Itt az 5% ÁFA, az ÁFA visszaigénylés és az illetékmentesség: elfogadták a törvényjavaslatot!

December elsején az otthonteremtési program újabb elemeiről döntött az Országgyűlés. Az elfogadott törvényjavaslat értelmében január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű ingatlanok áfája. Ezen túlmenően az 5% áfa visszaigénylésére is lesz lehetősége azoknak, akik CSOK-ot is vesznek fel az otthon vásárlásához. Továbbá az illetéket sem kell megfizetni azoknak, akik CSOK-ot vesznek igénybe új, vagy használt ingatlan vásárláshoz és gyermeket nevelnek.

27% helyett 5% lakásáfa

2021. január elsejét követően az új építésű ingatlanoknak az értékesítési áfája 27%-ról 5%-ra csökken.

Mi számít 2021. január 1. után vásárolt új lakásnak?

Minden olyan új lakóingatlan, melynek az építési engedélyét 2019. év végéig kiadták, egyébként is 5% áfa tartalmat élvez. Azok az ingatlanok, melyek műszaki átadására 2021. január elsejét követően kerül sor, szintén 5% adókulcs alá esnek. 5% adókulcs érvényesül abban az esetben is, ha az előbbi ingatlanok adásvételi szerződését még 2020-ban kötik meg. Tehát az számít, hogy mikor adják át az új értékesítésű ingatlant és mikor teljesítik a kifizetési összegeket.

Meddig lesz érvényes az 5% áfa?

Az 5% áfa minden olyan építési engedély esetében érvényes lesz, melyet 2022. december 31-ig kiadnak. Ez esetben is 2026. december végéig lehet majd éni ezzel a lehetőséggel.

5% lakásáfa visszaigénylése

A fent leírt új lakás 5% áfatartalmát is visszaigényelhetik azok, akik CSOK-ot is igényelnek az új lakás vásárlásához. Az érintettek a CSOK kérelem benyújtásával egy időben benyújthatják az áfa visszaigénylési kérelmüket is. Ebben az esetben tehát teljesen áfamentesen vásárolható új építésű ingatlan.

Élhetnek a csökkentett áfatartalommal, aki saját maguk építkeznek?

A teljesen saját erős építkezéseknél, a maximum 5 millió forint összegű adó-visszatérítési támogatással lehet élni azon a 2500 kistelepülésen, ahol a falusi CSOK is elérhető. Ennek jogosultsági feltételeiről részletes tájékoztató IDE kattintva olvasható.

Az áfa elengedés és visszaigénylés lehetősége csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított és megvásárolt új értékesítésű ingatlanokra vonatkozik.

Illetékmentesség

Az illetékmentesség az új és használt lakásvásárlásokat egyaránt érinti. Nem lesz illetékfizetési kötelezettségük azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak lakást.

Jár az illetékmentesség a 2020-ban vásárolt lakás után, ha a CSOK igénylése januárban történik?

Az illetékmentesség a 2021. január elsejét követően megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik. Ezt a lehetőséget azok tudják tehát kihasználni, akik az adásvételi szerződést 2021. január 1. után kötik meg és a vásárláshoz a CSOK-ot is felveszik.

Jogosultság esetén az illetékmentesség automatikus. Nem kell sehol igényelni. Az illetékhivatal nem fogja kiszabni ezen esetekben az illetéket.

Mekkora összegű kedvezmény érhető el az otthonteremtési program fenti elemeivel?

Példa: az új ingatlan vételára 30 millió forint + áfa

Kedvezmények:

  • A 27% áfa 5%-ra csökken, vagyis 8,1 millió forint helyett 1,5 millió forint az áfatartalom, ami 6,6 millió forint kedvezmény jelent.
  • Az áfa visszaigénylés összege: 1,5 millió forint.
  • Illetékmentesség: 4% helyett 0%, vagyis 1,2 millió forintot takaríthatunk meg.

