Így vásárolhat majd lakást CSOK-ból önerő nélkül!

Használt lakás vásárlásához július elsejétől lesz igényelhető a Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), de már eddig is rengetek olvasói levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a gyermekek után nyújtott kedvezményt a bankok önerőként fogják-e figyelembe venni?

CSOK – önerő vagy teher?

Nagy segítség lehet a családok számára a CSOK, ha valóban az önerőt növeli, hiszen így támogatásból és hitelből, önerő nélkül vagy akár minimális önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás. A hatályos MNB rendelet azonban kimondja, hogy az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.”

Az eddig is ismert volt, hogy hitelfelvétel esetén a maximálisan adható forinthitel összege nem lehet több az ingatlanfedezet értékének 80%-ánál. Kérdés az, hogyan számolhatunk a CSOK összegével?

Példánkban egy-egy 10M Ft értékű, 81 m2 hasznos alapterületű lakást vettünk alapul, melyre 2 meglévő gyermek után 1,3M Ft alapösszegű CSOK vehető igénybe.

pelda1

„A” esetben nem számítottuk bele a CSOK összegét a kitettségbe, így – megfelelő jövedelemfedezettség mellett – 10M Ft értékű ingatlanra maximum 80%, azaz 8M Ft lakáshitelt kaphatunk. Ezt egészíti ki 1,3M Ft összegű CSOK, így a vételár kiegyenlítéséhez csupán 700 ezer Ft készpénzt kell hozzátennünk.

„B” esetben a CSOK összegét is belevettünk a maximális 80%-os kitettségbe, vagyis a CSOK és hitel összege 10M Ft-os lakás esetében maximum 80%, azaz 8M Ft lehet, ezen belül is a CSOK összege adott: 1,3M Ft, így már csak 6,7M Ft összegű hitelt kaphatunk, ami azt eredményezi, hogy a vételár megfizetéséhez 2M Ft készpénzzel kell rendelkeznünk.

Mint a fenti példa is mutatja, egyáltalán nem mindegy, hogy bele kell-e számítani a CSOK összegét ebbe a maximum 80%-ot kitettségbe vagy sem! Ennek néztünk most utána!

MNB álláspont

Meglévő gyermekek után nyújtott CSOK-ot illetően az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ álláspontja a következő:

„az otthonteremtési kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni a 80%-os korlát kiszámításánál, mivel az prudenciális értelemben nem számít bele a kitettség fogalmába”.

Ez azt jelenti, hogy a CSOK összege nem számít tehernek, tehát önerőként számolhatunk vele. Fenti példánkban tehát a „A’” eset a helytálló.

Nézzük, hogyan alakul a hitel-CSOK-készpénz aránya optimális esetben egy 115 m2 hasznos alapterületű, falusi családi ház vásárlása esetén, melynek vételára 8M Ft, s 3 gyermek után szeretnék igénybe venni a támogatást.

pelda2

A CSOK alapösszege 3 gyermek és 115 m2 hasznos alapterületű ház vásárlása esetén 2M Ft. 8M Ft értékű házra – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – 6,4M Ft lakáshitelt lehetne felvenni. Ám adott esetben a 8MFt-os vételár kiegyenlítéséhez – 2M Ft összegű CSOK esetén – nincs szükség a maximális hitelfelvételre, hiszen már 6M Ft-os kölcsön is fedezi a vételárat a támogatással együtt úgy, hogy készpénz befizetése nélkül is megvalósulhat az otthonteremtés. Példánkban az önerőként tekinthető CSOK összege egy az egyben fedezi a minimális (20%) önerő elvárást.

Arról, hogy használt lakás vásárlása esetén milyen további követelményeknek kell megfelelni CSOK igénylése esetén ITT olvashat további részleteket.

Melyek a legjobb lakáshitelek

Ha arra kíváncsi, hogy melyek a legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek jelenleg, s mekkora összeget kaphat lakásvásárláshoz,  Szakértőink díjmentesen, minden kötelezettség nélkül elvégzik az előzetes hitelbírálatot is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
105 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sziasztok!
Adott egy ház, melynek az összege csokkal együtt lenne 6.300.000 Ft. 2 gyerekre szeretném kihasználni a csokot és 5 millió Ft kedvezményes hitelt. Egy kis faluról lenne szó, ahol létesíteni szeretném. Ennek kapcsán kb. mennyi önerőre lesz szükségem?

Kedves Ibolya!
A maximálisan felvehető hitel összegét befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése és az Ön jövedelmi helyzete. Személyre szabott tájékoztatáshoz tehát bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Tisztelt Cím!
Nagyváros, megyeszékhely. 14 millió Ft-os használt, 61 nm panellakást szeretnénk megvenni a férjemmel. Nincs önerőnk. 3 gyermek van. 6-5-1 évesek.
Milyen feltételeknek kell megfelelni? Nettó jövedelemnek mennyinek kell lennie? Gyed, családi, stb. beleszámít vagy csak a munkabér?
Köszönöm!
É

Kedves Évi!
14 millió Ft-ba kerülő ingatlan esetén megfelelő jövedelem mellett 11,2 millió Ft hitel vehető fel, továbbá + 2,2 millió CSOK támogatás.
Amennyiben rendelkeznek a 600,000 Ft önerővel, vagy lehetőség van plusz ingatlanfedezet bevonására, úgy lehetőségük lehet a hitel igénylésre.
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb informácók ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést.

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy hagyományos csok esetén, 2 meglévő és 2 vállalt gyermekre a 2.750.000 Ft támogatás megkapható-e teljes egészében, ha a ház vételára is 2.750.000 Ft.
A 10% átutalás önerőként kötelező-e? Ha igen, akkor is a 2.750.000 forintot utalják az eladónak vagy levonják a csok összegéből ezt a 10 %-ot?

Kedves Tímea!
A leírt esetben önerő nékül, csak a 2.750.000 Ft-os CSOK-ból is megvalósulhat a vásárlás. További, személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem, hogy ingatlanvásárláskor a CSOKon kívül falusi CSOKot is igényelhetek egyszerre és használható-e önerőnek? Tudom a falusi Csok fele használható lakásvásárlásra is.

Kedves Ildikó!
A kétféle támogatás közül csak az egyik vehető igénybe. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 3 gyerekünk van, szeretnénk a csok hitelt. Mondjuk, hogy 18 millióba kerül a ház. Nem új, használt. Önerőnk nincs. Akkor is tudnának annyi hitelt adni, hogy ez létrejöjjön?
Válaszukat előre is köszönöm.
Éva

Kedves Éva! Törvényi előírás alapján egy ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként. (Kisebb település esetén ez az arány – hitelintézettől függően – még kisebb.) Így egy 18M Ft értékű ingatlanra – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – még ha nagyobb városban van is az ingatlan, maximum 14,4M Ft vehető fel hitelként. A CSOK összege 3 gyermek után 2,2M Ft, ami nem fedezi a szükséges önerőt. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket arról, hogy konkrét esetben mekkora összegű hitelfelvétel lehetséges, illetve mennyi önerővel szükséges rendelkezni. Ehhez azonban bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK… Továbbiak »

Tisztelt hitelnet! Még nem döntöttük el melyik megoldás lenne jobb, de két kérdésem lenne: Három gyermekünk van és a szülőknél élünk és elsö körben építkezni szeretnénk. Találtunk is egy jó kis telket, amin már az alap kész van, de sajnos nem állunk úgy, hogy önerőböl meg tudnánk venni és az lenne a kérdésem, hogy a csok extrát a 10+10 milliót igényelnénk, akkor megkaphatnánk-e önerő nélkül, illetve abból az összegből vennénk meg a telket is. Illetve, hogy építkezés során mindent szakemberrel, számlával kell igazolnunk? Másik kérdésem pedig az lenne, ha használt lakás mellett döntenénk ugyanúgy a csokkal, akkor itt is lehet… Továbbiak »

Kedves Tünde!
A 10+15 milliós támogatás az alappal rendelkező ingatlan megvásárlásához, illetve telekvásárláshoz sajnos nem vehető igénybe. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával igazolni.
Használt lakás vásárlása abban az esetben működhet önerő nélkül, ha a CSOK és a lakáshitel összege fedezi a teljes vételárat. Maximálisan a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének 80%-a vehető fel hitelként. Ezt azonban befolyásolja a célingatlan területi elhelyezkedése és az igénylők jövedelmi helyezete is. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Van egy tanya megnevezésű ingatlan, aminek az 50%-a az én nevemen van. Az értéke 3M Ft. Van 2 gyermekem, egyedül nevelem őket.
A kérdésem az lenne, hogy a csok-ot használhatom-e önrész kivásárlására. Mert szeretném, hogy a tanyának egyedüli tulajdonosa legyek.

Kedves Gabika!
A CSOK tulajdonrész kivásárlására sajnos nem vehető igénybe, továbbá tanyaként nyilvántartott használt ingatlan CSOK-kal nem finanszírozható.

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődni szeretnék. 4. gyermekem várom. Kinéztünk 2,5 millióért egy 90 m2-es családi házat. Passzív KHR státuszunk van. Nekem van még 80 ezer forint APEH tartozásom, amit most fogok kifizetni. Érdekelne, hogy mi az esélye, hogy kimondottan CSOK-ból hozzá tudunk jutni az ingatlanhoz? Ha igen, akkor kb. mennyi idő alatt lenne a miénk az ingatlan?

Kedves Adrienn!
A negatív KHR státusz nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, az adótartozás viszont igen. A jogosultsághoz tehát a NAV tartozást rendezni kell. Amennyiben a CSOK összege fedezi a teljes vételárat, úgy csak CSOK-ból is megvalósulhat a lakásvásárlás. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt hitelnet.
Párommal 2 gyermekünk van, hármat vállalunk. Még nem vagyunk házasok, de tervezzük. Én gyesen vagyok, párom minimálbérrel van bejelentve. Ő román állampolgár, én magyar. Fizetését nem bankszámlára kapja.
Jogosultak lehetünk a 10 milliós támogatásra és a 10 milliós hitelre?
Önerőnk sajnos nincsen.
Köszönöm válaszát!
Üdv!

Kedves Lilla!
Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a megelőlegező CSOK-ot, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti, továbbá legalább egyikük rendelkezik minimum 2 éves TB jogviszonnyal. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
A 10 milliós hitelre való jogosultság az előzetes hitelbírálat elvégzése után állapítható meg. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Az lenne a kérdésem, hogy jár-e nekünk a CSOK? Egy gyermekünk van, a férjemmel házasok vagyunk, 27 és 30 évesek. A férjem nevén van egy ház 100 %-os tulajdonjoga, de haszonélvezet van rajta és a haszonélvező benne lakik. Így mi nem lakhatunk benne, és az albérlet mellett nem tudjuk kispórolni egy házra az önerőt. Szóval amíg a haszonélvező él (ez lehet 15 év is), nincs esélyünk saját házra, hacsak nem jár a csok és azt nem használhatjuk fel önerőként egy kis ház vásárlására.
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Asszonyom!
Az, hogy a fenti ingatlan kizárja-e a CSOK-ra való jogosultságot, a tulajdonszerzés jogcímétől függ. Ha a lakás vásárlás jogcímén került a férje nevére, akkor az sajnos kizáró ok. A kivételekről IDE kattintva tájékozódhat. Ha az ingatlan nem tartozik a kivételek közé, megoldás például az lehet, ha a lakást a férje a haszonélvezőnek ajándékozza.
Arról, hogy jövőbeni lakásvásárlásuk megvalósítható-e csak CSOK-ból és hitelből, Szakértőink előzetes hitelbírálat után – a további részletek ismeretében – tudják megmondani. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitölteni.

Az lenne a kérdésem, hogy a csok igényelhető-e akkor, ha úgy akarok házat venni, hogy a fennmaradó összeget részletben fizetem ki? A tulaj beleegyezett, hogy önerőnek elfogadja a csokot és a fennmaradó összeget részletben fizessem! A menyasszonyom várandós az első babánkkal és még tervben van még egy picurka is!
Válaszukat várom!

Kedves Dávid!
A hitelintézetek a CSOK-ot a vételár utolsó részeként utalják, ha a vevő már az összes saját erőt kifizette. Ezt kormányrendelet írja elő, tehát sajnos hiába egyezne bele az eladó a fent részletezett fizetési ütembe, ez sajnos nem kivitelezhető.

Tisztelt Hitelemet!
Vásárolni szeretnénk egy házat a feleségemmel. Van 1 gyerekünk. A ház 3,9 millió. Készpénzzel fizetnénk 0,2 milliót, a csok 0,6 millió és a maradék 3,1 milliót pedig a fundamentumánál vennénk fel azonnali hitelként. A fundamentumának fel tudunk ajánlani egy ingatlant 6 millió értékűt fedezetként. Ez így járható út lehet?

Kedves Attila!
Fundamenta hitelek közvetítésével irodánk nem foglalkozik. A Fundamenta hitel feltételeinek való megfelelésről a Fundamenta ügyintézőjét kellene megkérdezni. Információink szerint a Fundamenta CSOK ügyintézéssel nem foglalkozik, így azt egy másik hitelintézetnél tudja igényelni.

