Falusi CSOK igénybevételével történő házvásárlás esetén az igénylőnek vállalnia kell a célingatlan támogatásból történő korszerűsítését és/vagy bővítését is. Az adásvételi szerződéssel egyidejűleg az elvégezni kívánt munkáltokról költségvetést kell benyújtani. Gyakori eset, hogy az igénylő a ténylegesen elvégezni szükséges munkálatokat csak a vásárlást követően tudja felmérni. Így felmerülhet a korábban már benyújtott költségvetés módosítása iránti igény. Most ennek lehetőségét és módját ismertetjük, mivel számos olvasói kérdést kapunk ezzel kapcsolatban.

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés bővítésre és/vagy korszerűsítésre

A preferált településen elérhető támogatásokat akár önállóan, akár lakáshitellel együtt igényeljük, a hitelkérelemben fel kell tüntetni a lakáscél megvalósításához szükséges valamennyi pénzügyi forrást oly módon, hogy külön-külön megadjuk az önerő, a támogatás és a kölcsön összegét.

Ezen túlmenően építési jellegű munkálatok esetén – új lakásépítés, meglévő lakóingatlan bővítése, korszerűsítése, felújítása – az igénylőnek költségvetést kell benyújtania, melyben feltünteti a teljes bekerülési költség összegét. A költségvetés banki formanyomtatvány, mely tartalmazza a támogatás keretében elvégezhető munkanemeket és munkafolyamatokat, megbontva anyag- és munkadíjra.

Építési engedélyhez, egyszerű bejelentéshez kötött új lakóingatlan építése, bővítése esetén a költségvetést általában a kivitelező készíti el. Korszerűsítés, felújítás esetén saját magunk kitölthetjük a költségvetési nyomtatványt az előzőleg megkért árajánlatok alapján.

A bővítés és/vagy korszerűsítés költségvetése

Ha a falusi CSOK-ot és ÁFÁ-t már meglévő ingatlanuk bővítéséhez és/vagy korszerűsítéséhez igényeljük, akkor viszonylag könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen ismerjük az adott ingatlant, tudjuk, hogy milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni. Ebben az esetben a költségvetést egyszerűbben összeállíthatjuk.

Más a helyzet, ha a támogatást használt lakásvásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítére igényeljük. Ilyenkor ugyanis a falusi CSOK kérelem benyújtásakor mellékelnünk kell a költségvetést is, jóllehet az ingatlan még nem saját tulajdon, így előfordul, hogy nem tudtuk pontosan felmérni milyen korszerűsítési munkálatokat szeretnénk, illetve szükséges elvégezni.

A költségvetés elfogadása

A benyújtott költségvetést a helyszíni felmérés során az értékbecslő vizsgálja. Figyelembe veszi tartalmát és összegszerűségét is. A bekerülési költség akkor fogadható el, ha minden olyan munkanemet magába foglal, amely az adott lakáscél megvalósításához elengedhetetlen. Továbbá fontos, hogy a költségvetésben feltüntetett összegek a valós piaci árakat tartalmazzák.

A költségvetés módosítása

Falusi CSOK és ÁFA visszatérítés igénylése során számos alkalommal találkoztunk már azzal az élethelyzettel, hogy a támogatási kérelem jóváhagyása után merült fel a már elfogadott költségvetés módosításának igénye. Általában a munkálatok összetételén, illetve összegén kívántak változtatni az igénylők.

Milyen esetben módosítható a falusi CSOK, ÁFA költségvetése?

A hitelintézet által korábban elfogadott költségvetés csak abban az esetben módosítható, ha az igénylő a támogatás iránti kérelmet kombinált hitelcélra, vagyis vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre nyújtotta be. Hiszen ebben az esetben fordulhat elő, hogy csak a tulajdonszerzést követően tudja az ingatlan állapotát teljeskörűen felmérni.

Időben meddig módosítható a költségvetés?

