Használt lakás vásárlásához július elsejétől lesz igényelhető a Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), de már eddig is rengetek olvasói levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a gyermekek után nyújtott kedvezményt a bankok önerőként fogják-e figyelembe venni?

CSOK – önerő vagy teher?

Nagy segítség lehet a családok számára a CSOK, ha valóban az önerőt növeli, hiszen így támogatásból és hitelből, önerő nélkül vagy akár minimális önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás. A hatályos MNB rendelet azonban kimondja, hogy az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át."

Az eddig is ismert volt, hogy hitelfelvétel esetén a maximálisan adható forinthitel összege nem lehet több az ingatlanfedezet értékének 80%-ánál. Kérdés az, hogyan számolhatunk a CSOK összegével?

Példánkban egy-egy 10M Ft értékű, 81 m2 hasznos alapterületű lakást vettünk alapul, melyre 2 meglévő gyermek után 1,3M Ft alapösszegű CSOK vehető igénybe.

pelda1

„A” esetben nem számítottuk bele a CSOK összegét a kitettségbe, így – megfelelő jövedelemfedezettség mellett – 10M Ft értékű ingatlanra maximum 80%, azaz 8M Ft lakáshitelt kaphatunk. Ezt egészíti ki 1,3M Ft összegű CSOK, így a vételár kiegyenlítéséhez csupán 700 ezer Ft készpénzt kell hozzátennünk.

„B” esetben a CSOK összegét is belevettünk a maximális 80%-os kitettségbe, vagyis a CSOK és hitel összege 10M Ft-os lakás esetében maximum 80%, azaz 8M Ft lehet, ezen belül is a CSOK összege adott: 1,3M Ft, így már csak 6,7M Ft összegű hitelt kaphatunk, ami azt eredményezi, hogy a vételár megfizetéséhez 2M Ft készpénzzel kell rendelkeznünk.

Mint a fenti példa is mutatja, egyáltalán nem mindegy, hogy bele kell-e számítani a CSOK összegét ebbe a maximum 80%-ot kitettségbe vagy sem! Ennek néztünk most utána!

MNB álláspont

Meglévő gyermekek után nyújtott CSOK-ot illetően az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ álláspontja a következő:

„az otthonteremtési kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni a 80%-os korlát kiszámításánál, mivel az prudenciális értelemben nem számít bele a kitettség fogalmába”.

Ez azt jelenti, hogy a CSOK összege nem számít tehernek, tehát önerőként számolhatunk vele. Fenti példánkban tehát a „A’” eset a helytálló.

Nézzük, hogyan alakul a hitel-CSOK-készpénz aránya optimális esetben egy 115 m2 hasznos alapterületű, falusi családi ház vásárlása esetén, melynek vételára 8M Ft, s 3 gyermek után szeretnék igénybe venni a támogatást.

pelda2

A CSOK alapösszege 3 gyermek és 115 m2 hasznos alapterületű ház vásárlása esetén 2M Ft. 8M Ft értékű házra – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – 6,4M Ft lakáshitelt lehetne felvenni. Ám adott esetben a 8MFt-os vételár kiegyenlítéséhez – 2M Ft összegű CSOK esetén – nincs szükség a maximális hitelfelvételre, hiszen már 6M Ft-os kölcsön is fedezi a vételárat a támogatással együtt úgy, hogy készpénz befizetése nélkül is megvalósulhat az otthonteremtés. Példánkban az önerőként tekinthető CSOK összege egy az egyben fedezi a minimális (20%) önerő elvárást.

Arról, hogy használt lakás vásárlása esetén milyen további követelményeknek kell megfelelni CSOK igénylése esetén ITT olvashat további részleteket.

Melyek a legjobb lakáshitelek

Ha arra kíváncsi, hogy melyek a legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek jelenleg, s mekkora összeget kaphat lakásvásárláshoz,  Szakértőink díjmentesen, minden kötelezettség nélkül elvégzik az előzetes hitelbírálatot is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

111 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk 3 gyerekkel használt lakást vásárolni és felújítani. A ház ára 27 millió Ft, falusi csokkal és hitellel.
Önerő szükséges?

