Közel egy éve van lehetőség a falusi CSOK igénylésére, de sokak számára jelenleg is kérdéses, miként valósítható meg a korszerűsítés finanszírozása. A leggyakrabban feltett kérdés az, hogy kell-e önerővel rendelkezni a támogatás igénybevételéhez? A válasz összetett, kicsit hasonlít arra a népmesére, amiben az okos lány ment is, nem is, köszönt is, nem is, vitt is ajándékot, nem is. A falusi CSOK-hoz kell is önerő, meg nem is - mutatjuk a részleteket!

A falusi CSOK 2019. július elsejétől igényelhető és ez a lehetőség még további két évig fennáll. Támogatási kérelem benyújtására a hatályos kormányrendelet értelmében 2022. június 30-ig van mód.

Falusi CSOK célja

A falusi CSOK csak vásárláshoz nem használható fel. Fontos, hogy csak olyan ingatlanvásárlás finanszírozható falusi CSOK-kal, melynek célja az adott, preferált településen lévő lakóingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése is.

Ugyanakkor van lehetőség arra is szintén preferált településen található, már tulajdonban lévő lakóingatlan esetében, hogy a kedvezményt csak korszerűsítési, felújítási, bővítési célra vegyük igénybe.

Falusi CSOK folyósítása

A falusi CSOK vásárlásra eső részét a bank a vételár utolsó részeként, egy összegben az eladónak utalja, az adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlára.

Ezzel szemben a korszerűsítésre, bővítésre vonatkozó támogatási összeg folyósítása készültségi fok arányosan, szakaszosan történik. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A korszerűsítési munkálatokról már a támogatási kérelem benyújtásához költségvetést kell készíteni. Ez banki formanyomtatvány, azon munkálatokat tartalmazza, melyek a falusi CSOK keretében elvégezhetők.

A költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, amennyit támogatásként fel szeretnénk venni. Ez azt jelenti, ha a 3 gyermek után elérhető maximum 5 millió forintos támogatást ki szeretnék használni, akkor a költségvetés bekerülési költségének el kell érnie az 5 millió forintot. Ekkor tehát az 5 millió forintos bekerülési költséget teljes mértékben fedezi a falusi CSOK összege. Joggal feltételezhetjük, hogy nincs szükség önerőre.

Készültéségi fok arányos folyósítás

A falusi CSOK kérelem benyújtását követően elsőként értékbecslésre kerül sor, melynek során az értékbecslő azt is ellenőrzi, hogy a munkálatok még nem kezdődtek el. Ez azért fontos, mert a támogatás a bekerülési költségből hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe.

Ekkor azonban a bank még nem tud folyósítani a támogatásból, mert a falusi CSOK rendelet készültségi fok arányos folyósítást ír elő. Ezt úgy kell érteni, hogy az első részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha a valamekkora készültségi fokot elért az igénylő. (Minimális készültségi fokra vonatkozó előírás nincsen.)

De hogyan lehet bármekkora készültséget elérni, ha nincs önerő?

Ebből a szempontból nézve mégis csak szükséges, hogy a támogatott személyek rendelkezzenek valamekkora önerővel, megtakarítással, amiből a munkáltok kezdeti költsége finanszírozható. Az induláshoz szükséges összeget valamilyen forrásból elő kell teremteni.

Ha nem rendelkezünk semekkora megtakarítással, akkor megoldás lehet esetlegesen a családi kölcsön. Másik lehetőség, hogy a kivitelezővel egy rövid fizetési határidőben (pl. két hét) állapodunk meg. Ha a kivitelező egy részmunkát elvégzett – pl. tetőcsere, ami néhány nap alatt megvan – akkor ki lehet hívni a műszaki szakértőt. Ő megállapítja a költségvetés alapján elért készültségi fokot és a bank néhány napon belül ennek megfelelően folyósít a támogatásból. A folyósítás további feltétele, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazoljuk számlával is.

Ilyen módon lehet haladni a korszerűsítéssel, míg végül a költségvetésben feltüntetett valamennyi munkálat elvégzése után a hitelintézet a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó utolsó részletét is folyósítja. Ebből a kivitelező felé fennálló utolsó részösszeget is ki tudjuk egyenlíteni, vagy vissza tudjuk adni a családi kölcsönt. Ekkor elmondható, hogy a teljes bekerülési költséget fedezetük a falusi CSOK-ból, plusz önerőt nem kellett „beletenni” a munkálatokba.

