Így változott a CSOK lakásbővítés esetén 2018. március 15-től!

2018 március 15.-től hatályos a módosított CSOK rendelet, amely a lakásbővítésre igényelhető támogatás több lényeges pontján is pozitív irányban változtatott. Kiemelendő a CSOK számítás módja, ami által nagyobb összegű kedvezmény érhető el, továbbá a kedvezmény most már akkor is igényelhető – a korábbi szabályozással ellentétben – ha a támogatott személy elkezdte a bővítési munkálatokat. Jöjjenek a részletek!

CSOK akár a teljes bekerülési költségre

Március 15. előtti szabályozás értelmében a CSOK összege nem haladhatta meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Számlával a költségvetés legalább 70%-át kellett igazolni – ahogy most is – de ennek az összegnek csupán az 50%-a lehetett a CSOK. Most a 100%-a igénybe vehető, természetesen tekintettel a gyermekszám alapján járó maximális támogatási összegre. (A gyermekszám alapján járó támogatás összege NEM emelkedett!)

Mit jelent számokban a változás?

Mutatjuk konkrét példán:

2018 március 15. előtt:

Az igénylők 3 gyermek után 2.200.000 Ft összegű CSOK-ra jogosultak. A bővítésről szóló költségvetésük – melyet a hitelintézet elfogadott – 3.000.000 Ft, melynek 70%-át szükséges számlával igazolni, ami 2.100.000 Ft. A CSOK összege a számlával igazolt bekerülési költség maximum 50%-a lehetett, vagyis 1.050.000 Ft. Mivel a számlabenyújtás alapján számított összeg alacsonyabb, mint a 3 gyermek után járó összeg, ezért az alacsonyabb, 1.050.000 Ft összegű CSOK-ra lehettek jogosultak a támogatott személyek, így a gyermekszám alapján adható támogatás több mint felét elveszítették

2018 március 15. után:

Az igénylők 3 gyermek után ugyanúgy 2.200.000 Ft összegű CSOK-ra jogosultak. A bővítésről szóló költségvetésük – melyet a hitelintézet elfogadott – 3.000.000 Ft, melynek 70%-át igazolják számlával, ami 2.100.000 Ft. A CSOK összege elérheti akár a teljes bekerülési költséget, ha ez a gyermekszám alapján is lehetséges. Mivel a gyermekszám alapján meghatározott felső korlát adott esetben 2,2M Ft, ezért 3M Ft-os költségvetés esetén is ez az összeg igényelhető, ami jelen példában duplája a korábban igénybe vehető összegnek.

CSOK összegének meghatározása korábban igénybe vett támogatás esetén

Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vett igénybe. Ebben az esetben a CSOKból nem kell levonni a korábban kapott támogatás összegét.

Mit jelent számokban a változás?

Példa:

Az igénylők korábban új lakásépítéshez 2 gyermek után 2.400.000 Ft összegű szocpolt kaptak. Megszületett a 3 gyermekük, aki után egy szobával történő bővítéshez szerették volna igényelni a támogatást.

2018 március 15. előtt:

A 3 gyermek után járó 2,2M Ft-ból le kellett vonni a korábban kapott 2,4M Ft-ot, így CSOK különbözet igénybevételére már nem volt lehetőségük.

2018 március 15. után:

A bővítés iránti CSOK kérelmüket az igénylők csak 3. gyermekük után nyújtják be, aki után még nem vettek igénybe támogatást. Mivel két nagyobb gyermekük után nem igénylik a kedvezményt, ezért az utánuk kapott szocpol összegével sem kell csökkenteni a CSOK összegét, vagyis jogosultak lehetnek az 1 gyermek után járó 600.000 Ft-ra.

CSOK folyamatban lévő bővítés esetén is

Már megkezdett bővítés esetén is igényelhető a CSOK a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre, a gyermekszám alapján adható támogatás összegéig. Korábban kizárta a jogosultságot, ha az igénylő a CSOK iránti kérelem benyújtása előtt megkezdte a bővítési munkálatokat.

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás eltörlése

Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek további lakástulajdonnal. (Az 5 éven belül eladott lakás árának beforgatására vonatkozó kötelezettség azonban továbbra is megmaradt!)

