Közel egy éve van lehetőség a falusi CSOK igénylésére, de sokak számára jelenleg is kérdéses, miként valósítható meg a korszerűsítés finanszírozása. A leggyakrabban feltett kérdés az, hogy kell-e önerővel rendelkezni a támogatás igénybevételéhez? A válasz összetett, kicsit hasonlít arra a népmesére, amiben az okos lány ment is, nem is, köszönt is, nem is, vitt is ajándékot, nem is. A falusi CSOK-hoz kell is önerő, meg nem is – mutatjuk a részleteket!

A falusi CSOK 2019. július elsejétől igényelhető és ez a lehetőség még további két évig fennáll. Támogatási kérelem benyújtására a hatályos kormányrendelet értelmében 2022. június 30-ig van mód.

Falusi CSOK célja

A falusi CSOK csak vásárláshoz nem használható fel. Fontos, hogy csak olyan ingatlanvásárlás finanszírozható falusi CSOK-kal, melynek célja az adott, preferált településen lévő lakóingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése is.

Ugyanakkor van lehetőség arra is szintén preferált településen található, már tulajdonban lévő lakóingatlan esetében, hogy a kedvezményt csak korszerűsítési, felújítási, bővítési célra vegyük igénybe.

Falusi CSOK folyósítása

A falusi CSOK vásárlásra eső részét a bank a vételár utolsó részeként, egy összegben az eladónak utalja, az adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlára.

Ezzel szemben a korszerűsítésre, bővítésre vonatkozó támogatási összeg folyósítása készültségi fok arányosan, szakaszosan történik. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A korszerűsítési munkálatokról már a támogatási kérelem benyújtásához költségvetést kell készíteni. Ez banki formanyomtatvány, azon munkálatokat tartalmazza, melyek a falusi CSOK keretében elvégezhetők.

A költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, amennyit támogatásként fel szeretnénk venni. Ez azt jelenti, ha a 3 gyermek után elérhető maximum 5 millió forintos támogatást ki szeretnék használni, akkor a költségvetés bekerülési költségének el kell érnie az 5 millió forintot. Ekkor tehát az 5 millió forintos bekerülési költséget teljes mértékben fedezi a falusi CSOK összege. Joggal feltételezhetjük, hogy nincs szükség önerőre.

Készültéségi fok arányos folyósítás

A falusi CSOK kérelem benyújtását követően elsőként értékbecslésre kerül sor, melynek során az értékbecslő azt is ellenőrzi, hogy a munkálatok még nem kezdődtek el. Ez azért fontos, mert a támogatás a bekerülési költségből hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe.

Ekkor azonban a bank még nem tud folyósítani a támogatásból, mert a falusi CSOK rendelet készültségi fok arányos folyósítást ír elő. Ezt úgy kell érteni, hogy az első részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha a valamekkora készültségi fokot elért az igénylő. (Minimális készültségi fokra vonatkozó előírás nincsen.)

De hogyan lehet bármekkora készültséget elérni, ha nincs önerő?

Ebből a szempontból nézve mégis csak szükséges, hogy a támogatott személyek rendelkezzenek valamekkora önerővel, megtakarítással, amiből a munkáltok kezdeti költsége finanszírozható. Az induláshoz szükséges összeget valamilyen forrásból elő kell teremteni.

Ha nem rendelkezünk semekkora megtakarítással, akkor megoldás lehet esetlegesen a családi kölcsön. Másik lehetőség, hogy a kivitelezővel egy rövid fizetési határidőben (pl. két hét) állapodunk meg. Ha a kivitelező egy részmunkát elvégzett – pl. tetőcsere, ami néhány nap alatt megvan – akkor ki lehet hívni a műszaki szakértőt. Ő megállapítja a költségvetés alapján elért készültségi fokot és a bank néhány napon belül ennek megfelelően folyósít a támogatásból. A folyósítás további feltétele, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazoljuk számlával is.