Falusi CSOK hitel

Ha a költségvetés összege meghaladja az igénylő által kapható támogatás összegét, akkor további anyagi forrást jelenthet a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel igénybevétele.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Online kérdések és válaszok

A témában felmerülő további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

102 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Falusi csok mellé szeretnénk igényelni hitelt is, mivel az ügyintézőnk azt mondta, hogy mivel még nincs gyermek, így korszerűsítésre csak 1,3 milliót kapunk, éppen emiatt az 5 millió forintos kamattámogatott hitelt is megigényeltük mellé.
Kérdésem, hogy a hitelt előre kiutalják vagy utólag fizetik ki azt is?

Kedves Szakértők!
Áprilisban szeretnénk igénybe venni a Falusi CSOK-ot korszerűsítésre. 3 meglévő gyermek, ez ugye elvileg 5 millió forint. Szeretnék 5 millió hitelt is felvenni hozzá, mert sajnos önerőnk nincs.
Így mekkora összeget szükséges számlával igazolnunk? A hitelt is igazolni kell? Nem volt egyértelmű a bank tájékoztatása.
Előre is köszönjük a választ!

Kedves hitelnet.
Adott 1 ház, amit elkezdtem bővíteni, megvannak az engedélyek, térkép, minden bürokrácia és a fal, a tető, nyílászáró, aljzatbeton. Elfogyott a pénz. Felvehetem a falusi csokot felújításra a befejezéshez (a falusi csok minden kritériuma megvan, tehát megkaphatjuk). Szigetelés, festés, felső alsó padlás, fűtés, amit szeretnék megcsinálni belőle? Ha már bővítettük a házat, de nincs kész, akkor ez most bővítésnek vagy felújításnak számít?

Kedves Hitelnet,
Két gyermekre már felvettük a sima csok-ot. A házunk most júniusban elkészült. A párom terhes lett júliusban. A sima csok fennmaradó résztét már nem tudjuk érvényesíteni, a falusi csok-ot, ha jól értem igen, korszerűsítés, bővítés esetén. Átnéztem mire szól a korszerűsítés. Sajnos nem találtam olyat, ami megfelelt volna számunkra, illetve ami már ne lenne kész.
Azt szeretném megkérdezni, hogy például lecserélhetem-e a már meglévő nyílászárókat, amik persze újak, korszerűek, de ezeken spóroltunk a legtöbbet a házépítésnél. Vagy lecserélhetném-e a szanitereket, csapokat, zuhanyfülkét, fürdőkádat, amik szintén újak, de ezeknél csak jobbak vannak a piacon?
Köszönöm a választ.

Ha a bank húzza az időt és nem hajlandó folyósítani az összeget mit tudok tenni? Kellene a pénz a további munkához.

Miért törölték a kérdésemet? Talán valami megbotránkoztatót kérdeztem? Tisztelt szakértő!

Üdvözlöm.
Az a kérdésem lenne tisztelettel, elindítottuk az állam által támogatott Falusi Csok-ot, 3 gyermek után 5+5 millió forint támogatást igényelve. Már a szerződésen is túl vagyunk, viszont utólag kiderült, hogy az egyik feltétele a támogatás elnyerésének, hogy az ingatlanban legyen konyha kiépítve, vízzel ellátva. Sajnos a házban kifejezetten konyha nincs, de utólag építve lett az ingatlanhoz, ami jegyezve is van a földhivatalnál és rajta van a térképen is, egy nyári konyha. Ez a konyha közvetlen a főépületből egy ajtó nyitásával megközelíthető és víz is van kiépítve a helységben.
Így is igényelhető a Falusi Csok az ingatlanra, vagy ez buktató lehet? Minden más feltételnek megfelel az ingatlan.
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: József

Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi csokot és a 3+3 milliós támogatást korszerűsítésre együtt fel lehet venni?
Már a falusi csok elfogadásra került.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék csak. Mi elindítottuk a falusi csokot bővítésre. El is fogadták, viszont igen lassan haladok (tervező, gépészet, statikus, stb).
Az lenne a kérdésem, hogy ha már a falusit elindítottuk, így felvehetem egy időbe a 3+3 milliós támogatást napelemre + tetőcserére vagy meg kell várnom, míg lezárul a falusi csokom vagy lehet együtt a 2 is? Mert ha így folytatjuk, akkor elvileg idén lehet eltörlik a 3+3 milliós támogatást.
Válaszát köszönöm.

