Mióta több bank is megerősítette, hogy a CSOK összegét önerőként veszi figyelembe, számos érdeklődés érkezik Szakértőinkhez azzal kapcsolatban, hogy csak a CSOK összegét felhasználva, további önerő és hitel nélkül megvalósulhat-e a lakásvásárlás. Jó hír azok számára, akik viszonylag kis értékű lakóingatlant kívánnak vásárolni, s nincsen megtakarításuk, hogy valóban lehetséges a csak CSOK-ból történő lakásszerzés.

Így vásárolhat lakást csak CSOK-ból!

Mivel a CSOK vissza nem térítendő támogatás, s önerőként vehető figyelembe, a kedvezmény összegét a bankok nem kezelik teherként. Ez azt jelenti, hogy a CSOK összegét nem számítják bele a vonatkozó jogszabály által előírt 80%-os terhelhetőségbe. Másrészt a CSOK rendelet nem tartalmaz olyan tételt, mely korlátozná a CSOK vételárhoz viszonyított mértékét. Ebből következően nincs akadálya annak, hogy a vételár 100%-át a CSOK összege tegye ki.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A CSOK összegét 3 tényező határozza meg: a gyermekek száma, a lakóingatlan hasznos alapterülete és az épület energetikai minősítése. A viszonylag kis értékű ingatlanok energetikai minősítése nagy valószínűséggel „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb, tehát a CSOK alapösszegét kaphatjuk meg a gyermekek száma és a hasznos alapterület alapján:


Szocol, CSOK 2015

Ha tehát a kinézett, 100 m2 hasznos alapterületű ház vételára 2 millió forint, és 3 gyermek után szintén erre az összegre lennénk jogosultak, akkor csak a CSOK összegéből, megtakarítás és lakáshitel nélkül megvásárolhatjuk az ingatlant.

Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy megkapjuk a CSOK-ot?

Ingatlannal szembeni követelmények

  • A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásnak legalább komfortosnak kell lenni. Komfortosnak az a lakás minősül, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik.
  • Aki „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítésű egylakásos lakóépületet (családi ház) vásárol, annak a CSOK kérelemhez csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Támogatott személlyel szembeni követelmények

  • Az igénylőnek legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A folyamatos jogviszonyban maximum 15 nap megszakítás lehet. Az igazolás nem lehet 15 napnál nem régebbi. Házaspárok és élettársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél igazolja a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt.
  • Az igénylők egyikének sem lehet köztartozása.
  • Az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Milyen megoldás lehetséges, ha a CSOK összege nem fedezi a kis értékű ingatlan vételárát?

vételár

Amennyiben az általunk megvásárolni kívánt ház vételára 2,5 millió forint, s 3 gyermek után adott ingatlanra 1,5 millió forint összegű CSOK-ra vagyunk jogosultak, akkor a vételár hiányzó részét önerőből kell pótolni.

Lakáshitel felvételére ebben az esetben azért nincs lehetőség, mert 2,5 millió forint értékű ingatlant – viszonylag alacsony értéke miatt – a hitelintézetek nem fogadnak el fedezetként.

Ha nem rendelkezünk megtakarítással, akkor esetleg megfelelő értékű plusz ingatlanfedezet bevonásával nyílhat lehetőség arra, hogy a vételár hiányzó részét lakáshitelből fedezzük. A plusz fedezet más személy tulajdonában (például: szülő, nagyszülő) is lehet, ha a tulajdonosok hozzájárulnak az ingatlan jelzáloggal történő terheléséhez.

FONTOS!

Sokszor felmerült kérdés, hogy elfogadható-e ilyen esetben az eladóval kötött részletfizetési megállapodás, miszerint az eladó a CSOK összegét megkapja a hitelintézettől, a vételár fennmaradó részét pedig havonta törleszti. Ez nem kivitelezhető azonban, mert a CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatást a hitelintézetek a vételár utolsó részeként folyósítják!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
84 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Két 7 éves gyermekkel családi házat vásárolnék. Mi a vissza nem térítendő támogatás számunkra, összegben?
Köszönöm!

