Jövő év elejétől illetékmentesség lesz érvényben CSOK igénybevételével történő lakásvásárlások esetén. Az erről szóló törvényjavaslat benyújtásra is került az Országgyűlésnek. A kedvezmény nemcsak az új építésű lakást vásárlók számára lesz elérhető. Az illetékmentességgel a használt lakást vásárlók is élhetnek. Mutatjuk, mennyi kedvezményt jelent ez a CSOK-os lakásvásárlók számára!

Az újabb bejelentés alapján 2021-től még tovább bővül az otthonteremtési támogatások köre: aki jövőre vásárol új vagy használt lakás családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételével, annak nem keletkezik visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettsége.

Kik lehetnek jogosultak illetékmentességre?

Adásvételi szerződés megkötésének dátuma alapján

Az illetékmentességet a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján megvásárolt ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

A korábban kötött adásvételi szerződésekre az akkor hatályos rendelkezés alkalmazandó. Tehát azon lakásvásárlások esetében, melyek adásvételi szerződése 2021. január 1. előtt kelt, még a 2020-ban érvényes visszterhes vagyonátruházási illeték fizetendő.

Gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, egyedülálló szülők

Forgalmi értéktől függetlenül, minden lakásvásárló számára, aki a vételár kiegyenlítéséhez CSOK-ot igényel, illetékmentes lesz a vásárlás. CSOK-ra gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt jogosultak lehetnek. Az illetékmentesség tehát az egyszülős családokra is vonatkozik.

Gyermeket vállaló házastársak

Lényeges információ, hogy CSOK nemcsak meglévő, hanem vállalt gyermek után is igényelhető. Azok a házaspárok, akik vállalt gyermek után igénylik a CSOK-ot, szintén részesülhetnek az illetékmentességben!

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy vállalt gyermek után CSOK kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető akkor, ha a házastársak legalább egyike nem töltötte be a 40. életévét a támogatási kérelem benyújtásakor. Élettársak nem igényelhetnek tehát megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt, így illetékmentességet sem kaphatnak, ha még nincs gyermekük, kivéve, ha a baba már úton van. A magzat ugyanis a betöltött 12. várandóssági héttől meglévő gyermeknek számít. Így azoknak az élettársaknak, akinek ugyan még nem született meg a gyermekük, de a magzat már betöltötte a 12. hetet, jár a CSOK és ezzel együtt az illetékmentesség is.

Mi lesz az illetékmentességgel, ha a vállalt gyermek nem születik meg?

Amennyiben a lakásvásárló kizárólag vállalt gyermek után szerez jogosultságot az illetékmentességre, ám a gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg és emiatt a támogatást vissza kell fizetni, úgy elveszik az illetékmentességre szerzett jogosultság. Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha a fiatal házaspár a támogatást a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen vagy egyéb okból kifolyólag (például: válás) azt visszafizeti.

Ekkor a NAV intézkedik a visszterhes vagyonszerzési illeték kiszabása iránt, ekkor már a mentességi szabály figyelmen kívül hagyásával. Ilyen esetben az adóhatóság az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának. Az illeték szintén az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illetékmértékkel kerül kiszámításra.

Mely esetben nem kell utólag megfizetni az illetéket?

Amennyiben a támogatott személy egészségügyi ok miatt nem tudja teljesíteni a gyermekvállalást, vagyis a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsul meg a gyermekvállalás, akkor nem kell megfizetni utólag sem az illetéket.

További változások az illetékben

Az új, illetékmentességre vonatkozó kedvezménnyel együtt hatályát veszíti az a rendelkezés, miszerint lakásvásárláshoz igénybe vett állami támogatás – CSOK – összegével csökkenthető az illeték alapja. Ez a szabály a 2021-től kötött adásvételek esetén már nem alkalmazható.

Ezzel együtt az új lakásvásárláshoz kapcsolódó mentesség értékhatárát sem növeli a 2021. január elsejétől megkötött adásvételi szerződések esetén a lakásvásárláshoz igénybe vett állami támogatás összege.

Mennyit takaríthat meg, aki jövőre köt adásvételi szerződést?

