Aki tudta, igyekezett kihasználni az elmúlt években a CSOK nyújtotta lehetőségeket otthonteremtési céljai megvalósításához. Olvasói megkeresések alapján azonban azt tapasztaljuk, hogy sok esetben adódott olyan élethelyzet egy-egy CSOK-os lakásvásárlást követően, aminek következtében eladni kényszerülnének a néhány éve vásárolt ingatlant.
Van-e erre lehetőség, illetve, ha igen, hogyan tudjuk ezt úgy megtenni, hogy ne veszítsük el a korábban kapott támogatást? Mutatjuk a lehetőségeket!

A CSOK nemcsak azoknak a szülőknek jelent ideális megoldást otthonteremtés esetén, akiknek már van gyermekük, hanem azoknak a fiatal házaspároknak is, akik még csak most tervezik a gyermekvállalást. A CSOK keretében több millió forintos vissza nem térítendő támogatás érhető el a meglévő és vállalt gyermekek számától, valamint az új vagy használt ingatlan hasznos alapterületétől függően. A CSOK pontos összegéről IDE kattintva pontos információ található.

10 éves elidegenítési és terhelési tilalom CSOK-os ingatlan esetében

CSOK igénybevételével finanszírozott házra a folyósítástól – építési jellegű munkálatok esetén az utolsó részfolyósítástól – számított 10 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a Magyar Állam javára. Ezt azt jelenti, hogy a támogatott ingatlant sem eladni, sem terhelni nem lehet ezen időszak alatt.

Valóban nem adható el a CSOK-os ingatlan 10 éven belül?

Adódhat olyan élethelyzet – munkahely-, iskolaváltás, családbővülés – amikor a család költözni kényszerül. Ez sokszor csak úgy oldható meg, ha eladják a meglévő ingatlant, s helyette másikat vásárolnak. A CSOK rendelet lehetőséget biztosít ilyen esetben a váltásra.

Milyen feltételekkel vihető át a CSOK másik ingatlanra?

Ahhoz, hogy a korábban igénybe vett támogatás teljes összegét tovább tudjuk vinni a másik ingatlanra, nagyobb hasznos alapterületű és értékű lakást kell vásárolni.

Kisebb hasznos alapterületű vagy olcsóbb lakás vásárlása esetén a CSOK összegét arányosan vissza kell fizetni. Ha az újabb lakás hasznos alapterülete és értéke egyaránt kevesebb, mint a korábban támogatott ingatlané, akkor a különbség a hasznos alapterület és érték alapján egyaránt kiszámításra kerül, s a nagyobb eltéréssel arányos összeget kell visszafizetni.

5 éven belül nem vihető át a CSOK másik lakásra?

Korábban valóban volt ilyen rendelkezés, ami jelenleg már csak új építésű ingatlanok esetében van érvényben. Vagyis, ha a CSOK-ot új építésű lakóingatlan vásárlására vagy új lakás építésére vettük igénybe, akkor a támogatás használt lakásra csak 5 év eltelte után vihető át, figyelembe véve ekkor is az ingatlanok hasznos alapterületét és értékét.

Mi a teendő, ha tovább szeretnénk vinni a CSOK-ot?

A meglévő lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül ezt a tényt be kell jelentenünk a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályán. A bejelentést követően 60 nap áll rendelkezésre, hogy a korábban kapott támogatás teljes összegét befizessük egy felfüggesztő számlára. Ez a felfüggesztés vásárlási szándék esetében 1 évig, építési szándék esetében további 3 évig él. Ez alatt az időszak alatt kell tehát megszereznünk az újabb ingatlant.

Amennyiben a meglévő lakás eladását követő 60 napon belül megtörténik az újabb ingatlan vásárlása, úgy a támogatás közvetlenül – a támogatási összeg felfüggesztő számlára történő befizetése nélkül – átjegyeztethető.

Mi a megoldás, ha kisebb vagy olcsóbb lakást vásárolunk, de nem szeretnénk a korábban kapott CSOK-ot elveszíteni?

A hatályos CSOK rendelet rögzíti, hogy igénylés esetén a támogatási összeg megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Ezt azt jelenti, ha például 2016-ban igénybe vettük a CSOK-ot 2 gyermek után 1.430.000 Ft összegben egy 25 millió forint vételárú, 80 m2-es családi házra, de helyette most egy 70 m2-es lakást vennénk 22 millió forintért, akkor megtehetjük, hogy az átjegyeztetés helyett önkéntesen visszafizetjük a kapott összeget, majd az újabb vásárlás során újra igényeljük azt.

