2021. január elsejétől ismét 5% lett az új lakásvásárlások és generálkivitelezős új építések áfája. Emellett a CSOK-ot is igénybe vevők számára ez az 5%-os ÁFA is visszaigényelhető. Mindezek mellett kiterjesztették a 27%-os ÁFA visszatérítést valamennyi saját szervezésben megvalósuló új építésre is, vagyis most már nem csak preferált településen érhető el ez a támogatási forma. Mindezekről bővebb információt korábban ITT írtunk.

Fenti témában számos kérdést kaptunk. A legtöbb érdeklődő a jogosultsági feltételeken túl azt szeretné tudni, hogy milyen módon lesz visszaigényelhető az 5% áfa új lakásvásárlás esetén? Fel kell-e tüntetni az adásvételi szerződésben az áfa összegét, hol lehet igényelni, ki és mikor kapja vissza?

Az 5%-os ÁFA visszaigénylése újépítésű lakás vásárlása esetén

Mint ismeretes az 5%-os lakásáfát azok a támogatott személyek tudják visszaigényelni, akik a vásárláshoz CSOK-ot is vesznek igénybe. Elegendő egy meglévő vagy vállalt gyermek után igénybe venni a CSOK-ot ahhoz, hogy az 5%-os ÁFA visszatérítésére is jogosultak lehessünk. Már az is élhet a visszatérítés lehetőségével tehát, aki a 600.000 Ft-os CSOK-ot veszi igénybe akár 1 vállalt gyermek után újépítésű lakás megvásárlásához.

Hol igényelhető?

Az 5%-os adó-visszatérítési támogat iránti kérelmet – a CSOK és esetleges hitelkérelemmel egyidejűleg – a hitelintézetekhez lehet benyújtani.

Ki, mikor és hogyan kapja meg az ÁFA visszatérítést?

Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell a vételár forrásösszetételét, azaz számszerűsíteni kell az önerő, a CSOK, az 5% ÁFA és – hitelfelvétel esetén – a felvenni kívánt lakáshitel összegét. Az áfát – a CSOK-kal és CSOK hitellel együtt – a vételár utolsó részeként, az önerő maradéktalan megfizetését követően, egyösszegben, a hitelintézet folyósítja az eladó adásvételi szerződésben megadott pénzforgalmi számlájára.

Sok kérdés irányult arra, hogy a visszatérítendő ÁFA összegét szerepeltetni kell-e az adásvételi szerződésben. A válasz – fentiek alapján – igen, fel kell tüntetni.

Van-e formanyomtatvány az 5%-os ÁFA visszaigénylésére?

A támogatás igényléséhez a hitelintézetek által összeállított igénylési kérelmet kell kitölteni. Ez tehát banki formanyomtatvány. Minden pénzintézetnél a bank saját támogatási nyomtatványa használható.

Az 5%-os ÁFA visszaigénylése új lakás/lakóház építése esetén

Generálkivitelezővel történő építés esetén a legtöbb kérdés szintén arra irányult, hogy miként igényelhető vissza az 5% ÁFA, hol kell kérni ezt a támogatást és milyen ütemben kerül folyósításra.

Új lakásépítés esetén az 5%-os lakásáfát azok a támogatott személyek tudják visszaigényelni, akik generálkivitelezővel építkeznek és az építkezéshez CSOK-ot is vesznek igénybe. A jogosultsághoz ez esetben is elegendő akár 1 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelni az új lakásépítésre adható családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK).

Hol igényelhető?

Az 5%-os adó-visszatérítési támogat iránti kérelmet új lakásépítés esetén – a CSOK és esetleges hitelkérelemmel egyidejűleg – szintén a hitelintézetekhez lehet benyújtani.

Ki, mikor és hogyan kapja meg az ÁFA visszatérítést?

A hitelintézet részére költségvetést kell benyújtani az építkezés bekerülési költségéről. A támogatási kérelemben pedig számszerűsíteni kell az önerő, a CSOK, az ÁFA és – hitelfelvétel esetén – a felvenni kívánt építési hitel összegét.

