Mióta több bank is megerősítette, hogy a CSOK összegét önerőként veszi figyelembe, számos érdeklődés érkezik Szakértőinkhez azzal kapcsolatban, hogy csak a CSOK összegét felhasználva, további önerő és hitel nélkül megvalósulhat-e a lakásvásárlás. Jó hír azok számára, akik viszonylag kis értékű lakóingatlant kívánnak vásárolni, s nincsen megtakarításuk, hogy valóban lehetséges a csak CSOK-ból történő lakásszerzés.

Így vásárolhat lakást csak CSOK-ból!

Mivel a CSOK vissza nem térítendő támogatás, s önerőként vehető figyelembe, a kedvezmény összegét a bankok nem kezelik teherként. Ez azt jelenti, hogy a CSOK összegét nem számítják bele a vonatkozó jogszabály által előírt 80%-os terhelhetőségbe. Másrészt a CSOK rendelet nem tartalmaz olyan tételt, mely korlátozná a CSOK vételárhoz viszonyított mértékét. Ebből következően nincs akadálya annak, hogy a vételár 100%-át a CSOK összege tegye ki.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A CSOK összegét 3 tényező határozza meg: a gyermekek száma, a lakóingatlan hasznos alapterülete és az épület energetikai minősítése. A viszonylag kis értékű ingatlanok energetikai minősítése nagy valószínűséggel „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb, tehát a CSOK alapösszegét kaphatjuk meg a gyermekek száma és a hasznos alapterület alapján:


Szocol, CSOK 2015

Ha tehát a kinézett, 100 m2 hasznos alapterületű ház vételára 2 millió forint, és 3 gyermek után szintén erre az összegre lennénk jogosultak, akkor csak a CSOK összegéből, megtakarítás és lakáshitel nélkül megvásárolhatjuk az ingatlant.

Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy megkapjuk a CSOK-ot?

Ingatlannal szembeni követelmények

  • A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásnak legalább komfortosnak kell lenni. Komfortosnak az a lakás minősül, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik.
  • Aki „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítésű egylakásos lakóépületet (családi ház) vásárol, annak a CSOK kérelemhez csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Támogatott személlyel szembeni követelmények

  • Az igénylőnek legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A folyamatos jogviszonyban maximum 15 nap megszakítás lehet. Az igazolás nem lehet 15 napnál nem régebbi. Házaspárok és élettársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél igazolja a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt.
  • Az igénylők egyikének sem lehet köztartozása.
  • Az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Milyen megoldás lehetséges, ha a CSOK összege nem fedezi a kis értékű ingatlan vételárát?

vételár

Amennyiben az általunk megvásárolni kívánt ház vételára 2,5 millió forint, s 3 gyermek után adott ingatlanra 1,5 millió forint összegű CSOK-ra vagyunk jogosultak, akkor a vételár hiányzó részét önerőből kell pótolni.

Lakáshitel felvételére ebben az esetben azért nincs lehetőség, mert 2,5 millió forint értékű ingatlant – viszonylag alacsony értéke miatt - a hitelintézetek nem fogadnak el fedezetként.

Ha nem rendelkezünk megtakarítással, akkor esetleg megfelelő értékű plusz ingatlanfedezet bevonásával nyílhat lehetőség arra, hogy a vételár hiányzó részét lakáshitelből fedezzük. A plusz fedezet más személy tulajdonában (például: szülő, nagyszülő) is lehet, ha a tulajdonosok hozzájárulnak az ingatlan jelzáloggal történő terheléséhez.

FONTOS!

Sokszor felmerült kérdés, hogy elfogadható-e ilyen esetben az eladóval kötött részletfizetési megállapodás, miszerint az eladó a CSOK összegét megkapja a hitelintézettől, a vételár fennmaradó részét pedig havonta törleszti. Ez nem kivitelezhető azonban, mert a CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatást a hitelintézetek a vételár utolsó részeként folyósítják!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

84 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Két 7 éves gyermekkel családi házat vásárolnék. Mi a vissza nem térítendő támogatás számunkra, összegben?
Köszönöm!

Jó estét kívánok!
Önkormányzati tulajdonú lakást meg lehet-e venni a CSOK-ból? Az egyéb feltételeknek megfelelek.
Üdv.

Tisztelt Szakértő!
Sajnos a kormányrendeletből nem derül ki számomra egyértelműen, így érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlása esetén kizárólag CSOK igénylésével, azaz önerő/hitelfelvétel nélkül vásárolható-e ingatlan, ha a CSOK igénylésének feltételei egyébként fennállnak? (FYI: az ingatlan vételára 2.700.000 Ft és az ügyfelem – aki szociálisan hátrányos helyzetű – négy gyermek után igényelné a CSOK-ot, amelynek maximális összege 2.750.000 Ft.)
Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot kívánok.
Csokból szeretnénk ingatlant vásárolni 2 meglévő és 1 gyerek vállalása mellett. Az ingatlan ára 2 millió Ft.
Kérdésem a következő: így is meg lehet oldani a vásárlást? Melyik banknál lehetséges ez?

