Sokak számára nem tisztázott a kérdés, hogy a CSOK csak az első lakás megszerzéséhez vehető igénybe, vagy akkor is jogosultak lehetünk rá, ha van már ugyan lakásunk, de szeretnénk eladni és másikat venni helyette. Cikkünk megadja a választ e kérdésre a leggyakrabban előforduló helyzetek bemutatásával.

Jár a CSOK, ha nem az első lakásunkat vásároljuk?

A CSOK nemcsak az első lakásszerzéshez vehető igénye. Az is jogosult lehet a kedvezményre, akinek korábban volt, vagy jelenleg is van lakása, aminek az eladása után másikat szeretne vásárolni.

Mire kell odafigyelni CSOK igénylésnél, ha volt eladott lakásunk?

Az 5 éven belül eladott lakás, illetve tulajdoni hányad eladási árát a vásárolandó lakás vételárának kiegyenlítésére kell felhasználni.

Mit jelent ez számokban?

Ha tehermentes lakásunkat 8 millió forintért értékesítettük, akkor ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni a CSOK-ot, a teljes 8 millió forintot tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába oly módon, hogy a CSOK összege nem haladhatja meg a tovább forgatandó összeg és a vételár különbözetét.

Lássuk a konkrét példán keresztül:

Adott tehát a 8 millió forintért eladott lakás ára, van 2 gyermekünk, akik után 1,3 millió forint CSOK-ra vagyunk jogosultak.

Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?


Picture1

Ebben az esetben a vásárolandó lakás vételárának el kell érnie legalább a 9,3 millió forintot. Ha ennél kevesebbért vásárolunk, akkor nem kapjuk meg a CSOK teljese összegét. Például, ha a vételár 8,8 millió forint, akkor az 1,3 millió helyett csak 800 ezer forint összegű kedvezményre lehetünk jogosultak.

A teljes eladási árat tovább kell forgatnunk?

Nem, vannak bizonyos tételek, melyekkel csökkentjük a továbbforgatási kötelezettséget:

  • az eladott lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
  • az eladott lakás vásárlására vagy építésére felvett és az azt terhelő lakáscélú banki kölcsön végtörlesztett összegével
  • a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével
  • a vásárolni kívánt lakás vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése – az adásvételi szerződéssel igazoltan – a korábbi lakáseladást bejegyző földhivatali határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg
  • olyan 2009. július 1-jét követően kiállított számlával vagy megkötött szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa tervezett, de meg nem valósult lakásvásárlás céljából fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követően nem térült meg.

További általános és speciális példákkal megmutatjuk, mit is jelent mindez a gyakorlatban!

Példa I.

10M Ft-ért adtuk el lakásunkat, aminek vásárlásához 5M Ft-ot vettünk fel néhány éve. A lakáseladáskor a fennálló tartozás 3,5M Ft volt, amit az eladási árból végtörlesztettünk. Az ingatlanközvetítőnek munkadíjként 300.000 Ft-ot fizettünk. 3 gyermek után 2M Ft CSOK-ra vagyunk jogosultak.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?

Picture2

A 10 milliós eladási árból levonható a visszafizetett 3,5 milliós lakáshitel és a 300 ezres ingatlanközvetítői jutalék, így 6,2 millió forintot kell kötelezően továbbforgatni a vásárolandó lakás vételárába, s ahhoz, hogy a 2 milliós CSOK teljes összegét megkapjuk, legalább 8,2 millió forintért kell lakást vennünk.

Példa II.

  1. április 08.-án kötöttünk adásvételi szerződést egy 25M Ft-os családi ház vásárlására, s ezzel egyidejűleg 10% foglalót megfizettünk. A meglévő lakásunk eladására vonatkozó adásvételi szerződés 2015. május 29-én kelt, június 15-én került le a nevünkről véglegesen. Eladási ára 15M Ft. A lakáson egy 4M Ft-os vásárlási és egy 2M Ft-os felújítási hitel volt. Az előbbi végtörlesztésére 3M Ft-ot, az utóbbiéra 1,5M Ft-ot fizettünk, emellett végtörlesztettünk egy személyi kölcsönt 800.000 Ft összegben. A CSOK-ot 4 gyermek után vesszük igénybe, így 2,5M Ft támogatásra lehetünk jogosultak.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?


