Közel egy éve van lehetőség a falusi CSOK igénylésére, de sokak számára jelenleg is kérdéses, miként valósítható meg a korszerűsítés finanszírozása. A leggyakrabban feltett kérdés az, hogy kell-e önerővel rendelkezni a támogatás igénybevételéhez? A válasz összetett, kicsit hasonlít arra a népmesére, amiben az okos lány ment is, nem is, köszönt is, nem is, vitt is ajándékot, nem is. A falusi CSOK-hoz kell is önerő, meg nem is - mutatjuk a részleteket!

A falusi CSOK 2019. július elsejétől igényelhető és ez a lehetőség még további két évig fennáll. Támogatási kérelem benyújtására a hatályos kormányrendelet értelmében 2022. június 30-ig van mód.

Falusi CSOK célja

A falusi CSOK csak vásárláshoz nem használható fel. Fontos, hogy csak olyan ingatlanvásárlás finanszírozható falusi CSOK-kal, melynek célja az adott, preferált településen lévő lakóingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése is.

Ugyanakkor van lehetőség arra is szintén preferált településen található, már tulajdonban lévő lakóingatlan esetében, hogy a kedvezményt csak korszerűsítési, felújítási, bővítési célra vegyük igénybe.

Falusi CSOK folyósítása

A falusi CSOK vásárlásra eső részét a bank a vételár utolsó részeként, egy összegben az eladónak utalja, az adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlára.

Ezzel szemben a korszerűsítésre, bővítésre vonatkozó támogatási összeg folyósítása készültségi fok arányosan, szakaszosan történik. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A korszerűsítési munkálatokról már a támogatási kérelem benyújtásához költségvetést kell készíteni. Ez banki formanyomtatvány, azon munkálatokat tartalmazza, melyek a falusi CSOK keretében elvégezhetők.

A költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, amennyit támogatásként fel szeretnénk venni. Ez azt jelenti, ha a 3 gyermek után elérhető maximum 5 millió forintos támogatást ki szeretnék használni, akkor a költségvetés bekerülési költségének el kell érnie az 5 millió forintot. Ekkor tehát az 5 millió forintos bekerülési költséget teljes mértékben fedezi a falusi CSOK összege. Joggal feltételezhetjük, hogy nincs szükség önerőre.

Készültéségi fok arányos folyósítás

A falusi CSOK kérelem benyújtását követően elsőként értékbecslésre kerül sor, melynek során az értékbecslő azt is ellenőrzi, hogy a munkálatok még nem kezdődtek el. Ez azért fontos, mert a támogatás a bekerülési költségből hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe.

Ekkor azonban a bank még nem tud folyósítani a támogatásból, mert a falusi CSOK rendelet készültségi fok arányos folyósítást ír elő. Ezt úgy kell érteni, hogy az első részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha a valamekkora készültségi fokot elért az igénylő. (Minimális készültségi fokra vonatkozó előírás nincsen.)

De hogyan lehet bármekkora készültséget elérni, ha nincs önerő?

Ebből a szempontból nézve mégis csak szükséges, hogy a támogatott személyek rendelkezzenek valamekkora önerővel, megtakarítással, amiből a munkáltok kezdeti költsége finanszírozható. Az induláshoz szükséges összeget valamilyen forrásból elő kell teremteni.

Ha nem rendelkezünk semekkora megtakarítással, akkor megoldás lehet esetlegesen a családi kölcsön. Másik lehetőség, hogy a kivitelezővel egy rövid fizetési határidőben (pl. két hét) állapodunk meg. Ha a kivitelező egy részmunkát elvégzett – pl. tetőcsere, ami néhány nap alatt megvan – akkor ki lehet hívni a műszaki szakértőt. Ő megállapítja a költségvetés alapján elért készültségi fokot és a bank néhány napon belül ennek megfelelően folyósít a támogatásból. A folyósítás további feltétele, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazoljuk számlával is.