A módosításra az ingatlan vételárára fordított támogatás folyósítását követően, de még a bővítési, korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első folyósítása előtt van lehetőség. Ha felmerül a költségvetés módosításának igénye, azt az érintett hitelintézettel haladéktalanul célszerű egyeztetni. Nem javasoljuk tehát, hogy az újabb igényeknek megfelelően elkezdjék a munkálatokat és csak közvetlenül az első részfolyósítás előtt jelezzék a banknak a módosítási igényt.

Mi módosítható a költségvetésben?

A költségvetés tartalma és összege is módosítható.

Példa: az eredetileg benyújtott költségvetésben a tetőcsere 2M Ft, a nyílászáró csere 1M Ft és a külső szigetelés 2M Ft összegben szerepelt, amit az 5M Ft összegű falusi CSOK-ból kívánt az igénylő megvalósítani, önerő és hitel nélkül. Miután kiegyenlítette a teljes vételárat és birtokba vette az ingatlant, kiderült, hogy szükséges a víz- és elektromos hálózat teljeskörű cseréje, valamint a konyha felújítása. Ebben az esetben nincs akadálya a költségvetés oly módosításának, hogy a külső szigetelés helyett a felmerült munkálatokat végzi el, összességében ugyanakkora összegben, mint amit a külső szigetelésre fordított volna.

Fontos!

Költségvetés csökkenése

A költségvetés csökkenése esetén, ha a változás meghaladja az önerő mértékét, akkor a támogatási szerződést is módosítani kell a nyújtható támogatás csökkenése miatt, illetve az esetlegesen változó munkálatok miatt.

Példa: a költségvetés 6M Ft-ról szól, 5M Ft falusi CSOK és 1M Ft önerő. A módosult költségvetés: 5M Ft. Ebben az esetben az igénylőnek ugyanúgy el kell végeznie az 1M Ft önerőnek megfelelő munkálatokat, s így 4M Ft összegű támogatást vehet igénybe.

Költségvetés emelkedése

Ha a költségvetés emelkedik, a támogatási szerződést nem szükséges módosítani, kivéve, ha a szerződésben szereplő tervezett munkálatok is változnak. A bekerülési költség változása azonban nem járhat a támogatási összeg emelkedésével.

A módosított költségvetést az értékbecslőnek újra el kell fogadnia. Amennyiben a költségvetés módosítása az értékbecsléstől számított 90 napon túl kerül benyújtásra, új helyszíni szemle szükséges. Ennek költsége az igénylőt terheli. 90 napon belül benyújtott költségvetés módosítása esetén elegendő felülvizsgálat kérése.

Mely esetben nem módosítható a költségvetés?

Amennyiben nem vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés történik, a támogatási kérelem jóváhagyását követően az első folyósítást megelőzően a költségvetés módosítására nincs lehetőség. Ebben az esetben új támogatási kérelem benyújtása lehet megoldás.
Fontos azonban, hogy a támogatás a kérelem benyújtásakor még el nem végzett munkálatokra vehető igénybe.

Költségvetés módosításának lehetősége
Cél Befogadás és bírálat között Befogadás után, első folyósítás előtt  Első folyósítás után
Új lakóingatlan építése igen nem nem
Meglévő ingatlan korszerűsítése, felújítása, bővítése igen nem nem
Falusi CSOK vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés igen igen nem
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
128 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Folyamatosan gyesen voltam és munkahelyem nem volt. Így igénybe vehető-e a falusi csok, mert szeretném igénybe venni lakásvásárlásra.

Kedves Szakértő!
2 gyerekre igényeltünk falusi Csok-ot 1.3M vétel és 1.3M korszerűsítés. 10M Ft-os elfogadott költségvetésünk van, az Áfa visszaigénylés miatt döntöttünk így. Lehetséges-e a 8.7M-os önerönket csökkenteni úgy, hogy két munkafolyamatot elhagynánk, ami nem befolyásolja a lakhatási feltételeket (szigetelés, konyhai szaniter), ezek összege 3,5M a költségvetésben. Így ezek után 6.5M költségvetésünk lenne, amiben még így is 5.2M önerő szerepel. Az áfa igénylésünket is csökkentenénk egyértelműen.
Válaszát köszönöm.

