Sokak számára nem tisztázott a kérdés, hogy a CSOK csak az első lakás megszerzéséhez vehető igénybe, vagy akkor is jogosultak lehetünk rá, ha van már ugyan lakásunk, de szeretnénk eladni és másikat venni helyette. Cikkünk megadja a választ e kérdésre a leggyakrabban előforduló helyzetek bemutatásával.

Jár a CSOK, ha nem az első lakásunkat vásároljuk?

A CSOK nemcsak az első lakásszerzéshez vehető igénye. Az is jogosult lehet a kedvezményre, akinek korábban volt, vagy jelenleg is van lakása, aminek az eladása után másikat szeretne vásárolni.

Mire kell odafigyelni CSOK igénylésnél, ha volt eladott lakásunk?

Az 5 éven belül eladott lakás, illetve tulajdoni hányad eladási árát a vásárolandó lakás vételárának kiegyenlítésére kell felhasználni.

Mit jelent ez számokban?

Ha tehermentes lakásunkat 8 millió forintért értékesítettük, akkor ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni a CSOK-ot, a teljes 8 millió forintot tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába oly módon, hogy a CSOK összege nem haladhatja meg a tovább forgatandó összeg és a vételár különbözetét.

Lássuk a konkrét példán keresztül:

Adott tehát a 8 millió forintért eladott lakás ára, van 2 gyermekünk, akik után 1,3 millió forint CSOK-ra vagyunk jogosultak.

Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?


Picture1

Ebben az esetben a vásárolandó lakás vételárának el kell érnie legalább a 9,3 millió forintot. Ha ennél kevesebbért vásárolunk, akkor nem kapjuk meg a CSOK teljese összegét. Például, ha a vételár 8,8 millió forint, akkor az 1,3 millió helyett csak 800 ezer forint összegű kedvezményre lehetünk jogosultak.

A teljes eladási árat tovább kell forgatnunk?

Nem, vannak bizonyos tételek, melyekkel csökkentjük a továbbforgatási kötelezettséget:

  • az eladott lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
  • az eladott lakás vásárlására vagy építésére felvett és az azt terhelő lakáscélú banki kölcsön végtörlesztett összegével
  • a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével
  • a vásárolni kívánt lakás vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése – az adásvételi szerződéssel igazoltan – a korábbi lakáseladást bejegyző földhivatali határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg
  • olyan 2009. július 1-jét követően kiállított számlával vagy megkötött szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa tervezett, de meg nem valósult lakásvásárlás céljából fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követően nem térült meg.

További általános és speciális példákkal megmutatjuk, mit is jelent mindez a gyakorlatban!

Példa I.

10M Ft-ért adtuk el lakásunkat, aminek vásárlásához 5M Ft-ot vettünk fel néhány éve. A lakáseladáskor a fennálló tartozás 3,5M Ft volt, amit az eladási árból végtörlesztettünk. Az ingatlanközvetítőnek munkadíjként 300.000 Ft-ot fizettünk. 3 gyermek után 2M Ft CSOK-ra vagyunk jogosultak.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?

Picture2

A 10 milliós eladási árból levonható a visszafizetett 3,5 milliós lakáshitel és a 300 ezres ingatlanközvetítői jutalék, így 6,2 millió forintot kell kötelezően továbbforgatni a vásárolandó lakás vételárába, s ahhoz, hogy a 2 milliós CSOK teljes összegét megkapjuk, legalább 8,2 millió forintért kell lakást vennünk.

Példa II.

  1. április 08.-án kötöttünk adásvételi szerződést egy 25M Ft-os családi ház vásárlására, s ezzel egyidejűleg 10% foglalót megfizettünk. A meglévő lakásunk eladására vonatkozó adásvételi szerződés 2015. május 29-én kelt, június 15-én került le a nevünkről véglegesen. Eladási ára 15M Ft. A lakáson egy 4M Ft-os vásárlási és egy 2M Ft-os felújítási hitel volt. Az előbbi végtörlesztésére 3M Ft-ot, az utóbbiéra 1,5M Ft-ot fizettünk, emellett végtörlesztettünk egy személyi kölcsönt 800.000 Ft összegben. A CSOK-ot 4 gyermek után vesszük igénybe, így 2,5M Ft támogatásra lehetünk jogosultak.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?