Adminisztratív terhek csökkentése

Bevezetésre került a nyilatkozati elv, vagyis a támogatott személyeknek nem kell benyújtaniuk az alábbi dokumentumokat:

 • erkölcsi bizonyítvány
 • nemleges adóigazolás
 • házassági anyakönyvi kivonat
 • jogerős bírósági ítélet elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről
 • gyámhatóság engedélyező határozata örökbefogadás esetén
 • gyámhatóság kirendelő határozata gyámság fennállása esetén
 • gyermek adóigazolványa
 • oktatási intézmény igazolása arról, hogy az igénylő közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulója
 • orvos szakértői szerv igazolása megváltozott munkaképességű személlyé válásról

Fenti dokumentumok helyett elegendő, ha az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik az abban foglalt feltételek teljesüléséről, vagyis

 • a büntetlen előéletről
 • a köztartozásmentességről
 • a házastársi kapcsolatról
 • elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről
 • az örökbefogadásról
 • a gyámság fennállásáról
 • az igénylő közép vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulói jogviszonyáról
 • a megváltozott munkaképességű személlyé válásról

Az igénylő választhat, hogy nyilatkozatot tesz vagy továbbra is benyújtja a jogszabályi feltétel alátámasztására szolgáló dokumentumokat. Nyilatkozattétel esetén a nyilatkozatok valódiságtartalmát az állami adóhatóság (NAV) ellenőrzi!

CSOK kérelem benyújtásának határideje

 • Építésiengedély-köteles bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően,
 • Egyszerű bejelentéshez kötött bővítése esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően

szükséges benyújtani a támogatás iránti kérelmet.

Gyorsabb bírálati idő

A hitelintézeteknek a CSOK kérelmet lakásbővítés esetén 60 napon belül el kell bírálniuk.

Hasznos alapterület fogalmának pontosítása

A hasznos alapterület az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet szerint számított helyiségek hasznos alapterületének összege, melyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők.

Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege:

a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség és
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget;

További CSOK kérdése van?

Amennyiben további kérdése merült fel a bővítésre igényelhető CSOK-kal kapcsolatban, kérdezze online Szakértőinket! Ha szeretné megismerni a használt lakás bővítése esetén elérhető legkedvezőbb hiteleket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online bővítési hitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Irodáinkban  a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!Utolsó módosítás: 2021. január 14. csütörtök


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Van egy 65 nm-es családi házunk, ami a 2. Gyermekünk érkezése óta kissé szűkös. Tervezünk tetőtér beépítést, illetve egy 10 nm-es hozzáépítést is. Illetve teljes felújítást nyílászáró csere, vezetékezés stb.
Érdeklődnék, ebben az esetben is lehet-e kamattámogatott hitelt felvenni a csok mellé? (Csok-ot még nem vettünk igénybe.)

Kedves Mária!
A normál CSOK mellé nem igényelhető a kamattámogatott lakáshitel bővítés esetén. Azonban ha az ingatlan preferált településen található, akkor a falusi CSOK keretében finanszírozhatók a korszerűsítési munkálatok is, s ebben az esetben van lehetőség a kamattámogatott hitel igénylésére is. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Lodzsiát be lehet építtetni lakószobává bővítésként?

Kedves Béla!
Erkély, terasz beépítése nem minősül bővítésnek, így arra a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Üdvözlöm!
Egy rossz állapotban lévő melléképület lebontása helyén szeretnék kialakítani egy lakó szobát. 4 gyermeket nevelünk.
Bővítésre igénybe vehetjük a csokot?

Kedves Erna!
Ha nem a melléképületet alakítják át, hanem annak lebontását köveőten újonnan építik a legalább 8 m2 hasznos alapterületű szobát a házhoz, akkor az bővítésnek minősül CSOK szempontjából. Ez esetben igényelhető a CSOK, amennyiben a bővítésre vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Jó napot!
A kérdésem az lenne, hogy 3 gyermekre szeretném lakásbővítésre igényelni.
A kérdésem az, hogy mennyi önerő szükséges?
Köszönöm.

Kedves Kata!
3 gyermek után a CSOK összege bővítés esetén 2.200.000 Ft. Önerő akkor szükséges, ha a költségvetés összege ennél magasabb.

Üdvözlöm, szeretném megkérdezni, hogy pinceszint beépítésére lehet-e igényelni a CSOK-ot?

Kedves Katalin!
A CSOK pinceszint beépítésére információink szerint sajnos nem vehető igénybe.

Üdvözlöm.
Haszonélvezeti jog lehet a lakáson bővítésnél?
Házastársaknál hány százalékának kell lennie a lakásban minimum?