Sziasztok!
Kinéztünk a férjemmel 17 millióért egy 110 nm házat. Van már egy 9 hónapos lányunk és plusz 2 gyermekre aláírnánk. 12 millió hitelt kéne felvegyünk és ugye kapjuk a támogatást 10 milliót, aminek 5 milliót a vásárlásra lehet fordítani. Így gondolom nem kell önerő, mert ugye a 3 gyermekre a támogatás önerőnek számít. Én csak a családi pótlékot kapom, de a férjem minimum 350 ezer nettó jövedelemmel rendelkezik plusz kapja a csedet, ami olyan 200 -230 ezer között mozog.
Mégis kéne önerő? Vagy nem így működik ahogy leírtam?

Sziasztok!
Szeretnék venni 1 házat 11.500.000,-. 5 gyerek van, az első 3-ra vettem fel 3 millió forint szocpolt 2011 előtt.
Hogy lehet megvalósítani/esetleges önerő nélkül? /falusi csok + felújítás + állami támogatott hitellel együtt? A nettó kereset 303000,-Ft.
Köszönöm a választ.

Sziasztok!
Adott egy ház, melynek az összege csokkal együtt lenne 6.300.000 Ft. 2 gyerekre szeretném kihasználni a csokot és 5 millió Ft kedvezményes hitelt. Egy kis faluról lenne szó, ahol létesíteni szeretném. Ennek kapcsán kb. mennyi önerőre lesz szükségem?

Tisztelt Cím!
Nagyváros, megyeszékhely. 14 millió Ft-os használt, 61 nm panellakást szeretnénk megvenni a férjemmel. Nincs önerőnk. 3 gyermek van. 6-5-1 évesek.
Milyen feltételeknek kell megfelelni? Nettó jövedelemnek mennyinek kell lennie? Gyed, családi, stb. beleszámít vagy csak a munkabér?
Köszönöm!
É

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy hagyományos csok esetén, 2 meglévő és 2 vállalt gyermekre a 2.750.000 Ft támogatás megkapható-e teljes egészében, ha a ház vételára is 2.750.000 Ft.
A 10% átutalás önerőként kötelező-e? Ha igen, akkor is a 2.750.000 forintot utalják az eladónak vagy levonják a csok összegéből ezt a 10 %-ot?

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem, hogy ingatlanvásárláskor a CSOKon kívül falusi CSOKot is igényelhetek egyszerre és használható-e önerőnek? Tudom a falusi Csok fele használható lakásvásárlásra is.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 3 gyerekünk van, szeretnénk a csok hitelt. Mondjuk, hogy 18 millióba kerül a ház. Nem új, használt. Önerőnk nincs. Akkor is tudnának annyi hitelt adni, hogy ez létrejöjjön?
Válaszukat előre is köszönöm.
Éva

Tisztelt hitelnet!
Még nem döntöttük el melyik megoldás lenne jobb, de két kérdésem lenne:
Három gyermekünk van és a szülőknél élünk és elsö körben építkezni szeretnénk. Találtunk is egy jó kis telket, amin már az alap kész van, de sajnos nem állunk úgy, hogy önerőböl meg tudnánk venni és az lenne a kérdésem, hogy a csok extrát a 10+10 milliót igényelnénk, akkor megkaphatnánk-e önerő nélkül, illetve abból az összegből vennénk meg a telket is. Illetve, hogy építkezés során mindent szakemberrel, számlával kell igazolnunk?
Másik kérdésem pedig az lenne, ha használt lakás mellett döntenénk ugyanúgy a csokkal, akkor itt is lehet őnerö nélkül?
Várom válaszát és köszönöm elöre is a segítséget!

Van egy tanya megnevezésű ingatlan, aminek az 50%-a az én nevemen van. Az értéke 3M Ft. Van 2 gyermekem, egyedül nevelem őket.
A kérdésem az lenne, hogy a csok-ot használhatom-e önrész kivásárlására. Mert szeretném, hogy a tanyának egyedüli tulajdonosa legyek.

