Így működhet osztatlan közös tulajdonon a CSOK-kal történő lakásépítés!

Mostanra már nyilvánvalóvá vált, hogy az osztatlan közös tulajdonú lakóingatlanok CSOK-kal történő finanszírozásához nem elegendő az úgynevezett Használati megállapodás. Továbbra is sokak által feltett kérdés, hogy miként vehető igénybe a támogatás, ha osztatlan közös tulajdonú telekre szeretnének építkezni. Mutatjuk a lehetséges megoldásokat!

Az építkezés lehetséges típusai

A telekre történő építésnek több típusa is van, a következők a legjellemzőbbek:

  1. Új lakóház építése meglévő épület mellé akár saját telekre, akár szülők telkére
  2. Ikerház építése építési telekre vagy meglévő épület mellé
  3. Több új épület építési telekre történő építése – jellemzően vállalkozó építi és az ügyfelek részére egyenként értékesíti

CSOK igénybevételéhez szükséges eljárások

Osztatlan közös tulajdonú ingatlanra építés esetén a támogatott személyek az alábbi lehetőségek közül választhatják ki az adott helyzetnek megfelelő megoldást:

Telekmegosztás

A telekmegosztásra telekalakítási – telekmegosztási eljárás keretében van lehetőség. Konkrét példát nézve: adott egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan, melynek helyrajzi száma: 700. Ebben az esetben a telekalakítási eljárás következtében – a benyújtott kérelemnek megfelelően – két vagy több helyrajzi számú ingatlan jön létre, vagyis a korábbi 700 helyrajzi számból létrejön a 700/1, 700/2, stb. helyrajzi számú ingatlan.

Ez a megoldás azonban nem minden esetben kivitelezhető. Jogi akadály lehet, hogy az önkormányzatok a helyi építési rendeleteikben az adott építési övezetekre előírják a kötelező legkisebb teleknagyságot, vagyis amennyiben az adott területen a telek méretének el kell érnie például a 300 m2-t, akkor egy 500 m2-es ingatlan tekintetében a telekmegosztás nem kivitelezhető.

Épület kiemelés

Az épület kiemelés megoldás lehet olyan esetekben, amikor a telek nem megosztható. Ilyenkor az adott telken lévő épület kerül új helyrajzi számra a jogerős használatbavételi engedély, valamint az épület feltüntetése után. Ebben az esetben a kötelező legkisebb teleknagyságot nem kell figyelembe venni, hiszen csak az épület kerül új helyrajzi számra, vagyis  a korábbi 700 helyrajzi számú ingatlanon belül létrejön az épület tekintetében a 700/A helyrajzi szám. A korábbi helyrajzi szám tehát nem szűnik meg, hanem azon belül az épületnek lesz új helyrajzi száma. A Ptk. 5:18.§ (2) bekezdése értelmében „Az ingatlan tulajdonosa rendelkezhet úgy, hogy a földet és a rajta álló épületet önálló ingatlanokként jegyezzék be az ingatlan-nyilvántartásba.” Ez alapján a hitelintézet azt vizsgálja, hogy az ily módon létrejövő 700/A helyrajzi szám tulajdonosai kizárólag a támogatott személyek legyenek.

Ha az adott telken áll már egy lakóház és másik különálló házat kívánnak építeni, akkor ki kell emelni a régi épületet – ez lesz a 700/A helyrajzi számú, majd az új lakóház 700/B helyrajzi számra kerül a már említett jogerős használatbavételi engedély kiadását és épületfeltüntetést követően.

A CSOK kérelem benyújtásakor az igénylőnek szándéknyilatkozatot kell benyújtania az épület kiemelésre vonatkozóan és az utolsó részfolyósítás feltétele a használatbavételi engedély megszerzése mellett az épület kiemelés megvalósulása.

Társasház alapítás

Ikerház, illetve többlakásos lakóház építése esetén a társasház alapítás lehet megoldás. Ebben az estben a CSOK kérelemmel együtt a földhivatal által érkeztetett társasház alapító okiratot szükséges benyújtani. (Különálló épületek esetében társasháza alapítás nem lehetséges.)Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
71 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Két lakásos, osztatlan közös tulajdonú házban lakunk. Mindkét lakás, így az egész ház férjem és az én nevemen van. Ebben az esetben bővítésre igénybe vehetjük a bővítésre igényelhető CSOK-ot társasházzá alakulás nélkül? Mindkét lakást (földszint és emelet) bővítenénk.

