Üdv!

Elnézést, de a napokban a munka meg a sűrű program miatt nem nagyon vagyok elérhető, így első körben leírnám nagyjából a dolgot, ami érdekelne.

Adott egy ház, helyileg Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kisújszálláson, amit meg szeretnék venni. Kb. 3M Ft a vételár, 100 nm, vályog, viszont van vízszigetelése, téglával aláfalazva valamint egy része tégla építésű. Ami problémát okozhat, hogy nem tudom pontosan megvan-e az előírt 2,5 méter belmagasság. Így csok felvételére nem biztos, hogy alkalmas lenne.

Rólam annyit, hogy dolgozom, próbaidőn már nem vagyok. Jelenlegi párommal egyenlőre nem vagyunk sem házasok, sem élettársak, viszont van két gyermekem, akik után ha lehetne vennék igénybe támogatást. Elvileg KHR-es sem vagyok, valamint hitelem is nagyon kevés van, nem éri el az 500 000 Ft-ot. Viszont önerőm sincs egyenlőre, költözni meg egyre sürgősebb lenne a jelenlegi lakóhelyünkről.

Kérdésem az lenne, hogy tudna-e bármilyen megoldást javasolni erre a helyzetre, valamint ha lakáshitelről van szó, megoldható-e egyszerre a vásárlás és az összeg egy része felújításra is?

Köszönöm a válaszát előre is!
Katalin

Kedves Katalin!

Használt lakás vásárlás esetén a CSOK alkalmassághoz elegendő, ha – az OTÉK 1. melléklet 46. pontjának megfelelően – az ingatlan 1,90 méter belmagasságú. Ha azonban a CSOK igénylés kölcsönfelvétellel párosul, úgy a belmagasságra vonatkozó adatokat előzetesen egyeztetni szükséges. Hitel igénybevétele esetén ugyanis – pénzintézettől függően – továbbra is elvárás lehet a 2,5 méteres belmagasság. Erről bővebb információt IDE kattintva talál.

A családi állapotról a CSOK kérelemben nyilatkozni szükséges. Ha Ön úgy nyilatkozik, hogy egyedülálló, akkor a támogatás igénybevételével vásárolandó házban csak Ön szerezhet tulajdonjogot. Ellenben élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a kedvezményre, s a célingatlanban mindkettejüknek tulajdonrészt kell szerezniük. Az Ön két gyermeke után mindkét esetben igényelhető a CSOK.

3 millió forint értékű, illetve vályog falazatú ingatlant nem minden pénzintézet fogad el fedezetként. Így az ügyben feltétlenül előzetes egyeztetést és az előzetes hitelbírálat elvégzését javasoljuk. Ehhez első körben kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK igénybe vehető-e használt lakás vásárlásánál olyan házra, ami terméskő alapzatú, vályog és téglafalazatú?
Válaszukat előre is köszönöm.

Üdv.
1. Megnéztem az elfogadható fűtési módok listáját. Konvektort írnak és érdekelne, hogy az álló, azaz elektromos konvektor az elfogadható kategóriába tartozik-e még? (Ami kábeles, tehát nincs bekötve a ház elektromos hálózatába.)
2. Egy értékbecslő mennyiért nézi meg a házat?
3. Leírnák akkor, mik elő körben a teendőink? Először értékbecslő, aztán adásvételi? Mikor kell a papírokat kikérni? Erkölcsi, térképmásolat, stb?
Válaszukat ismét köszönöm.

A kérdés:
1. Vályogház esetében ahol nincs nappali rész meg kell lennie a 2,5 m belmagasságnak?
2. Fürdőszoba egyben van a WC-vel. Ez gond lehet?
3. A fürdőszoba nem rendelkezik fűtési móddal. A ház gázkonvektoros. Elfogadják a csoknál így a fürdőszobát vagy rakni kell belerakni kályhát? Kémény van.
Válaszait köszönöm előre is!

Üdvözlöm.
Az én kérdésem az lenne, hogy: Kinéztünk párommal egy családi házat (130 nm) a részletes leírásban írja, hogy tégla épület. Felhívjuk az ingatlanost, és mondja, hogy egy két fala vályogból van és, hogy nem ajánlja hitel/Csok szempontjából, mert nem kapunk rá megfelelő támogatást. (Hozzáteszem az ingatlanos hangjában kivehető volt, hogy nem nekünk szeretné eladni, még a ház megmutatását is kerülte, mint ha valakinek tartogatná). De a kérdésem az lenne, hogy ha valóban tartalmaz vályogot a ház, akkor nem vehető fel a teljes hitel a házra?
Köszönöm válaszukat, szép napot.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy vályogházra szeretnénk csok-ot igényelni, azonban a kinézett ház helyiségeiben mindenütt csak 2,40 m a belmagasság!
Van-e így esély a csok hitelre?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Nekem az volna kérdésem, hogy volna egy ház, ami kb. 65 m2 és 2 szoba, 1 konyha és 1 fürdőszoba van.
3 gyerekre így lehetne igényelni a csokot?