Picture3

A vásárolandó lakás adásvételi szerződése és a foglaló kifizetése ugyan előbbi keltezésű (április 08.), mint a lakáseladást bejegyző földhivatali határozat (június 15.), de mivel a kettő között nem telt el több mint 120 nap, ezért a 10%, vagyis 2,5M Ft levonható a továbbforgatandó 15 M Ft-ból ugyanúgy, mint a lakásvásárlási hitel végtörlesztésére fordított 3M Ft. Ezek után a 15M Ft-os eladási árból 9,5M Ft-ot kell kötelezően továbbforgatni. A felújítási hitel és a személyi kölcsön végtörlesztett összegével a továbbforgatási kötelezettség nem csökkenthető!

Ahhoz, hogy a CSOK teljes összegét igénybe tudjuk venni, a példa alapján legalább 12M Ft-ért kell vásárolnunk.

Példa III.

A 12 M Ft-ért eladott lakásra annak vásárlásakor 7M Ft-ot vettünk fel a vételár kiegyenlítéséhez, majd két év múlva kedvezőbbre váltottuk. A lakás eladásakor 5M Ft-ot fizettünk a fennálló tartozás rendezésére. 2 gyermek után a kinézett házra adható 1M Ft összegű CSOK-ot szeretnénk igénybe venni.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?

A hitelkiváltás lakáscélú hitellel történt:


Picture4

A hitelkiváltás nem lakáscélú hitelkiváltó kölcsönnel történt:


Picture5

A továbbforgatási kötelezettség attól függ, hogy a kiváltáshoz felvett kölcsön lakáscélú volt vagy sem. Ennek a kölcsönszerződésünkben tudunk utánanézni. Ha lakáscélú hitellel váltottuk ki az eredeti lakásvásárlási hitelt, akkor a továbbforgatandó összeg csökkenthető ezzel a téllel. Ellenben, ha nem lakáscélú volt a hitelkiváltó kölcsön, akkor az eladási árból nem vonható le a végtörlesztésre fordított összeg, így a teljes eladási árat be kell forgatni a vételárba.

Az 1M Ft-os CSOK igénybevételéhez első esetben legalább 8M, utóbbi esetben legalább 13M Ft-ot el kell érnie a vásárolandó ház vételárának.

Példa IV.

A 9M Ft-ért eladott lakás vásárlásához annak idején 7M Ft-ot vettünk fel oly módon, hogy fedezetként a nagyobb értékű (25M Ft) szülői ház lett bevonva. A lakás eladásakor a vásárláshoz felvett hitelt végtörlesztettük 4,5M Ft-os összeggel. 600.000 Ft CSOK-ra lennénk jogosultak 1 gyermek után.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?

Picture6

Mivel a végtörlesztett lakáshitel nem az értékesített ingatlanra volt bejegyezve, ezért – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – ezzel az összeggel nem csökkenthető a továbbforgatandó eladási ár annak ellenére, hogy az adott lakás vásárlásához vettük fel a kölcsönt. Ebben az esetben legalább 9,6M Ft-ért kell másik lakást vásárolnunk ahhoz, hogy a 0,6M Ft-os CSOK teljes összegét megkapjuk.

Amennyiben fenti témával kapcsolatban kérdése lenne, keresse a Hitelnet Szakértőit!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

75 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha Pest megyei 2020-ban, CSOK-ból épült házunkat eladjuk, vehetünk-e tanya jellegű nagyobb területet, amin már van egy 40 nm ingatlan? Természetesen építkeznénk, mivel tudom, hogy 5 éven belül csak építkezésre lehet vagy szintén újépítésűre cserélhető. Csak nem tudom, hogy az eladási árból lehet-e olyan telket venni, amin már van egy kis ház, persze úgy, hogy a maradék összeget az építkezésre költenénk.
Köszönöm.

Megvásároltam egy lakást csokkal és 5 éven belül eladtam. Mennyi adót kell fizetnem utána?
Az eladási ár után fizetem meg?
Adóbevallásban kell jelezni azt tudom.