Jó napot.
Falusi csok OTPs költségvetés melyik részébe kell feltüntetni azt, hogy a lakásban be van vezetve a gáz, de 2 helyiségbe tovább kell vezetni, konvektort kell rakni vagy azt mivel nem korszerűsítés, nem kell feltüntetni?
Köszönöm előre is.

Üdvözlöm.
Falusi csok költségvetés módosítása ügyében kérnék tanácsot. Az eredeti költségvetésben szerepelt a fűtés korszerűsítése gáz bevezetésével. A korszerűsítés megtörtént, meglévő vegyes tüzelésű kazán maradt.
A kérdésem: Dönthetünk-e úgy, hogy mégsem szeretnénk bevezetni a gázt?
Módosítható a költségvetés?
Köszönettel: A

Üdvözlöm,
érdeklődni szeretnék a Bank által elfogadott költségvetéssel kapcsolatban. Egy 30 nm-es tetőteret szeretnénk kiépíteni, és a használt csok 2 gyerekre 1,43M Ft-ot igénybe venni. A Bank a 2M Ft-os költségvetésünket nem fogadja el, mondván, hogy minimum 7,5M Ft kellene legyen (kb. 250e/nm). Viszont ennek a 70%-áról kellene számla. Nem tudok ennyi számlát majd felmutatni, egyrészt nincs is ennyi fedezetünk rá, másrészt fizikálisan nem tudok ennyit elkölteni a tetőtérre, hacsak nem mindenből a legdrágábbat rendelem. Kiszámoltam a mai árakkal, 2-2,5M Ft-ból ki lehet hozni mindennel együtt.
Kérdésem, hogy hol van ez szabályozva, hogy milyen költségvetést fogadhatnak el?
Minden más feltételnek megfelelünk, csak ezen a költségvetésen úszik el a dolog.
Esetleg ez bankonként eltérő lehet, érdemes másik banknál próbálkozni, mint a számlavezető bank?
Köszönöm.

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha igénybe vettük a Falusi csokot, de a költségvetésünk nem volt 5 millió forint, csak 3 millió, áremelkedések miatt az összeg utólag módosítható többre?

Üdvözlöm,
nekem olyan kérdésem van, hogy ha a lakáson ezelőtt 20 éve volt átépítve és még nincs a térképmásolaton (egyébként lépcsőröl lenne szó), azt be lehetne írni a költségvetésbe?

Tisztelt Hitelnet.hu!
Lakásvásárlására igényeltünk falusi csokot. Költségvetést szerettünk volna módosítani, melyben a banki ügyintéző volt segítségünkre. Nem írtunk az új költségvetésbe új munkálatot, megmaradt a régi, viszont kivettünk két tételt, mert korszerűbb szigetelési mód mellett döntöttünk a tető szerkezete miatt, és az nagyot emelt az áron. A végösszeg ugyanannyi maradt volna. Majd kijött az értékbecslő, aki megállapította, hogy az új költségvetésünk szerint mindennel 100%-osan elkészültünk. Számlákkal igazoltuk is, melyeket az ügyintéző elfogadott. Később telefonáltak: mégsem engedik, hogy ne végezzük el azt a két tételt, ami a régi költségvetésben szerepelt arra hivatkozva, hogy nem vehető ki belőle tétel. Ezt korábban nekünk a bankban másképp mondták, és a fiókvezető is rábólintott a költségvetés-módosításunkra, amikor leadtuk.
Hozzáteszem, sok minden készült: purhabos szigetelés, meleg-hidegburkolat, külső-belső nyílászáró, festés, új szoba kialakítás, álmennyezet.
Mi a teendőnk most?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy elfogadott Falusi Csok szerződésünk, ( 5M+Áfa) korszerűsítésre. Hiteligényléskor leadtuk a költségvetést, de már máshogy osztanánk el a munkákat. A szigetelés és a kazán felszerelés maradna, ami magában szerintem kitenné a költségvetés 70%-át. Az 5M-ból vagy az 5M+Áfából számolják a 70%-ot? Valamint mi a helyzet a maradék 30%-al? Kihagyhatok valamit, ami szerepelt a költségvetésben és helyette mást csinálok meg? Elfogadnak olyan számlát, ami nem szerepelt eredetileg a költségvetésben? Vagy ez eseteben csak 70%-nyi összeget is fizetnek vissza és úgy mond nem sikerült teljesen kihasználni ezt a lehetőséget?
Köszönöm szépen a választ.
Zoltán