Átjegyzés esetén az 1.430.000 Ft CSOK arányos részét mindenképpen vissza kellene fizetni, hiszen kisebb is és olcsóbb is az újabb lakás. Önkéntes visszafizetés, majd újabb igénylés során viszont ismét hozzájuthatunk az 1.430.000 Ft összegű CSOK-hoz akkor is, ha a lakás kisebb hasznos alapterületű, mint a korábbi, de mérete a CSOK rendelet által előírt minimális hasznos alapterületet eléri.

Fontos!

Önkéntes visszafizetés után az újabb CSOK igénylésnek buktatója lehet azonban, hogy vajon most is megfelelünk-e minden jogosultsági feltételnek.

Átjegyzés esetén ugyanis a CSOK jogosultsági feltételeket nem kell vizsgálni, a kormányhivatal csak a hasznos alapterületet és az ingatlanértéket veszi figyelembe.

Új igénylés esetén viszont új CSOK kérelmet kell benyújtanunk a hitelintézethez, ahol minden jogosultsági feltételt – TB jogviszony, büntetlen előélet, adótartozás-mentesség, stb. – újra vizsgál a bank. Ha valamilyen jogosultsági feltételnek nem felelünk meg, akkor CSOK kérelmünket elutasítják. Így, ha a CSOK átjegyeztetését nem kértük, új CSOK kérelmünk pedig elutasításra kerül, elveszítjük a támogatást. Sőt, a támogatáson felül még a CSOK hitelt is. A kedvező kamatú támogatott lakáshitel igénybevételének ugyanis feltétele a CSOK legalább 2 gyermek után történő felvétele.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott CSOK tájékoztatás

Ha Ön is hasonló cipőben jár, vagyis támogatott ingatlana helyett a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszakán belül szeretne másikat venni úgy, hogy nem veszíti el a gyermekek után járó támogatást, kérje előzetesen Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Eladható-e az olyan lakás, amin CSOK van? Ez mennyiben érinti a vevőt? Mi a teendő ilyen lakás vásárlása esetén?

Üdvözlet,
2 gyerekre vettük igénybe a csokot, új ingatlant szeretnénk vásárolni egy új munkahely miatt. Az eredeti lakást viszont nem tervezzük eladni. Az új házra szeretnénk zöld hitelt igénybe venni. Emiatt viszont az állandó lakcím követelményt nem tudjuk két helyen teljesíteni. Sajnos a visszafizetés és igénylés nem jó megoldás, mert már nem tudjuk teljesíteni a csok követelményeket.
Mi lenne a legjobb megoldás ebben az esetben?
Köszönöm szépen.

Üdv.
A kérdésem az, hogy 2 gyermekre vettük igénybe a csokot lakásfelújításra. 1.300.000. Sajnos végtörleszteni kell a jelzáloghitelünket.
Ilyen esetben lehetnek buktatók?
Köszönöm.

Csokkal vásárolt ház 50%-os tulajdoni hányadának 49%-át eladhatom feleségemnek? Ő szintén 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik ugyanerre a házra. A bank megadja rá az engedélyt, ha kérem?
Válaszát köszönöm!

Falusi csokkal terhelt ingatlant el lehet-e árverezni?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy Csokra szeretnék vásárolni házat. De sok a tartozásom, BAR listán is vagyok. A 10 éves terhelési és elidegenítési tilalom azt is jelenti, hogy a házat nem vehetik el tőlem ezen idő alatt? Nem árverezhetik el és nem terhelhetnek rá semmit?

