A 2017-es év eleje jelentős változásokat nem hozott a CSOK feltételeiben, kivéve egyet, ami azokat a támogatott személyeket érinti, akik új lakóingatlan építéséhez kívánják igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt. Mutatjuk, hogyan módosult a CSOK rendelet építkezésre vonatkozó része!

Támogatás új lakóingatlan építésére 2017. január elsejétől

2017. január elsejétől a támogatások az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhetők.

Támogatás új lakóingatlan építésére 2017. január elsejét megelőzően

Új lakóingatlan építése esetén a támogatások 2016. december 31-ig a már megfizetett bekerülési költségre is igényelhetők voltak.

Mely támogatási formákat érinti a fenti változás?

A fenti módosítás – miszerint a kedvezmény a hátralévő munkálatok finanszírozására igényelhető - vonatkozik az adó-visszatérítési támogatásra és az otthonteremtési kamattámogatott hitelre is!

Az új rendelkezés gyakorlati alkalmazása

A rendeletmódosításból következően új lakóingatlan építése esetén az igényelt CSOK + ÁFA + Otthonteremtési kamattámogatott hitel a támogatási kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre vehető igénybe.

A hitelintézetek vizsgálják, hogy a kérelem befogadásakor mekkora a bekerülési költségből még hátralévő munkálatok összege. A CSOK és ÁFA, valamint a kamattámogatott kölcsön összege nem haladhatja meg a hátralévő munkálatok összegét.

  • Ha a CSOK + ÁFA + Otthonteremtési hitel együttes összege kisebb, mint a bekerülési költségből fennmaradó összeg, akkor a támogatások teljes összege igénybe vehető jogosultság esetén.
  • Amennyiben a támogatások együttes összege nagyobb, mint a még hátralévő munkálatok összege, akkor attól függően, hogy a támogatott személy mit igényel, egyeztetni szükséges a hitel, az ÁFA, valamint a CSOK esetleges csökkentéséről.
  • Ha az új lakóingatlan építésekor a telekre vonatkozóan is történik adó-visszatérítési támogatás igénylése, úgy azon rész vonatkozásában fenti szabályt nem kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a telekre vonatkozó ÁFA összegét nem kell figyelembe venni a maximum támogatási összeg meghatározásánál.

További részleteket ide kattintva tud megtekinteni az építkezésre elérhető CSOK-ról!

Ha Ön is most építkezik, s maximálisan szeretné kihasználni e támogatás nyújtotta lehetőségeket, személyre szabott, díjmentes tanácsadásért keresse Hitelnet irodáinkat vagy tegye fel kérdését online Szakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha kettős állampolgárság van, román eredet és magyar és itt lakunk Magyarországon, a két gyerek iskolás és óvodás, igényelhető a szocpol? Egy házaspár, 2 gyermek van.
Gyöngyi

Tisztelt Szakértő,
A fenti cikkben leírt változást hogyan kell értelmezni? Ez már törvénybe lépett amit a cikkben leírtak, vagy törvénybe fog lépni, ha igen, akkor mikor? Párommal idén májusban fogunk összeházasodni. Májusban fogjuk benyújtani a CSOK, valamint az ÁFA visszaigénylés iránti kérelmet. És az addig felhalmozott számlákat (igénylés előtti számlákat, az építkezéstől kezdve) beszámítják-e az ÁFA visszatérítésbe és a CSOK-ba?
Miután megigényeljük az ÁFA (max 5 M) + CSOK-ot (2 gyermekre), mennyi értékű munkálatnak + anyagköltségnek kell még visszamaradnia az építkezésből? 7,6 millió nettónak vagy 2,6 millió + 23,6 millió bruttónak (aminek az áfája 5 millió)?
Röviden a kérdéseink: A számlák, ami alapján visszaadják az Áfát és a CSOk-ot, azok csak az igényléstől számítanak?
Valamint a visszamaradó munkálatoknak mennyi összegűnek kell maradnia? Azt tudjuk, hogy az építkezés/teljes költségvetés 70%-ról kell bevinni számlákat, ezekbe az igénylés előtti és utáni számlák is beletartoznak?
Nagyon köszönöm mielőbbi segítségét!
Üdvözlettel,
Nikolett

Üdvözlöm,
A CSOK + ÁFA igénylés után a visszamaradó munkálatoknak mennyi összegűnek kell lenni, ha a csokot 2 gyermekre kérjük (azaz 2,6 millió Ft) + a maximális áfa visszaigénylést szeretnénk. Mennyi összegről kell még számlát vinnünk, hogy az 5M áfa visszaigénylést megkaphassuk? Valamint mekkora összeget szükséges még rákölteni a házra, hogy megkaphassuk a maximális támogatást?
Nagyon köszönöm,
Gábor

Ez a változtatás nagyon nem egyértelmű, mivel az építkezésnél továbbra is érvényben van az a szabály, hogy az építkezés megkezdését (egyszerű bejelentés megtörténtét) megelőzően 6 hónappal korábban keletkezett számlákat is be kell fogadni (pl. közművesítés, kerti tároló, kerítés … stb, ami nem közvetlenül az építési bejelentéshez kötött).
Ezeket a költségeket ugyanakkor a tervezett költségvetésbe be lehet (lehetett?) építeni. Most akkor elfogadható vagy nem, ha a csok kérelem beadásakor már megvoltak?
Ha valaki már kész van az alappal, de valamelyik másik feltétele most teljesül (pl. most töltik be a 12. hetet a 3. gyermekkel való várandósságban) és ezért 2017-ben adja be a kérelmét az már az alapozás kifizetett számláira nem kaphat támogatást? De ennyi volt a saját ereje és a többit is csak utólag kapja meg.
Jól értem?
Várom válaszukat.
Köszönettel: László

Igényelheti-e a CSOK-ot három gyerekes külföldön dolgozó, de magyar állampolgárságú házaspár?