Frissítés!

Az igénybe vehető támogatási összeg számításával  kapcsolatban a sajtóban elhangzottakkal ellentétes információkat tartalmaz a kincstár tájékoztatója. Ennek megfelelően frissítettük alábbi írásunkat is.

Egy ország várta, hogy az ősszel bejelentett otthonteremtési intézkedések minden bizonnyal egyik legnépszerűbb elemének, a lakásfelújítási támogatásnak a részletszabályai kihirdetésre kerüljenek. Az igénylési feltételeket tartalmazó kormányrendelet november 25-én meg is jelent a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmezése újabb és újabb kérdéseket vetett fel olvasóink körében. Íme a válasz a leggyakrabban feltett kérdésre: mit jelent a gyakorlatban, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet?

A 2021. január elsejétől 2022. december 31-ig elérhető otthonfelújítási támogatás részletszabályait a 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza. Az előzetes hírekből már ismertté vált, hogy a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint lehet.

Így számolható el az anyagköltség és munkadíj

Sokak számára okozott fejtörést azonban, hogy miként értendő az a rendelkezés, miszerint a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A következő példákon keresztül bemutatjuk, hogyan lehet kalkulálni az igénybe vehető támogatási összeget.

Példa I.

A felújítási költségek teljes költsége 6 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4,5 millió forint, munkadíj 1,5 millió forint.

Mivel a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50%-nak kell lennie, így anyagköltségre és munkadíjra egyaránt 1,5 – 1,5 millió forint fizethető ki, vagyis igénybe vehető a maximális 3 milliós támogatási összeg.

Példa II.

A felújítási költségek teljes költsége 5 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4 millió forint, munkadíj 1 millió forint.

A teljes bekerülési költség alapján 2,5 millió forint lenne a kifizethető támogatási összeg, de mivel a munkadíj csak 1 millió forintot tesz ki, így az 50-50%-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1 millió forint kerül figyelembevételre. Így a kifizethető támogatás ebben az esetben 2 millió forint.

Mennyi támogatást kaphatunk, ha nincs munkadíj?

Életszerű helyzet, hogy egy építőipari szakember saját lakásának felújítási munkálatait házilagos kivitelezésben el tudja végezni legyen szó akár festésről, burkolásról vagy éppen tetőcseréről. Ebben az esetben értelemszerűen nincsen munkadíjról kiállított számla.

Sokan tették fel azt a kérdést, hogy ebben az esetben csak az anyagköltség tekintetében igénybe vehető-e a támogatás?

Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

A lakásfelújítási támogatás további részletszabályai IDE kattintva tekinthetők meg.

Finanszírozási lehetőségek a költségek megelőlegezésére

Mint ismeretes a támogatást a munkálatok elvégzése után a megfizetett számla alapján kaphatjuk meg. Amennyiben a felújítás elvégzéséhez szükséges összeg nem áll rendelkezésre, ezt banki hitelből is finanszírozhatjuk.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A lehetőségekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
354 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Még lenne 1 kérdésem, ha a konyhabútor gépekkel együtt 700ezer és a munkadíj szállítás további 230ezer, mennyit támogat az állam ?

Kedves Roland!
700e ft anyagköltség és 230e ft munakdíj esetében a támogatás összege 460.000 Ft.

Tisztelt szakértő,
Felújítás alatt rengeteg törmelék halmazódott fel kb 30 köb ami 360ezer lenne, ha ezt elszállíttatjuk és kapunk róla számlát ezt is támogatja az állam? Előre köszönöm válaszát!

Kedves Roland!
A konténeres és egyéb hulladék elszállítása önállóan nem támogatható, csak abban az esetben, ha a kivitelezővel kötött megállapodásban a hulladék elszállítása is szerepel.

Tisztelt Szakértő!
Nyílászárókat szeretnénk cserélni,és az lenne a kérdésem hogy ha az anyagköltség 785ezer forint a munkadíj pedig 130ezer lenne ,akkor mennyi összeg igényelhető vissza?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves László!
A támogatás összege 260.000 Ft.

Kedves Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy az Otthonfelújítási támogatásnál én és a feleségem felváltva is kaphatunk számlát és egyben beadhatjuk a pályázatot? 50-50% tulajdonban vagyunk. Ugyanott lakunk a gyerekekkel.
Tehát mondjuk be tudom adni a pályázatot én is, de mondjuk az egyik számlánk konyhabútorról a feleségem nevére lett kiállítva?

Kedves Krisztián!
Együttes igénylés esetén megfelelő, ha egyes számlák az Ön nevére szólnak és más további számlák a felesége nevére.

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy szerepelhet-e egy számlán a munkadíj és anyagköltség, ha tételesen fel van sorolva, vagy külön számlán kell lennie?
Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán!
Információnk szerint szerepelhet egy számlán, csak összevontan nem szerepelhet a két összegtípus. Amennyiben tételesen fel van sorolva, úgy véleményünk szerint megfelelő. A témában IDE kattintva olvashat.

Tisztelt szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy, ha az anyagköltségem 1820000,- a munkadíj viszont csak 515 000,- akkor ebben az esetben, mennyi támogatást kaphatunk vissza?

Kedves Ibolya!
A támogatás összege 1 030 000 Ft.

Tisztelt szakértő!
A felújításnál megközelítőleg 3,5mft szolgáltatási, munkadíj számlánk és 1.5mft anyagszámlánk lenne, ebben az esetben mennyi támogatás kapható?

Kedves Katalin!
3,5 millió munkadíj és 1,5 millió Ft anyagdíj esetén véleményünk szerint 2.500.000 Ft a támogatás összege.

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy a munkadíj 1,1 millió Ft, az anyagköltség 1,7 millió Ft.
Ebből mennyit lehet visszaigényelni?

