Így működhet a magyar és külföldi TB jogviszony igazolása CSOK igénylésnél!

Mint ismeretes a CSOK jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylők legalább egyike az előírt társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. A CSOK valamennyi típusánál feltétel, hogy az igénylő a CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonyt igazoljon. Így aki külföldön dolgozik, ennek a feltételnek nem felel meg. Gyakori kérdésként merül fel olvasóink körében, vajon jogosult lehet-e a kedvezményre az a munkavállaló, aki a külföldi munkaviszonnyal egyidejűleg Magyarországon is vállal részmunkaidős állást?

A CSOK kérelem benyújtásának időpontjában milyen TB jogviszonnyal rendelkezhet az igénylő?

A családi otthonteremtési kedvezmény igénylője (házaspár, élettársak esetén legalább az egyik fél) a kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §  szerint biztosított kell, hogy legyen.

A Tbj. 5.§ (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint a munkaviszonyban álló személy Magyarországon biztosított. Ehhez ugyanakkor az szükséges, hogy a munkavégzés Magyarországon történjen (Tbj. 2. § (1) bekezdés). Ugyanis csak abban az esetben jöhet létre Magyarországon társadalombiztosítási kötelezettség, ha a munkaszerződés alapján (amely lehet magyar illetve más munkaszerződés is) Magyarországon történik a munkavégzés.

TB jogviszony igazolás a magyar és a külföldi társadalombiztosító együttes igazolásával

A kérelem benyújtását megelőző 180 nap illetve 2 év leigazolható a magyar és a külföldi társadalombiztosítás (E 104 nyomtatvány hiteles fordításának csatolásával) által kiállított nyomtatvánnyal is.

FONTOS

Lehet-e átfedés a két TB jogviszony között?

Olvasóink körében lehetőségként merült fel, hogy a CSOK jogosultság megszerzése érdekében a külföldön vállalt heti 20 órás munkaviszony mellett az ügyfél Magyarországon is vállalna részmunkaidős állást heti 20 órában, illetve a külföldi munkaviszony mellett magyarországi vállalkozói jogviszonyt létesítene a jövőben. Az alkalmazotti munkaviszony mellett ugyanis például a vállalkozói jogviszony is társadalombiztosítási jogviszonyt eredményez, s ezzel szereznék meg a CSOK kérelem benyújtásának időpontjára előírt hazai TB jogviszonyt.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj. törvény) rendelkezéseit a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek szabályai szerint kell alkalmazni [Tbj. 13. §]. Ez azt jelenti, hogy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet (Koordinációs rendelet) szabályai határozzák meg, hogy a két vagy több tagállamban munkát végző személy esetében melyik tagállam jogát kell alkalmazni [Koordinációs rendelet 11-13.cikk]. Ebből adódóan a Tbj. rendelkezései csak abban az esetben alkalmazhatók, amennyiben a Koordinációs rendelet szabályai a magyar jogot határozzák meg alkalmazandó jogként.

Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy a Koordinációs rendelet alkalmazandó jogra vonatkozó szabályainak célja, hogy elkerülje a kettős biztosítást és a kettős járulékfizetést, valamint azt a nem kívánatos helyzetet, hogy valaki biztosítás nélkül maradjon.

A magyar és külföldi munkaviszony egyidejű létesítésére vonatkozóan a Koordinációs Rendelet 13. cikk (Tevékenység végzése két vagy több tagállamban) rendelkezéseit kell alkalmazni, és ennek megfelelően határozható meg az alkalmazandó jog.

Fentiek értelmében külföldi munkaviszonnyal rendelkezők esetében tehát a magyarországi részmunkaidős munkaviszony létesítése esetén nem áll fenn Magyarországon biztosítási jogviszony (és járulékfizetési kötelezettség sem), tekintettel arra, hogy a kettős biztosítást kizáró szabályok alapján külföldön biztosított.

Így aki külföldön dolgozik, hiába létesít ezzel egyidejűleg magyarországi munkaviszonyt, nem tudja teljesíteni, hogy a kérelem benyújtásakor a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított, ezért nem jogosult a kedvezmény igénylésére.

Arra azonban van lehetőség, hogy a külföldi munkaviszony megszűnés után magyarországi munkaviszonyt létesítő személy a CSOK jogosultsághoz előírt TB jogviszony fennmaradó részét a korábbi külföldi társadalombiztosító által igazolja!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy kint dolgoztam és 2 éves tb jogviszonyba álltam. Szeretném lekérni kintről a tb jogviszonyt.
Milyen nyomtatványt kell kitöltenem és elküldenem Burgenlandba és hova? Illetve én mint magánszemély kikérhetem-e online?

Kedves Erika!
A Versicherungsdatenauszug nevű dokumentum tartalmazza ausztriai társadalombiztosítási jogviszonyát. Ezt a területileg illetékes osztrák egészségbiztosító adja ki. A kikérés menetéről az érintett hivatal tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt Szakértő!
Ausztriában dolgozom 36 órát meghaladó munkaviszonyban, itthon egyéni vállalkozó vagyok. Magyarországon élek. A terheket külföldön fizetem meg.
Kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozás milyen biztosítotti jogviszonynak minősül? CSOK-ot szeretnénk igénybe venni.
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Tisztelettel.

Kedves Roland!
Arról, hogy 36 órát meghaladó ausztriai munkaviszony esetén a magyarországi egyéni vállalkozói jogviszonnyal létesül-e magyar TB jogviszony, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni.

Ha külföldön dolgozom, és ott fizetek tb-t, viszont kaptam egy csekket Magyarországon, hogy x összeggel tartozom az államnak a itthoni nem kifizetett tb-m miatt, milyen dokumentumokkal tudom igazolni, hogy én kint dolgoztam, és fizettem a tb-m?

