Közel egy éve van lehetőség a falusi CSOK igénylésére, de sokak számára jelenleg is kérdéses, miként valósítható meg a korszerűsítés finanszírozása. A leggyakrabban feltett kérdés az, hogy kell-e önerővel rendelkezni a támogatás igénybevételéhez? A válasz összetett, kicsit hasonlít arra a népmesére, amiben az okos lány ment is, nem is, köszönt is, nem is, vitt is ajándékot, nem is. A falusi CSOK-hoz kell is önerő, meg nem is – mutatjuk a részleteket!

A falusi CSOK 2019. július elsejétől igényelhető és ez a lehetőség még további két évig fennáll. Támogatási kérelem benyújtására a hatályos kormányrendelet értelmében 2022. június 30-ig van mód.

Falusi CSOK célja

A falusi CSOK csak vásárláshoz nem használható fel. Fontos, hogy csak olyan ingatlanvásárlás finanszírozható falusi CSOK-kal, melynek célja az adott, preferált településen lévő lakóingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése is.

Ugyanakkor van lehetőség arra is szintén preferált településen található, már tulajdonban lévő lakóingatlan esetében, hogy a kedvezményt csak korszerűsítési, felújítási, bővítési célra vegyük igénybe.

Falusi CSOK folyósítása

A falusi CSOK vásárlásra eső részét a bank a vételár utolsó részeként, egy összegben az eladónak utalja, az adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlára.

Ezzel szemben a korszerűsítésre, bővítésre vonatkozó támogatási összeg folyósítása készültségi fok arányosan, szakaszosan történik. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A korszerűsítési munkálatokról már a támogatási kérelem benyújtásához költségvetést kell készíteni. Ez banki formanyomtatvány, azon munkálatokat tartalmazza, melyek a falusi CSOK keretében elvégezhetők.

A költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, amennyit támogatásként fel szeretnénk venni. Ez azt jelenti, ha a 3 gyermek után elérhető maximum 5 millió forintos támogatást ki szeretnék használni, akkor a költségvetés bekerülési költségének el kell érnie az 5 millió forintot. Ekkor tehát az 5 millió forintos bekerülési költséget teljes mértékben fedezi a falusi CSOK összege. Joggal feltételezhetjük, hogy nincs szükség önerőre.

Készültéségi fok arányos folyósítás

A falusi CSOK kérelem benyújtását követően elsőként értékbecslésre kerül sor, melynek során az értékbecslő azt is ellenőrzi, hogy a munkálatok még nem kezdődtek el. Ez azért fontos, mert a támogatás a bekerülési költségből hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe.

Ekkor azonban a bank még nem tud folyósítani a támogatásból, mert a falusi CSOK rendelet készültségi fok arányos folyósítást ír elő. Ezt úgy kell érteni, hogy az első részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha a valamekkora készültségi fokot elért az igénylő. (Minimális készültségi fokra vonatkozó előírás nincsen.)

De hogyan lehet bármekkora készültséget elérni, ha nincs önerő?

Ebből a szempontból nézve mégis csak szükséges, hogy a támogatott személyek rendelkezzenek valamekkora önerővel, megtakarítással, amiből a munkáltok kezdeti költsége finanszírozható. Az induláshoz szükséges összeget valamilyen forrásból elő kell teremteni.

Ha nem rendelkezünk semekkora megtakarítással, akkor megoldás lehet esetlegesen a családi kölcsön. Másik lehetőség, hogy a kivitelezővel egy rövid fizetési határidőben (pl. két hét) állapodunk meg. Ha a kivitelező egy részmunkát elvégzett – pl. tetőcsere, ami néhány nap alatt megvan – akkor ki lehet hívni a műszaki szakértőt. Ő megállapítja a költségvetés alapján elért készültségi fokot és a bank néhány napon belül ennek megfelelően folyósít a támogatásból. A folyósítás további feltétele, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazoljuk számlával is.

Ilyen módon lehet haladni a korszerűsítéssel, míg végül a költségvetésben feltüntetett valamennyi munkálat elvégzése után a hitelintézet a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó utolsó részletét is folyósítja. Ebből a kivitelező felé fennálló utolsó részösszeget is ki tudjuk egyenlíteni, vagy vissza tudjuk adni a családi kölcsönt. Ekkor elmondható, hogy a teljes bekerülési költséget fedezetük a falusi CSOK-ból, plusz önerőt nem kellett „beletenni” a munkálatokba.