Üdvözlöm.
Azt szeretném kérdezni, hogy vásárlásra, felújításra és bővítésre kaptuk a hitelt. Ebből még csak a vásárlásra kaptuk meg 7,5 milliót, de már kész az alsó szint felújítása. Még számlákat nem adtunk le. Viszont a tetőtér bővítésre sokallom a 220.000 Ft/nm-es árat. Az OTP nem enged az összegből. Az eredeti ajánlatunkat visszadobták az elején. De ha a támogatás állami, akkor a belügyminisztériumban nem tudnának segíteni? Vagy hová lehet fordulni?
A Miskolci OTP nem segít.

Üdv.
Olyan kérdésem lenne, hogy mikor kitöltöttük a költségvetési papírt, az ablakcserék helyett véletlen a beltéri ajtók lettek bejelölve, ami fel sem tűnt csak akkor, mikor leadtuk a számlákat, akkor közölte a bank, hogy nem lehet már módosítani ilyenkor.
Mit tehetek?

Szép estét.
Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a mai napon kaptunk egy e-mailt, miszerint elutasították a korszerűsítési támogatást. Amikor nekünk elkezdődött ez az egész lakásvásárlás, beadtuk ugyebár egy költségvetést, ami időközben nem a tervek szerint alakult. De! A banki ügyintéző azt mondta, hogy a költségvetési adatlapot az első számla benyújtásáig lehet módosítani. Mi megcsináltuk a komplett felújítást, bevittem az összes számlát, majd kaptam egy új költségvetési adatlapot, ami a szerint lett kitöltve. Akkor már jelezte az ügyintéző, hogy ezt a központ nem fogja elfogadni, de mindaddig minket félre tájékoztatott erről. Én a szerint jártam el, amit az ügyintéző mondott. Az egyik barátomék akkor jelezték, hogy a költségvetés nem ugyanaz, amikor már az értékbecslő kint volt személyesen aki annyit mondott, hogy semmi probléma. A bankban kapott egy új költségvetést, módosították és ki is utalták az összeget.
Ön szerint lehet fellebbezni ezzel kapcsolatban?

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy a már elfogadott költségvetésen lehet-e módosítani? Mindenen túl vagyunk már, az eladó megkapta a ház árát is.
Köszönöm.

Költségvetést szeretnémk módosítani. Szeretnék érdeklődni, hogy a szabályok melyik jogszabályban vannak leírva?

Üdvözlöm!
Falusi csokra vettünk házat és módosítottuk a költségvetést és most irt a bank, hogy az értékbecslő hamarosan keresni fog. De mi a munkálatokat már elkezdtük. Az lenne a kérdésem, hogy ez mekkora baj. Az első értékbecslés egy hónapja volt.

Tisztelt hitelnet!
Falusi csok + áfa megigényeltük. A költségvetésben a konyha burkolásra, amit beírtunk, lehetséges, hogy kevesebb lesz, viszont a nyílászáró csere több.
Az lenne a kérdés, ilyen esetben kell-e módosítani?