Üdv.
Szeretnék felvilágosítást kapni. 2019-ben vettünk csokra házat városban, 3 gyerekre. Azóta született egy kislányunk. Összesen van 6 gyerek a háztartásomban. Kinőttük a házat. Szeretnénk haza költözni a szülőfalunkba, Dobozra. Lenne is egy ház 3 millió 600 ezért 100 négyzetméter.
Kérdés: Mit tehetünk, hogy meg tudjuk venni? Mire vagyunk jogosultak? Indítsam el a faluban a kérelmet és abból kivonják a 2m200 ezer forint előző csokot? Vagy ezt a házat eladhatom amennyiért szeretném? Ha kivonódik, akkor ez a ház is a miénk marad vagy csak az, amit falun vennék? Mennyi járna? Semmit nem értek.
Köszönöm szépen a választ.
Andrea

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy törölték-e az 5 éven belüli lakáseladást, csok igénylésnél az összeg visszaforgatását?

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel eladjuk jelenlegi házunkat 33 millió forintért (2015-ben vettük), és veszünk egy használtat 35 millió forintért. Szeretnénk két gyermekre CSOK-ot igényelni.
A jelenlegi házunkon van még 5,5 millió forint hitel, amit még az adásvételi szerződés előtt szeretnénk törleszteni megtakarításból, illetve szülői segítséggel. Ilyen esetben is levonható tételként szerepel az 5,5 millió forint, a továbbforgatandó 33 millió forintból?
Illetve a jelenlegi jogszabályok alapján, ha mégsem szeretnénk CSOK-ot igényelni, akkor nincs továbbforgatási kötelezettség, hiába 5 éven belül vásárolt a jelenlegi ingatlanunk?
Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Szakértő!
Eladtam egy lakást 18 millió forintért és visszafizettem lakáshitelt belőle 10 millió forintot. A megvásárolni kívánt ingatlant felújítottam a megmaradt 8 millió forintból, mert tulajdoni lap rendezetlensége miatt még nem lehetett megvásárolni. Most rendeződtek a feltételek és igényelnék a banktól 8 millió forintot, a vételár 11 millió.
Így nem vagyok jogosult az 1 gyerek utáni CSOK-ra?
Üdvözlettel.
Csilla

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a beforgatási kötelezettség csökkenthető-e, ha az eladott ingatlan vételárának felét elajándékoztuk egyenes ági rokonnak. Az ajándékozásról ügyvéd által ellenjegyzett okirat készült.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Szilvia

Tisztelt hitelnet!
A nevemen volt egy lakás, anyukám vásárolta nekem mikor 16 éves voltam. 5 éve összedőlt. Régi típusú vályogház.
A kérdésem, hogy elajándékoztam úgy ahogy van anyukámnak a napokban, ezt figyelembe veszik a csoknál!?

Tisztelt Hitelnet!
A nevemen van egy lakás, melynek a tulajdonosa én vagyok, a haszonélvezeti jog édesapámé. 2015-ben házasodtunk meg feleségemmel, most érkezik a baba, és aktuális a lakásváltás. Az új lakáshoz 2 gyermekre szeretnénk felvenni a CSOK-ot (1,43 MFt). Abban az esetben, ha eladjuk a jelenlegi ingatlant (házasság előtt megszerzett vagyon) és az új lakás tulajdonosa a feleségem lenne, akkor is a teljes eladási vételárat be kell forgatni a másik lakás árába? Ha ez nem is, van valami módja, hogy ne kelljen a teljes vételárat beforgatni az új lakás árába?
Előre köszönöm válaszukat.

Az 5 éven belül eladott lakás, illetve tulajdoni hányad eladási árát a bővítendő lakás bekerülési költségének kiegyenlítésére kell felhasználni. Ez esetben az igénylőket személyenként, vagy közösen kell figyelembe venni?
Példánkban én személy szerint 5 éven belül 6,75 millió Ft értékben értékesítettem tulajdoni hányadot, élettársam nem értékesített. Az értékesítés 2,5 millió Ft értékben a jelenleg meglévő ingatlan vásárlása előtt, 4,25 millió Ft értékben pedig a vásárlást követően történt. A megvásárolt és most bővíteni kívánt ingatlanunk vételára 10,75 millió Ft volt, melyben 70% tulajdoni része van élettársamnak, 30% tulajdoni részem nekem. A továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételek nincsenek.
Esetünkben jogosultak vagyunk-e 2 gyermek esetén 1,43 millió Ft összegű CSOK-ra?

