Így igényelhető vissza az 5%-os ÁFA új lakás esetén!

2021. január elsejétől ismét 5% lett az új lakásvásárlások és generálkivitelezős új építések áfája. Emellett a CSOK-ot is igénybe vevők számára ez az 5%-os ÁFA is visszaigényelhető. Mindezek mellett kiterjesztették a 27%-os ÁFA visszatérítést valamennyi saját szervezésben megvalósuló új építésre is, vagyis most már nem csak preferált településen érhető el ez a támogatási forma. Mindezekről bővebb információt korábban ITT írtunk.

5 %-os ÁFA új lakás vásárlás

Fenti témában számos kérdést kaptunk. A legtöbb érdeklődő a jogosultsági feltételeken túl azt szeretné tudni, hogy milyen módon lesz visszaigényelhető az 5% áfa új lakásvásárlás esetén? Fel kell-e tüntetni az adásvételi szerződésben az áfa összegét, hol lehet igényelni, ki és mikor kapja vissza?

Az 5%-os ÁFA visszaigénylése újépítésű lakás vásárlása esetén

Mint ismeretes az 5%-os lakásáfát azok a támogatott személyek tudják visszaigényelni, akik a vásárláshoz CSOK-ot is vesznek igénybe. Elegendő egy meglévő vagy vállalt gyermek után igénybe venni a CSOK-ot ahhoz, hogy az 5%-os ÁFA visszatérítésére is jogosultak lehessünk. Már az is élhet a visszatérítés lehetőségével tehát, aki a 600.000 Ft-os CSOK-ot veszi igénybe akár 1 vállalt gyermek után újépítésű lakás megvásárlásához.

Hol igényelhető?

Az 5%-os adó-visszatérítési támogat iránti kérelmet – a CSOK és esetleges hitelkérelemmel egyidejűleg – a hitelintézetekhez lehet benyújtani.

Ki, mikor és hogyan kapja meg az ÁFA visszatérítést?

Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell a vételár forrásösszetételét, azaz számszerűsíteni kell az önerő, a CSOK, az 5% ÁFA és – hitelfelvétel esetén – a felvenni kívánt lakáshitel összegét. Az áfát – a CSOK-kal és CSOK hitellel együtt – a vételár utolsó részeként, az önerő maradéktalan megfizetését követően, egyösszegben, a hitelintézet folyósítja az eladó adásvételi szerződésben megadott pénzforgalmi számlájára.

Sok kérdés irányult arra, hogy a visszatérítendő ÁFA összegét szerepeltetni kell-e az adásvételi szerződésben. A válasz – fentiek alapján – igen, fel kell tüntetni.

Van-e formanyomtatvány az 5%-os ÁFA visszaigénylésére?

A támogatás igényléséhez a hitelintézetek által összeállított igénylési kérelmet kell kitölteni. Ez tehát banki formanyomtatvány. Minden pénzintézetnél a bank saját támogatási nyomtatványa használható.

Az 5%-os ÁFA visszaigénylése új lakás/lakóház építése esetén

Generálkivitelezővel történő építés esetén a legtöbb kérdés szintén arra irányult, hogy miként igényelhető vissza az 5% ÁFA, hol kell kérni ezt a támogatást és milyen ütemben kerül folyósításra.

Új lakásépítés esetén az 5%-os lakásáfát azok a támogatott személyek tudják visszaigényelni, akik generálkivitelezővel építkeznek és az építkezéshez CSOK-ot is vesznek igénybe. A jogosultsághoz ez esetben is elegendő akár 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelni az új lakásépítésre adható családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK).

Hol igényelhető?

Az 5%-os adó-visszatérítési támogat iránti kérelmet új lakásépítés esetén – a CSOK és esetleges hitelkérelemmel egyidejűleg – szintén a hitelintézetekhez lehet benyújtani.

Ki, mikor és hogyan kapja meg az ÁFA visszatérítést?

A hitelintézet részére költségvetést kell benyújtani az építkezés bekerülési költségéről. A támogatási kérelemben pedig számszerűsíteni kell az önerő, a CSOK, az ÁFA és – hitelfelvétel esetén – a felvenni kívánt építési hitel összegét.