Mi történik, ha a módosítást nem fogadják el, újra lehet beadni kérelmet? Ha igen, jár költséggel? Illetve az értékbecslő, ha jelzi, hogy jön, akkor már elfogadták a költségvetési módosítást?

Jó napot!
Kérdésem a következő lenne: kb. 2 éve vásárolt ingatlan plusz korszerűsítés volt (tetőfedés, szigetelés, fűtés korszerűsítés,) sajnos nem volt alkalmam belefogni a munkálatokba, csak manapság lenne alkalmam. Kivitelezőt fogadtam, és a korszerűsítésre szánt összeg, amit az állam adna, nem elég, mivel kb. 4-szeresére nőttek 2 év alatt az árak, ezért módosítani szeretnék, szigetelés, és fűtés korszerűsítése, de sajnos a kisvárdai OTP Bank nem hagyja jóvá, és nem engedi a korszerűsítést elvégezni. Lassan kifutok a 3 évből. Nem szeretném a házat elveszíteni. Jelenleg nem tudom kihez forduljak ez ügyben, kinél lehetne panaszt tenni, segítséget kérni.

Szeretném igénybe venni falusi csok korszerűsítésre 2 gyerekre az egymillió-háromszázezer forintot. Azt szeretném tudni, hogy költségvetési egymillió-háromszázezerről kell írni? Hitelt nem szeretnék. Az lenne, hogy munkadíj az férjem meg tudja csinálni, de ő számlát nem tud írni. Saját munkadíjat is be lehet írni.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném a tanácsukat kérni. Falusi CSOK keretében 5M + 5M felújítási/bővítési támogatást és 2M ÁFA visszaigénylést igényeltünk.
A felújítási részt befejeztük, arra ment az önerő rész. Kezdenénk a bővítést, de úgy alakult, hogy az eredeti terveink szerint és az én kockás papírra skiccelt változatom szerint terveztünk egy pincét a bővítési rész alá. Nem mondok újat, hogy durván elszálltak az árak és jelen pillanatban ott tartunk, hogy pince nélkül fognak ugyanannyiba kerülni a munkák, mint nélküle. Valamint az építészem is felhívta a figyelmem, hogy brutál költség és meló, amit én felskicceltem, ha szeretnék pincét inkább külön. Beadtam egy kérelmet az OTP-nek, hogy módosítanám a költségvetés összetételét, az összeget nem, csak kihagynám a pincét. Azt a választ kaptam, hogy nem módosíthatják, vegyem fel a kapcsolatot a Pénzügyminisztériummal.
Esetleg kérhetnék infót, hol találok forrást, hogy lehet költségvetést módosítani? Illetve, Önöknek mi a meglátásuk?
Köszönettel.
Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Falusi csok-ot kizárólag áfa igénylésre vettem igénybe, hitelt nem kértem. A hitelintézet semmit nem fizetett eddig, kizárólag a végén akartuk az áfát visszaigényelni.
Kérdésem az lenne egyrészt mi történik, ha nem teljesítem teljes mértékben a 3 év alatt a költségvetésben foglaltakat (az árak úgy felemelkedtek, hogy csak egy részét tudnánk a kívánt munkáknak elvégezni, vagy ha esetleg megvettem, de nem építettem be, az minek számít)? Másrészt ha visszalépnék most kifizetés előtt, annak milyen következményei lennének, van-e esetleg ennek költsége?
Köszönettel: Tamás

Tisztelt Hitelnet!
Költségvetés módosítást szeretnénk. Az eredeti költségvetésünk 6.350.000 Ft-ról szól, ezt szeretnénk módosítani 5M Ft-ra. Ez lehetséges? Ha jól értelmezem, ebben az esetben viszont sajnos módosulni fog a támogatási összeg?