A bankok építkezés esetén az áfát – a CSOK-kal és CSOK hitellel együtt – készültségi fokkal arányosan, szakaszosan folyósítják, miután a helyszínen ellenőrizték az adott készültségi fokot. Itt szintén elvárás, hogy a rendelkezésre álló önerő beépítésre kerüljön, vagyis a folyósítás akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a támogatásokon és a támogatott hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás/lakóépület építésére már felhasználta. A folyósítás további feltétele, hogy az adott készültségi foknak megfelelően, a bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy a saját nevére, 5% ÁFA tartalommal kiállított számlát bemutassa.

Az áfát – akárcsak a CSOK-ot és építési hitelt – a pénzintézetek a támogatott személy bankszámlájára utalják. Ezt követően a támogatott személy fizeti meg a generálkivitelező felé fennálló aktuális tartozását.

Van-e formanyomtatvány az 5%-os ÁFA visszaigénylésére?

A költségvetésnek és a támogatás igénylésének egyaránt van formanyomtatványa, ami szintén banki formanyomtatvány. Minden pénzintézetnél a bank saját támogatási nyomtatványa fogadható el.

Számlák ÁFA tartalma adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén

Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag az 5%-os általános forgalmi adó-mértékkel kiállított számla, vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.

Hitelt, CSOK-ot is igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Használja ki egyedi kedvezményeinket

Ajánlatot kérek

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás!

A témában felmerülő további kérdés esetén kérjük, tekintse meg a témához tartozó Gyakori kérdésekre adott válaszainkat IDE kattintva, illetve újabb kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Kérdéseit IDE kattintva teheti fel. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, ÁFA és hitel ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

64 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Új lakás építéséről van szó, az ingatlan 75%-os készültségű, lakhatási engedély előtt állunk. 1 gyermek után vennénk igénybe a CSOK-ot, valamint az ÁFA visszatérítést.
Kérdésem az lenne, hogy az eddigi számlákra is megkapjuk a visszatérítést, vagy csak a CSOK igénylés beadása utáni költségekre?

Üdv.
Mi generálkivitelezövel építtettünk új könnyűszerkezetes házat. Hitel és mindenféle segítség nélkül. Mi is visszaigényelhetjük az 5%-os áfát?
Üdv: Laci és Csilla

Tisztelt Hitelnet!
Építkeztünk feleségemmel, felvettük a CSOK-ot és Áfa visszatérítést is igénybe vettünk. Az építkezés elején elváltunk. Visszafizettem a CSOKot, az Áfát teljes egészében.
Kérdésem, most hogy 1/1-be tulajdonossá váltam, újra beadhatom az 5M Áfára az igénylést ugyanarra az ingatlanra?

Tisztelt cím!
Hogyan tudom visszaigényelni az áfát új építésű lakásra hitel nélkül? Kell ehhez hitelintézet?

Kedves Hitelnet!
2022. június 30.-án megkaptam az újépítésű házamra a hatósági bizonyítványt. Az 5% áfa-visszaigénylést még megigényelhetem rá? Vagy már késő?
Zöld hitelt lehet még igényelni?
Üdv.

Szép napot!
Kérdésem az lenne, ha az új lakás 49M Ft. Ezt 39 M Ft nokbol és 10M Ft csokból szeretném kifizetni, az áfa hogyan igényelhető vissza?

Üdv.
Van arra lehetőség, hogy utólag igényeljem vissza az 5% áfát?
Tavaly költöztünk a generál kivitelezőnk által épített házba.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv.
Ferenc

Kivitelező épít nekünk 2022 novemberi átadással. Most fogunk szerződni a kivitelezővel. 2 gyermek felnőtt, már 26 évesek.
Milyen áfa visszaigénylésre vagyunk jogosultak?
5% áfa?

Új lakás vásárlása esetén visszakaptuk az ÁFA-t. Sajnos családi problémák miatt 1 éven belül el kell adni a lakást.
Vissza kell-e fizetni az előzőleg igényelt 5%-os ÁFa-t.

Új építésű társasházat vásárolok. Vissza lehet-e az áfát igényelni és mennyit?
A lakás 2023 májusi átadása várható.

