Falusi CSOK igénybevételével történő házvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell a célingatlan támogatásból történő korszerűsítését és/vagy bővítését is. Az adásvételi szerződéssel egyidejűleg az elvégezni kívánt munkáltokról költségvetést kell benyújtani. Gyakori eset, hogy az igénylő a ténylegesen elvégezni szükséges munkálatokat csak a vásárlást követően tudja felmérni. Így felmerülhet a korábban már benyújtott költségvetés módosítása iránti igény. Most ennek lehetőségét és módját ismertetjük, mivel számos olvasói kérdést kapunk ezzel kapcsolatban.

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés bővítésre és/vagy korszerűsítésre

A preferált településen elérhető támogatásokat akár önállóan, akár lakáshitellel együtt igényeljük, a hitelkérelemben fel kell tüntetni a lakáscél megvalósításához szükséges valamennyi pénzügyi forrást oly módon, hogy külön-külön megadjuk az önerő, a támogatás és a kölcsön összegét.

Ezen túlmenően építési jellegű munkálatok esetén – új lakásépítés, meglévő lakóingatlan bővítése, korszerűsítése, felújítása – az igénylőnek költségvetést kell benyújtania, melyben feltünteti a teljes bekerülési költség összegét. A költségvetés banki formanyomtatvány, mely tartalmazza a támogatás keretében elvégezhető munkanemeket és munkafolyamatokat, megbontva anyag- és munkadíjra.

Építési engedélyhez, egyszerű bejelentéshez kötött új lakóingatlan építése, bővítése esetén a költségvetést általában a kivitelező készíti el. Korszerűsítés, felújítás esetén saját magunk kitölthetjük a költségvetési nyomtatványt az előzőleg megkért árajánlatok alapján.

A bővítés és/vagy korszerűsítés költségvetése

Ha a falusi CSOK-ot és ÁFÁ-t már meglévő ingatlanuk bővítéséhez és/vagy korszerűsítéséhez igényeljük, akkor viszonylag könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen ismerjük az adott ingatlant, tudjuk, hogy milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni. Ebben az esetben a költségvetést egyszerűbben összeállíthatjuk.

Más a helyzet, ha a támogatást használt lakásvásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítére igényeljük. Ilyenkor ugyanis a falusi CSOK kérelem benyújtásakor mellékelnünk kell a költségvetést is, jóllehet az ingatlan még nem saját tulajdon, így előfordul, hogy nem tudtuk pontosan felmérni milyen korszerűsítési munkálatokat szeretnénk, illetve szükséges elvégezni.

A költségvetés elfogadása

A benyújtott költségvetést a helyszíni felmérés során az értékbecslő vizsgálja. Figyelembe veszi tartalmát és összegszerűségét is. A bekerülési költség akkor fogadható el, ha minden olyan munkanemet magába foglal, amely az adott lakáscél megvalósításához elengedhetetlen. Továbbá fontos, hogy a költségvetésben feltüntetett összegek a valós piaci árakat tartalmazzák.

A költségvetés módosítása

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés igénylése során számos alkalommal találkoztunk már azzal az élethelyzettel, hogy a támogatási kérelem jóváhagyása után merült fel a már elfogadott költségvetés módosításának igénye. Általában a munkálatok összetételén, illetve összegén kívántak változtatni az igénylők.

Milyen esetben módosítható a falusi CSOK, ÁFA költségvetése?

A hitelintézet által korábban elfogadott költségvetés csak abban az esetben módosítható, ha az igénylő a támogatás iránti kérelmet kombinált hitelcélra, vagyis vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre nyújtotta be. Hiszen ebben az esetben fordulhat elő, hogy csak a tulajdonszerzést követően tudja az ingatlan állapotát teljeskörűen felmérni.

Időben meddig módosítható a költségvetés?

A módosításra az ingatlan vételárára fordított támogatás folyósítását követően, de még a bővítési, korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első folyósítása előtt van lehetőség. Ha felmerül a költségvetés módosításának igénye, azt az érintett hitelintézettel haladéktalanul célszerű egyeztetni. Nem javasoljuk tehát, hogy az újabb igényeknek megfelelően elkezdjék a munkálatokat és csak közvetlenül az első részfolyósítás előtt jelezzék a banknak a módosítási igényt.

Mi módosítható a költségvetésben?