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődni szeretnék. 4. gyermekem várom. Kinéztünk 2,5 millióért egy 90 m2-es családi házat. Passzív KHR státuszunk van. Nekem van még 80 ezer forint APEH tartozásom, amit most fogok kifizetni. Érdekelne, hogy mi az esélye, hogy kimondottan CSOK-ból hozzá tudunk jutni az ingatlanhoz? Ha igen, akkor kb. mennyi idő alatt lenne a miénk az ingatlan?

Tisztelt hitelnet.
Párommal 2 gyermekünk van, hármat vállalunk. Még nem vagyunk házasok, de tervezzük. Én gyesen vagyok, párom minimálbérrel van bejelentve. Ő román állampolgár, én magyar. Fizetését nem bankszámlára kapja.
Jogosultak lehetünk a 10 milliós támogatásra és a 10 milliós hitelre?
Önerőnk sajnos nincsen.
Köszönöm válaszát!
Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy jár-e nekünk a CSOK? Egy gyermekünk van, a férjemmel házasok vagyunk, 27 és 30 évesek. A férjem nevén van egy ház 100 %-os tulajdonjoga, de haszonélvezet van rajta és a haszonélvező benne lakik. Így mi nem lakhatunk benne, és az albérlet mellett nem tudjuk kispórolni egy házra az önerőt. Szóval amíg a haszonélvező él (ez lehet 15 év is), nincs esélyünk saját házra, hacsak nem jár a csok és azt nem használhatjuk fel önerőként egy kis ház vásárlására.
Előre is köszönöm a választ.

Az lenne a kérdésem, hogy a csok igényelhető-e akkor, ha úgy akarok házat venni, hogy a fennmaradó összeget részletben fizetem ki? A tulaj beleegyezett, hogy önerőnek elfogadja a csokot és a fennmaradó összeget részletben fizessem! A menyasszonyom várandós az első babánkkal és még tervben van még egy picurka is!
Válaszukat várom!

Tisztelt Hitelemet!
Vásárolni szeretnénk egy házat a feleségemmel. Van 1 gyerekünk. A ház 3,9 millió. Készpénzzel fizetnénk 0,2 milliót, a csok 0,6 millió és a maradék 3,1 milliót pedig a fundamentumánál vennénk fel azonnali hitelként. A fundamentumának fel tudunk ajánlani egy ingatlant 6 millió értékűt fedezetként. Ez így járható út lehet?

Tisztelt Hitelnet!
Ez év május közepén vásároltunk egy használt házat. Akkor kaptunk a Banktól egy tájékoztatást a feltételekről. Az abban foglaltaknak mindenben megfeleltünk. Nem szerepelt benne, hogy a vételárat jórészt banki utalásban kellett volna teljesíteni. Az eladónak nincs bankszámlája, készpénzre váltottuk az előlegeket, amit azóta az eladó jórészt elköltött.
Mi a megoldás?
Köszönettel várjuk válaszát!

Üdv!
Én azt szeretném kérdezni, ha részletfizetésre vásárolom a házat 6 hónapig, hogy meglegyen a 20%, azt úgy meg lehet oldani elfogadják önerőnek vagy csak készpénzben lehet az önerőt kifizetni, mert a ház tulaj így belement, csak azt nem tudni, hogy így meglehet-e oldani.

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy egy pénzintézménynél csak a CSOK-ot igényelhetem-e, hitel nélkül. Szeretnék felvenni hitelt, de nem annál a pénzintézetnél, mivel nevezett intézet azzal a lakáskasszával nem barátok, ahol van a megtakarításom.

Üdv!
A helyzet a következő: van egy ház, amiért 2 milliót kérnek. CSOK-ot kapnánk 3 gyermekre 2 milliót, a csokból tehát fedezhető a lakás vételára teljesen.
Kérdésem az, hogy kell némi önerő így is a dologhoz? Semmiféle hitelt nem veszünk fel. Faluban higyjék el, hogy megfelel, semmi áruk az ingatlanoknak, mindenki menekül faluból.

Szeretném megkérdezni 2 gyermek után a csok beleszámít-e önerőnek használt lakás vételénél?
Előre is köszönöm.