Picture3

A vásárolandó lakás adásvételi szerződése és a foglaló kifizetése ugyan előbbi keltezésű (április 08.), mint a lakáseladást bejegyző földhivatali határozat (június 15.), de mivel a kettő között nem telt el több mint 120 nap, ezért a 10%, vagyis 2,5M Ft levonható a továbbforgatandó 15 M Ft-ból ugyanúgy, mint a lakásvásárlási hitel végtörlesztésére fordított 3M Ft. Ezek után a 15M Ft-os eladási árból 9,5M Ft-ot kell kötelezően továbbforgatni. A felújítási hitel és a személyi kölcsön végtörlesztett összegével a továbbforgatási kötelezettség nem csökkenthető!

Ahhoz, hogy a CSOK teljes összegét igénybe tudjuk venni, a példa alapján legalább 12M Ft-ért kell vásárolnunk.

Példa III.

A 12 M Ft-ért eladott lakásra annak vásárlásakor 7M Ft-ot vettünk fel a vételár kiegyenlítéséhez, majd két év múlva kedvezőbbre váltottuk. A lakás eladásakor 5M Ft-ot fizettünk a fennálló tartozás rendezésére. 2 gyermek után a kinézett házra adható 1M Ft összegű CSOK-ot szeretnénk igénybe venni.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?

A hitelkiváltás lakáscélú hitellel történt:


Picture4

A hitelkiváltás nem lakáscélú hitelkiváltó kölcsönnel történt:


Picture5

A továbbforgatási kötelezettség attól függ, hogy a kiváltáshoz felvett kölcsön lakáscélú volt vagy sem. Ennek a kölcsönszerződésünkben tudunk utánanézni. Ha lakáscélú hitellel váltottuk ki az eredeti lakásvásárlási hitelt, akkor a továbbforgatandó összeg csökkenthető ezzel a téllel. Ellenben, ha nem lakáscélú volt a hitelkiváltó kölcsön, akkor az eladási árból nem vonható le a végtörlesztésre fordított összeg, így a teljes eladási árat be kell forgatni a vételárba.

Az 1M Ft-os CSOK igénybevételéhez első esetben legalább 8M, utóbbi esetben legalább 13M Ft-ot el kell érnie a vásárolandó ház vételárának.

Példa IV.

A 9M Ft-ért eladott lakás vásárlásához annak idején 7M Ft-ot vettünk fel oly módon, hogy fedezetként a nagyobb értékű (25M Ft) szülői ház lett bevonva. A lakás eladásakor a vásárláshoz felvett hitelt végtörlesztettük 4,5M Ft-os összeggel. 600.000 Ft CSOK-ra lennénk jogosultak 1 gyermek után.

Mekkora összeget kell továbbforgatnunk a jogosultsághoz?
Mekkora összegű lakás kell vásárolnunk a CSOK teljes összegének megszerzéséhez?

Picture6

Mivel a végtörlesztett lakáshitel nem az értékesített ingatlanra volt bejegyezve, ezért – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – ezzel az összeggel nem csökkenthető a továbbforgatandó eladási ár annak ellenére, hogy az adott lakás vásárlásához vettük fel a kölcsönt. Ebben az esetben legalább 9,6M Ft-ért kell másik lakást vásárolnunk ahhoz, hogy a 0,6M Ft-os CSOK teljes összegét megkapjuk.

Amennyiben fenti témával kapcsolatban kérdése lenne, keresse a Hitelnet Szakértőit!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
69 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Szeretnék felvilágosítást kapni. 2019-ben vettünk csokra házat városban, 3 gyerekre. Azóta született egy kislányunk. Összesen van 6 gyerek a háztartásomban. Kinőttük a házat. Szeretnénk haza költözni a szülőfalunkba, Dobozra. Lenne is egy ház 3 millió 600 ezért 100 négyzetméter.
Kérdés: Mit tehetünk, hogy meg tudjuk venni? Mire vagyunk jogosultak? Indítsam el a faluban a kérelmet és abból kivonják a 2m200 ezer forint előző csokot? Vagy ezt a házat eladhatom amennyiért szeretném? Ha kivonódik, akkor ez a ház is a miénk marad vagy csak az, amit falun vennék? Mennyi járna? Semmit nem értek.
Köszönöm szépen a választ.
Andrea