Kedves Ivett!
Fenti kérdésben irodánk nem illetékes.

Jó napot.
December 15-én fejeztem be a munkám Franciaországban. Itthon fogok maradni dolgozni. Használt lakás vásárlásra szeretném felvenni a csokot 2 gyerekre.
Milyen igazolás kell ahhoz, hogy én nekem odakint volt tb biztosításom? Vagy csak elég egy szerződés, amin szerepel a tb jogviszonyom?

Kedves Csaba!
A TB jogviszony igazolásához nem elegendő a munkaszerződés. Az illetékes franciaországi hatóság által kiállított TB jogviszony igazolás hiteles magyar nyelvű fordítását szükséges benyújtani.

Én kinn dolgozom, párom kintről kap gyest. Én tudom igazolni a fél éves munkaviszonyt, de nem szeretnék felmondani, és otthon dolgozni. A párom vállalja, hogy a gyes után otthon áll munkába, de a gyest pedig nem fogadják el munkaviszonynak. Akkor neki fél évet kell még dolgozni, hogy igényelni tudjuk? Vagy elég az én igazolásom a 180 napról?

Kedves Tamás!
A 180 napon belüli magyar TB jogviszony létesítését az a személy vállalhatja, aki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást benyújtja. Amennyiben felesége ezzel nem rendelkezik, akkor ő nem vállalhatja sajnos a magyar TB jogviszony létesítését. Ez esetben a jogosultsághoz először legalább 180 napos TB jogviszonyt szükséges szereznie.

Férjem Ausztriában dolgozik. Folyamatos, igazolható a jogviszonya. Meglévő 3 gyerekre szeretnénk a 10+10-et felvenni. Nekem nincs munkaviszonyom. Csak a férjem vagy én is nyilatkozatok, hogy lesz magyarországi tb jogviszony? Meddig kell a munkaviszonynak fennállni? Kettős munkaviszony elfogadható?

Kedves Bea!
180 napon belüli magyarországi TB jogviszony létesítésére vonatkozó nyilatkozatot csak az a személy tehet, aki jelenleg rendelkezik az EGT állambeli megfelelő TB jogviszonnyal. Tehát ez a leírtak alapján csak férje estében lehetőséges, Ön sajnos nem tehet ilyen nyilatkozatot. Nincsen arra vonatkozó előírás, hogy a vállalás teljesítését követően meddig kell a létesített munkaviszonynak fennállni. Kettős munkaviszony létesítésére információink szerint nincs lehetőség. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat, illetve a területileg illetékes OEP-nél érdeklődhet.

Üdvözlöm!
Van három gyermekünk. Építkeznénk. Én Ausztriában gyesen vagyok 2015.11.16 óta. Megvan az E104-es igazolásom. Én szeretnék itthon elhelyezkedni. Így működhet?
A másik kérdésem, hogy a férjem közel 20 éve Ausztriában dolgozik. Ha az én igazolásom nem jó, akkor neki kellene itthon elhelyezkedni. Mennyi időt ír elő a jogszabály, hogy itthon kell dolgoznia?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
Szép estét!

Kedves Zsanett!
Amennyiben Önnek az illetékes ausztriai hatóság ki tudja adni a CSOk igényléshez szükséges időtartamú TB jogviszony igazolást, akkor az elfogadható a 180 napon belül magyarországi TB jogviszony létesítés vállalásával. Arról, hogy az adott nyomtatvány megfelelő-e, a hitelintézetek tudnak pontos tájékoztatást adni. A kormányrendelet nem határozza meg, hogy meddig szükséges a magyarországi TB jogviszonyt fenntartani.

Részmunkaidős állással jogosult vagyok-e TB jogviszony igazolásra?
Köszönettel.

Kedves Szilárd!
Információink szerint a TB jogviszony részmunkaidős állás esetén is fennáll, így ha a szükséges időtartam megvan, kiadható a CSOK jogosultsághoz szükséges igazolás.

Kérdésem a következő:
Folyamatos külföldi munkaviszonnyal igényelhetek-e csok-ot, illetve, hogy a párom gyest követően 3 hónapja teljes munkaidőben dolgozik, TB-vel rendelkezik, hogy ő esetleg már elindíthatja-e az igénylést? (2 gyerek után)
Köszönöm.

Kedves Emil!
A CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyiküknek magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkezni, így a folyamatos, de csak külföldi munkaviszony CSOK igénylésnél sajnos nem fogadható el.
Arról, hogy felesége esetében kiadható-e a CSOK igényléshez szükséges legalább 180 napos TB jogviszony igazolás, a területileg illetékes OEP tud pontos felvilágosítást adni.

Minden fórumon azt írják 180 nap igazolt belföldi vagy külföldi tb biztosítás kell a csokhoz.
A kérdésem a következő: amennyiben a külföldi igazolás nem elegendő, belföldön ha heti 10 órás bejelentett munkahelyem van, az elegendő a csok igényléséhez?
Előre is köszönettel.
Edina

Kedves Edina!
A külföldi munkaviszony mellett a heti 10 órás magyarországi bejelentés sajnos nem működik, mert a magyar és külföldi TB jogviszonyban nem lehet átfedés.
Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Egyedülálló anyuka az édesanyjával vásárolna közösen lakást.
Kérdés, az anyuka igazolhat-e jogviszonyt a lányának, mivel a lánya munkahellyel nem rendelkezik, de közösen vásárolnának lakást?

Kedves Maja!
A CSOK jogosultsághoz a támogatott személynek kell rendelkeznie a szükséges TB jogviszonnyal. Az édesanyja jogviszony igazolása nem fogadható el helyette. Hitelfelvételhez azonban az ő jövedelme is elfogadható.


22
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x