Tisztelt Hitelnet!
Segítséget szeretnék kérni, hogy eladásra került a lakásunk és vettünk egy másik ingatlant, amire a CSOK-ot igénybe vennénk. Az ingatlan 6.600.000 Ft-ért kelt el és 12.500.000-ért vásároljuk a másikat. Az eladót ingatlanon volt hitel, ami végtörlesztve lett. 12.500.000 vételár úgy áll össze, hogy 9.000.000 hitel, 600.000 előleg, 1.430.000 CSOK, 1.470.000 önerő. Ma szembesültünk vele, hogy maradt a vételár és a hitel kiegyenlítésből 231.000 Ft, ami nem lett beforgatva a vásárolni kívánt házba. Mikor az adásvételi lett írva nem lehetett tudni, hogy majd a végtörlesztésnél mennyit kell kifizetni. Így csak a hiányzó összeget írtuk be önerőnek, hogy a vételár összeálljon.
Segítséget szeretnék kérni, hogy ilyenkor mi a teendő.

Üdv,
5 éven belül eladtunk ingatlant, most ennek az értéknek megfelelő lejárt lakáskassza lenne az önerőnk. A bank szerint ez nem tekinthető önerőnek. CSOK szempontból, hiszen máskor elfogadják! Ez nem számít beforgatásnak? Az eladásból megszerzett pénzt a lakástakarékba tettük, a mi megtakarításunk, azaz önerő, nem?
Köszönettel.
Bendegúz

Tisztelt Szakértő!
Használt lakásra szeretnénk igénybe venni 2 gyermekünkre a csokot. Van egy 50-50 % tulajdonú lakásunk a férjemmel. Ezt eladjuk 15 millió forintért, kifizetjük a rajta levő hitelt, és ha jól értelmezem levonható belőle az akkori vagyonszerzési illeték, ügyvédi és közjegyzői díj, ugye?
Kérdésem az az lenne, hogy most egy vételi szándéknyilatkozaton kifizettünk 300 ezer forintot ezzel lefoglalva a megvenni kívánt lakást. Ez levonható az összegből, amit tovább kell forgatni? Továbbá volt nekem 1/6 tulajdonrészem egy telekben (örököltem), és ezt 2015 januárjában adtunk el. Az ebből befolyó 300 ezer forintot is bele kell forgatnom az adásvételbe?
Köszönettel.
Zsanett

Tisztelt Szakértő!
„Eszter” által kérdezett használt lakás vásárlása esetén érvényes továbbforgatási kötelezettség a CSok igénylőre, vagy az igénylőkre (azaz a házastársra is) vonatkozik? A rendelet szövege egyértelműen egyes szám harmadik személyben fogalmaz, de lehet hogy ettől eltérően a házastársakra együttesen kell értelmezni?
Köszönettel:
Sándor

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnék vásárolni CSOK-kal ( 2 gyerek 75 m2), a jelenlegi lakásomat eladom 7,5 millióért. A megvásárolni kívánt használt lakás ára 9,5 millió Ft. A meglévő lakásomon 3,2 millió Ft jelzáloghitel van, amit az eladási árból kifizetek.
Ebben az esetben mennyi az az összeg, amit vissza kell forgatnom?
Üdvözlettel:
Péter