Ilyen módon lehet haladni a korszerűsítéssel, míg végül a költségvetésben feltüntetett valamennyi munkálat elvégzése után a hitelintézet a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó utolsó részletét is folyósítja. Ebből a kivitelező felé fennálló utolsó részösszeget is ki tudjuk egyenlíteni, vagy vissza tudjuk adni a családi kölcsönt. Ekkor elmondható, hogy a teljes bekerülési költséget fedezetük a falusi CSOK-ból, plusz önerőt nem kellett „beletenni” a munkálatokba.

Falusi CSOK hitel

Ha a költségvetés összege meghaladja az igénylő által kapható támogatás összegét, akkor további anyagi forrást jelenthet a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel igénybevétele.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Online kérdések és válaszok

A témában felmerülő további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

121 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy a falusi csok korszerűsítési finanszírozását fel lehet-e használni bojler, mosdó és csapok vásárlására?
Köszönöm!

Üdvözletem !
Tavaly év végén igénybe vettük az 5+5 milliós falusi csok-ot.
Jelenleg folynak a fel újítások. Ami konkrétan érdekelne az az ,hogy a teljes villanyhálózat cseréje megtörtént,de az EON még nem szerelte be az új mérőket. A régi mérőóráról természetesen van áram a házban és tökéletesen működik az egész hálózat.
Ebben a formában 100%-os nak tekinthető a villanyhálózat cseréje ?
A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv,
Júniusban igénybe vettük az OTP-nél a falusi csokot. A folyósítás jönne, de az eladónak hitel van a házon, igazolás kell az összegről a bankjától. Már a 4. igazolást adtuk be az OTP-be, nem fogadják el. Nem értik, hogy csak egyfajta igazolásuk van.
Mit lehet tenni?
Az eladónak 5 nap múlva ki kellene költözni az adásvételi szerint.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy igényeltünk falusi csokot 3 meglévő gyerekre meglévő ingatlanunk felújítására. 5 millió forintot kaptunk + áfát. Jövő év január 1-től igénybe tudjuk még venni a különbözetet a 7 millió forint után? Mert ugye január 1-től emelkednek az összeghatárok.

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, ha van 2 millió önerőnk a falusi csokhoz, azt hogy kapjuk vissza a végén?!
Köszönöm
Hajni

Kedves Szakértő!
Múlt héten új szerződést kötöttünk egy módosítás miatt. Már utalták volna a pénzt, de szóltak, hogy így új szerződés kell. Csütörtökön írtuk alá. Kb. mikorra várhatjuk a folyósítást?
Válaszát Köszönöm!

Kedves Szakértő,
A kérdésem az lenne, hogy a falusi csokos házba már a munkálatok közben is be lehet költözni, vagy csak, ha már készre átvették?
Illetve, ha be lehet, kell jelezni, hogy költöznénk? Hogy működik az átjelentkezés, mennyi időn belül kell?
Köszönöm a választ!

Kedves Szakértők,
igénybe vettük a falusi csokot, el is kezdtük a munkálatokat és volt is kint értékbecslő. Kb. mikorra várhatjuk a folyósítást? Hétfőn már 3 hete lesz, hogy kint volt.
Válaszukat előre is köszönöm!

Az lenne a kérdésem, hogy falusi csokot vettünk fel. Elkezdtük a felújítási munkálatokat, benyújtottuk a számlákat, kint volt műszaki ellenőr is.
Mennyi idő múlva várható, hogy utal a bank, mert folytatnánk tovább a munkát.
Köszönöm.

Falusi csok mellé szeretnénk igényelni hitelt is, mivel az ügyintézőnk azt mondta, hogy mivel még nincs gyermek, így korszerűsítésre csak 1,3 milliót kapunk, éppen emiatt az 5 millió forintos kamattámogatott hitelt is megigényeltük mellé.
Kérdésem, hogy a hitelt előre kiutalják vagy utólag fizetik ki azt is?

Kedves Szakértők!
Áprilisban szeretnénk igénybe venni a Falusi CSOK-ot korszerűsítésre. 3 meglévő gyermek, ez ugye elvileg 5 millió forint. Szeretnék 5 millió hitelt is felvenni hozzá, mert sajnos önerőnk nincs.
Így mekkora összeget szükséges számlával igazolnunk? A hitelt is igazolni kell? Nem volt egyértelmű a bank tájékoztatása.
Előre is köszönjük a választ!