Egy 30 millió forintos használt lakás esetében az illeték - a jelenlegi 4%-os mérték alapján - 1,2 millió forint. Aki 2021-ben köt adásvételi szerződést, az 30 milliós ingatlan esetén 1,2 millió forintot spórolhat meg azzal, hogy nem kell illetéket fizetnie. Egy 50 millió forintos lakás esetén pedig az illetékmentességnek köszönhetően 2 millió forint marad a zsebünkben.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Díjmentes CSOK ügyintézés

Ha Ön is CSOK igénybevételével kíván új vagy használt lakást vásárolni, Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételek IDE kattintva érhetők el. Az új építésű lakásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További kérdését online Hitelszakértőinknek is felteheti! Személyre szabott, díjmentes CSOK, CSOK hitel tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
68 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogyha idén vettünk új építésű lakást, CSOK hitellel és támogatással, de az ügyvéd nem mellékelte az illetékmentességre való kérelmet, akkor mi a teendő, hogy megkapjuk azt?
Köszönöm, ha válaszolnak.

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy az idei évbe vásároltunk házat, amihez a csok-ot is felvettük és, hogy automatikusan jár az illetékmentesség vagy kell nyilatkozni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
2017-ben vásároltunk egy használt lakást, amire megkaptuk a 2 gyerekre járó CSOK-ot (1,43 M). Tavaly ősszel eladtuk a lakást és vettünk helyette egy házat, amire át tudtuk vinni a CSOK-ot. Olvastam, hogy ha visszafizettük volna és újra megigényeltük volna a CSOK-ot a házra, akkor megkaptuk volna az illetékmentességet. Sajnos ezt vásárláskor nem tudtuk és nem is tájékoztatott róla senki sem. Így sajnos majdnem 1 millió forint illetéket fizetünk részletekben. Esetleg van valamilyen lehetőség utólag, hogy ne kelljen illetéket fizetni és a befizetettet is visszakapjuk?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Egy olyan ügyben kérem a segítéségét, ami nagyon sok bosszúságot okozott az elmúlt időszakban. Férjemmel 6 éve vagyunk házasok, nemrég vásároltunk ingatlant. (Ez volt minden álmunk….vagyis azt hittem.) Egy hónapja a férjem bejelentette, hogy elhagy minket.
Ha válásra kerül a sor, és mi maradunk a nevezett ingatlanban kislányommal, milyen összegeket kell visszafizetnünk?
Felvettük a 600.000 Ft Csok támogatást, illetékmentességet, az első lakáshoz jutó fiatalok támogatását az önkormányzattól és a felújítás után az otthonteremtési támogatást.
Sajnos a bank is mást mond, az ügyvéd is. Kérni szeretnék egy kis segítségét a tisztánlátás érdekében.
Köszönettel.

Kedves Hitelnet!
Férjemmel szeretnénk egy használt ingatlant vásárolni. Nincs gyermekünk és egy gyermeket tervezünk. Igényelni szeretnénk az 1 gyermek után járó CSOK Támogatást, a 600 ezer forintot, hitelt nem veszünk fel az ingatlan vételhez. Kérdésem az lenne, hogy: mivel még nem vagyok várandós, így is – megelőlegezve – megkaphatjuk a 600 ezer forintot, valamint az ingatlan vásárlás után járó illetékmentességet meg tudjuk-e igényelni?
Válaszát köszönettel!
Anikó

Kedves Hitelnet,
Csokkal 1 gyermekkel vásároltunk házat. Az az infónk, hogy a véglegesítéshez be kell jelentkeznünk a házba 90 napon belül, a vásárolt háznak kell lenni az állandó lakcímnek, és nem lehet más cím a tartózkodási hely. Ez meg is történt. A NAV-tól is megkaptuk az illetékmentességet.
A gondunk az, hogy a ház felújítandó, jelenleg más városban lakunk, nagyjából 1 év múlva tudunk beköltözni. Feleségemmel attól tartunk, hogy a bejelentkezés miatt problémánk lehet pl. a gyermeknél az iskola miatt, vagy egészségügyi ellátás miatt.
Valóban nem lehet más tartózkodási helyet létesíteni? Unicredit Banknál van a hitelünk.
Köszönöm segítségét!
Tamás

Kedves Hitelnet!
Előző új építésű ingatlanunknál igénybe vettük a szocpolt, és az új lakáshoz kapcsolódó illetékmentességet. Elváltunk, a házastársi vagyonmegosztás után használt lakást vásároltam. A 2 meglévő gyermekemre igénybe vettem a vásárláshoz a CSOK-ot, a gyerekek velem élnek.
Kell-e a megvásárolt használt lakásra illetéket fizetni? A NAV kivetette az illetéket.

Kedves Hitelnet!
Használt házat szeretnénk venni. 1 meglévő gyerekünk van és nem tervezünk többet. Szeretnénk a Csok-ot igénybe venni. 1 gyerek után használt házra 600 ezer forint, ami számunkra nem szükséges a megvásárolt ingatlanhoz, tehát nem képezi az ingatlan vételárát.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is jár az ingatlan illetékmentessége?
Válaszát köszönöm előre is!