Visszaigényelhető az ÁFA a csokos új lakásra, amelyre még 2018-ban szerződtünk és előlegeztük, de csak most lett kész és most utalták át a Csokot és hitelt 20 millió Ft-ot, meg szerződés módosítás is most volt?

Az 5%-os ÁFA számítható fel a generál kivitelező által épített családi házakban, a felszerelési tárgyakra. Ilyen például a kazán, a fürdőkád, stb. A berendezési tárgyakra nem vonatkozik, nem számlázhatja le a generál kivitelezés 5%-os ÁFA-val ilyenek a világító testek, bútorok. Minek számít a konyhabútor, és a konyhagépek? Állítólag a felszerelési tárgyak közül, átkerült a berendezési tárgyak közé. Másrészt a társasházi lakásoknál is nem számolható el, 5%-os ÁFA-val?

Először is szeretném megköszönni a gyors válaszát! Két kérdésem lenne még: 1.) Amennyiben az általam 1/1 arányban előszerződött új lakásingatlant a végszerződésben nem 1/2-1/2-ed arányban vásárolnánk meg élettársammal, hanem 1%-ot vásárolnék meg magam, élettársam viszont 99%-ot vásárolna meg, mint az általam vevőkijelöléssel kijelölt személy, akkor az általam már megfizetett 10% foglaló és 15% előleg összegének 99%-a visszautalásra kerülne részemre? 2.) Ha az általam vevőkijelöléssel kijelölt új vevő végszerződne a lakás 99%-ára – így már 2021. évi számlát kapna – akkor ez megoldás lehet arra, hogy ne a 25%-nak, hanem csak az 1%-nak az 5% áfáját bukjam a 2021.01.01-ét megelőzően aláírt előszerződés és kifizetett előlegszámlák miatt?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
2019.10.29-én a magam nevében 1/1 tulajdoni aránnyal kötöttem meg az új lakásingatlanra vonatkozó ingatlan adásvételi előszerződést (már 5%-os áfával) és ki is fizettem 10% foglalót és 15% előleget, de a végleges új lakásingatlan adásvételi szerződésben a tulajdonosok és a tulajdoni arányok is változnak, nevezetesen ½-½-ed arányban magam és élettársam lesz a tulajdonos. A végleges ingatlan adásvételi szerződés tervezett időpontja 2021. június hó. A lakás vásárlásához 75.000.000,- Ft lakáshitelt veszünk fel, amiben benne van az 1 fő 25 év alatti eltartott és velünk együtt költöző gyerekünk alapján a 600.000,- Ft CSOK is.
A végszámlán állítólag a következő tételek fognak szerepelni:
A lakás teljes ára 5%-os áfával kb. bruttó 100.000.000,- Ft
2019.10.30-án már befizetett foglaló (a számlán tévesen előleg megnevezés szerepel) 5%-os áfával -10.000.000,- Ft
2019.11.11-én előlegszámla alapján már befizetett előleg 5%-os áfával -15.000.000,- Ft.
Kérdésem a következő: Amennyiben az új lakásingatlan vételára 5%-os áfával bruttó kb. 100.000.000,- Ft lesz, de a fentiek szerint korábban már kifizettem a 5%-os áfával a bruttó kb. 25.000.000,- Ft foglalót és előleget, akkor a teljes lakásárban (100.000.000,- Ft) lévő 5%-os áfa tartalmat, vagy annak 25.000.000,- Ft-al csökkentett részében lévő 5%-os áfa tartalmat tudjuk csak (áfa) adóvisszatérítési támogatás formájában visszakapni?
Köszönettel várom válaszát.

Üdvözlöm!
2020 év végén kötöttem szerződést egy bankkal, ingatlan vásárlásra. A hitelek mellé CSOK is igénybe lett véve. Decemberben már tudni lehetett, hogy vissza hozzák az 5% áfa mértékét az ingatlan árában, és azt is, hogy ezt az 5% áfát pluszba vissza lehet igényelni. Az Én bankom nem adta meg ezt a lehetőséget. Utólag többször is kérdeztem az okát, válaszként annyit kaptam, hogy így utólag már nem tudnak tenni ezzel semmit, mivel azt a CSOK igényléssel együtt kellett volna.
Kérdésem, mit tehetek még, kinek kell reklamálnom a bankon kívül, mivel ott nem értem célt?
Köszönöm válaszát!