Kedves Kitti!
A CSOK igénybevételével bővítendő lakóingatlant nem terhelheti haszonélvezeti jog. A házastársaknak együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a bővítendő házban.
A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet!
Egy társasház legfelső emeletén lakunk, a lakás 69 nm és az én nevemen van. Ahogy nőnek a gyerekek, kezdjük szűkösnek érezni a lakásunkat, ezért az az ötlet merült fel bennünk, hogy megvásárolnánk a padlástér lakásunk feletti részét a társasháztól, hogy ott további szobákat alakítsunk ki. A feljutást a lakáson belül oldanánk meg.
A kérdésem többrétű. Egyrészt felhasználható-e a CSOK a padlástér megvásárlására (nem az egészre, kb. 30-35 nm-re gondoltunk) vagy az csak a beépítésre fordítható? Másrészt a férjemnek is tulajdonosnak kell-e lennie (a lakásban vagy a padlásban) ahhoz, hogy ezt igényelni tudjuk?
Válaszukat köszönöm.

Kedves Góca!
A padlástér (egy részének) vásárlásához nem, de a beépítéshez igényelhető a CSOK. Az ingatlanban mindkettejüknek kell rendelkeznie tulajdonrésszel már a CSOK kérelem benyújtásakor.

Jó napot kívánok!
1 olyan érdekelne, hogy tetőtér építésnél milyen számlákkal kell igazolni! Ha a párom építésnél meg tudja oldani saját maga a beépítést, akkor elég a hozzá való anyagokról számlát bemutatni Vagy szakember kell hozzá, hogy ő is tudjon számlázni. Illetve beleszámít a csokba az is, ha felmérik a padlást, hogy rá lehet-e építeni?
Válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Melinda!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében az igénylő vállalja, hogy a CSOK kérelemben – büntetőjogi felelőssége tudatában – nyilatkozik arról, hogy az eladó vagy az építési tevékenységet végző nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, valamint ha az eladó vagy az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezet, az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal.
A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazoni. Ha az anyagköltség kitesz ennyit, akkor az is elfogadható fenti előírás figyelembevételével.

Élettársi kapcsolatnál is igénybe vehetö a csok lakásbővítés 1 gyermekre? Hálószoba utánaépítéséról lenne szó.

Kedves Sándor!
Meglévő gyermek után élettársi kapcsolat esetén is igényelhető a CSOK. A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Tisztelt hitelnet!
Ha a jelenleg nyitott teraszt szeretnénk 1 m-rel kitolni és zárt közlekedővé alakítani. Ez esetben a megnövekedett tető felületet is bele lehet számítani a bekerülési költségbe?
A másik kérdésem pedig, hogy van minimális bővítési m2 megadva, vagy akár 2-3 m2-re is lehet igényelni a támogatást?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Mónika!
A CSOK jogsosultság akkor áll fenn, ha a meglévő lakóingatlanhoz egy legalább 8 m2 hasznos alapterütű szobát hozzáépítenek vagy a tetőtérben alakítáják ki.
Meglévő épületrész átalakítására – így terasz beépítésére – a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Üdvözlöm!
3 gyermekem van! Tetőtér-beépítést szeretnénk (+2 szoba). Ha megfelelünk a csok feltételeinek, akkor ahhoz kell önerő?
Mennyit kell számlával igazolni?

Kedves Melinda!
A költségvetés összegétől függ, hogy szükséges-e a CSOK összegén felül további önerő. 3 gyermek után 2.200.000 Ft CSOK vehető igénybe. Ha a költségvetés ennél több lesz, akkor a hiányzó összeget önerőből vagy lakáshitelből lehet pótolni. Számlával a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell igazolni.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogyha van egy résztulajdonom egy családi házban, arra igénybe vehetem-e a CSOKot bővítésre?
Ha igen, akkor bővítésnek számít-e, ha egy meglevő pincét szeretnék úgy beépíteni, hogy házon belülről lenne a lejárat és egy 12 m2-es helységet alakítanak ki benne?
Köszönöm válaszát!

Kedves Wanda!
A bővítendő lakóingatlanban a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie. A meglévő épület átalakítása nem minősül bővítésnek, így a pince lakószobává építéséhez a támogatás sajnos nem használható fel.

Érdeklődöm, ha a bővítést már lebontásra ítélt, összedőlt építmény helyére tervezzük, akkor hogyan kell értelmezni a ránk vonatkozó szabályt?

Kedves Laura!
Amennyiben az alapoktól kezdve újonnan építik a házat, akkor az új lakásépítésnek minősülhet. Az új lakásépítésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet!
2 gyerek után lakásbővítésre is igénybe tudom-e venni a csok-ot?

Kedves János!
A CSOK 2 gyermek után is igényelhető lakásbővítés esetén, ha a jogosultsági feltételek teljesülnek. Ezeket IDE kattintva ismerheti meg.


28
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x