Üdv!
Szeretném kérdezni, hogy csok használt lakás vásárlásra kapnék kettőmillió hétszázötvenezer Ft-ot. Ha pont ennyi pénzért találok ingatlant, akkor engedi a bank, hogy megvásároljam, mert sajnos nincsen megtakarított pénzem, meg nem tudok felvenni hitelt sem, mert ápolásin vagyok és van régebbről OTP tartozásom is.

Jó napot.
Szeretnék érdeklődni a Csok iránt. Budapesten lakunk. Vidéken néztem egy házat, amit a Csok-ból szeretnék megvásárolni. Megfelel a Csok-nak. Annyi lenne a kérdésem, hogy 4 gyereket nevelünk, mind a ketten bejelentett munkahellyel rendelkezünk. A ház annyiba kerül, amennyi kapható a gyerekekre, nem kell hitel a megvásárláshoz.
Hol tudom intézni itt Pesten vagy vidéken, ahol meg szeretnénk vásárolni a házat?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék hitel nélküli csokra. Van egy eladó 104 nm-es lakás 11 millió forintért. Van kb. 1 millió önerőnk.
Az lenne a kérdésem, így megvehető lehetne-e a lakás, illetve mennyi lenne ennek a törlesztője? Ha pedig nem lehet megoldani, akkor a 10+10 mennyi lenne a havi költségünk?
Köszönöm a választ.

Nyaraló övezetben lévő használt ingatlanra lehet-e igényelni a 2 gyermek után járó CSOK-ot?

Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy én 3 gyereket nevelek, de csak egyre szeretnék igényelni szocpolt! A másik kettőre már 10 éve vettünk fel! Így is igénybe vehető a szolgáltatás? Használt lakásra, de 3 gyermeket nevelve úgy, hogy minden feltételnek megfelelünk? Mert mindenhol mást mondanak!
Előre is köszönöm a válaszokat!

T. Hitelnet!
Olcsó, falusi ház vásárlása esetén, ha a szocpol összege is fedezi a vételárat, van-e kötelező önrész, és ha igen, mennyi, vagy 100%-ban fizethető ebből a ház ára?
Üdvözlettel:
Sándor

Élettársammal szeretnénk vásárolni egy 72 nm-es családi házat vidéken. A vételár 4,9 millió, 4 millió önerővel rendelkezünk. Élettársamnak két gyermeke van, nekem szintén kettő. A 4 gyermek közül egy 20 év alatti. Sajnos mindketten KHR „tagok” vagyunk.
Milyen lehetőségünk lehet a vásárlásra?

A feleségemmel használt családi házat szeretnénk vásárolni. 4 gyermekünk van és csak a 2.750.000 forintból vennénk ingatlant, önerőnk nincs, csak a csokból lehet-e?
Illetve édesanyámét megvehetjük-e, ha előtte az anyósom nevére átíratjuk, mintha megvette volna és mi már tőle vennénk meg?
Én igényelném a csokot, a 4 gyerek közül 2 közös, 2 pedig a feleségem előző kapcsolatából van, de mind a 4-et közösen neveljük.

Az lenne a kérdésem, hogy van 2 gyermekem, bevállalnánk a férjemmel még kettőt. Akkor meg tudnánk vásárolni egy 75 négyzetméteres családi házat? Az energetikai tanúsítvány: E.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel Katalin. Nekem több kérdésem is lenne.
A 10.000.000 Ft CSOK-ot igényelhetem régi építésű házra is? Lenne egy 12.000.000 Ft-os ház amit megvennénk, ez családi ház. Itt a 90 nm a feltétel, ha jól tudom. Viszont ha tömb lakást vennénk, ott is megvan szabva a nm? Ezen felül ha van jelzáloghitelünk, akkor is igényelhetjük a +10 milliót? Mi házasok vagyunk és 3 gyermekünk is van.
Nagyon szépen köszönöm a választ.

Üdvözlöm! Ha igénybe venném a 10millió Ft CSOK-ot és mellé lakáselőtakarék hitelt vennék fel a foglalót miből fizetem? Tegyük fel a hitel és a CSOK fedezné az ingatlan árát…. Vagy olyan lehetőség van, hogy 3gyerek után igénylem a CSOK-ot használt lakásra és igénylek mellé hitelt: találok egy banki tulajdonú ingatlant, ebben az esetben a bank is kér foglalót? Köszönöm válaszát

Tisztelt Hitelnet.hu!
Van 3 gyermekünk, az eddigi albérletünket szeretnénk megvenni! Valószínűleg a CSOK elég lenne a ház megvételére, de az a baj, hogy a párom is, és én is aktív BAR-osok vagyunk! Olvastuk fentebb, hogy a BAR nem feltétlen akadály, viszont ha az igénylők mi vagyunk, akkor a mi és a gyermekeink nevére mehet a lakás tulajdonjoga, vagy a gyermekek nevére is mehet csak? Mert ha a mi nevünkre is kell, akkor a végrehajtó el is viszi a házat!
Köszönöm válaszukat: Zsolt

Üdvözlet.
Az lenne a kérdésem, hogy egy hónapja adtam el egy házat. Ez kizáró ok a csok felvételére?

