Az október másodikától hatályossá váló módosító rendelkezések jelentős változásokat nem hoznak a CSOK szabályozásban, inkább csak kiegészítik, egyértelműsítik az eddigi eljárási szabályokat. Lássuk, konkrétan melyek a legfontosabb változások!

Értelmező rendelkezések

A módosuló kormányrendelet pontosan kifejti mit értünk hasznos alapterület és komfortos, összkomfortos lakás alatt. A hasznos alapterület a CSOK összeg meghatározásánál játszik szerepet, míg a komfortos lakás fogalmát azért kell pontosan meghatározni, mert használt lakóingatlanok esetében csak komfortos lakás vásárlására, illetve meglévő ingatlan bővítése esetén legalább komfortos vagy a bővítés által komfortossá váló lakóingatlanra vehető igénybe a kedvezmény. Új lakás építése esetén feltétel, hogy a lakás összkomfortos legyen.

Hasznos alapterület:

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet fogalom-meghatározásának keretein belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyek a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül tálalhatók: előszoba, közlekedő; nappali; hálószoba; étkező; konyha, étkezőkonyha; fürdőszoba; WC; kamra, tároló; gardrób; mosókonyha; kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.

Komfortos lakás:

Az a lakás, amely legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, az OTÉK 8. § (2) bekezdése szerinti teljes vagy részleges közművesítettséggel, közüzemi vagy közcélú szolgáltatással igénybe vehető ivóvízellátással, melegvíz-ellátással, és egyedi fűtési móddal rendelkezik.

FONTOS

Amennyiben a lakás elhelyezkedése szerinti településen vagy településrészen a szennyvízelvezetés közüzemi vagy közcélú szolgáltatással történik, a lakás e szolgáltatás igénybevétele esetén minősülhet legalább komfortosnak.

Összkomfortos lakás:

Az a lakás, amely legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával az OTÉK 8. § (2) bekezdése szerinti teljes közművesítettséggel, közüzemi vagy közcélú szolgáltatással igénybe vehető ivóvízellátással, melegvíz-ellátással, és központi fűtési móddal rendelkezik.

A CSOK jogosultságot befolyásoló lakástulajdonok változása

A korábbiak mellett az alábbi lakás megléte sem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot októbertől:

  • önkormányzati tulajdonban lévő, illetve szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakás, melyet a bérlője meg kíván vásárolni

Az 5 éven belül eladott lakás eladási árát csökkentő tényezők pontosítása

Számtalan esetben adott félreértésre okot az alábbi, 5 éven belül értékesített lakás eladási árát csökkentő tényező:

  • az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatás,
  • az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összege.

A módosítás egyértelműen kimondja, hogy fentiek csak abban az esetben számítanak eladási árat csökkentő tényezőnek, ha azok visszafizetése az eladott lakás eladási árából történt.

Minimális hasznos alapterület számítása

A hasznos alapterület minimális mértékének számításánál az igénylő valamennyi eltartott gyermekét figyelembe kell venni, tehát azokat is, akik után ilyen jellegű lakástámogatást (szocpol, FOT, LÉT, stb.) korábban már kaptak. Ilyen esetben a CSOK összegének kiszámításánál azonban nem számít a hasznos alapterület, tehát mindig a jogosultságot biztosító gyermekek száma alapján meghatározott alapösszeg jár.

Példa!

Ahhoz, hogy egy háromgyermekes család jogosult lehessen CSOK-ra, legalább 60 m2 hasznos alapterületű lakást kell vásárolniuk. Ha 2 gyermekük után a szocpolt korábban már megkapták, akkor jelenleg 1 gyermek után az 500.000 Ft alapösszegre lehetnek jogosultak.

A nem értékesítés céljára épült lakás CSOK-kal történő finanszírozása

A korábbi szabályozással ellentétben a nem értékesítés céljára épült és használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező lakás tulajdonjogának átruházása esetén a használt lakásra vonatkozó családok otthonteremtési kedvezménye igényelhető.

Megelőlegező CSOK határideje

A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidő a következő esettel egészül ki: az említett határidőt nem építési engedély köteles bővítés esetén a munkálatok befejezéséről szóló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat hitelintézet részére történő bemutatásától kell számítani.

CSOK- és kölcsönigénylés külön hitelintézetnél

Sok esetben fordul elő, hogy a lakásvásárlók külön hitelintézetnél igénylik a kölcsönt és a CSOK-ot. A módosító rendelet most egyértelműen szabályozza azt is, hogy ilyen esetben mely hitelintézet folyósít először. Ebből ugyanis korábban számos probléma adódott. Mind a kölcsönt, mind a CSOK-ot nyújtó hitelintézet ragaszkodott ahhoz, hogy ők folyósítsanak utoljára.