Korszerűsítésnél fűtés korszerűsítésnél az egyébhez írtunk be összeget. De most tudtam meg, hogy csak központi fűtést támogatnak. Nekem a helyiségek konvektorral rendelkeznek földgázról. Ilyen esetben mit tudok tenni? Vagy ha ezt a részt kihagyom a munkálatokból, de a benyújtott számlák más munkálatokról elérik az össz költségvetés 70%-át, akkor is buktam az egészet?

Tisztelt Ügyintéző!
Igénybe szeretnénk venni korszerűsítésre a falusi CSOK-ot (hitel nélkül).
Pontosan mi ennek a menete?
Hol lehet igényelni? Számlák mikortól gyűjthetőek?
Köszönettel:
Nóra

Jó napot!
Szeretném kérdezni, ha végrehajtás van a házon, lehet igényelni falusi csokot felújításra?

Kedves Hitelnet,
Családi házat építettünk falun. Elkészült, használatba vételi engedélyt is megkaptuk. 2 gyermekre vettük fel a sima csok-ot (2.6 millió) + a 10 miliós csok hitelt. Párom várandós lett, lassan 12 hetes. Kérdésem, hogy a sima csok-ból tudunk-e érvényesíteni valamit a 3. csöppség után, mondjuk akár hiteltörlesztésbe, mert a ház már elkészült. Fel szeretnénk venni a falusi csokot is korszerűsítésre.
A kérdésem, hogy a falusi csokot új lapokkal indítjuk vagy levonják azt a 2,6 millió forintot az 5 millióból, amit a sima csoknál már megkaptunk? Felhasználható a falusi csok beépíthető gardrób, illetve beépíthető kandalló esetében is? Napelemre is fel lehetne venni az összeget, hogy kiváltsuk vele a villamos energia hálózati igényt vagy csak fűtés kiváltására lehet felhasználni?
Előre is köszönöm válaszát.

19.000.000 Ft-os házra szeretnénk 3 tervezett gyerekre babavárót(10M) és falusi csokot (10M) + csok hitelt (15M) felvenni. Az lenne a kérdésem, hogy ezeknek az utalása hogyan történik? Milyen sorrendben kell igényelni? Lehet ezt úgy, hogy a csok hitel (15M) + csok-ból (4M) kerülne vásárlásra? Így a babaváróból (10M) tudnánk a korszerűsítést elvégezni, hogy a csok támogatásból marad 6M Ft-ot megkapjuk?

Jó napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy a Falusi Csok-ot vesszük igénybe 5+5 milliót. Fontos a költségvetési papírt pontosan kitölteni? Mert a bank azt mondta, hogy nekünk kell kitölteni, de nem tudom mennyi a munkadíj, meg bontási díj, stb….
Meg olyan kérdésem lenne, hogy a járólap, parketta beleszámít és elszámolható?
Teljes fürdőszoba átalakítás, kád, mosdó, WC elszámolható?
Gipszkarton fal?
Köszönöm előre is a válaszát.

Tiszteletem
Fürdőszoba felújítás során elszámolható-e költségként a zuhanykabin és a mosdó szekrénnyel, tükörrel, lámpával?
Köszönöm.

Tiszteletem!
Falusi Csokot szeretnénk igénybe venni teljes tetőcseréhez! A bankban azt mondták, kell generálkivitelező! A kérdésem az lenne ő miért kell, mit csinál, mennyibe kerül? Illetve kell terveztetni vagy elég egy bejelentés ? Önerőnk meg van a tetőcseréhez!
Minden választ köszönök!

Kedves Szakértő!
Ha a vállalkozó veszi az anyagot, mennyire részletes számlát kell kiállítania? Elég anyag és munkadíj összesítve vagy részletezni kell? Budapest Banknál vagyunk.

