Így számolható el az anyagköltség és munkadíj lakásfelújítási támogatás esetén!

Frissítés!

Az igénybe vehető támogatási összeg számításával  kapcsolatban a sajtóban elhangzottakkal ellentétes információkat tartalmaz a kincstár tájékoztatója. Ennek megfelelően frissítettük alábbi írásunkat is.

Egy ország várta, hogy az ősszel bejelentett otthonteremtési intézkedések minden bizonnyal egyik legnépszerűbb elemének, a lakásfelújítási támogatásnak a részletszabályai kihirdetésre kerüljenek. Az igénylési feltételeket tartalmazó kormányrendelet november 25-én meg is jelent a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmezése újabb és újabb kérdéseket vetett fel olvasóink körében. Íme a válasz a leggyakrabban feltett kérdésre: mit jelent a gyakorlatban, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet?

A 2021. január elsejétől 2022. december 31-ig elérhető otthonfelújítási támogatás részletszabályait a 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza. Az előzetes hírekből már ismertté vált, hogy a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint lehet.

Így számolható el az anyagköltség és munkadíj

Sokak számára okozott fejtörést azonban, hogy miként értendő az a rendelkezés, miszerint a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A következő példákon keresztül bemutatjuk, hogyan lehet kalkulálni az igénybe vehető támogatási összeget.

Példa I.

A felújítási költségek teljes költsége 6 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4,5 millió forint, munkadíj 1,5 millió forint.

Mivel a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50%-nak kell lennie, így anyagköltségre és munkadíjra egyaránt 1,5 – 1,5 millió forint fizethető ki, vagyis igénybe vehető a maximális 3 milliós támogatási összeg.

Példa II.

A felújítási költségek teljes költsége 5 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4 millió forint, munkadíj 1 millió forint.

A teljes bekerülési költség alapján 2,5 millió forint lenne a kifizethető támogatási összeg, de mivel a munkadíj csak 1 millió forintot tesz ki, így az 50-50%-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1 millió forint kerül figyelembevételre. Így a kifizethető támogatás ebben az esetben 2 millió forint.

Mennyi támogatást kaphatunk, ha nincs munkadíj?

Életszerű helyzet, hogy egy építőipari szakember saját lakásának felújítási munkálatait házilagos kivitelezésben el tudja végezni legyen szó akár festésről, burkolásról vagy éppen tetőcseréről. Ebben az esetben értelemszerűen nincsen munkadíjról kiállított számla.

Sokan tették fel azt a kérdést, hogy ebben az esetben csak az anyagköltség tekintetében igénybe vehető-e a támogatás?

Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

A lakásfelújítási támogatás további részletszabályai IDE kattintva tekinthetők meg.

Finanszírozási lehetőségek a költségek megelőlegezésére

Mint ismeretes a támogatást a munkálatok elvégzése után a megfizetett számla alapján kaphatjuk meg. Amennyiben a felújítás elvégzéséhez szükséges összeg nem áll rendelkezésre, ezt banki hitelből is finanszírozhatjuk.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A lehetőségekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
226 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a Vállalkozó hozza majd a teljes anyagot a felújítás során, akkor az anyagköltség elszámolásán belül részletesen fel kell tüntetni minden tételt (pld. fa 10m3, csavar 50 db..stb., vagy csak anyagköltség: xFt

Kedves Edina,
Véleményünk szerint a vállalkozó által beszerzett anyagok listáját a számla összesítőben nem szükséges részletezni. Kérjük alaposan olvassa át a igénylő nyomtatványban található kitöltési útmutatót.

Kedves Hitelnet!
A lakásfelújításhoz rendeltem egy vízlágyítót. Megdöbbenve tapasztaltam, h hiába magyar oldalon rendeltem meg a terméket, Németországi számla érkezett 19%-os ÁFA kulccsal. Ezt a terméket ezzel a paraméterrel el tudom számolni?
Válaszát előre is köszönve. T. Tibor

Kedves Tibor,
A MÁK oldalán ez olvasható:
Külföldi számla sem vállalkozási díjról, sem anyagról nem fogadható el, kivéve, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal és a magyar jogszabályoknak megfelelően állítja ki a számlát.

Kedves Szakértő!

Tetőfelújítást szeretnénk és igénybe vennénk az otthonfelújítási támogatást.
A szakemberrel való egyeztetést követően előre láthatólag 900.000.-Ft lesz a munkadíj és kb. 1.200.000.- forint az anyagköltség. Milyen összegű visszatérítésre számíthatunk?
Köszönettel?

Kedves Gál Imréné,
A visszaigényelhető támogatás összege a költségvetésben szereplő munkálatok 50 százaléka, jelen esetben 1. 050. 000 Ft.

T. Hitelnet!

Többnyire KATA-s vállalkozókkal fogok dolgozni, akik a tevékenységhez köthető alapanyagokat biztosan nem akarják majd saját néven venni, érthető adózási korlátok miatt.
Azaz, az alapanyagokat saját névre szóló számlával megveszem.
Ha ez így van, akkor a megbízási szerződésben lévő vállalkozói díj kitöltése, hogy kell történjen?

