Üdv!

Mi a párommal szeretnénk használt házat venni. Páromnak van már 2 gyermeke, akik most nem velünk élnek, de szeretnénk sajátot is legalább 2-őt. Mindenképpen csak 2 gyermek után tudjuk fölvenni (akik majd megszületnek), vagy akár 4 gyermek után is, ha abból már kettő megszületett és később velünk laknának? Még nem vagyunk házasok, de már régóta szeretnénk összeházasodni. Kb. 12-13 millió forint körüli házat szeretnénk venni, ami legalább 50-60 nm.

Hol? (bank?, önkormányzat?) Hogyan? Mennyit? és Miképpen tudnánk igénybe venni a megelőlegező CSOK-ot? Addig, amíg nem lesz meg a házunk, addig nem tudjuk a mostani két gyermeket sem magunkhoz venni, így ez kissé bonyolulttá teszi a dolgokat.
Milyen lehetőségeink vannak?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Mónika

Kedves Mónika!

A vonatkozó kormányrendelet alapján a CSOK az igénylővel közös háztartásban élő, általa eltartott gyermek után vehető igénybe. Elvált szülők kiskorú gyermekeinek elhelyezését jogerős bírósági ítélet bemutatásával kell igazolni. Úgy véljük, ha a két meglévő gyermek most nem Önökkel él, de a vásárolni kívánt lakásba együtt költöznek és igazolni tudják jogerős bírósági határozattal, hogy a gyermekek az édesapjuknál kerülnek elhelyezésre, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.

Vállalt gyermek után 40 év alatti házastársak kaphatnak CSOK-ot. Megelőlegező CSOK igénylésére tehát a házasságkötést követően kerülhet sor, ha a kérelem benyújtásakor egyikük életkora sem haladja meg a 40. évet.

Ha 2 gyermek után igénylik a támogatást, akkor a lakásnak legalább 50 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni, ha 4 gyermek után, akkor minimum 70 m2-nek. 2 gyermek után 50-65 m2 hasznos alapterületű lakóház vásárlásához 800.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. 4 gyermek után 70-85 m2 hasznos alapterület esetén 1.600.000 Ft összegű kedvezményre lehetnek jogosultak. A támogatást a lakás vételárának kifizetéséhez lehet igénybe venni. A CSOK kérelmet a hitelintézetekhez kell benyújtani abban az esetben is, ha lakáskölcsönt nem kívánnak felvenni.

Az egyéb igénylési feltételekről IDE kattintva tájékozódhat, s itt találja a további összegeket is, melyek a fent leírtnál nagyobb alapterületű ház vásárlása esetén vehetők igénybe.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Válaszadó!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak lehetnénk-e a férjemmel a CSOK igénybevételére. Helyzetünk a következő:
Férjem éppen 40 éves, én 26, van egy egyéves kisfiúnk. Férjem előző kapcsolatában igénybe vett megelőlegező szocpolt, de a kapcsolatból nem született gyermek, elváltak, ezt bejelentették az államkincstárnak, majd visszafizették a támogatást, kamatostul.
Most közös lakás vásárlásán gondolkozunk, lehet-e kizáró ok a fent említett körülmény?
Előre is köszönettel,
Emese

A vállalt gyermekek esetében mennyi idő alatt kell megszületnie a gyermekeknek? Életkor 30 év, idén lesz házasságkötés és használt házat szeretnénk vásárolni, mert albérletben lakunk!
Köszönöm a választ!