December elsején az otthonteremtési program újabb elemeiről döntött az Országgyűlés. Az elfogadott törvényjavaslat értelmében január elsejétől 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű ingatlanok áfája. Ezen túlmenően az 5% áfa visszaigénylésére is lesz lehetősége azoknak, akik CSOK-ot is vesznek fel az otthon vásárlásához. Továbbá az illetéket sem kell megfizetni azoknak, akik CSOK-ot vesznek igénybe új, vagy használt ingatlan vásárláshoz és gyermeket nevelnek.

27% helyett 5% lakásáfa

2021. január elsejét követően az új építésű ingatlanoknak az értékesítési áfája 27%-ról 5%-ra csökken.

Mi számít 2021. január 1. után vásárolt új lakásnak?

Minden olyan új lakóingatlan, melynek az építési engedélyét 2019. év végéig kiadták, egyébként is 5% áfa tartalmat élvez. Azok az ingatlanok, melyek műszaki átadására 2021. január elsejét követően kerül sor, szintén 5% adókulcs alá esnek. 5% adókulcs érvényesül abban az esetben is, ha az előbbi ingatlanok adásvételi szerződését még 2020-ban kötik meg. Tehát az számít, hogy mikor adják át az új értékesítésű ingatlant és mikor teljesítik a kifizetési összegeket.

Meddig lesz érvényes az 5% áfa?

Az 5% áfa minden olyan építési engedély esetében érvényes lesz, melyet 2022. december 31-ig kiadnak. Ez esetben is 2026. december végéig lehet majd éni ezzel a lehetőséggel.

5% lakásáfa visszaigénylése

A fent leírt új lakás 5% áfatartalmát is visszaigényelhetik azok, akik CSOK-ot is igényelnek az új lakás vásárlásához. Az érintettek a CSOK kérelem benyújtásával egy időben benyújthatják az áfa visszaigénylési kérelmüket is. Ebben az esetben tehát teljesen áfamentesen vásárolható új építésű ingatlan.

Élhetnek a csökkentett áfatartalommal, aki saját maguk építkeznek?

A teljesen saját erős építkezéseknél, a maximum 5 millió forint összegű adó-visszatérítési támogatással lehet élni azon a 2500 kistelepülésen, ahol a falusi CSOK is elérhető. Ennek jogosultsági feltételeiről részletes tájékoztató IDE kattintva olvasható.

Az áfa elengedés és visszaigénylés lehetősége csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított és megvásárolt új értékesítésű ingatlanokra vonatkozik.

Illetékmentesség

Az illetékmentesség az új és használt lakásvásárlásokat egyaránt érinti. Nem lesz illetékfizetési kötelezettségük azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak lakást.

Jár az illetékmentesség a 2020-ban vásárolt lakás után, ha a CSOK igénylése januárban történik?

Az illetékmentesség a 2021. január elsejét követően megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik. Ezt a lehetőséget azok tudják tehát kihasználni, akik az adásvételi szerződést 2021. január 1. után kötik meg és a vásárláshoz a CSOK-ot is felveszik.

Jogosultság esetén az illetékmentesség automatikus. Nem kell sehol igényelni. Az illetékhivatal nem fogja kiszabni ezen esetekben az illetéket.

Mekkora összegű kedvezmény érhető el az otthonteremtési program fenti elemeivel?

Példa: az új ingatlan vételára 30 millió forint + áfa

Kedvezmények:

  • A 27% áfa 5%-ra csökken, vagyis 8,1 millió forint helyett 1,5 millió forint az áfatartalom, ami 6,6 millió forint kedvezmény jelent.
  • Az áfa visszaigénylés összege: 1,5 millió forint.
  • Illetékmentesség: 4% helyett 0%, vagyis 1,2 millió forintot takaríthatunk meg.

30 millió forint + áfa vételárú új lakás esetén tehát mintegy 9,6 millió forint kedvezményt jelenthetnek az új lehetőségek az arra jogosultaknak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Felmerülő további kérdések esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
118 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Hogyan lehet az, hogy a bank arra hivatkozva nem adta meg az áfa-visszatérítési támogatást, mert már volt egy rész fizetésünk 2020-ban? Valóban csak abban az esetben jogosult az ember új építésű ház esetén csok mellett, ha a teljes összeget 2021-ben fizeti meg?
Köszönettel.
Krisztina

Új házat építünk generálkivitelezővel 5% áfával.
1 gyermekünk van, de még szeretnénk kettőt, így 10 millió csok-ot veszünk fel.
Ha nem születik meg a 2 vállalt gyermek, de egy gyermekünkre is jár csok, akkor nem kell visszafizetni az áfát, plusz a vagyonszerzési illetéket?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
Az általam kiszemelt telek Üh-2 (hétvégi házas) besorolásba esik. Lakóépületet szeretnék rá építtetni, viszont a besorolás miatt nem tudom, hogy itt érvényesíthető-e az 5%-os áfa?
Válaszát előre is köszönöm!

Megelőlegező CSOK részbeni teljesítése esetén mi történik az ÁFA visszatérítéssel és az illetékmentességgel? Mindkettő elérhető lenne egy gyermek vállalásával is, mi van, ha valaki 2 gyermeket vállal, de csak egy születik? Vissza kell a kiegészítő támogatásokat is fizetni, annak ellenére, hogy 1 gyermek után is meg lehetett volna kapni őket?

Ha nem sikerül teljesíteni a CSOK feltételeit (például nem születik egy gyermek sem), akkor az ÁFÁ-ra, illetve az illetékre van büntetőkamat, amit vissza kell fizetnünk, vagy csak a 600 ezer forintra? (1 gyerek esetén)
Ha van, mekkora?
Köszönöm a válaszukat!

Üdvözlöm!
Még csak fontolgatjuk az építkezést, így azt is, hogy generál vagy saját kivitelezés lesz.
Az áfa szempontjából a 2022 dec.31. határidő milyen kötöttséget jelentene számunkra?

Üdvözlöm.
Pontosan szeretném megtalálni a rendeletet, amelyik rendelkezik a 27 helyett újra 5%-ról. A kivitelezőm (könyvelője) szerint neki 27%-os számlát kell kiállítania és majd nekem kell visszaigényelnem a 22% különbséget!

Üdvözlöm,
Idén kezdünk egy bővítést. Egy jelenleg gazdasági épület besorolású présházhoz építünk hozzá egy kétszer akkora épületet és egyúttal átminősítésre kerül lakóépületté. A munkát generálkivitelező végzi. Kérdezni szeretném, hogy ez így az 5%-os Áfa hatálya alá esik?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy új építésű házra igénybe vettük a CSOK-ot 2020 májusi használatbavételi engedéllyel. 2021-ben szeretnénk teraszbővítésre és hozzáépítésre igénybe venni az 50%-os lakásfelújítási támogatást, akkor ez a bővítés 27, vagy 5%-os áfás?
Válaszukat előre is köszönöm!

Érdeklődnék, hogy új lakás vásárlásnál, ha csokot igénylek és hitelt nem kérek, akkor jár az 5% áfa és az illetékmentesség? Egy gyermekem van, 19 éves nappali tagozatos.

Csokot vennék igénybe új lakásra, de hitelt az élettársam venne fel a lakás felére. Nem közös a gyermekünk.
Lehet így?

Családi házat vennénk a párommal, jelen készültségi fokban 29M Ft árral (27% ÁFA ). AV szerződés megkötése idén lenne. Milyen ÁFA kedvezménnyel ill. visszaigényléssel számolhatunk, ha CSOK-kal vesszük az ingatlant?

Vettünk egy lakást, amelyre decemberben befizettünk 6.000.000 Ft előleget. Az adásvételi szerződést februárban írjuk alá. Az előlegre nem akarják érvényesíteni az 5 % áfát.
Azt mondják arra nem jár, mert azt tavaly fizettük be. Igaz ez, mert így elbukunk 300.000 Ft-ot.

Új ház építése esetén – CSOK igénylésével – amennyiben a tervezést generálban A végzi (a kivitelezést generálban B), a tervezési díjat is csak 5 százalék terheli, vagy csak a kivitelezés díját?
Az ÁFA visszatérítés igénylés benyújtásához szükséges a kiviteli költség ismerete?

T. Hitelnet!
Házunkat 86M Ft-ért adjuk el. Vennénk egy olcsóbb lakást, amire jár az illetékmentesség.
Kérdés: vásárolnánk Fonyódon még egy új építésű lakást csokra. (1 gyerek 25 év alatt). Jár az illetékmentesség itt is és az 5% áfa visszaigénylés?
Köszönettel.
József

Köszönjük

Köszönjük

Magánszemély által új építésű ház építésekor mikor 5%-os az áfa és mikor igényelhető vissza?

