Falusi CSOK igénybevételével történő házvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell a célingatlan támogatásból történő korszerűsítését és/vagy bővítését is. Az adásvételi szerződéssel egyidejűleg az elvégezni kívánt munkáltokról költségvetést kell benyújtani. Gyakori eset, hogy az igénylő a ténylegesen elvégezni szükséges munkálatokat csak a vásárlást követően tudja felmérni. Így felmerülhet a korábban már benyújtott költségvetés módosítása iránti igény. Most ennek lehetőségét és módját ismertetjük, mivel számos olvasói kérdést kapunk ezzel kapcsolatban.

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés bővítésre és/vagy korszerűsítésre

A preferált településen elérhető támogatásokat akár önállóan, akár lakáshitellel együtt igényeljük, a hitelkérelemben fel kell tüntetni a lakáscél megvalósításához szükséges valamennyi pénzügyi forrást oly módon, hogy külön-külön megadjuk az önerő, a támogatás és a kölcsön összegét.

Ezen túlmenően építési jellegű munkálatok esetén – új lakásépítés, meglévő lakóingatlan bővítése, korszerűsítése, felújítása – az igénylőnek költségvetést kell benyújtania, melyben feltünteti a teljes bekerülési költség összegét. A költségvetés banki formanyomtatvány, mely tartalmazza a támogatás keretében elvégezhető munkanemeket és munkafolyamatokat, megbontva anyag- és munkadíjra.

Építési engedélyhez, egyszerű bejelentéshez kötött új lakóingatlan építése, bővítése esetén a költségvetést általában a kivitelező készíti el. Korszerűsítés, felújítás esetén saját magunk kitölthetjük a költségvetési nyomtatványt az előzőleg megkért árajánlatok alapján.

A bővítés és/vagy korszerűsítés költségvetése

Ha a falusi CSOK-ot és ÁFÁ-t már meglévő ingatlanuk bővítéséhez és/vagy korszerűsítéséhez igényeljük, akkor viszonylag könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen ismerjük az adott ingatlant, tudjuk, hogy milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni. Ebben az esetben a költségvetést egyszerűbben összeállíthatjuk.

Más a helyzet, ha a támogatást használt lakásvásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítére igényeljük. Ilyenkor ugyanis a falusi CSOK kérelem benyújtásakor mellékelnünk kell a költségvetést is, jóllehet az ingatlan még nem saját tulajdon, így előfordul, hogy nem tudtuk pontosan felmérni milyen korszerűsítési munkálatokat szeretnénk, illetve szükséges elvégezni.

A költségvetés elfogadása

A benyújtott költségvetést a helyszíni felmérés során az értékbecslő vizsgálja. Figyelembe veszi tartalmát és összegszerűségét is. A bekerülési költség akkor fogadható el, ha minden olyan munkanemet magába foglal, amely az adott lakáscél megvalósításához elengedhetetlen. Továbbá fontos, hogy a költségvetésben feltüntetett összegek a valós piaci árakat tartalmazzák.

A költségvetés módosítása

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés igénylése során számos alkalommal találkoztunk már azzal az élethelyzettel, hogy a támogatási kérelem jóváhagyása után merült fel a már elfogadott költségvetés módosításának igénye. Általában a munkálatok összetételén, illetve összegén kívántak változtatni az igénylők.

Milyen esetben módosítható a falusi CSOK, ÁFA költségvetése?

A hitelintézet által korábban elfogadott költségvetés csak abban az esetben módosítható, ha az igénylő a támogatás iránti kérelmet kombinált hitelcélra, vagyis vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre nyújtotta be. Hiszen ebben az esetben fordulhat elő, hogy csak a tulajdonszerzést követően tudja az ingatlan állapotát teljeskörűen felmérni.

Időben meddig módosítható a költségvetés?

A módosításra az ingatlan vételárára fordított támogatás folyósítását követően, de még a bővítési, korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első folyósítása előtt van lehetőség. Ha felmerül a költségvetés módosításának igénye, azt az érintett hitelintézettel haladéktalanul célszerű egyeztetni. Nem javasoljuk tehát, hogy az újabb igényeknek megfelelően elkezdjék a munkálatokat és csak közvetlenül az első részfolyósítás előtt jelezzék a banknak a módosítási igényt.

Mi módosítható a költségvetésben?

A költségvetés tartalma és összege is módosítható.