30 millió forint + áfa vételárú új lakás esetén tehát mintegy 9,6 millió forint kedvezményt jelenthetnek az új lehetőségek az arra jogosultaknak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Felmerülő további kérdések esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
62 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet, 2020 augusztusában kötöttünk adásvételit új építésű 100 nm-es ingatlanra, a vételár 40%-a már ki lett fizetve 2020-ban. A maradék 60% piaci hitel + CSOK kombinációval lenne kifizetve, amit 2021-ben írnánk alá (eddig vártunk ezzel a lakásáfa csökkentés hír miatt). A kérdéseim a következők: – csak a 2021-es, 60%-os vételárrészletre vonatkozik a 27%-ról 5%-ra csökkentett ÁFA? – a szerződésben foglalt 60% vételárrészletnél akkor a szerződéses 27% ÁFÁs ár helyett csak az 5%-os ÁFÁs árat kell kifizetnem az eladó felé? Emiatt csökkentenem kell e a felveendő hitelösszeget? – a maradék 5% CSOK-os visszaigénylése szintén csak a 2021-es vételárrészletre alkalmazandó? –… Továbbiak »

Üdv,
könnyűszerkezetes új építésű családi házat tervezek CSOK-ra venni, januárban lesz az adásvételi. Elegendő-e az adásvételi szerződés vagy kell-e pl. számlát kérnem vagy egyéb az 5% ÁFA visszaigényléshez?

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni, hogy ipari ingatlan vásárlása eseten (CSARNOK, MŰHELY, TELEPHELY) hány százalékos az áfa?
Van-e különbség az áfa befizetést illetően, ha külföldi magánszemély vagy külföldi kft vásárolja meg.

Ha jövőre tervezek telket vásárolni, és arra egy generálkivitelezővel kulcsrakész családi házat építtetni, akkor a házra 5% ÁFA érvényes, ha jól értem?
A ma bejelentett 5 milliós ÁFA visszatérítést is igényelhetem a telek árából? Pontosan mit takar a saját erős építkezés? Ha van hitel a telken, akkor pl. használható esetemben a maximum 5 millió forintos ÁFA visszafizetés?
Köszönettel,
Laci

Tisztelt szakértő!
Mi tavasszal kezdenénk építkezni 3 gyermekkel, tehát a 10+15milliós csok hitelt vennénk fel. Az építésnél én fognám össze a vállalkozókat, akik a házat építenék fel, tehát szerződést kötnék mindenkivel. Az összes számla az én nevemre lenne kiállítva.
Ilyen esetben milyen áfaszabály vonatkozna rám, mivel szerintem ez nem saját erős építkezés vagy mégis?
Előre is köszönöm a segítséget.
Péter

Szép jó estét!
Ehhez a támogatáshoz, áfa visszaigénylés, jövedelemigazolás szükséges?
Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel, Péter.

2021-ben tervezünk venni Pilisborosjenőn ingatlant és generálkivitelezői szerződéssel építtetnénk.
Kérdésem az lenne, hogy így is vissza lehet-e igényelni az 5%-os áfát?

Tisztelt Hitelnet!
Megyei városban 201 m2-es ház építése van folyamatban (2020. novemberben kezdődött). Minden (adószámmal rendelkező, jellemzően katás) szakembert külön bízunk meg, az anyagot mi szerezzük be, vagyis nem generálkivitelezőt alkalmazunk. 2 gyermekünk van, csokot vehetünk fel.
Kérdés: a gen. kiv. nélkülözése miatt jogosultak vagyunk-e áfa visszaigénylésre és milyen mértékben, hogyan.
Köszönettel,
R.