Falusi CSOK hitel

Ha a költségvetés összege meghaladja az igénylő által kapható támogatás összegét, akkor további anyagi forrást jelenthet a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel igénybevétele.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Online kérdések és válaszok

A témában felmerülő további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
71 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy a Falusi Csok-ot vesszük igénybe 5+5 milliót. Fontos a költségvetési papírt pontosan kitölteni? Mert a bank azt mondta, hogy nekünk kell kitölteni, de nem tudom mennyi a munkadíj, meg bontási díj, stb….
Meg olyan kérdésem lenne, hogy a járólap, parketta beleszámít és elszámolható?
Teljes fürdőszoba átalakítás, kád, mosdó, WC elszámolható?
Gipszkarton fal?
Köszönöm előre is a válaszát.

Tiszteletem
Fürdőszoba felújítás során elszámolható-e költségként a zuhanykabin és a mosdó szekrénnyel, tükörrel, lámpával?
Köszönöm.

Tiszteletem!
Falusi Csokot szeretnénk igénybe venni teljes tetőcseréhez! A bankban azt mondták, kell generálkivitelező! A kérdésem az lenne ő miért kell, mit csinál, mennyibe kerül? Illetve kell terveztetni vagy elég egy bejelentés ? Önerőnk meg van a tetőcseréhez!
Minden választ köszönök!

Kedves Szakértő!
Ha a vállalkozó veszi az anyagot, mennyire részletes számlát kell kiállítania? Elég anyag és munkadíj összesítve vagy részletezni kell? Budapest Banknál vagyunk.

Tisztelt Címzett!
Tavasszal szeretnénk belevágni a falusi csok által megvalósítandó fűtés korszerűsítéshez.
Kérdésem az lenne, hogy a januárban megvásárolt kazánról szóló számlát el fogják-e fogadni mondjuk május elején. Illetve még ha nincs elindítva a folyamat, akkor a korábban vásárolt termékekről a számlát elfogadják-e a későbbiekben?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2 gyermekem után igénybe szeretném a falusi csokot venni. Korszerűsítésre aláírtam a szerződést. Járt kinn az értékbecslő. Elküldte az emailt, hogy a munkálatok 100%-ban elkészültek. Igazoltam a munkálatok 70%-át, de a bank még most sem utal.
Kérdésem az lenne, a bank ezt megteheti, hogy 5 munkanapon belül nem utal? Mivel az értékbecslő azt mondta, hogy 5 munkanapon belül megtörténik az első utalás, de semmi.
Válaszát előre is köszönöm.

Sziasztok!
Ha az elmúlt 2 évben a krízis helyzet miatt több mit 30 napos megszakítás van, tb fele, így is jogosult vagyok 5+5 falusi csokra?

Kedves Szakértő!
Falusi csokra veszünk ingatlant, 5+5 millió, hitel nélkül. A korszerűsítés résznél (költségvetés) elbizonytalanodtunk. Az ingatlan jelen helyzetben 3 szobás, mi szeretnénk 1 szobát ketté választani gipszkarton fallal. Ezt be írhatom, vissza fizetik?
Illetve van az ingatlanban központi fűtés, ami tökéletes, csak néhány radiátor cserére lenne szükség. Ezt is visszafizetik?
Illetve a fürdőszobába cserélnénk le a radiátort törölköző szárítóra. Ez is elszámoltatható?
Nyilván lesz több munkálat is, de ezek, amikre nem találtam egyértelmű választ.
Köszönöm szépen előre is!

Jó napot.
Az előbb talán rosszul fogalmaztam a kérdésem. Tehát, igényeltük a falusi csokot. 10 millió volt a költségvetés, amit kaptunk. Emellett felvettük a babavárót, amiből 3.270.000 Ft-ot kaptunk. Abból elkezdtük beszerezni a korszerűsítésre a dolgokat, cserép, ablak ajtó, stb. Az ablak már a helyén. Az OTP-től kapott papírra, leírtam mindent, ami a számlán szerepel.
Az a kérdésem, hogy ha van 2 millió forintról számlánk, előbb az értékbecslőt kell kihívni és azután bevinni a bankba a számlákat, vagy utána jön a becslő miután bevittük? És hogy ha nekünk 2 millió Ft-ról van számlánk, de már kész minden, ami a számlával igazolható, akkor azt az összeget egybe utalják el? Tehát ugyanígy visszakapjuk a 2 milliót? Mert az értékbecslő nyilván azért jön ki, hogy megnézze valóban elkészült-e a ház.