Tisztelt Szakértő!
2021.05. hónapban vásároltunk a feleségemmel CSOK-ra (2 gyermek) egy lakást. Szeretnénk eladni annak érdekében, hogy vegyünk egy családi házat. A Csok visszafizetésre fog kerülni, (így egyszerűbb), majd újból meg szeretnénk igényelni.
Az lenne a kérdésem, hogy az illetéket ki kell-e fizetni a lakásra?
Válaszát előre is megköszönöm!

Tisztelt szakértő!
Ha idén CSOK-kal vásárolt használt ingatlanunkat (1 gyermekre igényelt) 5 éven belül el szeretnénk adni, hogy nagyobb, használt ingatlanba költözzünk, csak az 1 gyermek után kapott 600.000 Ft-ot kell visszafizetnünk vagy az illetékmentességet is, tehát az illeték összegét is?
Válaszát előre is köszönöm!

Jelenleg CSOK-kal vásárolt ingatlanban lakunk. Szeretnénk más városba költözni. A kinézett ingatlan megfelel annak, hogy átvigyük rá a mostani CSOK teljes összegét (vételár és hasznos alapterület is nagyobb).
Kaphatunk-e illetékmentességet a tervezett ingatlanvásárlás esetén ha CSOK átvitel történik?
Ha CSOK átvitellel ez nem lehetséges, és önkéntesen visszafizetjük a jelenlegi CSOK-unkat (büntetőkamatokkal), újraigényelve a CSOK-ot jogosultak leszünk az illetékmentességre?

Szép reggelt.
Szeretnék segítséget kérni olyan ügyben, hogy 4 éve csokkal vettünk házat. Ha ezt most átíratjuk a gyerekek nevére /ha lehet/, akkor utána igénybe tudnánk venni a falusi csokot?Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2017-ben megelőlegezett Csok-kal vettünk egy használt ingatlant a feleségemmel. 2020 novemberben vettünk egy másikat, a 2017-ben vásároltat pedig most júniusban eladtuk. Az állam engedélyével közvetlenül átjegyezhettük a Csok-ot a 2020-ban vásároltra.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben kell-e illetéket fizetnünk?
Tisztelettel.
Krisztián

Tisztelt szakértő!
Használt lakás vásárlására vettük igénybe a Csok-ot idén, abban a tudatban, hogy illetékmentesen zajlik a vásárlás. Viszont egy napja kaptunk egy levelet az adóhatóságtól, miben bevallás jellegűen nyilatkoznunk kell az esetleges meglévő melléképületekről, mivel arra nem vonatkozik az illetékmentesség, csak a lakhatási célú épületre.
Egy 12 nm-es elég rozoga disznóól jellegű melléképület esetén megközelítőleg milyen költségre számíthatunk?

Tisztelt szakértő!
Mi van abban az esetben, hogyha a csok-ot felvettük (2 éve, gyerekek kirepültek már), de most szeretnénk elköltözni.
El tudjuk adni úgy, ha nagyobbra cseréljük? Illetve ez esetben illetékmentesség tovább él?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Szakértő!
Olvasgatva a cikkeket és a kommenteket kissé fáj a szívem. Jelenleg 2. gyermekemmel vagyok várandós, és megtaláltuk álmaink házát (pontosabban álmaink házának alapját). Az ingatlan viszont hiába nagy értékű, jelen állapotában is, a közműórákat leszerelték, illetve kivették az ajtókat, és a fűtést is leszerelték (igen, igen, valamikor ez egy visszavett ingatlan volt). Így nem alkalmas CSOK-ra. És illetékmentesek sem leszünk. De nincs erre valamiféle megoldás? Utólagos szemle, vagy ilyesmi? Mivel 2. lakásunk, és mint említettem elég borsos az ára, bőven 7 számjegyből fog állni az illeték. Nincs erre valami ötlete? Tudom, igen, így jártam, de olyan rossz, hogy mindenben megfelelünk, és a ház a bajos. Pedig így, hogy két ingatlanunk van, józan ember gondolhatja, hogy nem költözök be kisbabával, amíg kész nincs.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Párommal születendő gyermekünk után szeretnénk a fent említett illetékmentességet igénybe venni egy használt lakásra. Amennyiben 10 éven belül elköltözünk az ingatlanból, akkor az illetéket is meg kell fizessük utólag vagy ez az időkorlát csak a további támogatásokra vonatkozik?
Köszönettel, Anita

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy a CSOK-kal épített új családi házakra is vonatkozik-e az illetékmentesség, vagy csak a vásárlásokra?
Készházas technológiával készülő, generálkivitelező által kulcsrakészen épített, de saját telken kivitelezett házról van szó.
Válaszát előre is köszönöm!
Attila