Ilyen módon lehet haladni a korszerűsítéssel, míg végül a költségvetésben feltüntetett valamennyi munkálat elvégzése után a hitelintézet a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó utolsó részletét is folyósítja. Ebből a kivitelező felé fennálló utolsó részösszeget is ki tudjuk egyenlíteni, vagy vissza tudjuk adni a családi kölcsönt. Ekkor elmondható, hogy a teljes bekerülési költséget fedezetük a falusi CSOK-ból, plusz önerőt nem kellett „beletenni” a munkálatokba.

Falusi CSOK hitel

Ha a költségvetés összege meghaladja az igénylő által kapható támogatás összegét, akkor további anyagi forrást jelenthet a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel igénybevétele.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Online kérdések és válaszok

A témában felmerülő további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
49 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy 9 millió Ft-os ingatlan. 2 gyermekre szeretném felvenni a Falusi CSOK-ot használt ingatlan vásárlásra, tehát 1.3 milliót.
A kérdés pedig, hogy a maradék 7.7 milliót fedezhetem önerőből, vagy van valami kikötés az önerőre vonatkozóan? Csak az állami támogatást szeretném kihasználni, nem akarok kölcsönt felvenni, ha nem muszáj.
Előre is köszönöm a választ.

Üdv! Kedves szakértő falusi csok-ot vettük igénybe 5+5 milliót.
Az lenne a kérdésem, hogy a számlák leadása és az értékbecslői szemle után mikor várható vissza folyósítás! Kb. mennyi nap?

Falusi CSOK-nál csak a felhasználni kívánt állami támogatás (pl. 5 millió Ft) összegéről szükséges költségvetést készíteni, vagy kell a saját erőből elvégzett felújításokról is?

Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy a falusi CSOK címlistájában szerepel a lakcímkártyán szereplő település neve, ide tartozunk közigazgatásilag, de valójában csak a település melletti kisebb településen lakom, aminek külön irányítószáma is van. Ide igénybe lehet venni a falusi CSOK támogatást? Bank nem tudott a kérdésben segíteni, mert az elbírálást nem ők végzik.

Jó napot.
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok + korszerűsítésnél a korszerűsítés összegét a munkálatok haladtával lehet-e közvetlenül a kivitelezéssel megbízott személynek utalni?

Köszönöm.

Jó napot!
Ismét kérdésem lenne. Ha a korszerűsítési munkálatokból javarészt saját magam valósítom meg és erről a munkákról nem lesz számlám, csak az anyag költségéről, mert csak a villany és gázvezetékelés és az ács munkákhoz kell vállalkozó,akik munkadíjat kérnek és csak az ő számlájuk lenne, mint munkadíj. Ez befolyásol-e valamit az elbírálásnál?
Előre is köszönöm a válaszát .

Mennyi önerő kell a falusi csokhoz, mert 3 millió 5 százezerért van egy lakás ki szeretném venni a 2 gyerekről a falusi csokot.
Mennyi önerő kell hozzá?

Üdvözlöm!
Nem egészen világos nekem, hogy FALUSI CSOK esetén miért max. 5 millió fordítható a vételár kiegyenlítésére. Máshol azt olvastam a falusi csok hitel esetén mindegy milyen arányban osztódik a 10 millió vásárlás/felújításra. Nekem főleg a vételárba kellene a CSOK hitel, vagyis 12 milliós háznál 2 gyermekre 1,3 milliót kapnék vásárlásra (amit önerőbe fordítanék), plusz szükségem lenne 7.450.000 Ft kedvezményes 3%-os hitelre. További 2.550.000 Ft-om maradna felújításra? Plusz 1.300.000 a falusi csok? A felújításra hitelt előre megkapnám, majd utólag számlák ellenében fizetnék? Az 1,3 milliót is ezen felül utólag fizetnék, vagy benne van a 10 millióban ez az összeg? Hitelnetes szakértővel folyamatban van időpont egyeztetés, de napokon belül foglalkozni kellene sajnos, mert több érdeklődő lett a házra, időpontom még nincs hitelnetes szakemberhez. Köszönöm, ha tudna válaszolni, nagyon fontos lenne tudni mennyi a max. hitel, amit felvehetek vásárláshoz!? Eddig 10 millióról tudtam, és ennek fejében értékében néztem a házakat.