Így szól az erre vonatkozó előírás: ha az igénylő a lakáscélját a saját erőn és a CSOK-on felül hitelintézeti kölcsön igénybevételével valósítja meg és a CSOK és a hitelintézeti kölcsönt két különböző hitelintézettől igényli, úgy az igénylő a CSOK-ot nyújtó hitelintézetnek bemutatja a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott hitelígérvényt. A kölcsön folyósítása a CSOK folyósítását megelőzően történik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A megvásárolni kívánt ingatlan tetőtere csak részben beépített. A kialakított 3 helyiségből csak 1 szoba szigetelt és beépített. A másik kettő helyiség egyáltalán nem szigetelt (a szarufák és a tetőlécek láthatók) – padlásként, illetve tárolóként funkcionálnak jelenleg.
A kérdésem, hogy az említett két ki nem alakított helyiség is beleszámít a jelenlegi állapotában a CSOK hasznos alapterület számításakor.
Előre is köszönöm a választ!

Tiszteletem!
Négy gyermekünk van, és sajnos van egy beteg (középfokú retardáció) gyermek is, akit minden nap speciális oviba viszek tőlünk 40 km-re. Mi rá sajnos emelt összegű családi pótlékot kapunk + ápolási díjat kapok, így ezáltal munka kilőve, anya a többi hármat rendezi iskola, ovi, stb. Nekem sajnos van 100 000 Ft adótartozásom, amik rendőrségi bírságokból állnak a kerékpár állítólagos hiányossága miatt, amit nem tudok sehogyan sem kifizetni. Nem tudom, hogy így igénybe tudnánk venni a csok-ot? Eddig sajnos albérletről albérletre költöztünk, mivel… Szeretnénk ha már a gyermekeink normális körülmények közt rendes száraz családi házban élhetnének-élhetnénk. Nem tudom, hogyan tudnánk 1-ről a 2-re jutni!?

Egy kérdésem lenne. Nem igazán vagyok tisztában a hasznos alapterülettel. A házban központi fűtés van, de a kazán nem a főépületben van, hanem egy úgynevezett melléképületben, ami folytatólagosan a főépülethez van építve. A belvilág 1.90 m megvan és fűthető, mivel ott a kazán és egy radiátor. Ez az épületrész beleszámít a csok-hoz kapcsolódó hasznos négyzetméter fogalmába?

Jó napot!
Szeretném kérdezni még nincs gyermekünk, de olvastam, hogy lehetőség van, ha aláírunk, hogy 4 éven belül 1 vagy 8 éven belül 2 gyermeket vállalunk a CSOK igényléséhez!
Ilyen esetben mik a feltételek?

Jó napot kívánok!
Több kérdésem is lenne.
Az első, hogy a hasznos alapterülethez számít-e a terasz és a lépcső, ami az emeleti lakás bejáratához vezet. Tehát lehet-e ezek építéséhez CSOK-ot igénybe venni.
A másik, hogy a házban 30%-os tulajdonrészem van, a férjemnek semmilyen. Ez nem jelent-e problémát?
A harmadik kérdés, hogy az egész ház osztatlan közös tulajdon és 183 m2 alapterületű, de a felét anyukám lakja egyedül, mi pedig a 3 gyerekkel csak a másik felét. Jól gondolom, hogy ez akadály, még akkor is, ha mi csak 91 m2-t lakunk a valóságban?
Köszönettel:
Ágnes

Szép napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogy fennmaradási engedélyünk nincs még! Kaphatjuk a csok-ot? Két gyermekünk van, én gyesen és tartós fiammal okt. 11.-től ápolásin leszek! Férjem 2014.01.01.-től munkaviszonyban áll mostani munkahelyén!
Köszönettel: Takácsné

Jó napot kívánok!
Kérdésem: két éve dolgozom, 180 napom megvan bőven. Annyi problémám lenne, hogy hiányos a TB jogviszonyom, mert ahol régebben dolgoztam, nem könyveltettem le és az baj, igaz? Én venném igénybe, nem az élettársam. Jogosult lehetek rá?
Előre is köszönöm, hogy meghallgatott.
Tisztelettel.
József

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy a férjem közmunkás, én pedig gyesen vagyok. Mivel 2-2 hónapos szerződéseket kap a párom én gyesre nem vehetnem igénybe a támogatást?

Jó napot kívánok!
Van már családi házunk. Igénybe vettük a 3 gyermekre a szocpol felét használt lakás vásárlásra. Szeretnénk hozzáépíteni egy szobát, wc-t, kézi kamrát.
Érdeklődnék, hogy jogosult lennék-e a csok-ra?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Andrea

Jó napot kívánok!
Szeretnék élni a csok lehetőségével, de a hitelintézetek azt mondják, hogy nincs rá lehetőségem, mivel Én Ausztriában dolgozom, a Feleségem pedig itthon Magyarországon 4 órára van csak bejelentve!
Kérdem Én, hogy mai helyzetben itthon ki van 8 órára bejelentve? Szerintem akik ezzel a lehetőséggel szeretnének élni a 90%-uknak nincs 8 órás bejelentése!
Köszönettel.
Bertold