Magánszemély által új építésű ház építésekor mikor 5%-os az áfa és mikor igényelhető vissza?

Tisztelt Hitelnet.hu!
Új házat vásárolunk CSOK+CSOK hitel igénybevételével. Az előszerződést 2020-ban kötöttük, a ház 2021-ben készül el, a használatba vételi engedély kézhezvétele után kötjük 2021-ben a végleges adásvételi szerződést.
A jogszabály tartalmaz egy ilyen pontot: Új lakás vásárlása esetén a támogatott személy legkésőbb a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításáig az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat, egyszerűsített számlákat (a továbbiakban együtt: számla) a hitelintézet részére bemutatja.
Hogyan kell értelmezni a telekárat is tartalmazó vételárat a gyakorlatban?
1) Mivel a szerződéskötés pillanatában már megvan a használatba vételi engedély, így a szerződésbe azt tervezzük beleírni, hogy az adott helyrajzi számon lévő X nm-es telek és a rajta álló lakóház együttes vételára pl. nettó 100 egység, az áfával növelt bruttó vételár pedig 105 egység.
Ha a fenti módon értelmezem a szabályt, akkor 105 egységet fizetek a házért, de 5öt vissza tudok igényelni, így összességében nekem 100-ba került.
2) Ha a telekárat külön megbontom és feltüntetem, akkor a szerződésbe az kerülne bele, hogy pl. 20 egység a telek nettó ára + 80 egység a ház nettó ára. Ez esetben a telekre 27%, míg a házra 5% áfa számítandó. Utóbbi esetben a ház bruttó vételára a telek árának 22%-ával drágább lesz, illetve a telekre jutó áfát nem tudom visszaigényelni.
Meg tudná erősíteni, hogy az 1)-es pontban leírt módszer megfelelő?
Köszönöm.
Bence

Tisztelt Hitelnet.hu!
Új házat vásárolunk CSOK+CSOK hitel igénybevételével. Az előszerződést 2020-ban kötöttük, a ház 2021-ben készül el, a használatba vételi engedély kézhezvétele után kötjük 2021-ben a végleges adásvételi szerződést.
A jogszabály tartalmaz egy ilyen pontot: Új lakás vásárlása esetén a támogatott személy legkésőbb a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításáig az adásvételi szerződésben szereplő telekárat is tartalmazó vételárról a saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat, egyszerűsített számlákat (a továbbiakban együtt: számla) a hitelintézet részére bemutatja.
Hogyan kell értelmezni a telekárat is tartalmazó vételárat a gyakorlatban?
1) Mivel a szerződéskötés pillanatában már megvan a használatba vételi engedély, így a szerződésbe azt tervezzük beleírni, hogy az adott helyrajzi számon lévő X nm-es telek és a rajta álló lakóház együttes vételára pl. nettó 100 egység, az áfával növelt bruttó vételár pedig 105 egység.
Ha a fenti módon értelmezem a szabályt, akkor 105 egységet fizetek a házért, de 5öt vissza tudok igényelni, így összességében nekem 100-ba került.
2) Ha a telekárat külön megbontom és feltüntetem, akkor a szerződésbe az kerülne bele, hogy pl. 20 egység a telek nettó ára + 80 egység a ház nettó ára. Ez esetben a telekre 27%, míg a házra 5% áfa számítandó. Utóbbi esetben a ház bruttó vételára a telek árának 22%-ával drágább lesz, illetve a telekre jutó áfát nem tudom visszaigényelni.
Meg tudná erősíteni, hogy az 1)-es pontban leírt módszer megfelelő?
Köszönöm.
Bence

Tisztelt Címzett!
2010-ben kezdtünk építkezni, most 39%-os készültségű. Igényeltünk a 10 Csok + 15 hitelt, amit a bank elfogadott. A napokban írjuk alá a szerződést. Generál kivitelező építi az ingatlant.
Az lenne a kérdésem, hogy ránk melyik áfa kedvezmény vonatkozik, az 5% os áfa vagy a 27%-os áfa visszaigénylése 5 Millió Ft-ig.

Tisztelt Címzett!
2010-ben kezdtünk építkezni, most 39%-os készültségű. Igényeltünk a 10 Csok + 15 hitelt, amit a bank elfogadott. A napokban írjuk alá a szerződést. Generál kivitelező építi az ingatlant.
Az lenne a kérdésem, hogy ránk melyik áfa kedvezmény vonatkozik, az 5% os áfa vagy a 27%-os áfa visszaigénylése 5 Millió Ft-ig.