Kedves Hitelnet!
Ha van már meglévő csok 3 gyermek után új építésű lakásra (2017-ben vettük fel), és azt továbbvinnénk az új lakásra, akkor ebben az esetben nem tudnánk igénybevenni az áfa visszatérítést? Van esetleg erre valamilyen külön feltétel. Vagy vissza kellene fizetni a csok teljes összegét, majd újraigényelni azt?
Köszönöm a válaszukat!
Krisztina

Kedves Hitelnet,
2016-ban igényeltünk 2,6M Ft CSOK-ot 2 gyermek után, amit “teljesítettünk” is. Most egy nagyobb, szintén új építésű ingatlant vásárolnánk. Amennyiben önként visszafizetjük a CSOK-ot, majd az új ingatlanhoz újra megigényeljük szintén 2 gyermek után a 2,6M Ft-os összeget, egyúttal jogosultakká válunk az 5%-os ÁFA visszatérítésre és az illetékmentességre is?
Köszönöm,
Üdv,
Ádám

Új lakóingatlant vásárolunk. 2020. évben kifizettünk előszerződéssel 16M Ft-ot, bruttó áron, 27%-os ÁFA tartalommal, önerő címén. 12.600 E Ft + 3.400 E Ft ÁFA. AZ adásvételi szerződést 2021.02.24.-én kötöttük meg, a maradék vételár: 13.601.596,- Ft + 5% ÁFA 680.080,- Ft. 600.000,- Ft CSOK-ot is igényelnék 1 meglévő gyermekre.
A kérdésem, hogy az ÁFA összegét igényelhetném-e abban a formában, hogy az eladónak utalják a 680.080,- Ft 5%-os ÁFA-t. Evvel a tartalommal kötöttük meg a szerződést, és mielőtt benyújtanám a kérelmemet, szükségen van az információra, ha szükség van a kérelem benyújtása előtt módosítani tudjuk az Adásvételi szerződést.

Kedves Hitelnet!
2020 szeptemberében kötöttük meg adás-vételi szerződésünket új építésű lakásra, melyre 2020. októberében igényeltünk CSOK támogatást és CSOK HITELT. Az adásvételi szerződésbe, akkori érvényes jogszabályoknak megfelelően 27%-os ÁFA került rögzítésre. 2021. januárban (most a napokban) történik a CSOK folyósítása, melyet az új törvény alapján 5%-os ÁFÁVAL kell (lehet) számlázni.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben utólagosan élhetünk az idei évben történt CSOK folyósítás utáni összegnek az ÁFA visszatérítésével? Amennyiben igen, hol tudom ezt intézni?
Köszönettel,
Dávid

Kedves Hitelnet!
2020 szeptemberében kötöttük meg adás-vételi szerződésünket új építésű lakásra, melyre 2020. októberében igényeltünk CSOK támogatást és CSOK HITELT. Az adásvételi szerződésbe, akkori érvényes jogszabályoknak megfelelően 27%-os ÁFA került rögzítésre. 2021. januárban (most a napokban) történik a CSOK folyósítása, melyet az új törvény alapján 5%-os ÁFÁVAL kell (lehet) számlázni.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben utólagosan élhetünk az idei évben történt CSOK folyósítás utáni összegnek az ÁFA visszatérítésével? Amennyiben igen, hol tudom ezt intézni?
Köszönettel,
Dávid

Kedves Hitelnet,
Tegyük fel, hogy van egy külterületi telkünk, mezőgazdasági besorolású kertes terület, 3%-ig beépíthető, 50%-ban lakó – 50%-ban gazdasági funkciójú épülettel.
Amennyiben megbízunk egy generálkivitelezőt, hogy építsen fel a telkünk 1,5%-nyi beépíthetőség erejéig egy lakóingatlant (klasszikus családi ház, garázs és műhely nélkül), érvényes-e erre az 5% ÁFA, és CSOK-kal az 5% ÁFÁ-t is visszaigényelhetjük?
(Természetesen minden egyéb feltétel max. 300nm ház, meglévő gyermek, TB jogviszony stb. adott )
Az új építésű ház használatbavételekor van illetékfizetési kötelezettségünk, vagy a CSOK révén ez is illetékmentes 2022.12.31-ig?
Válaszukat előre is köszönöm,
Anett