Tisztelt Hitelnet!
Ez év május közepén vásároltunk egy használt házat. Akkor kaptunk a Banktól egy tájékoztatást a feltételekről. Az abban foglaltaknak mindenben megfeleltünk. Nem szerepelt benne, hogy a vételárat jórészt banki utalásban kellett volna teljesíteni. Az eladónak nincs bankszámlája, készpénzre váltottuk az előlegeket, amit azóta az eladó jórészt elköltött.
Mi a megoldás?
Köszönettel várjuk válaszát!

Kedves Lajos!
Ha már a teljes vételárat kifizették, akkor sajnos nem vehető igénybe a CSOK, mivel a támogatás használt lakás vásárlása esetén csak a vételár finanszírozásához kérhető, annak kifizetése után, visszamenőleg már sajnos nem.
Mivel az önerőből a vételár több mint 10%-át fizették ki készpénzben, a kedvezménytől sajnos akkor is elestek volna, ha a teljes vételárat nem fizették volna még ki.

Üdv!
Én azt szeretném kérdezni, ha részletfizetésre vásárolom a házat 6 hónapig, hogy meglegyen a 20%, azt úgy meg lehet oldani elfogadják önerőnek vagy csak készpénzben lehet az önerőt kifizetni, mert a ház tulaj így belement, csak azt nem tudni, hogy így meglehet-e oldani.

Kedves Kata!
Az eladótól részletfizetésre történő vásárlás esetén a CSOK-ot sajnos nem tudja igénybe venni.

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy egy pénzintézménynél csak a CSOK-ot igényelhetem-e, hitel nélkül. Szeretnék felvenni hitelt, de nem annál a pénzintézetnél, mivel nevezett intézet azzal a lakáskasszával nem barátok, ahol van a megtakarításom.

Kedves István!
Információink szerint a CSOK és a hitel két különböző hitelintézetnél is igényelhető.

Üdv!
A helyzet a következő: van egy ház, amiért 2 milliót kérnek. CSOK-ot kapnánk 3 gyermekre 2 milliót, a csokból tehát fedezhető a lakás vételára teljesen.
Kérdésem az, hogy kell némi önerő így is a dologhoz? Semmiféle hitelt nem veszünk fel. Faluban higyjék el, hogy megfelel, semmi áruk az ingatlanoknak, mindenki menekül faluból.

Kedves Gábor!
Amennyiben az adott ingatlan megfelel a CSOK követelményeknek és teljesülnek az egyéb igénylési feltételek is, akkor megoldható csak a CSOK-ból, önerő nélkül történő finanszírozás.

Szeretném megkérdezni 2 gyermek után a csok beleszámít-e önerőnek használt lakás vételénél?
Előre is köszönöm.

Kedves Brigitta!
A hitelintézeteknek még nincs konkrét állásfoglalása az ügyben, hogy a CSOK összegét teherként veszik-e figyelembe vagy sem. Ha lesz erről pontos információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük kövesse új bejegyzéseinket!

A lakás 50%-ban a szüleimé, 50%-ban az én tulajdonom. Gyermeket várok. Egy szobával szeretném bővíteni az ingatlant.
Igényelhetem-e ebben az esetben a CSOK-ot?

Kedves Asszonyom!
Mivel a szülei is tulajdonosok az ingatlanban, ezért – a vonatkozó kormányrendelet előírása alapján – sajnos nem igényelhető a CSOK bővítésre.

Ahhoz képest, hogy ez egy bankon keresztül juttatott állami támogatás, a bankok megint túl nagy önállóságot kaptak. Egyik önerőnek veszi, a másik nem? Nem “tudják” utalni a CSOK-ot utolsó részletként, helyette visszatartja az egész hitelrészt a CSOK elbírálásáig?? (plusz 1-2 hónap) Az ingatlan piac pörög. A CSOK igénylő vevők “versenyképességét” ez igen csak gyengíti.

Hány éves korig igényelhető a kölcsön?
Köszönöm válaszát.

Kedves Mária!
A hitel lejáratakor az adós életkora nem lehet több 70-75 évnél.
Ha CSOK-ot szeretne igényelni meglévő gyermek után, akkor nincsen felső életkorhatár. Ha a támogatást vállalt gyermek után szeretné igényelni, akkor az igényléskor nem lehet 40 évnél idősebb és feltétele a házastársi kapcsolat.

Köszönöm a választ.


105
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x