Pl. A (anyag) 2 M Ft, amit saját néven vettem, B (tervezési/munkadíj) 3 M.
Ebben az esetben a megbízási szerződés A-részébe 0, vagy 2 M Ft-ot kell feltüntetni?

Várhatóan több, kisebb értékű, névre szóló anyagszámlám lesz, ami 1-1 megbízási szerződéshez kötődik majd. Ezeket tételesen fel kell majd sorolnom a gyűjtő excel-ben?

Kedves Károly,
Véleményünk szerint a vállalkozói szerződésben nem kell feltüntetni a megbízó saját nevére szóló számlákat. Kérjük alaposan olvassa el a kérelmi nyomtatványt, mely letölthető a MÁK oldaláról. Értelmezésünk szerint a számla összesítőben nem lehet feltüntetni a vállalkozó által beszerzett és tovább számlázott tételeket.

Üdvözlöm!
Párommal közösen neveljük kisfiamat.Minden feltételnek megfelelünk. A kérdésem az lenne, hogy a gyermek adatainak megjelölésénél találhatók az apa adatai. Nevet, szül. helyet, évet tudok adni, de mivel nem tudom hol van így nem tudom sem a címét, s azt sem, hogy van- e egyáltalán Magyarországon állandó lakcíme – vaószínűleg nincs. Ilyenkor ezeket a mezőket üresen hagyom?
Köszönettel!

Kedves Anett,
Ebben az esetben egyedüli igénylő lesz, nem kell beírni az apa adatait, de feltétel, hogy Önnek egyedül is meg kell felelni minden további feltételnek. Ezekről ide kattintva olvashat bővebben.

Ha a vállalkozónak készpénzzel fizetek, kell – e igazolnin és mivel?

Kedves Krisztina,
Ebben az esetben a készpénzfizetési számla az igazolás. Nincs előírva sehol, hogy nem lehet készpénzben fizetni a vállalkozó részére.

Kedves szakértő! A vállalkozói szerződés megkötésekor a kormány által biztosított formanyomtatványban külön oszlopban szerepeltetik vállalkozói díjtételként az anyagköltséget. Ha én intézem az anyagok beszerzését pl. (Lámpák megvásárlása) , akkor jól gondolom hogy elég a saját nevemre kiállított számla róla és a villanyszerelő vele kötött szerződésben az az általam beszerzett anyagköltséget nem kell szerepeltetni csak az elvégzett munkadíjat kell feltüntetni?

Kedves Zoltán,
Igen, ebben az esetben nem szabad beírni az anyagköltséget a vállalkozói szerződésbe.

Feleségemmel eggyűtt nyugdijasok vagyunk, én 69-feleségem 68éves. Van egy 46 éves DOWN-syndromás fogyatékos gyerekűnk.Feleségem több mint 20 éve ápolási dijon van,nyugdij mellett kapja a GYOD cimen az ápolási segélyt. Kérdésűnk igénybe vehetjűk-e a lakásfelujitási támogatást.

Kedves János,
Véleményünk szerint amennyiben minden egyéb feltételnek megfelelnek, akkor igényelhetik a támogatást. A további feltételekről kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Adómentességi alanytól (KATA vállalkozó) számlája elfogadható a felújítás támogatásra?

Kedves Árpád,
Igen, elfogadható a KATA-s vállalkozó által kiállított számla is

Az új felújítási hitel , LTP-vel való finanszírozás után is vissza igényelhető ?

Kedves Bálint,
Nem pontosan értjük a kérdést, de ugyanazok a számlák felhasználhatók az LTP és a lakásfelújítási támogatásnál is.

Kérdésem: én öregségi nyugdíjas vagyok, a ház örökség lévén az én nevemen van. A férjem aktív dolgozó, a lányom 2020. nyaráig tanult, közben gyakornokként dolgozott augusztus 31-ig, azóta viszont nem talált munkát. A TB fizetés alól december 15-ig felmentést kapott, csak 16-tól fizeti azt. Jelentkezett mesterképzésre, de a felvétele még bizonytalan, január végén derül ki. Jogosultak vagyunk a lakásfelújítási kölcsönre ebben az esetben?

Kedves Irma,
Amennyiben a lánya 25 év alatti és minden egyéb feltételnek megfelelnek, akkor igényelhető a támogatás. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Az igénylés pillanatában 1 éve állandó lakcímmel kell rendelkezni az adott ingatlanban. Az igénylést az egy év eltelte után adnánk be. Addig is gyűjthetőek a számlák, amíg az átjelentkezés nem történt meg? Pl. Első számla kelte 2021.01.07., de a lakcímbejelentés 2021.01.08-án történik.