Kedves Kitti!
Véleményünk szerint 1,4 millió Ft a támogatás összege.

Kérdésem lenne az, hogy a lakásfelújítási támogatáshoz a munkadíjról szóló 27%-os áfás számla kézzel írott lehet-e vagy csak a digitálisan elkészített számlát fogadják el.
A számlámon minden rajta van, ami szükséges /pecsét, adószám, stb/. Csak azt szeretném megtudni, hogy az így készített számla is jó-e.

Kedves Krisztina!
Nincs arra vonatkozó előírás, hogy csak digitális számla fogadható el, tehát a kézzel írott számla is megfelelő.

Tisztelt Hitelnet!Azt szeretném kérdezni,hogy 5%-os áfáról szóló munkadíj számlával is lehet pályázni vagy csak a 27%-os áfáról szóló munkadíj számlával?

Kedves Gyula!
Az 5%-os Áfával kiállított számla nem fogadható el. A támogatásról részletesen IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Hitelnet!

A támogatás igénylésekor Vállalkozási szerződést kell benyújtani melynek MÁK-nál elérhető mintája tartalmazza az anyagköltséget és a munkadíjat. Az anyagköltség és munkadíj számlázása sok projekt esetében eltér hiszen a felújító nagy valószínűséggel egy kereskedőtől megvásárolja az alapanyagot/eszközt, amit egy vállalkozóval beépíttet (klímaberendezés és annak beszerelése KATÁs vállalkozóval). Ilyen esetben a Vállalkozási szerződés a munkadíjról szól (0%áfa)míg az anyagokról eszközökről csak egy a felújító nevére lévő számla lesz. Ez esetben ha szigorúan nézzük az anyagról/eszközről nincs Vállalkozási szerződés. Ezt valahogy meg kell jeleníteni a Vállalkozói szerződésben, hogy kitől mennyiért vásárolta a felújító az anyagot, ami beépítésre kerül, vagy ez esetben elegendő a számla? Hogyan kezeli ezt a MÁK, mit vizsgál, fogad el az igénylés benyújtásakor?
Válaszukat köszönöm.

Kedves Ákos!
Amennyiben az igénylő vásárolja meg az anyagot a munkálathoz, úgy azt nem kell feltűntetni a vállalkozói szerződésben.
A leírtak alapján a vállalkozói szerződésben csak a munkadíjat kell feltűntetni, mivel a klímát nem a vállalkozó, hanem Ön vásárolta.

Tisztelt Hitelét!
A házhoz szeretnénk télikertet építtetni, de ez nem egy különálló épület lenne hanem a ház része?
Erre lehet támogatást igényelni?
Köszönöm

Kedves Kérdező!
TTélikert építésre igényelhető a támogatás. A témával kapcsolatban IDE és IDE kattintva olvashat.

Kedves Hitelnet!
Felújíttattam a pincénket, de az anyagokat az én nevemre (számla) vette a vállalkozó, így tőle csak egy számlát kaptam a munkadíjra.
Így hogyan számolhatom el az anyagköltséget?
Köszönöm!

Kedves Cili!
Megfelelő, ha az anyagszámla az Ön nevére és a felújítandó ingatlan címére szól.

Tisztelt cím!
Kerítés felújításra is igénybe vehető a támogatás? Köszönöm a választ előre is!

Kedves Péter!
Igen, meglévő kerítés felújítására információnk szerint igényelhető a támogatás.

Tisztelt Hitelnet!
Kétségeim támadtak a visszatérítéssel kapcsolatban.
Ha a munkadíj 1,8 millió és az anyag 2,8 millió, akkor milyen összegre vagyok jogosult?
Előre is köszönöm.

Kedves Éva!
Véleményünk szerint 2.300.000 Ft a visszaigényelhető összeg.

A számla hozzá van kötve, hogy milyen régi vagy csak az a lényeg hogy 2021-es legyen?

Kedves Judit!
A 2021 január 1-jét követően kiállított számlák fogadhatóak el. Ami fontos még, hogy az igénylés benyújtásakor az utolsó teljesített számla nem lehet régebbi, mint 60 nap.

Tiszelt Hitelnet!
A munkák felét hitelből, a másik felét pedig önerőből finanszírozzuk. A kérdésem, hogy MÁK a banknak utalja vissza a teljes összeg felét vagy csak a hitel felét és a többit pedig a privát számlámra?
Köszönöm.

Kedves Zoltán!
Ha a támogatást a Kincstár megítéli önnek, akkor a teljes támogatás összegét a banknak utalja ki a Kincstár, amelyből a bank a kölcsön mértékében arányos összeget a kölcsön előtörlesztésére fordít, míg az önerőből finanszírozott felújítási munkára jutó támogatást kiutalja önnek.

Kedves Hitelnet!

Azt szeretném megkérdezni,hogy magánszemélyként mit kell feltüntetni a számlán?
Elég a nevem és a címem vagy szükséges az adószámom is?

Kedves Péter!
Elegendő az igénylő, tehát az Ön neve és a felújítandó ház címe.
A vevő (igénylő) adószáma a számlán nem kerülhet feltüntetésre tekintettel arra, hogy a támogatást magánszemélyként, nem pedig vállalkozóként igényli.

Kedves Hitelnet !

A vállalkozó az adóazonosító jelemet mint “Vevő adószámot” feltüntette a számlán a nevem mellett. Én magánszemély vagyok, nincs adószámom, csak adóazonosító jelem. 14 db számláról van szó. Mi a teendő ? Újra kell íratnom a számlát vagy a MÁK leellenőrzi, és látja, hogy én magánszemély vagyok ?

Köszönöm válaszukat: Beáta

Kedves Beáta!
Információnk szerint nem lesz probléma, ha az adóazonosító jel szerepel a számlán.