A költségvetés tartalma és összege is módosítható.

Példa: az eredetileg benyújtott költségvetésben a tetőcsere 2M Ft, a nyílászáró csere 1M Ft és a külső szigetelés 2M Ft összegben szerepelt, amit az 5M Ft összegű falusi CSOK-ból kívánt az igénylő megvalósítani, önerő és hitel nélkül. Miután kiegyenlítette a teljes vételárat és birtokba vette az ingatlant, kiderült, hogy szükséges a víz- és elektromos hálózat teljeskörű cseréje, valamint a konyha felújítása. Ebben az esetben nincs akadálya a költségvetés oly módosításának, hogy a külső szigetelés helyett a felmerült munkálatokat végzi el, összességében ugyanakkora összegben, mint amit a külső szigetelésre fordított volna.

Fontos!

Költségvetés csökkenése

A költségvetés csökkenése esetén, ha a változás meghaladja az önerő mértékét, akkor a támogatási szerződést is módosítani kell a nyújtható támogatás csökkenése miatt, illetve az esetlegesen változó munkálatok miatt.

Példa: a költségvetés 6M Ft-ról szól, 5M Ft falusi CSOK és 1M Ft önerő. A módosult költségvetés: 5M Ft. Ebben az esetben az igénylőnek ugyanúgy el kell végeznie az 1M Ft önerőnek megfelelő munkálatokat, s így 4M Ft összegű támogatást vehet igénybe.

Költségvetés emelkedése

Ha a költségvetés emelkedik, a támogatási szerződést nem szükséges módosítani, kivéve, ha a szerződésben szereplő tervezett munkálatok is változnak. A bekerülési költség változása azonban nem járhat a támogatási összeg emelkedésével.

A módosított költségvetést az értékbecslőnek újra el kell fogadnia. Amennyiben a költségvetés módosítása az értékbecsléstől számított 90 napon túl kerül benyújtásra, új helyszíni szemle szükséges. Ennek költsége az igénylőt terheli. 90 napon belül benyújtott költségvetés módosítása esetén elegendő felülvizsgálat kérése.

Mely esetben nem módosítható a költségvetés?

Amennyiben nem vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés történik, a támogatási kérelem jóváhagyását követően az első folyósítást megelőzően a költségvetés módosítására nincs lehetőség. Ebben az esetben új támogatási kérelem benyújtása lehet megoldás.
Fontos azonban, hogy a támogatás a kérelem benyújtásakor még el nem végzett munkálatokra vehető igénybe.

Költségvetés módosításának lehetősége
Cél Befogadás és bírálat között Befogadás után, első folyósítás előtt  Első folyósítás után
Új lakóingatlan építése igen nem nem
Meglévő ingatlan korszerűsítése, felújítása, bővítése igen nem nem
Falusi CSOK vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés igen igen nem
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
72 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,
Falusi csok költségvetésnél a számlázott díjaknál beleszámít a szállítási díj.
Rendeltem ablakokat és már be is vannak szerelve, viszont a számlámon fel van tüntetve a szállítási díj is.
Ilyenkor hogyan kell kalkulálni?
Köszönöm!

Üdvözlöm.
Ha nekem bruttó 7 millió 150 ezer lett összesen a költségvetés, ebből 1 millió 520 ezer az áfa. Nettó összköltsége 5 millió 630 ezer forint.
Nekem akkor most mennyi az önerő, amit fizetnem kell?

Jó napot!
Azzal kapcsolatban írok, hogy mi kihasználtuk a falusi csokot vásárlással egybekötött korszerűsítésre, a vásárláshoz a folyósítás már megtörtént, viszont olyan kérdésem lenne, hogy a költségvetésben amik szerepelnek összegek, esetleg valamilyen szinten eltérnek a eredetileg bekerülési költségbe esetleg kevesebből jön ki az a bizonyos újítás, az problémát okoz-e?
És például, ha esetleg valamit, ami nekünk a költségvetésbe van, mi önerőből megcsináljuk és arra nem igénylünk vissza semmit pl. ha mondjuk a fürdőszobába az újításba benne van a vízvezetékelés, de mi magunk megcsináljuk és csak a többiről adunk be számlát (burkolás, kádbeépítés, wc stb..) az probléma-e?

És például, ha minden munkálatról és anyagról van számla, de összegben kevesebb, akkor az nem számít kevesebb százalékban ugye? Ha csak összegben van eltérés, de minden munkálatról megvan a számla.

Tehát ha valamiről nincs számla, de megvan a 70%-áról és teljesen kész van mondjuk a fürdőszoba, attól függetlenül arra is visszakapjuk a pénzt, ami benne van a költségvetésünkbe, de arról számla nincs, például nálunk ugye a vízvezetékelésről?
Köszönöm a válaszokat!

Akkor a lényeg, hogy a 70%-ról legyen számla és mi azt az összeget kapjuk vissza ami a költségvetésben van?

Köszönöm szépen a válaszokat! Szép Napot!

Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni a költségvetés kitöltéséhez falusi csokhoz?

Jó estét!
Érdeklődni szeretnék, hogy falusi csokot mi igénybe vettük, meg is történt a vásárlás, a korszerűsítést is el kezdtük. Még nem vettük ki a teljes összeget a korszerűsítésre adott összegből, de útközben módosítani szeretnénk a korszerűsítést.
Van-e erre mód?

Kedves Hitelnet!

Szeretnék érdeklődni, hogy ezen leírás jogszabályban rögzített vagy inkább csak egy lehetőség bizonyos bankoknál? Konkrétan Budapest Banknál előfordulhat, hogy a költségvetési terv módosítására azt mondják, hogy nincs lehetőség annak ellenére, hogy a fent részletezett eset áll fenn? (használt lakás vásárlás , falusi CSOK 5+5 millió, előzetes költségvetés beadva, jelenleg a hitel kiutalásra várunk)

Ha esetleg jogszabályban van ez meghatározva kérhetnék egy hivatkozást?

Köszönettel:
Richárd

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni falusi csoknál, ha nem igényelnénk áfát vissza, ilyenkor a nettó és bruttó értékekhez hogyan kell kiszámolni az összköltséget?

Jó napot.
Folyamatban lévő falusi csok kérelmünknél, még nem fejeztük be a munkálatokat, de most jött egy jogszabály módosítás, ami pozitívumot jelent számunkra.
Szükséges-e új értékbecslés?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Falusi csok költségvetést szeretnék módosítani. Ezt közöltem a bankintézettel is és azt mondták újra értékbecslést kell lefolytatni ehhez.
Fedi valóságot?

Azt is jelezték nekem az adott munkálatok, amire kötöttünk szerződést 2023. december 31-ig szól, csak önerőből elég lassan haladunk, azt mondták, ha nem lesz meg addig, vissza kell fizetni az 5 millió forintot, de miért is?

De mire fizessek vissza, ha egy forintot nem vettem fel, magyarán semmire kell fizessek 5 milliót. 3 évről annyit, hogy 2022. december 31-ig van időm.

Nekem falusi csok lett felújítással felvéve és szerződésen 2022. december 31. áll.

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e módosítani felújítási költségvetést. El lett írva a kémény felújítása. 110.000 helyett 1.100.000 lett beírva. A harmadik szemlén vette észre az értékbecslő. Már ez lenne a harmadik folyósítás.
Mi a teendő ilyenkor?

Jó napot kívánok.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy korszerűsítésnél 5 305 000 Ft lett be írva bekerülési költségnek. Beírtuk az összes nyílászáró cserét, szennyvíz, víz, villany csere, gáz bevezetés, illetve cirkó gázkazán radiátorokkal. De végül kiderült, hogy a villany jóval drágább, a víz meg a nyílászáró pedig olcsóbb lesz. Mire a gáz, illetve fűtéshez jutunk valószínűleg az is változni fog! Mit lehet ilyenkor tenni? Vagy csak a végső összeg számít és a beírt munkálatok összege változhat? Illetve ha végül többe áll meg 1, 2 száz ezerrel az baj!? Mivel 5 millió után már önerő.

Szép jó napot!
Segítséget szeretnék kérni. Oly probléma állna fent, hogy az ügyintéző aki csinálta a falusi csokot felújítás és korszerűsítésre beadott költségvetésen elírt egy darab nullát és így a tető felújítás résznél csak 105.000 Ft szerepel és a felújítás 1.005.000 Ft lenne! Ez úgy történt meg, hogy csak üzenetben tudunk kommunikálni, mert sajnos covidos lett és nem akartunk mást! Mit lehet tenni ilyenkor?
Köszönöm előre is a válaszát.

Helló!
Érdeklődni szeretnék. Az ingatlan 5 millió Ft, de az értékbecslő csak 4 millió 400 ezerre értékelte, szóval szerződésmódosítás mondta az ügyintézőnk.
Az a kérdésem, hogy a szerződésmódosítás az mennyibe kerül vagy nem kell érte díjat fizetni?

Jó napot!
Az iránt érdeklődnék, hogy a falusi csok korszerűsítést és az otthonfelújítási hitelt szeretnénk igénybe venni. Falusi csok teljes tetőszerkezet cserére ez is lenne a költségvetésbe. Az otthonfelújítási hitelt meg födém koszorú alap erősítésre, mert ez kell az új tető végett? Ez így lehetséges ha külön lesznek a számlák és a munkadíjak is? Meg a falusi csoknál nem kötnek bele beadáskor, hogy mért nincs a koszorú és a födém a költségvetésbe? A lakás teljesen megfelel jelenleg is a lakhatásnak. Meg úgy gondoltuk, hogy mikor az értékbecslő jön megnézni a tetőt addigra minden munkálat meg lesz, hogy ne legyen gond a falusi csok folyósítással, tehát teljesen megfelelő lesz akkor is a lakhatásnak.

Aszt szeretném kérdezni, hogy én és a párom igénybe vettük a falusi csokot már lassan 1 éve, de még nem álltunk a felújításban, mivel nekünk a költségvetés nem úgy lett kitöltve, ahogy mi szeretjük volna, mert sajnos nekünk nem minden úgy sikerült tulajdonossal, ahogy mi szeretjük volna, de mindegy is, a lényeg, hogy ezt mi tudjuk-e változtatni a költségvetést, mert sajnos nekünk nem azokra a dolgok lettek beírva, amire szükség lenne újítani, ami a költségvetésbe van írva, hanem más dolgokra és összegben sem megfelelő, mert jóval kevesebb lett beírva és hogy ez lehetséges megváltoztatni?

Tisztelt Szakértő! Falusi csokot szeretnék igényelni napelemes rendszer telepítéséhez, elektromos kazánnal, fűtéskorszerűsítési címszó alatt. Saját magam készíthetek költségvetést? Vagy csak nyomtatványon lehet beadni? Sajnos nem találtam olyan, hivatalos nyomtatványt, ami napelemes rendszer telepítésére vonatkozik. Sem a Banknál, sem a Kormányhivatalnál nem tudtak nekem választ adni.

Kedves Viktor!
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falus CSOK ügyintézést!

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy mennyire lehet eltérni a költségvetéstől, lehet-e abból problémánk az elszámolásnál, hogy a költségvetésbe 7 ablak és egy ajtó cseréjét írtuk be, de időközben úgy gondoltuk még két ablakot kicserélnénk a beépített teraszon is. Illetve ha egy munka pl. a tető cseréje és nyilván több ablak esetén a nyílászárók cseréje is, esetleg többe kerül, mint amit beírtunk, az okozhat-e nehézséget a kifizetésnél.
Felújításra vettük fel, már benn lakunk a házban. Ilyenkor is módosítani kellene a költségvetést? Vagy költhetünk többet, nem dobják vissza a számlákat, viszont a bank csak a költségvetésben szereplő összeget fizeti?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Az iránt érdeklődnék, hogy falun szeretnék venni egy használt ingatlant csok felhasználásával!
A kérdésem az lenne, hogy a mostani módosításokkal 3 meglévő gyermekkel, bővítés, korszerűsítés nélkül mekkora csok támogatást tudok igénybe venni?

Üdvözlöm,
preferált településen szeretnénk családi házat vásárolni. 3 gyerkőc van. A kiválasztott ingatlan 51 m2. Azt gondoltuk, hogy beépítenénk a teraszt, így meglenne a 60 m2 (a terasz 10 m2). Mivel egy kandalló fűti jelenleg a házat, központi fűtést szerelnénk és a tetőt újítanánk fel. A költségvetést ezekről a tevékenységről írnánk.
Működhet így? Illetve van egy melléképület a ház mögött, aminek az utolsó része nincs feltüntetve a térképmásolaton. Ezzel lehet probléma?
Köszönöm a választ!