Tisztelt Címzett!
Tavasszal szeretnénk belevágni a falusi csok által megvalósítandó fűtés korszerűsítéshez.
Kérdésem az lenne, hogy a januárban megvásárolt kazánról szóló számlát el fogják-e fogadni mondjuk május elején. Illetve még ha nincs elindítva a folyamat, akkor a korábban vásárolt termékekről a számlát elfogadják-e a későbbiekben?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2 gyermekem után igénybe szeretném a falusi csokot venni. Korszerűsítésre aláírtam a szerződést. Járt kinn az értékbecslő. Elküldte az emailt, hogy a munkálatok 100%-ban elkészültek. Igazoltam a munkálatok 70%-át, de a bank még most sem utal.
Kérdésem az lenne, a bank ezt megteheti, hogy 5 munkanapon belül nem utal? Mivel az értékbecslő azt mondta, hogy 5 munkanapon belül megtörténik az első utalás, de semmi.
Válaszát előre is köszönöm.

Sziasztok!
Ha az elmúlt 2 évben a krízis helyzet miatt több mit 30 napos megszakítás van, tb fele, így is jogosult vagyok 5+5 falusi csokra?

Kedves Szakértő!
Falusi csokra veszünk ingatlant, 5+5 millió, hitel nélkül. A korszerűsítés résznél (költségvetés) elbizonytalanodtunk. Az ingatlan jelen helyzetben 3 szobás, mi szeretnénk 1 szobát ketté választani gipszkarton fallal. Ezt be írhatom, vissza fizetik?
Illetve van az ingatlanban központi fűtés, ami tökéletes, csak néhány radiátor cserére lenne szükség. Ezt is visszafizetik?
Illetve a fürdőszobába cserélnénk le a radiátort törölköző szárítóra. Ez is elszámoltatható?
Nyilván lesz több munkálat is, de ezek, amikre nem találtam egyértelmű választ.
Köszönöm szépen előre is!

Jó napot.
Az előbb talán rosszul fogalmaztam a kérdésem. Tehát, igényeltük a falusi csokot. 10 millió volt a költségvetés, amit kaptunk. Emellett felvettük a babavárót, amiből 3.270.000 Ft-ot kaptunk. Abból elkezdtük beszerezni a korszerűsítésre a dolgokat, cserép, ablak ajtó, stb. Az ablak már a helyén. Az OTP-től kapott papírra, leírtam mindent, ami a számlán szerepel.
Az a kérdésem, hogy ha van 2 millió forintról számlánk, előbb az értékbecslőt kell kihívni és azután bevinni a bankba a számlákat, vagy utána jön a becslő miután bevittük? És hogy ha nekünk 2 millió Ft-ról van számlánk, de már kész minden, ami a számlával igazolható, akkor azt az összeget egybe utalják el? Tehát ugyanígy visszakapjuk a 2 milliót? Mert az értékbecslő nyilván azért jön ki, hogy megnézze valóban elkészült-e a ház.

Jó napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan működik a falusi csok finanszírozása? Önerőből megvettük, megcsináltattunk eddig mindent 1.824. 065 Ft értékben. Van róla számla is. Most ha kijön az értékbecslő, akkor ezt az összeget vissza is fogjuk kapni egyben?
Köszönöm a válaszát.

Önerő nélkül nem lehet igénybe venni és milyen papírok kellenek hozzá?

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy 9 millió Ft-os ingatlan. 2 gyermekre szeretném felvenni a Falusi CSOK-ot használt ingatlan vásárlásra, tehát 1.3 milliót.
A kérdés pedig, hogy a maradék 7.7 milliót fedezhetem önerőből, vagy van valami kikötés az önerőre vonatkozóan? Csak az állami támogatást szeretném kihasználni, nem akarok kölcsönt felvenni, ha nem muszáj.
Előre is köszönöm a választ.

Üdv! Kedves szakértő falusi csok-ot vettük igénybe 5+5 milliót.
Az lenne a kérdésem, hogy a számlák leadása és az értékbecslői szemle után mikor várható vissza folyósítás! Kb. mennyi nap?

Falusi CSOK-nál csak a felhasználni kívánt állami támogatás (pl. 5 millió Ft) összegéről szükséges költségvetést készíteni, vagy kell a saját erőből elvégzett felújításokról is?

Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy a falusi CSOK címlistájában szerepel a lakcímkártyán szereplő település neve, ide tartozunk közigazgatásilag, de valójában csak a település melletti kisebb településen lakom, aminek külön irányítószáma is van. Ide igénybe lehet venni a falusi CSOK támogatást? Bank nem tudott a kérdésben segíteni, mert az elbírálást nem ők végzik.

Jó napot.
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok + korszerűsítésnél a korszerűsítés összegét a munkálatok haladtával lehet-e közvetlenül a kivitelezéssel megbízott személynek utalni?