Kedves Segítő!
Építkezni szeretnék és ehhez generálkivitelezőt szeretnék bevonni. Viszont a telek megvásárlása is csak most következik.
Érdeklődnék, hogy van-e arra opció, hogy a telek ÁFÁ-ját is visszaigényelhessem, mivel a telket úgy árulják hogy X + Áfa
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő! Szüleim lakást vásárolnak, az előszerződés 2020. augusztusban köttetett. A lakás társasház, amely nagyjából most készül el (műszaki engedély pár napja érvényes). A társasházat egy Kft. építette. Az előszerződés, mint arra később rájöttünk valószínűleg nem tiszta. Tulajdonosként a kft. szerepel rajta, eladóként viszont a kft tulajdonosa magánszemélyként. A kft. tulaj még ebben a hónapban el akarja adni magának a lakást, majd utána közvetlen értékesíteni nekünk, magánszemélyként (tehát egészen idáig nem is volt tulajdonos az eladó, aki az előszerződést eladóként írta alá). Nyilvánvalóan ezt nem fogjuk aláírni, hiszen tulajdonosváltáskor a földhivatali bejegyzés (kb. 30 nap) után válik csak igazából tulajdonossá… Továbbiak »

Tisztelt Címzett! Megtennék, hogy alábbi témában megoldási javaslatot tesznek, miként kivitelezhető mindez? Illetve ha kompetenciájukon kívül esne, úgy kérem, javasoljanak szakembert, akihez fordulhatok! Válaszukat előre köszönöm! Pest megyei, 2500 fő feletti településen van egy építési telkem. Jövőre generálkivitelező által építtetnék rá egy ikerházat, telek megosztással. Az építéshez hitelt nem tervezek felvenni. A ház egyik felét (egyik lakását) szeretném magamnak megtartani és ott élni. A másik lakást el kívánom adni. Az építőanyagok és munkadíjak után szeretnék 5%-os áfát fizetni. Az eladandó lakás esetében az új vevője számára biztosítani akarom a lehetőséget, hogy ahhoz csokot vehessen fel vásárlásakor. A telek a magánszemélyembeli… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet.hu!
Kérem válaszukat Saját cég nem végezheti a generálkivitelezést, ebben az esetben a támogatásra való jogosultság nem áll fenn.”
jogszabályi hivatkozással támasszák alá.
Köszönettel:
P. Csaba

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-al és CSOK hitellel tervezünk egy új házat építeni feleségemmel.
A kérdésem az lenne, hogy a 0%-os ÁFA ebben az esetben a gyakorlatban hogy néz ki?
Az építkezés során én ÁFÁ-san veszek meg mindent a költségvetés alapján (anyag és munkadíj) és ahogy a készültségi fokok megvannak és ez alapján a bank utalja a CSOK és CSOK hitel időarányos részét, akkor azzal együtt utalja az ÁFÁ-t is?
Köszönettel!
Zoltán

Tisztelt HitelNet, A férjemmel 2020 októberében önerőből vásároltunk Újhartyánon (Pest megye), egy 944 négyzetméteres telket. Egy 134 négyzetméteres családi házat terveztünk rá. Már a tervek is elkészültek, éppen a jóváhagyás fázisában vannak. A babaváró támogatást már igényeltük és meg is kaptuk novemberben. A babaváró támogatás mellé szeretnénk CSOK-ot is igénybe venni 2 gyermekre vállalással. Emellé a CSOK hitelt igényelnénk, illetve piaci hitelt is. A falusi CSOK település listában megtaláltam Újhartyánt. A házat generálkivitelező fogja építeni kulcsrakész állapotig 44 millió forintért. (Természetesen ebben a konyhabútor, és egyéb bútorok nincsenek benne.) Sok helyen próbáltam utána járni, de nem teljesen tiszta, hogy ilyen… Továbbiak »

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő:
Rendelkezem saját telekkel, amire egy családi házat szeretnék építeni 100 m2 bruttó alapterülettel.
Az ingatlan építésére igénybe vehető az 5%-os áfa?
Ha igen, akkor 1db generálkivitelezőnek kell kiviteleznie az ingatlant vagy több társvállalkozóval is végezhető a beruházás?