Jó napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan működik a falusi csok finanszírozása? Önerőből megvettük, megcsináltattunk eddig mindent 1.824. 065 Ft értékben. Van róla számla is. Most ha kijön az értékbecslő, akkor ezt az összeget vissza is fogjuk kapni egyben?
Köszönöm a válaszát.

Önerő nélkül nem lehet igénybe venni és milyen papírok kellenek hozzá?

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy 9 millió Ft-os ingatlan. 2 gyermekre szeretném felvenni a Falusi CSOK-ot használt ingatlan vásárlásra, tehát 1.3 milliót.
A kérdés pedig, hogy a maradék 7.7 milliót fedezhetem önerőből, vagy van valami kikötés az önerőre vonatkozóan? Csak az állami támogatást szeretném kihasználni, nem akarok kölcsönt felvenni, ha nem muszáj.
Előre is köszönöm a választ.

Üdv! Kedves szakértő falusi csok-ot vettük igénybe 5+5 milliót.
Az lenne a kérdésem, hogy a számlák leadása és az értékbecslői szemle után mikor várható vissza folyósítás! Kb. mennyi nap?

Falusi CSOK-nál csak a felhasználni kívánt állami támogatás (pl. 5 millió Ft) összegéről szükséges költségvetést készíteni, vagy kell a saját erőből elvégzett felújításokról is?

Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy a falusi CSOK címlistájában szerepel a lakcímkártyán szereplő település neve, ide tartozunk közigazgatásilag, de valójában csak a település melletti kisebb településen lakom, aminek külön irányítószáma is van. Ide igénybe lehet venni a falusi CSOK támogatást? Bank nem tudott a kérdésben segíteni, mert az elbírálást nem ők végzik.

Jó napot.
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok + korszerűsítésnél a korszerűsítés összegét a munkálatok haladtával lehet-e közvetlenül a kivitelezéssel megbízott személynek utalni?

Mennyi önerő kell a falusi csokhoz, mert 3 millió 5 százezerért van egy lakás ki szeretném venni a 2 gyerekről a falusi csokot.
Mennyi önerő kell hozzá?

Üdvözlöm!
Nem egészen világos nekem, hogy FALUSI CSOK esetén miért max. 5 millió fordítható a vételár kiegyenlítésére. Máshol azt olvastam a falusi csok hitel esetén mindegy milyen arányban osztódik a 10 millió vásárlás/felújításra. Nekem főleg a vételárba kellene a CSOK hitel, vagyis 12 milliós háznál 2 gyermekre 1,3 milliót kapnék vásárlásra (amit önerőbe fordítanék), plusz szükségem lenne 7.450.000 Ft kedvezményes 3%-os hitelre. További 2.550.000 Ft-om maradna felújításra? Plusz 1.300.000 a falusi csok? A felújításra hitelt előre megkapnám, majd utólag számlák ellenében fizetnék? Az 1,3 milliót is ezen felül utólag fizetnék, vagy benne van a 10 millióban ez az összeg? Hitelnetes szakértővel folyamatban van időpont egyeztetés, de napokon belül foglalkozni kellene sajnos, mert több érdeklődő lett a házra, időpontom még nincs hitelnetes szakemberhez. Köszönöm, ha tudna válaszolni, nagyon fontos lenne tudni mennyi a max. hitel, amit felvehetek vásárláshoz!? Eddig 10 millióról tudtam, és ennek fejében értékében néztem a házakat.

Üdvözlöm!
2 gyermekre szeretnénk felvenni a falusi csokot. Meglévő ingatlanunkon a cserepet szeretnénk lecseréltetni. Katás o-ás a vállalkozónk és kőműves, de alkalmaz ácsot. Így is elfogadja az OTP Bank a költségvetésünket vagy milyen kritériumok vannak a vállalkozóval kapcsolatban? Azt, hogy a katás 0-ás vállalkozónkat elfogadja-e a bank, azt mikor tudom meg? Szerződéskötés előtt vagy szerződéskötés után és így akkor nem fog utalni a bank semmit sem?
Előre is köszönöm szépen a segítséget.

A kérdésem az lenne, hogy fel lehet-e venni a falusi csokot (5+5 milliót) úgy, hogy a korszerűsítést nem vennénk igénybe, csak simán az 5 milliót?