Üdvözletem.
Azt szeretném kérdezni hogy 2017-ben érvényes volt az a jogszabály miszerint Csok-kal vásárolt lakás estében csökkenthető az illeték alapja? Pontosan melyik évtől volt alkalmazható?
Úgy látom ez most változott: „CSOK – összegével csökkenthető az illeték alapja. Ez a szabály a 2021-től kötött adásvételek esetén már nem alkalmazható.”
Köszönöm válaszukat.
Vágó Mónika

Kedves Hitelnet!
Március 27-én házasodunk össze leendő feleségemmel. Közben már találtunk egy lakást, amit meg szeretnénk venni, ehhez hitelt és CSOK-ot is szeretnénk igényelni. A kérdésem az lenne, hogy házastársként kell megvegyünk a lakást ahhoz, hogy a CSOK-ot és az ezzel járó illetékmentességet igénybe vehessük? Magyarul, ha az adásvételi szerződés megkötésének időpontjában még nem vagyunk házasok, de a CSOK igénylésekor már azok leszünk, akkor ez okozhatja pl. az illetékmentesség elutasítását?
Válaszukat előre is köszönöm!

Van-e arra valami fellebbezési lehetőség, hogy tavaly októberben kötött lakásvásárlási szerződés, első lakáshoz jutó, plusz CSOK-ot igénybe vevő fiatal párnak is most kiszabott illetéket elengedjék ?

Kedves Hitelnet!
A kérdésem a következő lenne a testvérem örökölt 10 évvel ezelőtt falun egy házat, amit szeretnék megvásárolni tőle (de sajnos így nem tudom igénybe venni a falusi csokot).
Lehetőség lenne arra, hogy az egyik barátja megveszi a testveremtől, majd ő eladja nekem?
Így igénybe tudnám venni a csokot?
5 millió forint az értéke a háznak, ha örökölt házról van szó, akkor kell rá adót fizetni?
Köszönöm!

Üdvözlöm Önöket!
Feleségemmel közösen vásároltunk használt lakást. Nejemnek – 38 éves – ez az első lakástulajdona. Jár-e neki valamilyen illetékkedvezmény? Illeték szempontjából vonatkozik-e rá a január 1-től életbe lépő valamelyik jogszabályváltozás? (CSOK-nélkül vásároltunk, mert korábban már szocpolt vettünk igénybe gyermekeink után.)
Köszönettel,
Sándor

Kedves Hiteltnet!
Olyan kérdésem lenne, ha egy 3 évvel ezelőtt vásárolt 2 gyermek után (2 vállalt, eddig 1 született) használt lakás vásárlásra (1,43M) igényelt CSOK támogatást átviszem egy másik használt ingatlan vásárlására jan 1. után, akkor rám vonatkozik-e az illetékmentesség?

Érdeklődőm, hogy ha rendelkezek 1/1 tulajdon hányadban egy lakással és a 2. lakáshoz vennék fel CSOK-ot, akkor jár-e az illetékmentesség?

Kedves Hitelnet!
Mi történik abban az esetben, ha 2 gyerekre vesz fel a házaspár CSOK-ot, igényli az ÁFA visszatérítést és az illetékmentességet is, azonban csak egy gyerek születik meg? A CSOK esetén tiszta sor, a különbözetet a visszafizetés szabályainak megfelelően vissza kell fizetni, de mi a helyzet a visszaigényelt ÁFÁ-val és az illetékkel ezen esetben?
Köszönöm válaszát.

Kedves hölgyem vagy uram!
Hogyan lehetne igénybe venni a csokot és hol lehet igénybe venni, mennyi időbe telne ezt megigényelni?

Szeretném kérdezni,hogy ha átiratom Csók-os új építésű házamat lakhatási engedély megszerzése után egyik nagykorú 19 éves gyermekemre,akkor is kötelezően ott kell élni 10 évig mindnyájunknak,vagy csak a 19 éves gyermekemnek kötelező.

Tisztelt Szakértő!
Mennyire biztos, hogy a kedvezmény érvénybe lép január 1- vel? Hol tudom mégnézni biztosra?
Válaszát előre is köszönöm,
Üdv, Mária

Kedves Hölgyem/Uram!
Azt szerezném megkérdezni, hogy bármekkora mértékű (akár 1-2 millió) CSOK felvétele esetén is jár az illetékmentesség vagy van esetleg egy minimális összeghatár és csak afelett jár?
Nagyon köszönöm a tájékoztatásukat!
Üdvözlettel: Edina