Üdvözlöm!
2 gyermekre szeretnénk felvenni a falusi csokot. Meglévő ingatlanunkon a cserepet szeretnénk lecseréltetni. Katás o-ás a vállalkozónk és kőműves, de alkalmaz ácsot. Így is elfogadja az OTP Bank a költségvetésünket vagy milyen kritériumok vannak a vállalkozóval kapcsolatban? Azt, hogy a katás 0-ás vállalkozónkat elfogadja-e a bank, azt mikor tudom meg? Szerződéskötés előtt vagy szerződéskötés után és így akkor nem fog utalni a bank semmit sem?
Előre is köszönöm szépen a segítséget.

Ebbe szeretnék belekérdezni. Nem lehet közeli hozzátartozó, aki a munkát végzi, viszont egy fentebbi hozzászólásban írták, hogy elég csak anyagköltségről számlát benyújtani. Akkor most lehet saját kezűleg/családon belül a munkát elvégezni vagy sem?

Köszönöm a választ. Még egy kérdés: a házilag készült dolgokról anyagszámlát adhatok le? Pl. villanyszerelés – ott elég egyértelmű, hogy ha vezetékeket meg kapcsolókat vettem, akkor azt nem a kőműves építette be. Vagy amit így szeretnénk megoldani, azt be se írjuk a költségvetésbe?

A kérdésem az lenne, hogy fel lehet-e venni a falusi csokot (5+5 milliót) úgy, hogy a korszerűsítést nem vennénk igénybe, csak simán az 5 milliót?

Értem, lenne még egy kérdésem
Venni szeretnék házat. 3 millió a ház, ezért ajánlották 2.600.000, és akkor az 1.300.000-hoz adnak állami támogatást, hogy ki egészítsék 3 millióra.
Viszont a kérdésem az lenne, közmunkára ezt az állami támogatási lakáshitelt (kamatmentes) felvehető-e?

A kérdésem az lenne, hogy mennyi pénzt kapnék a falusi CSOK-ból?
A helyzetem elég bonyolult. 2009-ben (volt férjemmel) megelőlegező szocpolt írtunk alá 2 gyermekre. A ház felépült, a gyerekek megszülettek, de sajnos elváltunk, az új házat eladtuk. Eladásnál az állam visszakérte a 2.400.000 Ft-ot és külön-külön 1.200.000 Ft-ot az állam letétbe tett, amit használt lakásvásárláshoz használhattunk fel. Nekem sikerült házat vennem és visszakaptam 1.200.000 Ft-ot. A volt férjemé bent maradt.
Jelenleg a gyermekek száma 4, mert az első házasságomból nem kettő, hanem három gyermek született, valamint most a második házasságomból 1 gyermek. A kérdésem az lenne ezekre a gyermekekre jár-e még valami kedvezmény a CSOK szempontjából, illetve a számolásnál. Az nem lehet, hogy nem a 2.400.000-et, hanem csak az 1.200.000-et vonnák le a CSOK összegből? A házat szeretnénk felújítani, vagy másik házat venni. Mind a két eseten gondolkozunk. Mennyi pénzt kapnánk a felújításra vagy a másik ház vásárlásához?