Kedves Hitelnet,
Tegyük fel, hogy van egy külterületi telkünk, mezőgazdasági besorolású kertes terület, 3%-ig beépíthető, 50%-ban lakó – 50%-ban gazdasági funkciójú épülettel.
Amennyiben megbízunk egy generálkivitelezőt, hogy építsen fel a telkünk 1,5%-nyi beépíthetőség erejéig egy lakóingatlant (klasszikus családi ház, garázs és műhely nélkül), érvényes-e erre az 5% ÁFA, és CSOK-kal az 5% ÁFÁ-t is visszaigényelhetjük?
(Természetesen minden egyéb feltétel max. 300nm ház, meglévő gyermek, TB jogviszony stb. adott )
Az új építésű ház használatbavételekor van illetékfizetési kötelezettségünk, vagy a CSOK révén ez is illetékmentes 2022.12.31-ig?
Válaszukat előre is köszönöm,
Anett

Tisztelt szakértők!
Helyzetünk a következő:
2019. tavaszán kezdtünk családi ház építésbe, generálkivitelezővel. Építési engedélyünk 2018. november 26.-án lett kiadva.
A generálkivitelező 2019. dec. 31.-ig 5%-os áfa tartalommal számlázott. Időközben igényeltük a CSok + hitelt (10+15 m) konstrukciót, azonban az áfa visszaigénylést ekkor nem kértük, mivel akkor még 5%-os áfával kaptunk számlát. 
A 2020. évben 27%-os áfás számlát állított ki a generálkivitelező, mivel mi kicsúsztunk az építési engedély dátuma miatt a 2021. végéig történő 5%-os számlázásból.
Kérdésem:
2021. január 1.-től érvényes új jogszabály szerint a családi ház építése esetén a továbbiakban újra 5%-os áfatartalommal számlázhat a generálkivitelező?
A 2020-ban kiállított 27%-os számlákra igényelhetjük az áfa visszaigénylést utólag a csok-tól függetlenül?
5%-os számláink áfa tartalma vissza igényelhető?
A csok + hitel szerződésünket 2019.09.26.-án kötöttük OTP fiókban. Jelenleg 50%-os készültségünk van, a hitelből és a csok-ból folyósítás még nem történt.
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelt szakértők!
Helyzetünk a következő:
2019. tavaszán kezdtünk családi ház építésbe, generálkivitelezővel. Építési engedélyünk 2018. november 26.-án lett kiadva.
A generálkivitelező 2019. dec. 31.-ig 5%-os áfa tartalommal számlázott. Időközben igényeltük a CSok + hitelt (10+15 m) konstrukciót, azonban az áfa visszaigénylést ekkor nem kértük, mivel akkor még 5%-os áfával kaptunk számlát. 
A 2020. évben 27%-os áfás számlát állított ki a generálkivitelező, mivel mi kicsúsztunk az építési engedély dátuma miatt a 2021. végéig történő 5%-os számlázásból.
Kérdésem:
2021. január 1.-től érvényes új jogszabály szerint a családi ház építése esetén a továbbiakban újra 5%-os áfatartalommal számlázhat a generálkivitelező?
A 2020-ban kiállított 27%-os számlákra igényelhetjük az áfa visszaigénylést utólag a csok-tól függetlenül?
5%-os számláink áfa tartalma vissza igényelhető?
A csok + hitel szerződésünket 2019.09.26.-án kötöttük OTP fiókban. Jelenleg 50%-os készültségünk van, a hitelből és a csok-ból folyósítás még nem történt.
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

A honlapjukon olvasott 5% ÁFA visszaigényléséről szóló cikkük kicsit összezavart és szeretnék tisztán látni. Új építésű önálló családi házat szeretnénk venni egy építőtől (generál kivitelező). Kötünk vele egy szerződést, adott műszaki tartalommal és az ehhez tartozó egyösszegű árral. Legyen a példa kedvéért ez a kulcsrakész szerződött ár 80 millió Ft. Ez már az áfás ár.