A bankok építkezés esetén az áfát – a CSOK-kal és CSOK hitellel együtt – készültségi fokkal arányosan, szakaszosan folyósítják, miután a helyszínen ellenőrizték az adott készültségi fokot. Itt szintén elvárás, hogy a rendelkezésre álló önerő beépítésre kerüljön, vagyis a folyósítás akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a támogatásokon és a támogatott hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás/lakóépület építésére már felhasználta. A folyósítás további feltétele, hogy az adott készültségi foknak megfelelően, a bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy a saját nevére, 5% ÁFA tartalommal kiállított számlát bemutassa.

Az áfát – akárcsak a CSOK-ot és építési hitelt – a pénzintézetek a támogatott személy bankszámlájára utalják. Ezt követően a támogatott személy fizeti meg a generálkivitelező felé fennálló aktuális tartozását.

Van-e formanyomtatvány az 5%-os ÁFA visszaigénylésére?

A költségvetésnek és a támogatás igénylésének egyaránt van formanyomtatványa, ami szintén banki formanyomtatvány. Minden pénzintézetnél a bank saját támogatási nyomtatványa fogadható el.

Számlák ÁFA tartalma adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén

Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag az 5%-os általános forgalmi adó-mértékkel kiállított számla, vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.

Hitelt, CSOK-ot is igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Használja ki egyedi kedvezményeinket

Ajánlatot kérek

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás!

A témában felmerülő további kérdés esetén kérjük, tekintse meg a témához tartozó Gyakori kérdésekre adott válaszainkat IDE kattintva, illetve újabb kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Kérdéseit IDE kattintva teheti fel. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, ÁFA és hitel ügyintézését is!


Utolsó módosítás: 2021. január 15. péntekFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím! A honlapjukon olvasott 5% ÁFA visszaigényléséről szóló cikkük kicsit összezavart és szeretnék tisztán látni. Új építésű önálló családi házat szeretnénk venni egy építőtől (generál kivitelező). Kötünk vele egy szerződést, adott műszaki tartalommal és az ehhez tartozó egyösszegű árral. Legyen a példa kedvéért ez a kulcsrakész szerződött ár 80 millió Ft. Ez már az áfás ár. Ebben az esetben milyen feltételek mellett igényelhető vissza az 5%-os ÁFA? Utólag, amikor minden számlát megkaptuk, vagy folyamatosan, ahogy megkaptuk a számlát? Mire kell odafigyelnünk a szerződéskötéskor, hogy az ÁFA visszaigénylésének ne legyen akadálya? CSOK-ot is vennénk fel. Ebben az esetben mindkettőnk nevére… Továbbiak »

Kedves Ádám! Önök tehát egy új építésű lakóingatlant fognak megvásárolni adásvételi szerződés keretében, vagyis nem meglévő telekre építkeznek generálkivitelezővel. Az új lakás vételára 5% ÁFA tartalommal kerül meghatározásra, adott esetben 80 millió Ft-os vételárból az 5% ÁFA 3.809.525 Ft. A nettó vételár pedig 76.190.475 Ft. Az 5%-os ÁFA visszaigénylésére akkor lehetnek jogosultak, ha a vásárláshoz (legalább egy meglévő vagy vállalt gyermek után) CSOK-ot is igénybe vesznek. Az 5%-os ÁFA visszatérítési támogatás iránti kérelem a CSOK kérelemmel együtt nyújtható be a hitelintézetekhez. Mint ahogy a CSOK (és esetleges lakáshitel) összegét, úgy az ÁFA összegét is a hitelintézet utalja a vételár utolsó… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet.hu! Ahány weboldal és szakértő, annyiféle választ kaptunk már párommal a tárgyban említett kérdésre. Rövid történetünk: Idén fogunk vásárolni egy újépítésű házat, amire az előszerződést és némi önrészt (foglaló) már ki is fizettük 2020 decemberében. Fontos, hogy nem mi építettjük a kivitelezővel, mi csak a projekt legvégén vesszük meg tőle a kész házat. Várhatóan 2021. legvégén kerül majd átadásra az ingatlan. Elmondása szerint ő egyetlen egy darab végszámlát fog nekünk majd adni a teljes vételárról és ennek a számlának az ÁFA tartalma 5% lesz. Ebben az esetben visszaigényelhetjük majd az ÁFA-t? És fontos kérdésünk, hogy mi igényelhetjük vissza vagy… Továbbiak »


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x