Tisztelt Szakértő!
Használt lakást vásárolunk, két meglévő gyermekkel igényelnénk a CSOK-ot (1.430.000 Ft). Tulajdonomban van 1/4 részben egy ingatlan, amit a következőképpen szereztem: Édesapám halála után örököltem egy ingatlanban 1/6-od részt, a lakást eladtuk (1/6-od rész: 1.616.666 Ft), majd ezt a pénzt meg még egy kicsit (összesen 1.725.000 Ft) használtam fel a jelenlegi 1/4 tulajdoni rész megvásárlására egy másik ingatlanban, melyben édesanyám halálig tartó haszonélvezettel benn lakik. Ez mind 5 éven belül történt. Jelenleg már az igénylés beadásánál tartunk, de a pénzintézet – ahonnan amúgy nem veszünk fel hitelt – olyan határozatot is kér, ahol az 1/6-od részem törlésre került. Ilyet nem kaptam, amúgy mind a két adásvételi és minden hozzájuk kapcsolódó papír megvan. Jogosan kérik ezt? Még egyszer mehetek a földhivatalba egy harmadik tulajdoni lapért (megvásárolni kívánt ingatlané, tulajdonomban lévőé, illetve ami már 5 éve nincs a tulajdonomban)?

Üdv.
Van egy kertes házunk ami felújítás alatt áll, még nagyon sokat kellene rá költeni, így amellett döntöttünk, hogy eladjuk. A házon még van 6 millió Ft hitel. A 10+10-es csok-ot szeretnénk igénybe venni meglévő gyermekeink után és ha minden jól megy, kb. 9 millióért el tudjuk adni a házat. Mekkora összeget kell beforgatnunk a másik lakásba?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Cég.
2008-ban vásárolt házunkat most eladjuk. Kötelező-e beleforgatni az egész összeget egy másik ház vásárláskor, ahol vennénk fel CSOK-ot és hitelt?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Szakértő!
A CSOK igénylése kapcsán felmerült kérdésben kérném segítségét. A feltételek között szerepel, hogy az öt éven belül értékesített ingatlan ellenértéke teljes terjedelmében felhasználandó az új ingatlan vásárlásához.
A mi szituációnk a következő: 2012 júniusában eladtunk egy garzonlakást, és annak teljes árát beletettük a mostani ingatlanba (akkor nem vettük fel a szocpolt). Ha most a jelenlegi lakásunkat értékesítjük, elég, ha ennek az ellenértéke beszámítódik az összegbe vagy még a 2012-es eladás is kalkulálnunk kell (mert az is öt éven belül van), hogy jogosultak legyünk?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Örömmel olvastuk, hogy az új CSOK igénybevételénél nem kizáró ok a meglévő lakástulajdon, ha 3 gyereket vállalunk és új ingatlant vásárolunk vagy építünk.
Ugyanakkor, mivel a jelenlegi lakásunkat kevesebb mint 5 éve vásároltuk az előző ingatlanunk eladási árából, ha jól értelmezem a jogszabályt, az előző lakás árát figyelembe kéne venni, mint önerő, annak ellenére, hogy egyszer már továbbforgattuk? Ha igen, ez azt is eredményezi, hogy ha valaki 5 éven belül többször is cserélt lakást, akkor az önerőt többszörösen kell számolnia?
Ez meglehetősen furcsa szabályozás lenne, de erre vonatkozó kivételt nem találtam.
Van erre vonatkozó kialakult gyakorlat már?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
5 éven belül 3 ingatlant értékesítettünk, amelyekre minden esetben lakáscélú hitelt is igénybe vettünk. Az értékesített lakásokat terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsönt az eladási árból végtörlesztettük. Minden esetben az eladásból származó bevételt beleforgattuk az új lakás vételárába. A rendelet szövege, a költség és vételár különbözetére vonatkozóan csak egy lakás eladására alkalmazható, fenti esetünkre az általános képlet alapján, amivel a bank is így számol, olyan magas önerőt kalkulálnak, mely nem fedi a valóságot, azt lényegesen meghaladja.
Milyen képletet ebben az esetben alkalmazni? Mert az időbeliséget nem vizsgálja a BANK.
Előre is köszönöm
Marianna

Tisztelt Válaszadó!
Korábbi lakástulajdon árának beforgatásával kapcsolatban csak új lakás vásárlására vonatkozó információkat látok.
A 2014-ben eladott lakás árát új ház építése esetén is be kell forgatni? Ha igen, abban az esetben is, ha az eladási ár egy részét elajándékoztam, másik részét a most meglévő ház felújítására fordítottam?
Köszönöm válaszát!

Telek vásárlását lehet a 10+10 millióból?

