyel rendelkezik.
Az épület várhatóan, a beépített anyagok függvényében minimum B, de inkább A energetikai besorolású kategóriába fog kerülni.

A fenti mellett kérdezném, hogy az ügyintézést július 1 után hol kell kezdeményezni, mivel jelenleg élő hitelszerződésünk nincs, és most nem is tervezünk igénybe venni?

Köszönöm mielőbbi válaszát!
Üdvözlettel: Judit

Kedves Judit!

A vonatkozó kormányrendelet szerint új lakás építésének minősül, ha az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység jön létre, amely elkészültét követően használatbavételi engedélyt kap. Ez alapján úgy véljük, hogy az Önök esetében új lakás építéséről beszélhetünk. Erre a célra jelenleg is igényelhető szocpol, illetve július 1. után a CSOK néven ismertté vált gyermekek utáni támogatás, amennyiben az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek.

Az egyik ilyen feltétel, hogy az igénylőknek nem lehet meglévő lakástulajdonuk, bizonyos kivételektől eltekintve. Azonban férje jelenleg is tulajdonol egy lakóingatlant (a jelenlegi házukat). A kérdés az, hogy az milyen jogcímen került a tulajdonába. Ha azt több mint 2 éve, öröklés vagy ajándékozás útján, haszonélvezettel terhelten szerezte úgy, hogy a haszonélvező jelenleg is bent lakik, akkor nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot. Egyéb esetben viszont igen.

Amennyiben az Önök által elvégezni kívánt építési munkálatok - a hitelintézet állásfoglalása alapján - bővítésnek minősülne, akkor véleményünk szerint azért nem lehetnek jogosultak a július 1. után elérhető CSOK-ra, mert a jogosultság feltétele, hogy a bővítendő ingatlan hasznos alapterülete a meglévő és bővített résszel együtt nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.

A támogatásra való jogosultság megállapítása a szocpol nyújtásával foglalkozó hitelintézeteknél történhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Nemrég vettünk egy házat, amit szobákkal szeretnénk bővíteni. Házasok vagyunk és van három gyermekünk. A lakás csak az én nevemen van. Így nem igényelhetünk Csok-ot? A férjem van csak munkaviszonyban, mert én még otthon vagyok gyesen a kicsivel.

Tisztelt szakértő!
Most a héten szeretnénk egy használt házat vásárolni. Hitelből vásároljuk, ami 10 millió Ft.
Szeretnénk majd bővíteni egy 12 nm-es szobával és egy 25 nm-es garázzsal, ami egybe lesz a házzal. Most 82 nm-es a hasznos alapterület. 2 gyermekünk van. Mennyi csok-ot kaphatnánk így? A bővítés menetéről mindenről kell számlát benyújtani.
Válaszát előre is köszönöm!
Andrea

Tisztelt Szakértő!
Meglévő házunkat szeretnénk bővíteni, melynek 2/4 részben én vagyok a tulajdonosa, 1/4 részben a feleségem, 1/4 részben pedig édesanyám. A tulajdoni részt, öröklés, illetve a nővérem tulajdoni részének kifizetésével szereztük meg! Édesanyám velünk él, egy kétszobás, összkomfortos házban! Ezt szeretnénk bővíteni, mert két gyermekünkkel lakunk egy szobában, és már ez nem egészséges helyzet! A meglévő ingatlan,100 négyzetméter, ezt szeretnénk bővíteni! A kérdés az, hogy jogosultak lehetünk-e az új csok-ra, illetve a hozzáépíteni kívánt rész csak szoba lehet, vagy a meglévő részekből alakítunk ki 3 szobát, és konyha- nappali- spájz hozzáépítéssel történne a bővítés! Én 43 éves vagyok, a feleségem 34! Az előző kérdésekből nekem úgy tűnik, mintha nem lehetne tulajdona annak, aki az új csok-ot igénybe szeretné venni! Vagy bővítésnél ez nem akadály! Csak ha bővíteni szeretnénk, a meglévőt lehet, az pedig általában, legtöbbször veszi az ember!
Válaszát köszönöm: Zoltán