Üdvözlöm!
Én élettársi viszonyba állok a párommal, van egy 3 éves kisfiúnk. Szeretnénk igényelni a 10 millió Ft-os támogatást, ami még 2 gyermeket von maga után, ami rendben is van. De én több cikkben olvastam, hogy új építésünek kell lennie az ingatlanak, ami még nem volt senkinek a tulajdonában. Tehát most újépítésű legyen vagy komfortos, mert én nem találok 10 millióért olyat, ami még nem volt senki tulajdonában.

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnénk vásárolni egy gyermekkel, de sajnos én is és a párom is Bár listán szerepel.
Mindkettőnknek van munkahelye, a szocpolt is igénybe szeretnénk venni. Kérem tájékoztassanak, hogy milyen lehetőségeink vannak. Pápán szeretnénk egy 2 millió forintos lakást megvenni, 400 ezer forint megtakarított pénzünk van.
Köszönettel.
Péter

Melyik bankhoz kell beadnom a kérelmemet , Zalaegerszegen? Mert a takarékszövetkezet kér 10% önerőt .
Köszönöm.

Üdv!
Érdeklődni szeretnék,hogy amennyiben a csok összege fedezi teljes mértékben a vételárat, akkor kell-e önerő?
Köszönöm szépen.

Jó napot!
Kell-e önerő a csok mellé, ha a csok 100%-ban fedezi az ingatlan vételárát?

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődnék, hogy ha lefoglalózok egy házat, és a hasznos alapterület miatt (pl.: 162 m2) nem kapom meg a CSOK-ot, akkor az az én hibámnak minősül-e, vagy egyik fél hibájának sem, mert az adásvételhez mindenképpen szükségem van a CSOK összegére?
Válaszukat előre is köszönöm.

Szeretném megtudni, hogy 2-3 millió Ft értékű kisebb lakás hogyan vásárolható meg csak CSOK-ból?
Köszönöm.

Szeretnénk megvásárolni egy kb 1.500.000 Ft-os családi házat vidéken. Szeretnénk érdeklődni, hogy ez csak a CSOK igényléssel megvalósítható-e bármilyen más hitel felvétele nélkül is.
2 gyermekünk van, a ház komfortos és kb. 100 nm-es. Mivel viszonylag, sőt olcsó, így szeretnénk megvásárolni, csak a CSOK-kal.
Kérdésünk, hogy ez lehetséges-e hitel nélkül is?
Úgy gondoljuk, hogy a két gyermek után járó CSOK támogatás fedezi a vételárat.
Hogyan igényelhetjük esetleg?
Várom válaszukat.

Üdvözletem!
Megkötöttük az adásvételi szerződést. Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlannak kell-e csatornázva lennie (úgy tudom ez nem feltétele a komfortos lakásnak)? Az adott házban van villany, víz (hideg, meleg), fatüzelés. A szennyvíz emésztőgödörbe kerül. Másik kérdésem, hogy tanyasi ingatlannál ki jogosult alaprajzot készíteni (ami alapján nézik a nm-t, és határozzák meg az összeget).
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy BAR listán szereplők kaphatnak-e támogatást.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy folyamatban lévő bővítésre felvehető-e a CSOK? Amennyiben igen, milyen feltételekkel? Élettársammal másfél éve vettünk egy házat hitelre. Szükséges az átalakítása (két különálló lakrész összekötése), de elfogyott a pénzünk. Gyermekvállalás esetén megkaphatnánk-e a CSOK-ot, hogy be tudjuk fejezni?

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy voltunk bankban a csok felől érdeklődni és szerettünk volna egy 8 milliós ingatlant vásárolni és úgy hallottuk, hogy elfogadják önerőnek a csokot. A ház adottságai alapján 2 millió csok járna. Egy gyermekünk van és még kettőt bevállaltunk volna, hogy ez az összeg járjon és ez fedezné az önerőt. De a banktól azt a választ kaptuk, hogy csak a meglévő gyerek után jár 600 ezer forint, a többi összeget ami kellene az önerőhöz ki kell fizetnünk attól függetlenül, hogy alá írom, hogy 8 éven belül születik még két gyerekünk és majd ami utánuk jár, azt majd levonják a felvett hitel összegéből. De nem az lenne a fiataloknak a segítség, hogy most megelőlegezik azt az összeget és ha nem jön össze a gyerek, akkor visszafizetjük? Akkor mi értelme aláírni, hogy 8 éven belül lesz még két gyerekem? És ha nem jönne össze, akkor mit kellene visszafizetni, mikor csak a megszületett után jár a pénz? A kérdés végül is az, hogy valóban így működik-e a Csok mint önerő.

Érdeklődni szeretnék még arról, hogy a kedvezmény felvehető-e úgy, hogy az adásvételi szerződésben kiskorú is szerepel tulajdonosként?
Köszönöm.
Mira