Tisztelt Hitelnet!

Mi 2018 őszén kötöttünk előszerződést, majd 2019 tavaszán adás-vételi szerződést egy 120 nm-es új építésű sorházra! A teljes meglévő önerőnket kifizettük, 42 millió forintot, amire a kiállított számlák ÁFA tartalma 5% volt, a régi kedvezményes szabályok szerint! Az ingatlan 2020 decemberében megkapta a hasznàlatbavételi engedélyt, de még messze nincs befejezve, burkolás egy része, festés.. stb hiányzik, illetve most zajlik az albetétesítés is. Amint az albetétesítés megtörténik, úgy abban az esetben igényelnék a banktól 2,6 millió CSOK+ 10 millió kedvezményes CSOK hitelt, illetve 3 millió forint kereskedelmi hitelt a még fennmaradó vételárrész kiegyenlítésére! A kérdésem, hogy a CSOK igénylésével egy időben az 5%-os ÁFA visszaigényléssel élhetünk?

Tisztelt Hitelnet!

Mi 2018 őszén kötöttünk előszerződést, majd 2019 tavaszán adás-vételi szerződést egy 120 nm-es új építésű sorházra! A teljes meglévő önerőnket kifizettük, 42 millió forintot, amire a kiállított számlák ÁFA tartalma 5% volt, a régi kedvezményes szabályok szerint! Az ingatlan 2020 decemberében megkapta a hasznàlatbavételi engedélyt, de még messze nincs befejezve, burkolás egy része, festés.. stb hiányzik, illetve most zajlik az albetétesítés is. Amint az albetétesítés megtörténik, úgy abban az esetben igényelnék a banktól 2,6 millió CSOK+ 10 millió kedvezményes CSOK hitelt, illetve 3 millió forint kereskedelmi hitelt a még fennmaradó vételárrész kiegyenlítésére! A kérdésem, hogy a CSOK igénylésével egy időben az 5%-os ÁFA visszaigényléssel élhetünk?

Az lenne a kérdésem, hogy 2020-ban kezdtünk el építkezni, előleget is utaltunk a generálkivitelezőnek, amely számla ugye 27%-os számlával van kiállítva.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben visszaigényelhető-e az 5% és vonatkozik-e ránk az illetékmentesség?
A birtokba adás 2021-ben történik és a csokot is most indítjuk majd!
Köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet,
2020 augusztusában kötöttünk adásvételit új építésű 100 nm-es ingatlanra, a vételár 40%-a már ki lett fizetve 2020-ban. A maradék 60% piaci hitel + CSOK kombinációval lenne kifizetve, amit 2021-ben írnánk alá (eddig vártunk ezzel a lakásáfa csökkentés hír miatt).
A kérdéseim a következők:
– csak a 2021-es, 60%-os vételárrészletre vonatkozik a 27%-ról 5%-ra csökkentett ÁFA?
– a szerződésben foglalt 60% vételárrészletnél akkor a szerződéses 27% ÁFÁs ár helyett csak az 5%-os ÁFÁs árat kell kifizetnem az eladó felé? Emiatt csökkentenem kell e a felveendő hitelösszeget?
– a maradék 5% CSOK-os visszaigénylése szintén csak a 2021-es vételárrészletre alkalmazandó?
– a CSOK miatti illetékmentesség így nem érvényesíthető, mivel az adásvételi 2020-ban köttetett?
Köszönöm,
László

Üdv,
könnyűszerkezetes új építésű családi házat tervezek CSOK-ra venni, januárban lesz az adásvételi. Elegendő-e az adásvételi szerződés vagy kell-e pl. számlát kérnem vagy egyéb az 5% ÁFA visszaigényléshez?

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni, hogy ipari ingatlan vásárlása eseten (CSARNOK, MŰHELY, TELEPHELY) hány százalékos az áfa?
Van-e különbség az áfa befizetést illetően, ha külföldi magánszemély vagy külföldi kft vásárolja meg.

Kedves Hölgyem / Uram!
Ha a CSOK igénylése már tavaly megtörtént új építésű lakás vásárlásához, de a műszaki átadás 2021. január 1 – után történik, akkor is vissza tudjuk igényelni az 5% ÁFA – t, illetve ez csak a 2021-ben fizetendő vételár összegek után jár (2020-ban is fizettünk már ki vételár részeket)?
Nagyon köszönöm!