Amennyiben a költségvetésben a tető 2 millió forint, de a munkálatok után 5 millióba került, az áfát valóban csak a 2 millió Ft után kaphatom meg?
Melyik rendelet írja ezt pontosan?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Az a kérdésem lenne, hogy felvettük a falusi Csokot fűtés korszerűsítésre. A költségvetés tervezeten vízmelegítőt jelöltem meg, de végül ugyanazt a célt szolgáló gázkazán lett beépítve. Mivel eltértem a tervezettől, ezért nem akarják nekem ezt az összeget kiutalni, pedig az ügyintézőnk azt mondta részegységen belül el lehet térni. Nem volt részfolyósítás, egybe szerettem volna az összeget.

Kedves Péter!
A leírtak alapján véleményünk szerint is módosítania kellett volna a költségvetést.

Szia!
Ha a lakásban meg szeretném cserélni a konyhát és a fürdőszobát, erre a költségvetési papírt hogy kell ki tölteni?

Kedves Noémi!
A leírt munkálat a belső tér felújításához tartozik.

Üdv!
4 éve vásárolt családi házunkra júliusban indított falusi csok kérelmünket idén, azaz 2020 januárban sikerült aláírnunk a szerződést 5.000.000 Ft-ot korszerűsítésre. Ebben 3.000.000 Ft a palatető cseréje cserépre, 1.800.000 Ft falak belsővíz szigetelésre, 200.000 Ft ajtókra.
Kérdésem az lenne, nem volt még kiutalás, és módosítani szeretnénk a költségvetésben a vízszigetelést kondenzációs kazánra, födém szigetelésre, lábazat szigetelésre és külső vakolatra. A bankban az mondták, hogy lehet, de itt azt olvasom, hogy nem módosíthatunk, mivel nem most vásároltuk az ingatlant. De a kazán közben tönkrement, az ajtókat tavaly novemberben kicseréltük, de még nincsenek elszámolva, nincs kiutalás. Azt olvastam, hogy 6 hónapra visszamenőleg lehet csak elszámoltatni.
Kérdésem, módosíthatunk vagy nem az ajtók számlája kuka?
Köszönöm!

Kedves Eszter!
Mivel nem éltek az ingatlanban korábban, úgy az első részfolyósításig véleményünk szerint megoldható a költsvégvetés módosítása.
Javasoljuk, hogy mielőbb forduljon az érintett bankfiókhoz kérdésével kapcsolatban.

Üdvözlöm!
Falusi csokkal egybekötött ingatlanvásárláson vagyunk túl. 5 millió ment az ingatlan vételárába, 1 milliót kértünk csak felújításra (villanyhálózat teljes csere), mert a régi tulaj nem volt valami segítőkész. A villanyszerelőt is alig engedte meg. 🙁 A birtokba vétel után derült ki, hogy a nyílászárókat, illetve gáz cirkó teljes csere is esedékes lenne.
Kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem, hogy szerződésmódosítás, illetve újabb szemle kérésével változtathatunk a költségvetésünkön? Több munka, illetve több pénz igénylésével. Így igényelnénk a bent maradt 4 milliót is.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kedves Katalin!
A bekerülési költség változása nem járhat a támogatási összeg emelkedésével, így azt módosítani már nem tudják. A szerződés visszavonásáról az adott bankfiókban kellene érdeklődniük.

Felvettem a falusi csokot vásárlásra és korszerűsítésre. Viszont meg lett csinálva az ingatlan, de amikor bontottak, akkor láttuk, hogy mit kell csinálni, szóval azok lettek megcsinálva. 2 ablak helyett 6 ablak lett, fele járólap, fele laminált, de én a laminált parkettát nem írtam, csak a járólapot. Szerettem volna módosítani a költségvetés lapot, de azt mondták, nem lehet.1.268.000 Ft-ot költöttem a házra és csak 800.000 Ft-ot akarnak kifizetni.
De még nem volt semmilyen utalás, mert sok számlát nem akarnak elfogadni, mert nem volt a költségvetésbe, holott minden gyönyörűen meg van csinálva. Az lett megcsinálva, ami szükséges volt a lakhatáshoz. Egyedülálló anyuka vagyok 2 gyermekkel és ezt is kölcsönkért pénzből csináltam, hogy tudjunk lakni benne, mert nem volt úgy lakható!
Most mit mondjak az OTP Banknak, mert még nem utaltak és szeretnék módosítani.
Köszönöm! Várom mielőbbi válaszát!