Tisztelt szakértő!
3 gyermekünk van, szeretnénk igénybe venni a 10 milliós vissza nem térítendő támogatást és a hitelt is. A kérdésem a következő: férjem jövő év januárjába tölti a 40. évét. Igényelhető-e a támogatás, ha ő 40 éves elmúlt, mert én még 32 leszek. Illetve örököltem 15 éve 15%-nyi házrészt. Ezt beleszámít mint lakástulajdon? A férjemnek 22%-os lakástulajdona van, nekem pedig 40% tulajdonom van ugyanabban a lakásban. A birtokolt százalék számít vagy az, hogy ne legyen a vásárlás időpontjában lakóingatlan az igénylő nevén.
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A feleségem örökölt 50% tulajdonrészt, a másikat az apósom pénzéből vettük meg a feleségem nevére. Az eladás után azonnal utaltuk vissza a kölcsönkért összeget apósnak. Ez levonható az eladási árból?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2015. áprilisban örököltem egy családi ház 1/3 részét (adó- és értékbizonyítvány szerinti értéke: 4.335.000 Ft) törvényes öröklés jogcímén, valamint 1/3 részét (adó- és értékbizonyítvány szerinti értéke: 4.335.000 Ft) 1/2 részben törvényes öröklés, 1/2 részben ingyenes átruházás jogcímén egyezség alapján. Ezen az 1/3 részen haszonélvezeti jog is van. Ezt az ingatlant 2016. februárban eladom, szeretnék venni egy másik ingatlant úgy, hogy igénybe venném a CSOK-ot 2 gyermek után (1.300.000 Ft).
Mennyinek kell lenni a vásárolni kívánt ingatlan minimális vételárának?
Válaszát köszönöm.

Üdvözlöm.
Van házunk, 12.000.000 Ft-ért vásároltuk, ebből 6.400.000 Ft hitel! 4 gyermekünk van. A CSOK mikor vettük a házat nem volt életben.
Utólag van-e lehetőség a hitelt csökkenteni a CSOK által?

Tisztelt Szakértő!
El szeretnénk adni a lakásunkat és az új vásárláshoz igénybe szeretnénk venni a CSOK-ot 2 gyermek után, akikből az egyik már megszületett, a másikat pedig bevállalnánk. A lakáson lakáscélú hitel és szabad felhasználású is van. Ha jól értelmezem, akkor a kötelezően tovább forgatandó összegből csak a lakáscélú hitelt vonhatom le. Viszont a törvényben szerepel valami olyan kitétel is, hogy ha az új lakás árába 10% foglalót befizetünk, akkor ezzel is csökkenthető a továbbforgatandó összeg. Ami nem tiszta számomra az az, hogy ezt a 10%-ot az új lakásba csak az előtt lehet befizetni mielőtt a meglévőt eladtuk volna, vagy utána is? A 120 napnál nem régebben az elvileg azt jelenti, hogy utólag is – vagy mégsem?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt szakértő!
El szeretném adni a házamat. A vevőm kérlel, hogy írjunk többet az adásvételi szerződésbe, hogy neki maradjon pénze bebútorozni a lakást. Én csok-ot igényelek a vásárolandó ingatlanra. Nekem a vételár 100%-át bele kell forgatnom a vásárolandó ingatlanba, hogy megkapjam a csok-ot? Legalábbis én így értelmeztem.

Tisztelt Szakértő!
2005 májusa óta van egy lakáshitelem, amit egy előző lakásra vettem fel. Amikor eladtam a lakást, megtartottam a hitelt, viszont fedezetként a szüleim házára került a jelzálog, nem a vásárolt lakásra és nem is csináltuk meg később sem a fedezetcserét. Most ezt a lakást is eladtam, a fennálló hitelemet szeretném végtörleszteni egy másik bank hitelével, majd fölvenni a Csok-ot az új vásárolandó házra. Szeretném levonni a végtörlesztés összegét az eladott lakás vételárának összegéből, és úgy látom, ennek törvényi akadálya nincsen, a bank mégis azt írta, hogy csak a vételárból történő végtörlesztés vonható le.
Köszönöm a válaszukat!