Jó estét kívánok!
Önkormányzati tulajdonú lakást meg lehet-e venni a CSOK-ból? Az egyéb feltételeknek megfelelek.
Üdv.

Tisztelt Szakértő!
Sajnos a kormányrendeletből nem derül ki számomra egyértelműen, így érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlása esetén kizárólag CSOK igénylésével, azaz önerő/hitelfelvétel nélkül vásárolható-e ingatlan, ha a CSOK igénylésének feltételei egyébként fennállnak? (FYI: az ingatlan vételára 2.700.000 Ft és az ügyfelem – aki szociálisan hátrányos helyzetű – négy gyermek után igényelné a CSOK-ot, amelynek maximális összege 2.750.000 Ft.)
Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot kívánok.
Csokból szeretnénk ingatlant vásárolni 2 meglévő és 1 gyerek vállalása mellett. Az ingatlan ára 2 millió Ft.
Kérdésem a következő: így is meg lehet oldani a vásárlást? Melyik banknál lehetséges ez?

Üdv!
Szeretném kérdezni, hogy csok használt lakás vásárlásra kapnék kettőmillió hétszázötvenezer Ft-ot. Ha pont ennyi pénzért találok ingatlant, akkor engedi a bank, hogy megvásároljam, mert sajnos nincsen megtakarított pénzem, meg nem tudok felvenni hitelt sem, mert ápolásin vagyok és van régebbről OTP tartozásom is.

Jó napot.
Szeretnék érdeklődni a Csok iránt. Budapesten lakunk. Vidéken néztem egy házat, amit a Csok-ból szeretnék megvásárolni. Megfelel a Csok-nak. Annyi lenne a kérdésem, hogy 4 gyereket nevelünk, mind a ketten bejelentett munkahellyel rendelkezünk. A ház annyiba kerül, amennyi kapható a gyerekekre, nem kell hitel a megvásárláshoz.
Hol tudom intézni itt Pesten vagy vidéken, ahol meg szeretnénk vásárolni a házat?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék hitel nélküli csokra. Van egy eladó 104 nm-es lakás 11 millió forintért. Van kb. 1 millió önerőnk.
Az lenne a kérdésem, így megvehető lehetne-e a lakás, illetve mennyi lenne ennek a törlesztője? Ha pedig nem lehet megoldani, akkor a 10+10 mennyi lenne a havi költségünk?
Köszönöm a választ.

Nyaraló övezetben lévő használt ingatlanra lehet-e igényelni a 2 gyermek után járó CSOK-ot?

Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy én 3 gyereket nevelek, de csak egyre szeretnék igényelni szocpolt! A másik kettőre már 10 éve vettünk fel! Így is igénybe vehető a szolgáltatás? Használt lakásra, de 3 gyermeket nevelve úgy, hogy minden feltételnek megfelelünk? Mert mindenhol mást mondanak!
Előre is köszönöm a válaszokat!

T. Hitelnet!
Olcsó, falusi ház vásárlása esetén, ha a szocpol összege is fedezi a vételárat, van-e kötelező önrész, és ha igen, mennyi, vagy 100%-ban fizethető ebből a ház ára?
Üdvözlettel:
Sándor

Élettársammal szeretnénk vásárolni egy 72 nm-es családi házat vidéken. A vételár 4,9 millió, 4 millió önerővel rendelkezünk. Élettársamnak két gyermeke van, nekem szintén kettő. A 4 gyermek közül egy 20 év alatti. Sajnos mindketten KHR “tagok” vagyunk.
Milyen lehetőségünk lehet a vásárlásra?

A feleségemmel használt családi házat szeretnénk vásárolni. 4 gyermekünk van és csak a 2.750.000 forintból vennénk ingatlant, önerőnk nincs, csak a csokból lehet-e?
Illetve édesanyámét megvehetjük-e, ha előtte az anyósom nevére átíratjuk, mintha megvette volna és mi már tőle vennénk meg?
Én igényelném a csokot, a 4 gyerek közül 2 közös, 2 pedig a feleségem előző kapcsolatából van, de mind a 4-et közösen neveljük.