Ebben az esetben milyen feltételek mellett igényelhető vissza az 5%-os ÁFA?
Utólag, amikor minden számlát megkaptuk, vagy folyamatosan, ahogy megkaptuk a számlát?
Mire kell odafigyelnünk a szerződéskötéskor, hogy az ÁFA visszaigénylésének ne legyen akadálya?
CSOK-ot is vennénk fel. Ebben az esetben mindkettőnk nevére kerülne az ingatlan. A számla elég, ha csak annak a nevére szól, aki a CSOK-ot megigényelte?

Az egyik cikkükben írták, hogy csak akkor igényelhető vissza az 5% ÁFA, ha nyilatkozatot teszünk, hogy nem kötünk szerződést generál kivitelezővel, aki az építés végén adja át az ingatlant kulcsrakészen. Ez értelmezhetetlen számomra.

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Ádám

Tisztelt Cím!

A honlapjukon olvasott 5% ÁFA visszaigényléséről szóló cikkük kicsit összezavart és szeretnék tisztán látni. Új építésű önálló családi házat szeretnénk venni egy építőtől (generál kivitelező). Kötünk vele egy szerződést, adott műszaki tartalommal és az ehhez tartozó egyösszegű árral. Legyen a példa kedvéért ez a kulcsrakész szerződött ár 80 millió Ft. Ez már az áfás ár.

Ebben az esetben milyen feltételek mellett igényelhető vissza az 5%-os ÁFA?
Utólag, amikor minden számlát megkaptuk, vagy folyamatosan, ahogy megkaptuk a számlát?
Mire kell odafigyelnünk a szerződéskötéskor, hogy az ÁFA visszaigénylésének ne legyen akadálya?
CSOK-ot is vennénk fel. Ebben az esetben mindkettőnk nevére kerülne az ingatlan. A számla elég, ha csak annak a nevére szól, aki a CSOK-ot megigényelte?

Az egyik cikkükben írták, hogy csak akkor igényelhető vissza az 5% ÁFA, ha nyilatkozatot teszünk, hogy nem kötünk szerződést generál kivitelezővel, aki az építés végén adja át az ingatlant kulcsrakészen. Ez értelmezhetetlen számomra.

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Ádám

Tisztelt Hitelnet.hu!
Ahány weboldal és szakértő, annyiféle választ kaptunk már párommal a tárgyban említett kérdésre.
Rövid történetünk: Idén fogunk vásárolni egy újépítésű házat, amire az előszerződést és némi önrészt (foglaló) már ki is fizettük 2020 decemberében. Fontos, hogy nem mi építettjük a kivitelezővel, mi csak a projekt legvégén vesszük meg tőle a kész házat. Várhatóan 2021. legvégén kerül majd átadásra az ingatlan. Elmondása szerint ő egyetlen egy darab végszámlát fog nekünk majd adni a teljes vételárról és ennek a számlának az ÁFA tartalma 5% lesz.
Ebben az esetben visszaigényelhetjük majd az ÁFA-t? És fontos kérdésünk, hogy mi igényelhetjük vissza vagy pedig a kivitelező?
Segítségüket köszönjük előre is!
Üdvözlettel,
Dániel

Tisztelt Hitelnet.hu!
Ahány weboldal és szakértő, annyiféle választ kaptunk már párommal a tárgyban említett kérdésre.
Rövid történetünk: Idén fogunk vásárolni egy újépítésű házat, amire az előszerződést és némi önrészt (foglaló) már ki is fizettük 2020 decemberében. Fontos, hogy nem mi építettjük a kivitelezővel, mi csak a projekt legvégén vesszük meg tőle a kész házat. Várhatóan 2021. legvégén kerül majd átadásra az ingatlan. Elmondása szerint ő egyetlen egy darab végszámlát fog nekünk majd adni a teljes vételárról és ennek a számlának az ÁFA tartalma 5% lesz.
Ebben az esetben visszaigényelhetjük majd az ÁFA-t? És fontos kérdésünk, hogy mi igényelhetjük vissza vagy pedig a kivitelező?
Segítségüket köszönjük előre is!
Üdvözlettel,
Dániel