Kedves hitelnet.
Adott 1 ház, amit elkezdtem bővíteni, megvannak az engedélyek, térkép, minden bürokrácia és a fal, a tető, nyílászáró, aljzatbeton. Elfogyott a pénz. Felvehetem a falusi csokot felújításra a befejezéshez (a falusi csok minden kritériuma megvan, tehát megkaphatjuk). Szigetelés, festés, felső alsó padlás, fűtés, amit szeretnék megcsinálni belőle? Ha már bővítettük a házat, de nincs kész, akkor ez most bővítésnek vagy felújításnak számít?

Kedves Hitelnet,
Két gyermekre már felvettük a sima csok-ot. A házunk most júniusban elkészült. A párom terhes lett júliusban. A sima csok fennmaradó résztét már nem tudjuk érvényesíteni, a falusi csok-ot, ha jól értem igen, korszerűsítés, bővítés esetén. Átnéztem mire szól a korszerűsítés. Sajnos nem találtam olyat, ami megfelelt volna számunkra, illetve ami már ne lenne kész.
Azt szeretném megkérdezni, hogy például lecserélhetem-e a már meglévő nyílászárókat, amik persze újak, korszerűek, de ezeken spóroltunk a legtöbbet a házépítésnél. Vagy lecserélhetném-e a szanitereket, csapokat, zuhanyfülkét, fürdőkádat, amik szintén újak, de ezeknél csak jobbak vannak a piacon?
Köszönöm a választ.

Ha a bank húzza az időt és nem hajlandó folyósítani az összeget mit tudok tenni? Kellene a pénz a további munkához.

Miért törölték a kérdésemet? Talán valami megbotránkoztatót kérdeztem? Tisztelt szakértő!

Üdvözlöm.
Az a kérdésem lenne tisztelettel, elindítottuk az állam által támogatott Falusi Csok-ot, 3 gyermek után 5+5 millió forint támogatást igényelve. Már a szerződésen is túl vagyunk, viszont utólag kiderült, hogy az egyik feltétele a támogatás elnyerésének, hogy az ingatlanban legyen konyha kiépítve, vízzel ellátva. Sajnos a házban kifejezetten konyha nincs, de utólag építve lett az ingatlanhoz, ami jegyezve is van a földhivatalnál és rajta van a térképen is, egy nyári konyha. Ez a konyha közvetlen a főépületből egy ajtó nyitásával megközelíthető és víz is van kiépítve a helységben.
Így is igényelhető a Falusi Csok az ingatlanra, vagy ez buktató lehet? Minden más feltételnek megfelel az ingatlan.
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: József

Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi csokot és a 3+3 milliós támogatást korszerűsítésre együtt fel lehet venni?
Már a falusi csok elfogadásra került.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék csak. Mi elindítottuk a falusi csokot bővítésre. El is fogadták, viszont igen lassan haladok (tervező, gépészet, statikus, stb).
Az lenne a kérdésem, hogy ha már a falusit elindítottuk, így felvehetem egy időbe a 3+3 milliós támogatást napelemre + tetőcserére vagy meg kell várnom, míg lezárul a falusi csokom vagy lehet együtt a 2 is? Mert ha így folytatjuk, akkor elvileg idén lehet eltörlik a 3+3 milliós támogatást.
Válaszát köszönöm.

Korszerűsítésnél fűtés korszerűsítésnél az egyébhez írtunk be összeget. De most tudtam meg, hogy csak központi fűtést támogatnak. Nekem a helyiségek konvektorral rendelkeznek földgázról. Ilyen esetben mit tudok tenni? Vagy ha ezt a részt kihagyom a munkálatokból, de a benyújtott számlák más munkálatokról elérik az össz költségvetés 70%-át, akkor is buktam az egészet?

Tisztelt Ügyintéző!
Igénybe szeretnénk venni korszerűsítésre a falusi CSOK-ot (hitel nélkül).
Pontosan mi ennek a menete?
Hol lehet igényelni? Számlák mikortól gyűjthetőek?
Köszönettel:
Nóra

Jó napot!
Szeretném kérdezni, ha végrehajtás van a házon, lehet igényelni falusi csokot felújításra?

