Tisztelt Hitelnet!

Új építésű ikerházra ikerszomszédaink CSOK-ot és adó-visszatérítést is szeretnének igényelni, mi csak adó-visszatérítést igénylünk. A két háznak gyakorlatilag nincs is valódi közös fala, hanem mindkettőnek saját fala van, amit egy 10 cm-es hangszigetelő réteg választ el egymástól, külön van az alap, a vasalás, a tetőszerkezet is külön van vasalva, külön közüzemi szerződések lesznek a két ikerfélre. Gyakorlatilag ez két különálló ház egy 1100 nm-es telken, elöl-hátul telekszétválasztó kerítés lesz, van telekmegosztási szerződés.

A kérdéseim:
1. Jól tudjuk-e hogy ha nincs közös fal, nem is lehet társasházzá nyilváníttatni társasházi alapító okirattal?
2. CSOK igénylésük csak társasházi alapító okirattal lehetséges?
Van-e más lehetőség, például ingatlankiemelés?
Ez pontosan mit takar, hogyan kell intézni, milyen feltételei vannak?

Köszönet a segítségükért: Pálma

Kedves Pálma!

Attól függetlenül, hogy az ikerháznak nincsen közös fala, a falkapcsolat miatt van lehetőség társasházzá nyilváníttatni. Társasház alapításnál tulajdonképpen nem a közös fal a meghatározó, hanem az, hogy falkapcsolatosan épül a két ingatlan. Ennek megfelelően tehát a családi otthonteremtési kedvezmény és az adó-visszatérítési támogatás igénylés megoldható társasházzá alakítással. A támogatás iránti kérelem benyújtásához földhivatal által érkeztetett társasház alapító okirat szükséges. A külön albetét létrehozása pedig a használatbavételi engedély kiadása után lehetséges.

Amennyiben nincs falkapcsolat a két lakóingatlan között - különálló épületek esetében társasház alapítás nem lehetséges - és a telek sem osztható meg két külön helyrajzi számra, akkor az épület kiemelés lehet megoldás. Ilyen esetben az osztatlan között tulajdonú telken építésre kerülő felépítmény kerül új helyrajzi számra a jogerős használatbavételi engedély, valamint az épület feltüntetése után. A korábbi helyrajzi szám tehát nem szűnik meg, hanem azon belül az épület(ek)nek lesz új helyrajzi száma. A kedvezmény iránti kérelemhez szándéknyilatkozatot kell mellékelni az épület kiemelésre vonatkozóan és az utolsó részfolyósítás feltétele lesz a használatbavételi engedély megszerzése mellett az épület kiemelés megvalósulása. Minderről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

A társasház alapító okirat és az épület kiemelésre vonatkozó szándéknyilatkozat elkészítésében ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd tud Önöknek segíteni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Amennyiben a régi ház mellé falkapcsolattal építek újat, épület kiemeléssel is megtehetem, vagy ebben az esetben csak társasházzá alakíthatom? Ugyanis többlakásos társasháznál csak 150 négyzetméterig lehet adót visszaigényelni, egylakásos lakóháznál meg 300 négyzetméterig. A telek alakja miatt nem lehet önálló új épület.