A kérdésem az lenne, hogy mennyi pénzt kapnék a falusi CSOK-ból?
A helyzetem elég bonyolult. 2009-ben (volt férjemmel) megelőlegező szocpolt írtunk alá 2 gyermekre. A ház felépült, a gyerekek megszülettek, de sajnos elváltunk, az új házat eladtuk. Eladásnál az állam visszakérte a 2.400.000 Ft-ot és külön-külön 1.200.000 Ft-ot az állam letétbe tett, amit használt lakásvásárláshoz használhattunk fel. Nekem sikerült házat vennem és visszakaptam 1.200.000 Ft-ot. A volt férjemé bent maradt.
Jelenleg a gyermekek száma 4, mert az első házasságomból nem kettő, hanem három gyermek született, valamint most a második házasságomból 1 gyermek. A kérdésem az lenne ezekre a gyermekekre jár-e még valami kedvezmény a CSOK szempontjából, illetve a számolásnál. Az nem lehet, hogy nem a 2.400.000-et, hanem csak az 1.200.000-et vonnák le a CSOK összegből? A házat szeretnénk felújítani, vagy másik házat venni. Mind a két eseten gondolkozunk. Mennyi pénzt kapnánk a felújításra vagy a másik ház vásárlásához?

Kedves Hitelnet,
Ha az ingatlan teljes vételára 4M Ft, ezt teljesíthetem a falusi csokból?
Akkor is megkapom a 10M támogatást, ha az ingatlan teljes vételára kevesebb mint 5M forint?
Egyik bankintézetbe azt mondták, hogy a támogatás összege függ az ingatlan teljes vételárától és akkor kapom meg a 10 M forintot, ha 20M vételár.
Vagyis önerő nélkül hozzájuthatok egy 4 M forintot érő házhoz, a maradék 6 M pedig korszerűsítésre?
Köszönöm

Szeretném a falusi csok-ot igénybe venni. Mik ennek a feltételei? Szükséges ehhez önerő? 1 gyermek után szeretném igénybe venni, lakáskorszerűsítés céljából (nyílászárócsere).

Üdv!
A Falusi Csok támogatást korszerűsìtésre,külső hőszigetelésre szeretném felhasználni! A kérdésem,hogy meg kell-e felelni a mindenkori energetikai szabályoknak? Gondolok itt a szigetelőanyag vastagságára! Az én esetemben ez min.15cm lenne,de én 8 max 10cm vastagságút szeretnék! Köszönöm a választ.

Értem! És akkor most hogy is lesz? Mert ugyebár a szerződés 5+5m szól. 5m megkaptuk és a másik 5m mi lesz? 5 vásárlás, 5 korszerűsítés. Mi teljesítjük a korszerűsítést, a pénzt meg nem kapjuk meg.

Üdv!
Nekünk olyan problémánk van, hogy falusi csok korszerűsítés készültségi fok kész, számla rendben. De sajnos egy másik hitel miatt (kezesség volt) végrehajtás raktak a lakóingatlanra. Persze az adós fizet rendesen, de azt mondta a végrehajtó, hogy amíg nincs teljesen kifizetve a tartozás, nem veszi le a végrehajtási jogot. OTP közölte, hogy amég Vh.jog van rajta, nem utal.
Mit lehet ilyenkor tenni?

Szép napot!
Családommal vidéken, kertes házban élünk. Három gyermekünk van. Négy éve vettük a házat, ehhez kisebb összegű kamattámogatott hitelt és CSOK-ot is igénybe vettünk, illetve saját önerő is állt rendelkezésre. Most a falusi CSOK-kal bővíteni szeretnénk, a kérdésem az, hogy el lehet-e a munkát kezdeni önerő nélkül. Esetleg függ-e ez a bankól is?
Köszönöm a segítséget!

Mi kell a falusi csokhoz?

És mi a helyzet 2 gyermek esetében és lakástörlesztésünk is van, de semmilyen megtakarításunk sincs!

A cikk eleve hibás, hiszen nem 5 millió Ft-ot lehet felújításra felvenni, hanem összesen 5+5 milliót, amiből a vásárlásra max 5 millió fordítható, a fennmaradó összeg pedig a felújításra, bővítésre.
Pl.: ha a vásárlás csak 3 millió, a felújítás lehet 7+áfa.