Frissítés!

Az igénybe vehető támogatási összeg számításával  kapcsolatban a sajtóban elhangzottakkal ellentétes információkat tartalmaz a kincstár tájékoztatója. Ennek megfelelően frissítettük alábbi írásunkat is.

Egy ország várta, hogy az ősszel bejelentett otthonteremtési intézkedések minden bizonnyal egyik legnépszerűbb elemének, a lakásfelújítási támogatásnak a részletszabályai kihirdetésre kerüljenek. Az igénylési feltételeket tartalmazó kormányrendelet november 25-én meg is jelent a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmezése újabb és újabb kérdéseket vetett fel olvasóink körében. Íme a válasz a leggyakrabban feltett kérdésre: mit jelent a gyakorlatban, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet?

A 2021. január elsejétől 2022. december 31-ig elérhető otthonfelújítási támogatás részletszabályait a 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza. Az előzetes hírekből már ismertté vált, hogy a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint lehet.

Így számolható el az anyagköltség és munkadíj

Sokak számára okozott fejtörést azonban, hogy miként értendő az a rendelkezés, miszerint a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A következő példákon keresztül bemutatjuk, hogyan lehet kalkulálni az igénybe vehető támogatási összeget.

Példa I.

A felújítási költségek teljes költsége 6 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4,5 millió forint, munkadíj 1,5 millió forint.

Mivel a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50%-nak kell lennie, így anyagköltségre és munkadíjra egyaránt 1,5 – 1,5 millió forint fizethető ki, vagyis igénybe vehető a maximális 3 milliós támogatási összeg.

Példa II.

A felújítási költségek teljes költsége 5 millió forintot tesz ki, melyből anyagköltség 4 millió forint, munkadíj 1 millió forint.

A teljes bekerülési költség alapján 2,5 millió forint lenne a kifizethető támogatási összeg, de mivel a munkadíj csak 1 millió forintot tesz ki, így az 50-50%-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1 millió forint kerül figyelembevételre. Így a kifizethető támogatás ebben az esetben 2 millió forint.

Mennyi támogatást kaphatunk, ha nincs munkadíj?

Életszerű helyzet, hogy egy építőipari szakember saját lakásának felújítási munkálatait házilagos kivitelezésben el tudja végezni legyen szó akár festésről, burkolásról vagy éppen tetőcseréről. Ebben az esetben értelemszerűen nincsen munkadíjról kiállított számla.

Sokan tették fel azt a kérdést, hogy ebben az esetben csak az anyagköltség tekintetében igénybe vehető-e a támogatás?

Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

A lakásfelújítási támogatás további részletszabályai IDE kattintva tekinthetők meg.

Finanszírozási lehetőségek a költségek megelőlegezésére

Mint ismeretes a támogatást a munkálatok elvégzése után a megfizetett számla alapján kaphatjuk meg. Amennyiben a felújítás elvégzéséhez szükséges összeg nem áll rendelkezésre, ezt banki hitelből is finanszírozhatjuk.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A lehetőségekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
381 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyi támogatást kaphatunk, ha a teljes felújítás összege 1024027ft melyből az anyagköltség 612627ft és a munkadíj pedig 411400ft.
Válaszát előre is köszönöm!