T. Hitelnet!
Elvált anyaként kizárólagos felügyeleti joggal igényelhetem egyedül a CSOk-ot lakásvásárlásra?
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő! Új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni, viszont az ingatlan jelenleg magánszemély nevén van, a lakhatási engedély kiadásáig azonban már a mi birtokunkba kerülne. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is igényelhető az új ingatlanra vonatkozó vissza nem térítendő támogatás (tehát nem hitel), illetve a 2021-től életbe lépő 5%-os áfa visszaigénylés lehetősége? Ha esetleg úgy módosítjuk az adásvételit, hogy telket veszünk félkész házzal, magánszemélytől, majd arra kötünk egy generálkivitelezői szerződést, úgy már élhetünk a vissza nem térítendő támogatással és az áfa visszaigényléssel? Ha igen, akkor az áfát így a teljes vételárra (telek+kivitelezés költsége) vagy csak a kivitelezési költségekre vonatkozóan… Továbbiak »

Amennyiben a még építés alatt levő társasház 2019-ben kapta meg az engedélyét, s a lakásait szeptemberben kezdték árulni, milyen áfá-val árazhatták be? Kötelező volt nekik alkalmazni az 5%-ot? A társasháznak használatba vételi és átadása is 2021 tavaszán lesz. Tehát Novák Katalin bejelentése alapján is 5% áfa alkalmazandó.
Kérdésem, hogy a beruházónak kötelező volt a 2020 szeptemberében megállapított árainál használni az 5%-ot, vagy használhatta a 27%-ot is? Utóbbi esetben Novák Katalin újra 5%-os áfa bejelentése jó alkualap lehet a vevőnek (nekünk).
Köszönöm válaszukat!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy aki elkezdte, de jövőre esik a nagy része, vele mi lesz? Vissza lehet igényelni az ÁFÁ-t? Vagy bukó az egész? v mi? 🙂
Illetve az illetéket most állapították meg ünnepek előttre…, de még nem lett befizetve…

Tisztelt Cím!
Augusztusban jött létre az adásvételi szerződésünk. Ingatlant építtetünk, ami 2021-ben lesz kész. Már van egy meglévő gyermekünk. Forrásösszetételünk a következő: 10 milliós CSOK, 13.8 millió kamattámogatott hitel és áfa visszatérítés 5 millióig, mivel preferált településen építkezünk, valamint önerő.
Azt szeretném kérdezni, hogy ránk mi vonatkozik? Tudunk-e élni valamilyen lehetőséggel az “otthonteremtési program 2” kapcsán?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tamás

Tisztelt Hitelnet, 2019 decemberében kötöttünk adásvételi szerződést új lakás vásárlására. Az építkezés 2020 márciusában kezdődött és várhatóan 2021 májusában befejeződik, használatbavételi engedély várhatóan 2021 július-augusztusra lesz csak meg. A 10M Ft CSOK-on felüli teljes vételárat kifizettük a generálkivitelezőnek előlegként, hogy még 5%-al tudjon áfázni utána. Van egy elbírált, jóváhagyott CSOK igénylésünk a 10M Ft vissza nem térítendő támogatásra és egy aláírt támogatási szerződés. Viszont értelemszerűen folyósítás majd csak 2021 júl-aug követően lehet a használatbavételi után. Tekintettel a 2021 januártól életbelépő, CSOK-al történő vásárláshoz kapcsolódó további kedvezményekre, az adásvételi szerződés felbontását fontolgatjuk és annak újrakötését. Az odaítélt CSOK támogatás értelemszerűen így… Továbbiak »

A parlament által elfogadott indítványban (https://www.parlament.hu/irom41/13477/13477-0009.pdf) az ebben a cikkben (is) Novák Katalin Facebook videóüzenetéből meghivatkozottak nem találhatóak. Azaz semmilyen utalás nincs arra, hogy az 5% áfa akkor lenne alkalmazható, ha a műszaki átadás 2021.01.01 után történik. Az áfa tv változása szerint 5% áfa a 2021.01.01 utáni telesítés alapján kiállított számlákra vonatkozik. Többnyire pedig a végszámla kiállítása adásvételnél nem a műszaki átadás-átvételhez, hanem a végleges használatbavételi engedély megszerzéséhez kötött (már csak azért is mert pl. banki hitelből történő kiegyenlítésnél a kiutalás feltétele szokott lenni az imént említett dokumentum bemutatása a hitelintézménynek). Mi a véleményük fentiekkel kapcsolatban? Köszönöm!

