Sokan vannak, aki korábban már éltek esetleg a gyermekek után járó vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások valamelyikével, de szeretnék kihasználni a falusi csok nyújtotta lehetőségeket. Mekkora támogatási összegre számíthat az, aki most vásárol és korszerűsít lakóingatlant preferált településen és korábban szocpolt kapott? Mutatjuk a számítási módot!

Falusi CSOK összege

A falusi CSOK rendelet értelmében a CSOK összege preferált településen az alábbiak szerint alakul:

• 1 gyermek esetén legfeljebb 600.000 Ft
• 2 gyermek esetén legfeljebb 2.600.000 Ft
• három vagy több gyermek esetén legfeljebb 10.000.000 Ft.

[the_ad id=”43308″]

A falusi CSOK lakásvásárlásra fordítható összege nem haladhatja meg a fenti összegek 50%-át.

A korszerűsítésre, bővítésre vagy korszerűsítésre és bővítésre elérhető támogatási összeg:

• 1 gyermek esetén legfeljebb 300.000 Ft
• 2 gyermek esetén legfeljebb 1.300.000 Ft
• 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 5.000.000 Ft.

Falusi CSOK összege korábban igénybe vett lakáscélú támogatás esetén

A vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha a támogatott személy a kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Példa

A támogatott személyek 15 évvel ezelőtt egy meglévő és két vállalt gyermek után szocpolt vettek igénybe 3.8 millió forint összegben új lakás vásárlásához. A vállalt gyermekek megszülettek. Jelenleg is három eltartott gyermekük van. Preferált kistelepülésen szeretnének használt lakóingatlant vásárolni, majd azt korszerűsíteni.

Kérdés: mekkora összegű falusi CSOK-ra lehetnek jogosultak adott esetben?

A korábban kapott szocpolt illetően – a gyakorlat szerint – a korábbi lakáscélú állami támogatás összegét le kell vonni a CSOK igényelhető összegéből.

A falusi CSOK tekintetében ez azt jelenti, hogy a három gyermek után járó 10 millió forintot csökkenteni kell a 3.8 millió forint összegű szocpollal. Így az igényelhető támogatási összeg legfeljebb 6.2 millió forint. Ennek az összegnek legfeljebb a fele használható fel a vételár kiegyenlítéséhez. A fennmaradó összeg a lakás korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez vehető igénybe.

Továbbá a támogatott személyeknek van lehetőségük arra, hogy igényeljék a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitelt (kamat: 3%). A kamattámogatott hitel összege három gyermek esetén maximum 15 millió forint lehet. Ez az összeg a vásárlásra és a korszerűsítésre egyaránt igénybe vehető a vételár, illetve a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség összegéig.

Falusi CSOK és kamattámogatott hitel igénylése

Ha Ön is falusi CSOK felvétele előtt áll és szeretné megtudni, hogy a korábban igénybe vett szocpol miatt mekkora összegű támogatásra lehet jogosult, kérdezze Szakértőinket! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentes vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
6.350.840 Ft a bruttó végösszeg, a 70%-os számla lefedettség meglesz.
Mennyit kapunk vissza?

Az lenne a kérdésem, hogy 2005-ben igényeltük három gyermekünkre használt lakásra a szocpolt. Azóta született egy negyedik gyermek. Viszont a legidősebb elköltözött.
Az lenne a kérdésem, hogy falusi csok felújításra menyi jár?
Válaszukat előre is köszönöm.

2005-ben 2 gyerek után felvettük a szocpolt ill. csak fél-szocpolt bővítésre. Azt szeretném kérdezni, hogy ennyi év után ugyanúgy, ez után a 2 gyerek után megkaphatom-e az 1.300.000-. Ft Falusi CSOK-ot felújításra/ homlokzati szigetelés/
Előre is köszönöm a segítséget!

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermekre vettünk fel szocpolt 2009-ben. Meg is születtek 2011. novemberig. Majd 2017. decemberben vállaltunk 3. gyermeket, akire utólagos szocpolt kaptunk 2018-ban. Ha falusi CSOK-ot szeretnénk felvenni ugyanarra a házra, mekkora összeget kaphatunk?
Köszönettel: Anita