Kedves Hitelnet,
Ha az ingatlan teljes vételára 4M Ft, ezt teljesíthetem a falusi csokból?
Akkor is megkapom a 10M támogatást, ha az ingatlan teljes vételára kevesebb mint 5M forint?
Egyik bankintézetbe azt mondták, hogy a támogatás összege függ az ingatlan teljes vételárától és akkor kapom meg a 10 M forintot, ha 20M vételár.
Vagyis önerő nélkül hozzájuthatok egy 4 M forintot érő házhoz, a maradék 6 M pedig korszerűsítésre?
Köszönöm

Szeretném a falusi csok-ot igénybe venni. Mik ennek a feltételei? Szükséges ehhez önerő? 1 gyermek után szeretném igénybe venni, lakáskorszerűsítés céljából (nyílászárócsere).

Kedves Asszonyom!
Falusi CSOK meglévő ingatlan korszerűsítésére akkor igényelhető, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van. Ennek listáját IDE kattintva érheti el.
További feltétel, hogy az igénylők egyike rendelkezzen legalább 1 éves folyamatos TB jogviszonnyal.
A folyósítás utólag történik, készültségi foknak megfelelően. Erről részletesen fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Üdv!
A Falusi Csok támogatást korszerűsìtésre,külső hőszigetelésre szeretném felhasználni! A kérdésem,hogy meg kell-e felelni a mindenkori energetikai szabályoknak? Gondolok itt a szigetelőanyag vastagságára! Az én esetemben ez min.15cm lenne,de én 8 max 10cm vastagságút szeretnék! Köszönöm a választ.

Kedves Gergely!
A szigetelő anyag vastagságára vonatkozó előírást nem tartalmaz a CSOK rendelet.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Értem! És akkor most hogy is lesz? Mert ugyebár a szerződés 5+5m szól. 5m megkaptuk és a másik 5m mi lesz? 5 vásárlás, 5 korszerűsítés. Mi teljesítjük a korszerűsítést, a pénzt meg nem kapjuk meg.

Üdv!
Nekünk olyan problémánk van, hogy falusi csok korszerűsítés készültségi fok kész, számla rendben. De sajnos egy másik hitel miatt (kezesség volt) végrehajtás raktak a lakóingatlanra. Persze az adós fizet rendesen, de azt mondta a végrehajtó, hogy amíg nincs teljesen kifizetve a tartozás, nem veszi le a végrehajtási jogot. OTP közölte, hogy amég Vh.jog van rajta, nem utal.
Mit lehet ilyenkor tenni?

Szép napot!
Családommal vidéken, kertes házban élünk. Három gyermekünk van. Négy éve vettük a házat, ehhez kisebb összegű kamattámogatott hitelt és CSOK-ot is igénybe vettünk, illetve saját önerő is állt rendelkezésre. Most a falusi CSOK-kal bővíteni szeretnénk, a kérdésem az, hogy el lehet-e a munkát kezdeni önerő nélkül. Esetleg függ-e ez a bankól is?
Köszönöm a segítséget!

Kedves Judit!
Az első részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha a valamekkora készültségi fokot elért az igénylő. Minimális készültségi fokra vonatkozó előírás nincsen. Ezért szükséges, hogy a támogatott személyek rendelkezzenek valamekkora önerővel, amiből a munkáltok kezdeti költsége finanszírozható. Másik lehetőség lehet még, a kivitelezővel való megegyezés egy rövid fizetési határidőben. Műszaki szakértő megállapítja a költségvetés alapján elért készültségi fokot és a bank néhány napon belül ennek megfelelően folyósít a támogatásból. A folyósítás további feltétele, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazoljuk számlával is. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Mi kell a falusi csokhoz?

És mi a helyzet 2 gyermek esetében és lakástörlesztésünk is van, de semmilyen megtakarításunk sincs!

A cikk eleve hibás, hiszen nem 5 millió Ft-ot lehet felújításra felvenni, hanem összesen 5+5 milliót, amiből a vásárlásra max 5 millió fordítható, a fennmaradó összeg pedig a felújításra, bővítésre.
Pl.: ha a vásárlás csak 3 millió, a felújítás lehet 7+áfa.

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő: falusi csoknál vásárláskor az ingatlannak már a vevők tulajdonában kell lennie és csak úgy igényelhető?
Kérhető le?