Példa: az eredetileg benyújtott költségvetésben a tetőcsere 2M Ft, a nyílászáró csere 1M Ft és a külső szigetelés 2M Ft összegben szerepelt, amit az 5M Ft összegű falusi CSOK-ból kívánt az igénylő megvalósítani, önerő és hitel nélkül. Miután kiegyenlítette a teljes vételárat és birtokba vette az ingatlant, kiderült, hogy szükséges a víz- és elektromos hálózat teljeskörű cseréje, valamint a konyha felújítása. Ebben az esetben nincs akadálya a költségvetés oly módosításának, hogy a külső szigetelés helyett a felmerült munkálatokat végzi el, összességében ugyanakkora összegben, mint amit a külső szigetelésre fordított volna.

Fontos!

Költségvetés csökkenése

A költségvetés csökkenése esetén, ha a változás meghaladja az önerő mértékét, akkor a támogatási szerződést is módosítani kell a nyújtható támogatás csökkenése miatt, illetve az esetlegesen változó munkálatok miatt.

Példa: a költségvetés 6M Ft-ról szól, 5M Ft falusi CSOK és 1M Ft önerő. A módosult költségvetés: 5M Ft. Ebben az esetben az igénylőnek ugyanúgy el kell végeznie az 1M Ft önerőnek megfelelő munkálatokat, s így 4M Ft összegű támogatást vehet igénybe.

Költségvetés emelkedése

Ha a költségvetés emelkedik, a támogatási szerződést nem szükséges módosítani, kivéve, ha a szerződésben szereplő tervezett munkálatok is változnak. A bekerülési költség változása azonban nem járhat a támogatási összeg emelkedésével.

A módosított költségvetést az értékbecslőnek újra el kell fogadnia. Amennyiben a költségvetés módosítása az értékbecsléstől számított 90 napon túl kerül benyújtásra, új helyszíni szemle szükséges. Ennek költsége az igénylőt terheli. 90 napon belül benyújtott költségvetés módosítása esetén elegendő felülvizsgálat kérése.

Mely esetben nem módosítható a költségvetés?

Amennyiben nem vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés történik, a támogatási kérelem jóváhagyását követően az első folyósítást megelőzően a költségvetés módosítására nincs lehetőség. Ebben az esetben új támogatási kérelem benyújtása lehet megoldás.
Fontos azonban, hogy a támogatás a kérelem benyújtásakor még el nem végzett munkálatokra vehető igénybe.

Költségvetés módosításának lehetősége
Cél Befogadás és bírálat között Befogadás után, első folyósítás előtt  Első folyósítás után
Új lakóingatlan építése igen nem nem
Meglévő ingatlan korszerűsítése, felújítása, bővítése igen nem nem
Falusi CSOK vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés igen igen nem
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
94 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet!
Falusi csok + áfa megigényeltük. A költségvetésben a konyha burkolásra, amit beírtunk, lehetséges, hogy kevesebb lesz, viszont a nyílászáró csere több.
Az lenne a kérdés, ilyen esetben kell-e módosítani?

Mi történik, ha a módosítást nem fogadják el, újra lehet beadni kérelmet? Ha igen, jár költséggel? Illetve az értékbecslő, ha jelzi, hogy jön, akkor már elfogadták a költségvetési módosítást?

Jó napot!
Kérdésem a következő lenne: kb. 2 éve vásárolt ingatlan plusz korszerűsítés volt (tetőfedés, szigetelés, fűtés korszerűsítés,) sajnos nem volt alkalmam belefogni a munkálatokba, csak manapság lenne alkalmam. Kivitelezőt fogadtam, és a korszerűsítésre szánt összeg, amit az állam adna, nem elég, mivel kb. 4-szeresére nőttek 2 év alatt az árak, ezért módosítani szeretnék, szigetelés, és fűtés korszerűsítése, de sajnos a kisvárdai OTP Bank nem hagyja jóvá, és nem engedi a korszerűsítést elvégezni. Lassan kifutok a 3 évből. Nem szeretném a házat elveszíteni. Jelenleg nem tudom kihez forduljak ez ügyben, kinél lehetne panaszt tenni, segítséget kérni.