Kedves Hitelnet,
Családi házat építettünk falun. Elkészült, használatba vételi engedélyt is megkaptuk. 2 gyermekre vettük fel a sima csok-ot (2.6 millió) + a 10 miliós csok hitelt. Párom várandós lett, lassan 12 hetes. Kérdésem, hogy a sima csok-ból tudunk-e érvényesíteni valamit a 3. csöppség után, mondjuk akár hiteltörlesztésbe, mert a ház már elkészült. Fel szeretnénk venni a falusi csokot is korszerűsítésre.
A kérdésem, hogy a falusi csokot új lapokkal indítjuk vagy levonják azt a 2,6 millió forintot az 5 millióból, amit a sima csoknál már megkaptunk? Felhasználható a falusi csok beépíthető gardrób, illetve beépíthető kandalló esetében is? Napelemre is fel lehetne venni az összeget, hogy kiváltsuk vele a villamos energia hálózati igényt vagy csak fűtés kiváltására lehet felhasználni?
Előre is köszönöm válaszát.

19.000.000 Ft-os házra szeretnénk 3 tervezett gyerekre babavárót(10M) és falusi csokot (10M) + csok hitelt (15M) felvenni. Az lenne a kérdésem, hogy ezeknek az utalása hogyan történik? Milyen sorrendben kell igényelni? Lehet ezt úgy, hogy a csok hitel (15M) + csok-ból (4M) kerülne vásárlásra? Így a babaváróból (10M) tudnánk a korszerűsítést elvégezni, hogy a csok támogatásból marad 6M Ft-ot megkapjuk?

Jó napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy a Falusi Csok-ot vesszük igénybe 5+5 milliót. Fontos a költségvetési papírt pontosan kitölteni? Mert a bank azt mondta, hogy nekünk kell kitölteni, de nem tudom mennyi a munkadíj, meg bontási díj, stb….
Meg olyan kérdésem lenne, hogy a járólap, parketta beleszámít és elszámolható?
Teljes fürdőszoba átalakítás, kád, mosdó, WC elszámolható?
Gipszkarton fal?
Köszönöm előre is a válaszát.

Tiszteletem
Fürdőszoba felújítás során elszámolható-e költségként a zuhanykabin és a mosdó szekrénnyel, tükörrel, lámpával?
Köszönöm.

Tiszteletem!
Falusi Csokot szeretnénk igénybe venni teljes tetőcseréhez! A bankban azt mondták, kell generálkivitelező! A kérdésem az lenne ő miért kell, mit csinál, mennyibe kerül? Illetve kell terveztetni vagy elég egy bejelentés ? Önerőnk meg van a tetőcseréhez!
Minden választ köszönök!

Kedves Szakértő!
Ha a vállalkozó veszi az anyagot, mennyire részletes számlát kell kiállítania? Elég anyag és munkadíj összesítve vagy részletezni kell? Budapest Banknál vagyunk.

Tisztelt Címzett!
Tavasszal szeretnénk belevágni a falusi csok által megvalósítandó fűtés korszerűsítéshez.
Kérdésem az lenne, hogy a januárban megvásárolt kazánról szóló számlát el fogják-e fogadni mondjuk május elején. Illetve még ha nincs elindítva a folyamat, akkor a korábban vásárolt termékekről a számlát elfogadják-e a későbbiekben?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2 gyermekem után igénybe szeretném a falusi csokot venni. Korszerűsítésre aláírtam a szerződést. Járt kinn az értékbecslő. Elküldte az emailt, hogy a munkálatok 100%-ban elkészültek. Igazoltam a munkálatok 70%-át, de a bank még most sem utal.
Kérdésem az lenne, a bank ezt megteheti, hogy 5 munkanapon belül nem utal? Mivel az értékbecslő azt mondta, hogy 5 munkanapon belül megtörténik az első utalás, de semmi.
Válaszát előre is köszönöm.

Sziasztok!
Ha az elmúlt 2 évben a krízis helyzet miatt több mit 30 napos megszakítás van, tb fele, így is jogosult vagyok 5+5 falusi csokra?