Kedves Orsi
igen, addig is gyűjthetők a számlák, amíg minden egyéb feltételnek megfelelnek és beadják az igénylést. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Ha pl. a burkolás során 120 ezer a munkadíj és 40 ezer az anyag, de a villanyszerelésnél, amit már más csinál fordított az arány, akkor úgy is rendben van? Vagyis az 50-50% a teljes végösszegnél számít vagy külön minden részmunkánál minden vállalkozóval úgy kell megírni a számlát és szerződést, hogy fifti fifti legyen?

Kedves Gergő
Igen a teljes végösszeg tekintetében kell megfelelni a 50-50% os megoszlásnak. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Csak hitellel lehet igényelni vagy önerőből is?

Kedves Katalin,
A támogatáshoz nem szükséges hitelt igényelni. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Szép estét kívánok! Építőiparban jártas emberként nagyon ritkán fordul elő olyan munka, melyben az anyag és a díjköltség szinte azonos, nemhogy ugyanannyi. Tegyük fel, (most csak játszunk a számokkal), hogy szerződést kötök egy burkolóval 1m Ft összegben. Ebből az anyagköltség 100 ezer forint (ő csak a segédanyagot hozza, a lapokat én veszem meg), a díj 900ezer Ft. Bemegyek egy építőanyag kereskedésbe és megveszem a lapokat 400ezer forintért. Ekkor az anyagköltségem 500ezer forint, a munkadíj 900ezer forint. De le akarom parkettázni akkor már a szobát is, megveszem a parkettát 400ezer forint értékben, de azt én le is rakom. Van két anyagszámlám,… Továbbiak »

Kedves Balázs,
Az egyes munkálatokról szóló anyagköltség és munkadíj számák összevonhatóak, nem kell külön külön megfelelni az 50-50%-os szabálynak. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Kedves Hitelnet,
az lenne a kérdésem, hogy ha KATA-s vállalkozóval végeztetem el a házszigetelést, akkor a vállalkozó unkadíjról szóló számláját is elfogadják, attól hogy ÁFA mentesen számlázza ki a részünkre?
Köszönöm előre is a választ!

Kedves Léinda,
Igen, KATA-s vállalkozó által kiállított számla is elfogadható. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Ha a gyermek már dolgozó, de 25. életévét még nem töltötte be, igényelhető a támogatás rá?

Kedves Imre,
Igen, igényelhető a 25 életévét be nem töltött gyermekre a támogatás. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Üdvözlöm.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a felújítás során saját magam is megvehetem a kellékeket egyéb felújítási dolgokat számlára és a vállalkozó meg aki csinálja csak a munkadíjról számláz? Ez így működik-e vagy a vállalkozó vesz mindent számlára?

Kedves Tibor,
Saját maga is megvehet a számlákat, nincs arra vonatkozó előírűs, hogy csak a vállalkozó veheti meg. Kérjük kattintson ide és olvassa el cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Üdv.
Önkormányzati bérlakásra is igényelhető ez a támogatás?

Kedves Jenő,
Önkormányzati bérlakásra nem igényelhető a lakásfelújítási támogatás.

Jó napot kívánok!
A tetőt szeretném lecseréltetni és az állami támogatást venném igénybe! Az anyagköltségem 2,5m Ft, a munkadíj 1,5m Ft.
Mekkora támogatásra vagyok jogosult?
Köszönöm válaszát!

Kedves Tamás,
Az igényelhető támogatás ebben az esetben 2 M Ft. Kérjük kattintson ide és olvassa el fenti cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Tisztelt Hitelnet. hu!
Jelenleg én GYEDen vagyok, a férjem meg táppénzről ment munkanélkülire, és 3 hét elteltével vissza dolgozni. Hiába hívtam ezzel kapcsolatban bizonyos Ügyfélszolgálatokat, senki nem tudta megmondani jogosultak vagyunk-e. Egy gyermeket nevelünk, a ház a férjem néven van 100%-ban, köztartozásunk nincs. Olyan 3 millió forintos beruházást tervezünk.
Várom a válaszát, előre is köszönöm,
Tisztelettel, T-né

Kedves Barbara
Amennyiben a GYED mellett rendelkezik munkaviszonnyal, akkor igényelheti a támogatást. Kérjük kattintson ide és olvassa el fenti cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.

Otthonunkban jelenleg 1 fázis van bekötve, de mivel kevés, ezért szeretnénk bővíteni 3 fázisra. El lehet számolni a lakásfelújítási támogatásban az amper bővítésről, mérőhely kialakításáról kapott Eon-os számlát vagy csak az ezt követő villanyszerelési munkákat lehet majd?
Külső homlokzati szigetelés esetén az állványozásról kapott külön számla elszámolható-e?

Kedves Balázs,
Egy korábbi MÁK válasz alapján a hálózatbővítéssel kapcsolatosan felmerülő munkák elszámolhatók, kivéve a hálózatfejlesztési és egyéb hatósági díjakat.
Az állványozás is elszámolható,
Kérjük olvassa el fenti cikkünket és a cikk végén található gyakori kérdéseket és válaszokat is, mivel a kérdést már többen feltették Ön előtt. Amennyiben további kérdése van, akkor a cikk végén tudja azokat feltenni szakértőinknek.


226
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x