Szeretném igénybe venni falusi csok korszerűsítésre 2 gyerekre az egymillió-háromszázezer forintot. Azt szeretném tudni, hogy költségvetési egymillió-háromszázezerről kell írni? Hitelt nem szeretnék. Az lenne, hogy munkadíj az férjem meg tudja csinálni, de ő számlát nem tud írni. Saját munkadíjat is be lehet írni.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném a tanácsukat kérni. Falusi CSOK keretében 5M + 5M felújítási/bővítési támogatást és 2M ÁFA visszaigénylést igényeltünk.
A felújítási részt befejeztük, arra ment az önerő rész. Kezdenénk a bővítést, de úgy alakult, hogy az eredeti terveink szerint és az én kockás papírra skiccelt változatom szerint terveztünk egy pincét a bővítési rész alá. Nem mondok újat, hogy durván elszálltak az árak és jelen pillanatban ott tartunk, hogy pince nélkül fognak ugyanannyiba kerülni a munkák, mint nélküle. Valamint az építészem is felhívta a figyelmem, hogy brutál költség és meló, amit én felskicceltem, ha szeretnék pincét inkább külön. Beadtam egy kérelmet az OTP-nek, hogy módosítanám a költségvetés összetételét, az összeget nem, csak kihagynám a pincét. Azt a választ kaptam, hogy nem módosíthatják, vegyem fel a kapcsolatot a Pénzügyminisztériummal.
Esetleg kérhetnék infót, hol találok forrást, hogy lehet költségvetést módosítani? Illetve, Önöknek mi a meglátásuk?
Köszönettel.
Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Falusi csok-ot kizárólag áfa igénylésre vettem igénybe, hitelt nem kértem. A hitelintézet semmit nem fizetett eddig, kizárólag a végén akartuk az áfát visszaigényelni.
Kérdésem az lenne egyrészt mi történik, ha nem teljesítem teljes mértékben a 3 év alatt a költségvetésben foglaltakat (az árak úgy felemelkedtek, hogy csak egy részét tudnánk a kívánt munkáknak elvégezni, vagy ha esetleg megvettem, de nem építettem be, az minek számít)? Másrészt ha visszalépnék most kifizetés előtt, annak milyen következményei lennének, van-e esetleg ennek költsége?
Köszönettel: Tamás

Tisztelt Hitelnet!
Költségvetés módosítást szeretnénk. Az eredeti költségvetésünk 6.350.000 Ft-ról szól, ezt szeretnénk módosítani 5M Ft-ra. Ez lehetséges? Ha jól értelmezem, ebben az esetben viszont sajnos módosulni fog a támogatási összeg?

Kedves Hitelnet!
Elfogadott Falusi Csok szerződésünk van, ( 5M+Áfa) korszerűsítésre. Napelemes rendszer kiépítésére is igényeltük a támogatást, a költségvetési tervbe az ügyintéző beíratta a napelem panelek és az inverter pontos típusát, márkáját. DE az az országos hírű napelemes cég NAV eljárás alatt áll, akinek az ajánlata alapján kitöltöttük a költségvetést, így új vállalkozót kellett keresnünk. De abban a kombinációban ahogyan mi leírtuk, egyik sem telepít ( más márkák, más teljesítmény) A költségvetésben tervezett ár nem változna (ha esetleg mégis, csak felfelé!)
Mi lehet a teendő? A banki ügyintézőnk szerint túlparázzuk a dolgot, simán mehet így is a telepítés, de le nem írja, csak szóban nyugtat. (Van bőven oka a bizalmatlanságunknak a szóbeli tájékoztatás esetén!)
Írtunk a banknak is egy levelet, de az ügyintéző szerint nem lesz benne érdemi válasz. Mi lesz, ha a kifizetésnél mégis belekötnek és nem fizetnek? Van ötlete mit tehetnénk?
Köszönöm előre is a választ, és az idejét amit rám szánt!
Györgyi

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyiben térhetünk el a beadott költségvetéstől. Például ha tetőre anyagdíj 1.900.000 Ft lett beírva, munkadíjra pedig 1.200.000 Ft, viszont az anyag kevesebb lett, mert olcsóbban hozzájutottunk, viszont a munkadíj több lett, mint amit beadtunk költségvetést.

Tisztelt Hitelnet,
Falusi csok költségvetésnél a számlázott díjaknál beleszámít a szállítási díj.
Rendeltem ablakokat és már be is vannak szerelve, viszont a számlámon fel van tüntetve a szállítási díj is.
Ilyenkor hogyan kell kalkulálni?
Köszönöm!

Üdvözlöm.
Ha nekem bruttó 7 millió 150 ezer lett összesen a költségvetés, ebből 1 millió 520 ezer az áfa. Nettó összköltsége 5 millió 630 ezer forint.
Nekem akkor most mennyi az önerő, amit fizetnem kell?

Jó napot!
Azzal kapcsolatban írok, hogy mi kihasználtuk a falusi csokot vásárlással egybekötött korszerűsítésre, a vásárláshoz a folyósítás már megtörtént, viszont olyan kérdésem lenne, hogy a költségvetésben amik szerepelnek összegek, esetleg valamilyen szinten eltérnek a eredetileg bekerülési költségbe esetleg kevesebből jön ki az a bizonyos újítás, az problémát okoz-e?
És például, ha esetleg valamit, ami nekünk a költségvetésbe van, mi önerőből megcsináljuk és arra nem igénylünk vissza semmit pl. ha mondjuk a fürdőszobába az újításba benne van a vízvezetékelés, de mi magunk megcsináljuk és csak a többiről adunk be számlát (burkolás, kádbeépítés, wc stb..) az probléma-e?

Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni a költségvetés kitöltéséhez falusi csokhoz?

Jó estét!
Érdeklődni szeretnék, hogy falusi csokot mi igénybe vettük, meg is történt a vásárlás, a korszerűsítést is el kezdtük. Még nem vettük ki a teljes összeget a korszerűsítésre adott összegből, de útközben módosítani szeretnénk a korszerűsítést.
Van-e erre mód?

Kedves Hitelnet!

Szeretnék érdeklődni, hogy ezen leírás jogszabályban rögzített vagy inkább csak egy lehetőség bizonyos bankoknál? Konkrétan Budapest Banknál előfordulhat, hogy a költségvetési terv módosítására azt mondják, hogy nincs lehetőség annak ellenére, hogy a fent részletezett eset áll fenn? (használt lakás vásárlás , falusi CSOK 5+5 millió, előzetes költségvetés beadva, jelenleg a hitel kiutalásra várunk)

Ha esetleg jogszabályban van ez meghatározva kérhetnék egy hivatkozást?

Köszönettel:
Richárd

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni falusi csoknál, ha nem igényelnénk áfát vissza, ilyenkor a nettó és bruttó értékekhez hogyan kell kiszámolni az összköltséget?

Jó napot.
Folyamatban lévő falusi csok kérelmünknél, még nem fejeztük be a munkálatokat, de most jött egy jogszabály módosítás, ami pozitívumot jelent számunkra.
Szükséges-e új értékbecslés?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Falusi csok költségvetést szeretnék módosítani. Ezt közöltem a bankintézettel is és azt mondták újra értékbecslést kell lefolytatni ehhez.
Fedi valóságot?

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e módosítani felújítási költségvetést. El lett írva a kémény felújítása. 110.000 helyett 1.100.000 lett beírva. A harmadik szemlén vette észre az értékbecslő. Már ez lenne a harmadik folyósítás.
Mi a teendő ilyenkor?

Jó napot kívánok.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy korszerűsítésnél 5 305 000 Ft lett be írva bekerülési költségnek. Beírtuk az összes nyílászáró cserét, szennyvíz, víz, villany csere, gáz bevezetés, illetve cirkó gázkazán radiátorokkal. De végül kiderült, hogy a villany jóval drágább, a víz meg a nyílászáró pedig olcsóbb lesz. Mire a gáz, illetve fűtéshez jutunk valószínűleg az is változni fog! Mit lehet ilyenkor tenni? Vagy csak a végső összeg számít és a beírt munkálatok összege változhat? Illetve ha végül többe áll meg 1, 2 száz ezerrel az baj!? Mivel 5 millió után már önerő.

Szép jó napot!
Segítséget szeretnék kérni. Oly probléma állna fent, hogy az ügyintéző aki csinálta a falusi csokot felújítás és korszerűsítésre beadott költségvetésen elírt egy darab nullát és így a tető felújítás résznél csak 105.000 Ft szerepel és a felújítás 1.005.000 Ft lenne! Ez úgy történt meg, hogy csak üzenetben tudunk kommunikálni, mert sajnos covidos lett és nem akartunk mást! Mit lehet tenni ilyenkor?
Köszönöm előre is a válaszát.

Helló!
Érdeklődni szeretnék. Az ingatlan 5 millió Ft, de az értékbecslő csak 4 millió 400 ezerre értékelte, szóval szerződésmódosítás mondta az ügyintézőnk.
Az a kérdésem, hogy a szerződésmódosítás az mennyibe kerül vagy nem kell érte díjat fizetni?

Jó napot!
Az iránt érdeklődnék, hogy a falusi csok korszerűsítést és az otthonfelújítási hitelt szeretnénk igénybe venni. Falusi csok teljes tetőszerkezet cserére ez is lenne a költségvetésbe. Az otthonfelújítási hitelt meg födém koszorú alap erősítésre, mert ez kell az új tető végett? Ez így lehetséges ha külön lesznek a számlák és a munkadíjak is? Meg a falusi csoknál nem kötnek bele beadáskor, hogy mért nincs a koszorú és a födém a költségvetésbe? A lakás teljesen megfelel jelenleg is a lakhatásnak. Meg úgy gondoltuk, hogy mikor az értékbecslő jön megnézni a tetőt addigra minden munkálat meg lesz, hogy ne legyen gond a falusi csok folyósítással, tehát teljesen megfelelő lesz akkor is a lakhatásnak.

Aszt szeretném kérdezni, hogy én és a párom igénybe vettük a falusi csokot már lassan 1 éve, de még nem álltunk a felújításban, mivel nekünk a költségvetés nem úgy lett kitöltve, ahogy mi szeretjük volna, mert sajnos nekünk nem minden úgy sikerült tulajdonossal, ahogy mi szeretjük volna, de mindegy is, a lényeg, hogy ezt mi tudjuk-e változtatni a költségvetést, mert sajnos nekünk nem azokra a dolgok lettek beírva, amire szükség lenne újítani, ami a költségvetésbe van írva, hanem más dolgokra és összegben sem megfelelő, mert jóval kevesebb lett beírva és hogy ez lehetséges megváltoztatni?

Tisztelt Szakértő! Falusi csokot szeretnék igényelni napelemes rendszer telepítéséhez, elektromos kazánnal, fűtéskorszerűsítési címszó alatt. Saját magam készíthetek költségvetést? Vagy csak nyomtatványon lehet beadni? Sajnos nem találtam olyan, hivatalos nyomtatványt, ami napelemes rendszer telepítésére vonatkozik. Sem a Banknál, sem a Kormányhivatalnál nem tudtak nekem választ adni.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyire lehet eltérni a költségvetéstől, lehet-e abból problémánk az elszámolásnál, hogy a költségvetésbe 7 ablak és egy ajtó cseréjét írtuk be, de időközben úgy gondoltuk még két ablakot kicserélnénk a beépített teraszon is. Illetve ha egy munka pl. a tető cseréje és nyilván több ablak esetén a nyílászárók cseréje is, esetleg többe kerül, mint amit beírtunk, az okozhat-e nehézséget a kifizetésnél.
Felújításra vettük fel, már benn lakunk a házban. Ilyenkor is módosítani kellene a költségvetést? Vagy költhetünk többet, nem dobják vissza a számlákat, viszont a bank csak a költségvetésben szereplő összeget fizeti?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Az iránt érdeklődnék, hogy falun szeretnék venni egy használt ingatlant csok felhasználásával!
A kérdésem az lenne, hogy a mostani módosításokkal 3 meglévő gyermekkel, bővítés, korszerűsítés nélkül mekkora csok támogatást tudok igénybe venni?

Üdvözlöm,
preferált településen szeretnénk családi házat vásárolni. 3 gyerkőc van. A kiválasztott ingatlan 51 m2. Azt gondoltuk, hogy beépítenénk a teraszt, így meglenne a 60 m2 (a terasz 10 m2). Mivel egy kandalló fűti jelenleg a házat, központi fűtést szerelnénk és a tetőt újítanánk fel. A költségvetést ezekről a tevékenységről írnánk.
Működhet így? Illetve van egy melléképület a ház mögött, aminek az utolsó része nincs feltüntetve a térképmásolaton. Ezzel lehet probléma?
Köszönöm a választ!

Amennyiben a költségvetésben a tető 2 millió forint, de a munkálatok után 5 millióba került, az áfát valóban csak a 2 millió Ft után kaphatom meg?
Melyik rendelet írja ezt pontosan?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Az a kérdésem lenne, hogy felvettük a falusi Csokot fűtés korszerűsítésre. A költségvetés tervezeten vízmelegítőt jelöltem meg, de végül ugyanazt a célt szolgáló gázkazán lett beépítve. Mivel eltértem a tervezettől, ezért nem akarják nekem ezt az összeget kiutalni, pedig az ügyintézőnk azt mondta részegységen belül el lehet térni. Nem volt részfolyósítás, egybe szerettem volna az összeget.