Kedves Segítő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 2021. jan.1-től újra igényelhető 5%-os lakásáfa igényelhetem mint építtető, ha generálkivitelezővel építettem a lakásomat?
Vagy csak kimondottan ingatlan vásárlására vonatkozik?
Megtisztelő válaszukat, segítségüket előre is köszönöm!

Új lakás szeretnék vásárolni, egy gyermekre igényelném a csok-ot egyedülállóként és valamennyi hitelre is szükségem lesz. A lakásra még az idén előszerződést kötnénk és a végleges szerződést 2021-ben kötnénk meg. Kicsit elbizonytalanodtam, hogy melyik dátum fog számítani, mert nem szeretnék elesni a 2021-es csok kedvezményektől (áfa visszatérítés, illetékmentesség). A lakást nem tudom, hogy tartanák-e nekem januárig, ezert szeretném megkérdezni, hogy az előszerződés datuma számít-e vagy jobb, ha várok januárig.
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Sajnos a jelenlegi jogszabály nem részletezi a CSOK-ot igénybe vevők feltételeit a 2021. január utáni illetékmentességgel kapcsolatban, így kérdésem és esetem a következő: 3 évvel ezelőtt egy gyermek után igényelhető CSOK-kal vásároltam meg az ingatlanomat, amit ez év szeptemberében eladtam és a CSOK összegét a MÁK-nál letétbe helyeztem. Ha 2021. január 1. után veszek új (nagyobb és magasabb értékű) ingatlant, akkor a letétből visszaigényelt CSOK után is jár az illetékmentesség?
Válaszukat is előre is köszönöm!

Ha nekem van egy saját telkem, de az építést egy generálkivitelező végzi, abban az esetben 5% az áfa?

Ha az új építésű ingatlan idén lesz átadva, akkor a használatbavételi engedélyt lehetséges január 1. után kiadni? vagy az idén átadás miatt bukó az 5% ÁFA visszaigénylés?

Kedves István!
Eddigi információink szerint akkor jár az 5% Áfa visszatérítés CSOK-os házra, ha a műszaki átadásra 2021 január elsejét követően kerül sor.

Az ÁFA visszaigénylés esetén is a 2021. Január 1. utáni műszaki átadás a feltétel? Kijött már a rendelet a Közlönyben?
Köszönöm!

Kedves Ádám!
Eddigi információink szerint igen. A műszaki átadásnak 2021 január elsejét követően kell megtörténnie. A vonatkozó kormányrendelet még nem jelent meg.
Amint bővebb információnk lesz a témával kapcsolatban, oldalunkon részletesen beszámolunk róla. Addig is kísérje figyelemmel honlapunkat!

Kérdésem az volna ezek után, hogy azokkal mi lesz aki preferált településen építkezik? Mert elvileg az a program is 2022-ig igényelhető adó visszatérítés 5 millióig. De abban a programban még 27% áfával. Azokkal mi lesz, aki már idén kapott 27% áfás számlát és jövőre fejezi be az építkezést?

Az 5% áfát akkor is visszaigényelhetem, ha idén kötöttem szerződést, de január 01. után történik a vételár kifizetése? Az ingatlan 5% áfával készült így is.

Kedves Ferenc!
Ha CSOK-ot is igénybevesz a vásárláshoz, és az ingatlan használatbavételi engedélyét 2021 január elsejét követően adják ki, akkor jogosult lehet az Áfa visszaigénylésre.

Tisztelt Hitelnet,
Mi szeptemberben kezdtünk el építkezni. A teljesítés fele megtörtént. Érdeklődnék, hogy a maradék összeg, ami január 1. után lesz teljesítve, arra vonatkozik az 5% ÁFA? Ha igen, mit kell tenni, azzal számláznak vagy vissza lehet igényelni később?
A házunkat generálkivitelező építi és CSOK-os.
Köszönöm.


62
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x