A lakás 50%-ban a szüleimé, 50%-ban az én tulajdonom. Gyermeket várok. Egy szobával szeretném bővíteni az ingatlant.
Igényelhetem-e ebben az esetben a CSOK-ot?

Ahhoz képest, hogy ez egy bankon keresztül juttatott állami támogatás, a bankok megint túl nagy önállóságot kaptak. Egyik önerőnek veszi, a másik nem? Nem „tudják” utalni a CSOK-ot utolsó részletként, helyette visszatartja az egész hitelrészt a CSOK elbírálásáig?? (plusz 1-2 hónap) Az ingatlan piac pörög. A CSOK igénylő vevők „versenyképességét” ez igen csak gyengíti.

Hány éves korig igényelhető a kölcsön?
Köszönöm válaszát.

Köszönöm a választ.

Köszönöm szépen a választ. Még annyi kérdésem lenne, hogy önkormányzati albérletben lakunk, egy kis házat kell elképzelni, amiért havi 12.000 Ft lakbért fizetünk + a rezsit. A bérleti szerződés a feleségem nevén van. Olvastam, hogy a csok igénylésnél nem lehet egyikőnk sem önkormányzati bérleti joggal rendelkező. Nem szakmája miatt /tanár, köztisztviselő, stb./ lakunk itt, hanem mert a polgármester engedte, hogy itt lakjunk, jó ismerős, ennyi. Ez a bérleti jogviszony akadálya lesz a csok-nak? A szerződést szüntessük meg? Mit javasolnak?
Köszönöm.

Tiszteletem!
3 gyermek után szeretnénk az új szocpolt igénybe venni. A feleségem gyesen van, neki nem tud az OEP jogviszony igazolást adni, én 8 órás közmunkán vagyok 2013 óta, nekem viszont tudnak kiállítani ilyet. A csokhoz elég, ha egyikőnknek van ilyen igazolása?

Kedves Szakértő,
érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e az, hogy a hitelt és a CSOK összegét más-más banknál intézzük? Használt lakás vásárlása előtt állunk és a bank, ahol a hitelt intéznénk, nem tudott semmilyen tájékoztatást adni erről. Azt mondták, hogy utólag nem tudják intézni a CSOK-ot (hiába lenne benne az adás-vételiben 120 napon belül), mert a hitelösszeget kell utoljára az eladónak utalniuk és hogy ez a termék még nem létezik. Pedig más banknak az internetes oldalán már az igénylőlap is fent van, csak ott meg a hitel nekünk nem megfelelő. Tehát a kérdés, hogy csak a hitellel egyszerre utalható át az összeg az eladó részére? Vagy egymástól függetlenül/egymás után is meg lehet valahogy oldani: 1. önerő utalása, 2. hitel utalása, 3. CSOK utalása? Körülbelül mennyi átfutási ideje lesz a CSOK-nak?
Válaszát előre is köszönöm.

Tiszteletem!
A feleségemmel augusztusra várjuk az ikreinket. Jelenleg egy 56 négyzetméteres lakás van a tulajdonunkban. Mivel társasházi lakásról van szó, a bővítésre nincs lehetőségünk, de szeretnénk egy nagyobb ingatlant megvásárolni a gyermekek születése után. Kérdésem az lenne, hogy lakástulajdonosként is igényelhetnénk a CSOK-ot, a nagyobb ingatlan megvásárlásához?
A választ előre is köszönöm.
Imre

Tisztelt Szakértő!
Egyedülálló, gyesen lévő anyuka vagyok. Szeretnék vásárolni egy 50 éves ingatlant, B energetikai besorolással, 90 nm alapterülettel. Jogosult lennék-e a CSOK-ra?

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném én is igénybe venni az állami támogatást. 3 gyermekem van. Problémám, kérdésen az lenne, hogy a családi ingatlanunk a svájci jelzálog miatt eszközkezelős lett, tehát már nem a miénk: jár nekünk a CSOK? Sajnos bár listások lettünk, bár a hitelt törlesztjük. Adna valamelyik bank jelzálogot?
Köszönöm válaszát!