Kedves Hitelnet!
Elfogadott Falusi Csok szerződésünk van, ( 5M+Áfa) korszerűsítésre. Napelemes rendszer kiépítésére is igényeltük a támogatást, a költségvetési tervbe az ügyintéző beíratta a napelem panelek és az inverter pontos típusát, márkáját. DE az az országos hírű napelemes cég NAV eljárás alatt áll, akinek az ajánlata alapján kitöltöttük a költségvetést, így új vállalkozót kellett keresnünk. De abban a kombinációban ahogyan mi leírtuk, egyik sem telepít ( más márkák, más teljesítmény) A költségvetésben tervezett ár nem változna (ha esetleg mégis, csak felfelé!)
Mi lehet a teendő? A banki ügyintézőnk szerint túlparázzuk a dolgot, simán mehet így is a telepítés, de le nem írja, csak szóban nyugtat. (Van bőven oka a bizalmatlanságunknak a szóbeli tájékoztatás esetén!)
Írtunk a banknak is egy levelet, de az ügyintéző szerint nem lesz benne érdemi válasz. Mi lesz, ha a kifizetésnél mégis belekötnek és nem fizetnek? Van ötlete mit tehetnénk?
Köszönöm előre is a választ, és az idejét amit rám szánt!
Györgyi

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyiben térhetünk el a beadott költségvetéstől. Például ha tetőre anyagdíj 1.900.000 Ft lett beírva, munkadíjra pedig 1.200.000 Ft, viszont az anyag kevesebb lett, mert olcsóbban hozzájutottunk, viszont a munkadíj több lett, mint amit beadtunk költségvetést.

Tisztelt Hitelnet,
Falusi csok költségvetésnél a számlázott díjaknál beleszámít a szállítási díj.
Rendeltem ablakokat és már be is vannak szerelve, viszont a számlámon fel van tüntetve a szállítási díj is.
Ilyenkor hogyan kell kalkulálni?
Köszönöm!

Üdvözlöm.
Ha nekem bruttó 7 millió 150 ezer lett összesen a költségvetés, ebből 1 millió 520 ezer az áfa. Nettó összköltsége 5 millió 630 ezer forint.
Nekem akkor most mennyi az önerő, amit fizetnem kell?

Jó napot!
Azzal kapcsolatban írok, hogy mi kihasználtuk a falusi csokot vásárlással egybekötött korszerűsítésre, a vásárláshoz a folyósítás már megtörtént, viszont olyan kérdésem lenne, hogy a költségvetésben amik szerepelnek összegek, esetleg valamilyen szinten eltérnek a eredetileg bekerülési költségbe esetleg kevesebből jön ki az a bizonyos újítás, az problémát okoz-e?
És például, ha esetleg valamit, ami nekünk a költségvetésbe van, mi önerőből megcsináljuk és arra nem igénylünk vissza semmit pl. ha mondjuk a fürdőszobába az újításba benne van a vízvezetékelés, de mi magunk megcsináljuk és csak a többiről adunk be számlát (burkolás, kádbeépítés, wc stb..) az probléma-e?

Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni a költségvetés kitöltéséhez falusi csokhoz?

Jó estét!
Érdeklődni szeretnék, hogy falusi csokot mi igénybe vettük, meg is történt a vásárlás, a korszerűsítést is el kezdtük. Még nem vettük ki a teljes összeget a korszerűsítésre adott összegből, de útközben módosítani szeretnénk a korszerűsítést.
Van-e erre mód?

Kedves Hitelnet!

Szeretnék érdeklődni, hogy ezen leírás jogszabályban rögzített vagy inkább csak egy lehetőség bizonyos bankoknál? Konkrétan Budapest Banknál előfordulhat, hogy a költségvetési terv módosítására azt mondják, hogy nincs lehetőség annak ellenére, hogy a fent részletezett eset áll fenn? (használt lakás vásárlás , falusi CSOK 5+5 millió, előzetes költségvetés beadva, jelenleg a hitel kiutalásra várunk)

Ha esetleg jogszabályban van ez meghatározva kérhetnék egy hivatkozást?

Köszönettel:
Richárd