Kedves Borbála!
Informáicónk szerint korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első részfolyósítása előtt van lehetőség a költségvetés módosítására. Ha felmerül a költségvetés módosításának igénye, azt az érintett hitelintézettel haladéktalanul célszerű egyeztetni.
Így javasoljuk, hogy az érintett bankfiókhoz forduljon a problémával.

Üdvözlöm!
Jó lenne, ha az OTP- nél ezt az információt tudták volna, a falusi csok költségvetés módosításáról. 2. folyosítás után vagyunk, de nagy küzdelemben vagyunk, a fenti leírt példa, tökéletesen fedi a helyzetünket. A beköltözést követően derült ki, hogy belvízvan, amit nem kis költséggel meg kell oldanunk, az egész villanyhálózat kuka… A szigetelés 3 milliós tételét változtattam volna. A bankban, már a leutalás elött szóltak, hogy nem lehet. Ehhez képest… Miután utófinanszírozott így minden pénzünk benne áll, mert nem tudjuk elszámolni, mert a szigetelést nem lehet elkezdeni amíg a fent említett problémákat nem oldjuk meg. Egy kis szalmaszál maradt számomra mint lehetőség a tájékoztatásában, “új támogatási kérelem” ezt esetleg a még el nem számolt költségvetésre benyújthatom? Előre os köszönöm válaszát!

Kedves Diána!
Információink szerint, az első részfolyósításig lehetséges a költségvetés módosítása.
ÁFA visszítérítést igényelhetnek a költségvetésben nem szereplő további munkálatokra. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Áfa visszatérítés támogatás ügyintézést!

Üdv. Ahogy olvasom első folyosítás után már nem lehet változtatani. Mi kombi kazán helyett inkább fűtő-hűtő klímát szeretnénk, de megtörtént már az első korszerűsítésből való vissza térítés.
Milyen fajta megoldás lehetséges?
kombikazán beépítését töröljék a támogatásat és inkább hűtő-fűtő klímát szeretnénk.
bármilyen lehetőség ami van kérem jelezze OTP bank

Kedves Tamás!
Informáióink szerint az első részfolyósítás után már nem módosítható a bank által elfogadott költségvetés.
A költségvetésben nem szereplő, újabb lakáscél megvalósítás esetén Áfa visszatérítést igényelhetnek. Erről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Szakértő!
Falusi CSOK-ot igényeltünk preferált településen, vásárlással egybekötött felújításra, (10 millió ft állami támogatás, melyből 5-öt lehetett a vételárra fordítani)+15 millió kamattámogatott hitelt. Költségvetési tervet elfogadta a bank, hitelt és CSOK-ot kiutalta az eladónak. Megkaptuk a kulcsokat, így tüzetesen átnéztük és nagyobb problémákat találtunk, pl. a tető, ami persze nem szerepel a költségvetési tervünkbe, de szeretnénk beletenni. Kérdésem az lenne, ebben az esetben lehet még módosítani a költségterven? Felújítást még nem kezdtük el. A banktól nem kaptam egyértelmű választ sajnos…. Ha lehet módosítani, mi ennek a menete?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Lilla!
A leírtak alapján véleményünk szerint müködhet a költségvetés módosítás, ha a bővítési, korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első folyósítása még nem történt meg. A témában fenti bejegyzésünkből tájékozódhat részletesen. Javasoljuk, hogy mielőbb forduljon kérdésével az érintett bankhoz.

Üdv!
Nekünk folyósítás előtt azt mondta az ügyintéző az OTP-nél, hogy nincs lehetőség módosításra, csak most olvasom, hogy mégis lett volna, viszont már a villany felújítását kifolyosították.
Érdeklődnék, hogy a fennmaradó fűtés és nyílászárócsere módosítható-e? Ha a végösszeg nem változik vagyis 5 millió Ft marad?

Tisztelt Hitelnet!
A felújítás, korszerűsítéssel kapcsolatban kérdeznék, hogy mi fér bele pontosan?
Pl szeretnénk külső színezést, de szigetelés nélkül, palatető felújítast bitumenes zsindellyel, illetve az udvarra 2 kocsibeállót!
Ezeket támogatja a falusi csok?
Köszönöm.