A 2021. december 27-ei Magyar Közlönyben került kihirdetésre egyes lakástámogatások feltételeinek változása. Módosult többek között a CSOK rendelet, de a változás érinti az otthonfelújítási támogatást, a babaváró hitelt és a tartozáscsökkentő támogatást is. A módosított rendelkezések 2022. január elsejétől lesznek hatályosak. Mutatjuk a legfontosabb CSOK változásokat.

Megelőlegezett CSOK igénylése

Megelőlegezett CSOK-ról akkor beszélünk, amikor az igénylő házaspár vállalt gyermek vagy a kérelem benyújtásakor a 12. várandóssági hetet még be nem töltött magzat után igényli a támogatást. A házaspárnak vállalt gyermek után akkor van lehetősége megelőlegezett CSOK-ot igényelni, ha legalább egyikük 40 év alatti a támogatási kérelem benyújtásakor.

Megelőlegezett CSOK igénylése több alkalommal

Míg korábban megelőlegezett CSOK-ot kizárólag egy alkalommal lehetett igényelni, addig a 2021. szeptember 29-től hatályos CSOK rendelet már lehetővé tette a többszöri igénylést is meghatározott feltételekkel (teljesült gyermekvállalás, önkéntes visszafizetés). 2022. január elsejétől pedig az alábbi módon nyílik lehetőség megelőlegezett CSOK újból igénylésére:

  • A támogatott személyek által korábbi támogatási szerződésben vállalt gyermek már megszületett.
  • A támogatott személyek által korábbi támogatási szerződésben vállalt gyermek még nem született meg, de az igénylők a korábbi támogatási összegnek legalább a nem teljesült gyermekvállalásra jutó hányadát visszafizették.

Ez utóbbi esetben a támogatás visszafizetését követően tehát vállalt gyermekek után ismételten elérhető lesz a CSOK újabb lakáscél esetén vagy 2022. január elsejétől – építés, bővítés, korszerűsítés esetén - akár ugyanazon lakáscélra is.

Igénylés ugyanazon lakáscélra többször is

2022. január elsejétől lesz lehetőség CSOK-ot akár kétszer is igényelni már megkezdett építkezés, bővítés vagy korszerűsítés esetén.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igénylők fenti lakáscélra már kaptak CSOK-ot, de a még folyamatban lévő munkálatok ideje alatt úgy döntenek, hogy további vállalt, vagy esetleg időközben a családba érkező gyermek után is szeretnék kihasználni a támogatást.

Folyamatban lévő munkálatok, megemelt költségvetés

Az igényelhető összeg a további gyermekekkel együttesen igénybe vehető támogatási összeg és a már megkötött CSOK igénybevételéről szóló támogatási szerződés szerinti összeg különbözete.

Az igénybevétel feltétele, hogy a korábbi munkálatok még tartanak, valamint a korábbi építési költségvetést legalább a különbözeti támogatási összegnek megfelelő költséggel meg kell emelni és fontos, hogy azt a hitelintézet el is fogadja.

Az újabb gyermekszámhoz tartozó feltételek teljesítése

A magasabb gyermekszám további követelmények teljesítését vonhatja maga után. Ilyen például a gyermekszám alapján meghatározott minimális hasznos alapterület vagy a TB jogviszonyra vonatkozó előírás.

Például egy új lakóház építése esetén 2 gyermekes CSOK igényléshez elegendő a legalább 80 m2 hasznos alapterület és a legalább 180 napos TB jogviszony fennállása. A 3 gyermekes CSOK-hoz azonban az új lakóház hasznos alapterületének el kell érnie legalább a 90 m2, a TB jogviszonynak pedig a legalább 2 éves időtartamot.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott díjmentes CSOK ügyintézés

A témában felmerülő további kérdések megválaszolásában Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére! Online adatlapunk kitöltésével kérheti Szakértőink egyénre szabott, díjmentes tájékoztatását is! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és CSOK hitel ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése