Így módosítható a költségvetés falusi CSOK és ÁFA igénylés esetén!

Falusi CSOK igénybevételével történő házvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell a célingatlan támogatásból történő korszerűsítését és/vagy bővítését is. Az adásvételi szerződéssel egyidejűleg az elvégezni kívánt munkáltokról költségvetést kell benyújtani. Gyakori eset, hogy az igénylő a ténylegesen elvégezni szükséges munkálatokat csak a vásárlást követően tudja felmérni. Így felmerülhet a korábban már benyújtott költségvetés módosítása iránti igény. Most ennek lehetőségét és módját ismertetjük, mivel számos olvasói kérdést kapunk ezzel kapcsolatban.

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés bővítésre és/vagy korszerűsítésre

A preferált településen elérhető támogatásokat akár önállóan, akár lakáshitellel együtt igényeljük, a hitelkérelemben fel kell tüntetni a lakáscél megvalósításához szükséges valamennyi pénzügyi forrást oly módon, hogy külön-külön megadjuk az önerő, a támogatás és a kölcsön összegét.

Ezen túlmenően építési jellegű munkálatok esetén – új lakásépítés, meglévő lakóingatlan bővítése, korszerűsítése, felújítása – az igénylőnek költségvetést kell benyújtania, melyben feltünteti a teljes bekerülési költség összegét. A költségvetés banki formanyomtatvány, mely tartalmazza a támogatás keretében elvégezhető munkanemeket és munkafolyamatokat, megbontva anyag- és munkadíjra.

Építési engedélyhez, egyszerű bejelentéshez kötött új lakóingatlan építése, bővítése esetén a költségvetést általában a kivitelező készíti el. , felújítás esetén saját magunk kitölthetjük a költségvetési nyomtatványt az előzőleg megkért árajánlatok alapján.

A és/vagy korszerűsítés költségvetése

Ha a falusi CSOK-ot és ÁFÁ-t már meglévő ingatlanuk bővítéséhez és/vagy korszerűsítéséhez igényeljük, akkor viszonylag könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen ismerjük az adott ingatlant, tudjuk, hogy milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni. Ebben az esetben a költségvetést egyszerűbben összeállíthatjuk.

Más a helyzet, ha a támogatást használt lakásvásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítére igényeljük. Ilyenkor ugyanis a falusi CSOK kérelem benyújtásakor mellékelnünk kell a költségvetést is, jóllehet az ingatlan még nem saját tulajdon, így előfordul, hogy nem tudtuk pontosan felmérni milyen korszerűsítési munkálatokat szeretnénk, illetve szükséges elvégezni.

A költségvetés elfogadása

A benyújtott költségvetést a helyszíni felmérés során az értékbecslő vizsgálja. Figyelembe veszi tartalmát és összegszerűségét is. A bekerülési költség akkor fogadható el, ha minden olyan munkanemet magába foglal, amely az adott lakáscél megvalósításához elengedhetetlen. Továbbá fontos, hogy a költségvetésben feltüntetett összegek a valós piaci árakat tartalmazzák.

A költségvetés módosítása

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés igénylése során számos alkalommal találkoztunk már azzal az élethelyzettel, hogy a támogatási kérelem jóváhagyása után merült fel a már elfogadott költségvetés módosításának igénye. Általában a munkálatok összetételén, illetve összegén kívántak változtatni az igénylők.

Milyen esetben módosítható a falusi CSOK, ÁFA költségvetése?

A hitelintézet által korábban elfogadott költségvetés csak abban az esetben módosítható, ha az igénylő a támogatás iránti kérelmet kombinált hitelcélra, vagyis vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre nyújtotta be. Hiszen ebben az esetben fordulhat elő, hogy csak a tulajdonszerzést követően tudja az ingatlan állapotát teljeskörűen felmérni.

Időben meddig módosítható a költségvetés?

A módosításra az ingatlan vételárára fordított támogatás folyósítását követően, de még a bővítési, korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első folyósítása előtt van lehetőség. Ha felmerül a költségvetés módosításának igénye, azt az érintett hitelintézettel haladéktalanul célszerű egyeztetni. Nem javasoljuk tehát, hogy az újabb igényeknek megfelelően elkezdjék a munkálatokat és csak közvetlenül az első részfolyósítás előtt jelezzék a banknak a módosítási igényt.

Mi módosítható a költségvetésben?

A költségvetés tartalma és összege is módosítható.

Példa: az eredetileg benyújtott költségvetésben a tetőcsere 2M Ft, a nyílászáró csere 1M Ft és a külső szigetelés 2M Ft összegben szerepelt, amit az 5M Ft összegű falusi CSOK-ból kívánt az igénylő megvalósítani, önerő és hitel nélkül. Miután kiegyenlítette a teljes vételárat és birtokba vette az ingatlant, kiderült, hogy szükséges a víz- és elektromos hálózat teljeskörű cseréje, valamint a konyha felújítása. Ebben az esetben nincs akadálya a költségvetés oly módosításának, hogy a külső szigetelés helyett a felmerült munkálatokat végzi el, összességében ugyanakkora összegben, mint amit a külső szigetelésre fordított volna.

Fontos!

Költségvetés csökkenése

A költségvetés csökkenése esetén, ha a változás meghaladja az önerő mértékét, akkor a támogatási szerződést is módosítani kell a nyújtható támogatás csökkenése miatt, illetve az esetlegesen változó munkálatok miatt.

Példa: a költségvetés 6M Ft-ról szól, 5M Ft falusi CSOK és 1M Ft önerő. A módosult költségvetés: 5M Ft. Ebben az esetben az igénylőnek ugyanúgy el kell végeznie az 1M Ft önerőnek megfelelő munkálatokat, s így 4M Ft összegű támogatást vehet igénybe.

Költségvetés emelkedése

Ha a költségvetés emelkedik, a támogatási szerződést nem szükséges módosítani, kivéve, ha a szerződésben szereplő tervezett munkálatok is változnak. A bekerülési költség változása azonban nem járhat a támogatási összeg emelkedésével.

A módosított költségvetést az értékbecslőnek újra el kell fogadnia. Amennyiben a költségvetés módosítása az értékbecsléstől számított 90 napon túl kerül benyújtásra, új helyszíni szemle szükséges. Ennek költsége az igénylőt terheli. 90 napon belül benyújtott költségvetés módosítása esetén elegendő felülvizsgálat kérése.

Mely esetben nem módosítható a költségvetés?

Amennyiben nem vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés történik, a támogatási kérelem jóváhagyását követően az első folyósítást megelőzően a költségvetés módosítására nincs lehetőség. Ebben az esetben új támogatási kérelem benyújtása lehet megoldás.
Fontos azonban, hogy a támogatás a kérelem benyújtásakor még el nem végzett munkálatokra vehető igénybe.

Költségvetés módosításának lehetősége
Cél Befogadás és bírálat között Befogadás után, első folyósítás előtt  Első folyósítás után
Új lakóingatlan építése igen nem nem
Meglévő ingatlan korszerűsítése, felújítása, bővítése igen nem nem
Falusi CSOK vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés igen igen nem

Utolsó módosítás: 2021. január 14. csütörtökFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Az iránt érdeklődnék, hogy falun szeretnék venni egy használt ingatlant csok felhasználásával!
A kérdésem az lenne, hogy a mostani módosításokkal 3 meglévő gyermekkel, bővítés, korszerűsítés nélkül mekkora csok támogatást tudok igénybe venni?

Üdvözlöm,
preferált településen szeretnénk családi házat vásárolni. 3 gyerkőc van. A kiválasztott ingatlan 51 m2. Azt gondoltuk, hogy beépítenénk a teraszt, így meglenne a 60 m2 (a terasz 10 m2). Mivel egy kandalló fűti jelenleg a házat, központi fűtést szerelnénk és a tetőt újítanánk fel. A költségvetést ezekről a tevékenységről írnánk.
Működhet így? Illetve van egy melléképület a ház mögött, aminek az utolsó része nincs feltüntetve a térképmásolaton. Ezzel lehet probléma?
Köszönöm a választ!

Amennyiben a költségvetésben a tető 2 millió forint, de a munkálatok után 5 millióba került, az áfát valóban csak a 2 millió Ft után kaphatom meg?
Melyik rendelet írja ezt pontosan?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Az a kérdésem lenne, hogy felvettük a falusi Csokot fűtés korszerűsítésre. A költségvetés tervezeten vízmelegítőt jelöltem meg, de végül ugyanazt a célt szolgáló gázkazán lett beépítve. Mivel eltértem a tervezettől, ezért nem akarják nekem ezt az összeget kiutalni, pedig az ügyintézőnk azt mondta részegységen belül el lehet térni. Nem volt részfolyósítás, egybe szerettem volna az összeget.

Kedves Péter!
A leírtak alapján véleményünk szerint is módosítania kellett volna a költségvetést.

Szia!
Ha a lakásban meg szeretném cserélni a konyhát és a fürdőszobát, erre a költségvetési papírt hogy kell ki tölteni?

Kedves Noémi!
A leírt munkálat a belső tér felújításához tartozik.

Üdv! 4 éve vásárolt családi házunkra júliusban indított falusi csok kérelmünket idén, azaz 2020 januárban sikerült aláírnunk a szerződést 5.000.000 Ft-ot korszerűsítésre. Ebben 3.000.000 Ft a palatető cseréje cserépre, 1.800.000 Ft falak belsővíz szigetelésre, 200.000 Ft ajtókra. Kérdésem az lenne, nem volt még kiutalás, és módosítani szeretnénk a költségvetésben a vízszigetelést kondenzációs kazánra, födém szigetelésre, lábazat szigetelésre és külső vakolatra. A bankban az mondták, hogy lehet, de itt azt olvasom, hogy nem módosíthatunk, mivel nem most vásároltuk az ingatlant. De a kazán közben tönkrement, az ajtókat tavaly novemberben kicseréltük, de még nincsenek elszámolva, nincs kiutalás. Azt olvastam, hogy 6 hónapra… Továbbiak »

Kedves Eszter!
Mivel nem éltek az ingatlanban korábban, úgy az első részfolyósításig véleményünk szerint megoldható a költsvégvetés módosítása.
Javasoljuk, hogy mielőbb forduljon az érintett bankfiókhoz kérdésével kapcsolatban.

Üdvözlöm!
Falusi csokkal egybekötött ingatlanvásárláson vagyunk túl. 5 millió ment az ingatlan vételárába, 1 milliót kértünk csak felújításra (villanyhálózat teljes csere), mert a régi tulaj nem volt valami segítőkész. A villanyszerelőt is alig engedte meg. 🙁 A birtokba vétel után derült ki, hogy a nyílászárókat, illetve gáz cirkó teljes csere is esedékes lenne.
Kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem, hogy szerződésmódosítás, illetve újabb szemle kérésével változtathatunk a költségvetésünkön? Több munka, illetve több pénz igénylésével. Így igényelnénk a bent maradt 4 milliót is.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kedves Katalin!
A bekerülési költség változása nem járhat a támogatási összeg emelkedésével, így azt módosítani már nem tudják. A szerződés visszavonásáról az adott bankfiókban kellene érdeklődniük.

Felvettem a falusi csokot vásárlásra és korszerűsítésre. Viszont meg lett csinálva az ingatlan, de amikor bontottak, akkor láttuk, hogy mit kell csinálni, szóval azok lettek megcsinálva. 2 ablak helyett 6 ablak lett, fele járólap, fele laminált, de én a laminált parkettát nem írtam, csak a járólapot. Szerettem volna módosítani a költségvetés lapot, de azt mondták, nem lehet.1.268.000 Ft-ot költöttem a házra és csak 800.000 Ft-ot akarnak kifizetni. De még nem volt semmilyen utalás, mert sok számlát nem akarnak elfogadni, mert nem volt a költségvetésbe, holott minden gyönyörűen meg van csinálva. Az lett megcsinálva, ami szükséges volt a lakhatáshoz. Egyedülálló anyuka… Továbbiak »

Kedves Borbála!
Informáicónk szerint korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első részfolyósítása előtt van lehetőség a költségvetés módosítására. Ha felmerül a költségvetés módosításának igénye, azt az érintett hitelintézettel haladéktalanul célszerű egyeztetni.
Így javasoljuk, hogy az érintett bankfiókhoz forduljon a problémával.

Üdvözlöm! Jó lenne, ha az OTP- nél ezt az információt tudták volna, a falusi csok költségvetés módosításáról. 2. folyosítás után vagyunk, de nagy küzdelemben vagyunk, a fenti leírt példa, tökéletesen fedi a helyzetünket. A beköltözést követően derült ki, hogy belvízvan, amit nem kis költséggel meg kell oldanunk, az egész villanyhálózat kuka… A szigetelés 3 milliós tételét változtattam volna. A bankban, már a leutalás elött szóltak, hogy nem lehet. Ehhez képest… Miután utófinanszírozott így minden pénzünk benne áll, mert nem tudjuk elszámolni, mert a szigetelést nem lehet elkezdeni amíg a fent említett problémákat nem oldjuk meg. Egy kis szalmaszál maradt számomra… Továbbiak »

Kedves Diána!
Információink szerint, az első részfolyósításig lehetséges a költségvetés módosítása.
ÁFA visszítérítést igényelhetnek a költségvetésben nem szereplő további munkálatokra. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Áfa visszatérítés támogatás ügyintézést!

Üdv. Ahogy olvasom első folyosítás után már nem lehet változtatani. Mi kombi kazán helyett inkább fűtő-hűtő klímát szeretnénk, de megtörtént már az első korszerűsítésből való vissza térítés.
Milyen fajta megoldás lehetséges?
kombikazán beépítését töröljék a támogatásat és inkább hűtő-fűtő klímát szeretnénk.
bármilyen lehetőség ami van kérem jelezze OTP bank

Kedves Tamás!
Informáióink szerint az első részfolyósítás után már nem módosítható a bank által elfogadott költségvetés.
A költségvetésben nem szereplő, újabb lakáscél megvalósítás esetén Áfa visszatérítést igényelhetnek. Erről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Szakértő!
Falusi CSOK-ot igényeltünk preferált településen, vásárlással egybekötött felújításra, (10 millió ft állami támogatás, melyből 5-öt lehetett a vételárra fordítani)+15 millió kamattámogatott hitelt. Költségvetési tervet elfogadta a bank, hitelt és CSOK-ot kiutalta az eladónak. Megkaptuk a kulcsokat, így tüzetesen átnéztük és nagyobb problémákat találtunk, pl. a tető, ami persze nem szerepel a költségvetési tervünkbe, de szeretnénk beletenni. Kérdésem az lenne, ebben az esetben lehet még módosítani a költségterven? Felújítást még nem kezdtük el. A banktól nem kaptam egyértelmű választ sajnos…. Ha lehet módosítani, mi ennek a menete?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Lilla!
A leírtak alapján véleményünk szerint müködhet a költségvetés módosítás, ha a bővítési, korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első folyósítása még nem történt meg. A témában fenti bejegyzésünkből tájékozódhat részletesen. Javasoljuk, hogy mielőbb forduljon kérdésével az érintett bankhoz.

Üdv!
Nekünk folyósítás előtt azt mondta az ügyintéző az OTP-nél, hogy nincs lehetőség módosításra, csak most olvasom, hogy mégis lett volna, viszont már a villany felújítását kifolyosították.
Érdeklődnék, hogy a fennmaradó fűtés és nyílászárócsere módosítható-e? Ha a végösszeg nem változik vagyis 5 millió Ft marad?

Tisztelt Hitelnet!
A felújítás, korszerűsítéssel kapcsolatban kérdeznék, hogy mi fér bele pontosan?
Pl szeretnénk külső színezést, de szigetelés nélkül, palatető felújítast bitumenes zsindellyel, illetve az udvarra 2 kocsibeállót!
Ezeket támogatja a falusi csok?
Köszönöm.


26
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x