Üdvözlöm!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 2017-ben vásároltunk egy ingatlant 3 meglévő gyermek után Csok-ot 2.200.000 kaptunk! Most el szeretném adni és venni egy másikat, ami nagyobb! Eladás után bejelentem, hogy eladtam és másikra át szeretném vitetni!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 5.000.0000-ért adom el az ingatlant, akkor a csok növeli és akkor 7.200.000 vehetek vagy pedig csökkenti és 2.800.000 készpénz és 2.200.000 csokért kell vennem? Vagy megmarad az 5 millió és a 2.200.000 drágább házat tudok venni? Nekem ez semmilyen hozzászólásban nem egyértelmű.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 2017 júniusában szerződtünk a 10+10 csok-ra és hitelre. 24.5 millió volt a családi ház ára. Rengeteg értéknövelő dolgot elvégeztünk az ingatlanon, amivel jelenleg kb. 48 millió forint értékben lehet eladni. Ez egy ikerház. Szeretnénk egy nagyobb, önálló ingatlant úgy vásárolni, hogy tovább vinnénk a csokot.
A kérdésem az lenne, hogy a vásárlás árától kell többért vennem ingatlant, hogy megmaradjon a támogatásom? Vagy az eladott árától kell? Mert elvileg a jogszabály úgy szól, hogy az eladott ingatlantól nagyobbat (m2) és drágábbat kell venni. És ha az eladott árától kell drágábbat, akkor a 10 milliós hitel végtörlesztése levonódik? Pl.: eladtam 48 millió Ft-ért. Vettem 39 millióból egy nagyobbat. És a jelenlegi hitelem kifizetem 8.8 milliót. Ebben a formában megmarad a teljes 10 milliós támogatás?
Köszönöm!
Tisztelettel!

Kedves Szakértő,
A jelenlegi lakásomat 76 nm, új lakásként 3 éve vásároltam. Most pedig szeretnénk egy 4. gyereket is, ez a lakás már kicsi lenne. Lenne most egy egy új építési lakás lehetőség 100 nm, amit meg tudnánk venni, ha a jelenlegi lakást értékesítenénk.
Lenne-e lehetőség valamilyen úton a CSOK ennek az új építésű lakásnak az átvitelére?
Felvehető a kibővített hitelrész is?
Köszönettel: Szilveszter

Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel, 2017 júniusában vettük igénybe a Csok-ot megelőlegezetten 2 gyermekre, használt ház. Most szeretnénk nagyobb ingatlanra cserélni. Önerőből meg tudnánk venni az új használt házat, ami nagyobb is mint a mostani.
A kérdésem, hogy van-e nekünk olyan lehetőségünk, hogy a Csok-ot ne kelljen visszafizetni, se felfüggesztő számlára utalni “ideiglenesen” úgymond, hanem átjegyeztetni csak a mostani házról a másikra?

Jó napot.
József vagyok. Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy eladható-e csokkal terhelt ingatlan? 2017-ben igényeltük meg a csok otthonteremtési támogatást, vettünk egy ingatlant. Egyéb okok miatt el szeretnénk adni,és az árából egy másik, illetve jobb ingatlant vásárolni.
Úgy tudjuk, illetve neten informálódtunk és ház csere illetve házvásárlása esetén megvalósítható.
Ebben kérném a segítségüket.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv: József

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy ha három éve Csokkal építkeztünk, most pedig élethelyzetünkből adódóan el kellene költöznünk, akkor a következő ház értékét az akkori bekerülési költség adná, vagy az aktuális eladási ár. Azért fontos számunkra, mert a telkünk értékét nagyban növeltük az elmúlt években saját erőforrásainkból. Képletesen, ha mondjuk 36M-ból építkeztünk, 13M volt a telek (önerőből) és a mostani állapotok szerint az ingatlan ára megközelítőleg 70M-t ér, akkor a következő ingatlan építésébe bele kell forgatni az egész összeget vagy az értéknövekedés összege levonható?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
2017 januárjában kaptuk meg a 2,2 millió CSOK-ot 3 gyerekre használt házra.
Most lenne egy fantasztikus lehetőségünk, egy nagyobbat, jobbat vásárolni. Persze drágábbat is. Úgyhogy a jelenleg csokkal terhelt ingatlant eladnánk, és a falusi csokkal kibővítve belevinnénk a vásárlandó ingatlanba.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy a 2,2 millióhoz megkaphatjuk a 2,8-at (5 milliő) + 5 milliót a korszerűsítésre? + kp.
Ilyenkor új igényt kell benyújtani?
Hogy kezdjünk neki?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tiszteletem!
Megigényeltem a lakástámogatási kedvezményt. 2.2M-t 3 gyerekre. Törökszentmiklóson. De szeretnénk Szolnokra beköltözni.
A kérdés: újra felvehetjük a kedvezményt? És ez hogyan működik, mik a lehetőségek?
Előre is köszönöm.
György és családja