Kedves Piroska!
CSOK-kal csak az egyik lakás bővítése finanszírozható, de mivel az egész ingatlan férje tulajdonában van, a támogatást biztosító jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat az egész ingatlanra jegyzik be. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Segítő!
Kérdésem arra vonatkozna, hogy osztatlan közös tulajdonú telekre szeretnénk építkezni, a kivitelező az ikertárs cége lenne. Az építkezés és a szerződéskötés 2021-ben jön létre, telek nagysága 1220 m2, alapító okirat most készül, csokra nem vagyunk jogosultak.
Mi a feltétele az 5%-os áfának, jogosultak vagyunk-e rá, kivitelezői szerződéssel én építkezhetek, és megkapom az 5%-os áfa lehetőséget?

Kedves Ilona!
Generálkivitelezővel történő lakásépítés esetén érvényesíthető az 5%-os ÁFA. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet!
A falunkban ki van építve a csatorna rendszer. A mi esetünkben egy közös telek meg lett osztva. A csatorna a másik telken van.
Az lenne a kérdésem, hogy szolgalmi jog bejegyzésével megfelelő lenne, ha szomszéd aknájában lenne elvezetve a mi szennyvízünk is? Falusi csokot szeretnék igényelni. Vagy kötelező sajáttal rendelkeznem?
Köszönettel.
Angéla

Kedves Angéla!
Nem elegendő, ha a szomszéd aknájába lenne elvezetve a szennyvíz. A támogatott személynek kell közmű, csatorna szerződéssel rendelkeznie.
Falusi CSOK esetében ez a korszerűsítési munkálatokkal finanszírozható.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tisztelt Szakértők!
Házastársammal tehermentes ingatlan tulajdonosai vagyunk (1/2-1/2 tulajdoni hányadban). Az ingatlan-nyilvántartásban szereplő megnevezése “kivett lakóház,udvar”. Erre a telekre, a meglévő lakóház mögé szeretnénk egy teljesen önálló új lakóházat építeni. Telekmegosztásra a telek méretei miatt nincs lehetőség. Az egyik hitelintézetnél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy használati megosztási szerződést kell kötnünk. Önmagunkkal ilyen szerződést kötni azonban nem tűnik logikusnak. Igényelhető-e az építésre CSOK, illetve építési hitel használati megosztás nélkül (elsősorban OTP Banknál, illetve Erste Banknál)?
,

Kedves Péter!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat a további lehetőségekről (épület kiemelés). További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy új építésű, ikerház felét szeretnénk megvásárolni (64 m² alapterületű), amihez egy elkerített 500 m² telek is tartozik. Az ikerházhoz társasházi alapító okirat készült, így információim szerint CSOK képes.
Mivel páromnak két gyermeke van, szeretnénk felvenni a gyerekek után járó támogatást, aminek a mértékéről szeretnék érdeklődni. Az lenne a kérdés, hogy a 64 m²-es ikerház félnél jogosultak vagyunk-e a gyerekek után járó 2.600.000 HUF támogatásra vagy sem? Mivel társasházzá van nyilvánítva az ingatlan, új építésű lakásnak, vagy háznak számít-e a CSOK szabályzata szerint?
Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel: István

Kedves István!
Amennyiben az ikerház közös épület- és tetőszerkezettel rendelkezik és ezáltal lakásnak minősül, akkor a CSOK jogosultsághoz elegendő a 64 m2 hasznos alapterület. Minderről részletes leírást IDE kattintva olvashat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és esetleges hitelügyintézést is!

Szép estét.
Olyan kérdésem lenne, hogy osztatlan közös telket vásároltunk, amelynek az össz nagysága 3000 m2. A ház nagyságának meghatározása a 3000 m2-re vonatkozik vagy csak a ránkeső rész lehet? 1500 m2?

Kedves Niki!
Ez esetben a CSOK igényléshez mindenképpen szükség lesz ügyvéd által ellenjegyzett Használati megállapodásra. S ennek megfelelően az Önökre eső alapterület a meghatározó az építendő ház nagyságát illetően. Az építkezésre vonatkozó CSOK feltételekről bővebb információt ITT olvashat. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is.


71
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x