A CSOK rendelet tartalmaz egy olyan előírást, miszerint nem vehető igénybe a kedvezmény, ha az igénylőt korábban kapott lakáscélú támogatás vonatkozásában 5 éven belül visszafizetésre kötelezték. Olvasói érdeklődésre most megmutatjuk, mit is jelent ez a gyakorlatban, hogyan és mekkora összegben igényelhető ez esetben a CSOK.

Korábbi támogatás 5 éven belül történt visszafizetése

Mind az új, mind a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet rögzíti az alábbi szabályt:

„Nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.”

Lakásértékesítésből kifolyólag visszafizetett támogatás

A leggyakoribb élethelyzet az, hogy az igénylő korábbi otthonteremtéshez szocpolt vett igénybe, de a lakás a család gyarapodása miatt időközben eladásra került, a támogatás pedig – ha felfüggesztő számlára is – de visszafizetésre került a járási hivatal határozata alapján.

Újabb lakásszerzéshez igényelhető-e a CSOK, ha mindez 5 éven belül történt?

Az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján a korábban igénybe vett támogatás miatti visszafizetési kötelezettség csak akkor zárja ki a támogatott személyeket a támogatás ismételt igényléséből 5 évre, ha a visszafizetést nem önként teljesítették, hanem a hitelintézet, Kincstár, kormányhivatal vagy járási hivatal határozatban kötelezte őket.

Mivel a lakásértékesítéssel összefüggésben a támogatás visszafizetése a támogatott személyek által önkéntesen történik, nem pedig visszafizetésre kötelező határozat alapján, ezért ilyen esetben nem érvényes az a tilalom, amely megakadályozná a CSOK, illetve CSOK különbözet 5 éven belül történő újbóli igénylését.

Önkéntesen visszafizetett támogatás esetén is csökkenteni kell a korábbi összeggel a CSOK összegét?

A CSOK összegének egyik meghatározási módja az, hogy a gyermekek után járó kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban kapott lakáscélú támogatás összegével.

Ugyancsak gyakori élethelyzet, hogy a támogatott személyek a korábbi szocpolt valamilyen oknál fogva - általában azért, mert időközben elváltak és a korábban támogatott lakás helyett nem vásároltak másikat - visszafizették.

Önkéntesen visszafizetett támogatás esetén is le kell-e vonni a CSOK összegéből a korábbi támogatást?

A válasz nem, mert a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig - a Kincstár által üzemeltetett lakástámogatási szakmai informatikai rendszerben lévő nyilvántartás alapján, vagy a 2011. december 31. napját megelőzően benyújtott igénylések esetében közokirattal vagy hitelintézet által teljes bizonyító erejű magánokiratként kiállított dokumentummal igazolt módon - már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

CSOK kérdések és válaszok!

További kérdése lenne CSOK témában? Tegye fel kérdését online Szakértőinknek. Amennyiben CSOK igényléséhez lakáshitel is kapcsolódik és szeretné megismerni az elérhető legkedvezőbb lakáshiteleket, használja lakáshitel kalkulátorunkat és kérje Szakértőink személyre szabott tájékoztatását.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

233 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2017-ben vettük igénybe a CSOK támogatás új lakás vásárlására, 3 gyermekre (akkor 2 volt, azóta megszületett a harmadik is). 10M támogatást és 8,8M Ft hitelt vettünk akkor fel. A hitelt azóta (2022. 04) teljesen visszafizettük a jelzálogtámogatást is igénybe véve (4M Ft).
Nyáron szeretnénk egy nagyobb, új építésű házba költözni. A terv az, hogy visszafizetnénk a 10M Ft támogatást, illetve az 5 év alatt a támogatott hitel kamattámogatott részét. Ezután kihasználnánk a 3 meglévő gyermekre a most már 10+15M Ft-ot.
A kérdésem az lenne, hogy ez valóban kivitelezhető így? Milyen egyéb költségek merülhetnek még fel (szokásos ügyintézési díjakon kívül)? Elvileg a 5% áfa visszatérítést is igénybe vennénk (generál kivitelezés).
A 4M Ft jelzáloghitel támogatás köt-e minket bármiben?
Válaszát előre is köszönöm.
Zsolt

Üdvözlöm!
2018-ban vásároltunk CsOK-os ingatlant, 2 meglevő gyerekre vettük fel. Most szeretnénk önkéntesen visszafizetni, hogy letelt az 5 év és 3 meglevő gyerekre vennénk fel a falusi Csokot.
Kérdésem az lenne, a sima csok összeget levonjak a falusi csokból?
Köszönöm.

Tisztelt szakértő!
2017-ben igénybe vettük a Csokot használt ingatlan vásárlásra 3 meglévő + 1 vállalt gyermekre. A vállalt gyermek sajnos nem teljesült. A gyermekvállalási határidő 2022. június 22-én lejárt, amiről nem kaptunk semmilyen határozatot. Kértük, hogy visszafizethessük a 4. gyermekre kapott támogatást. A visszafizetés megtörtént 120 napon belül büntetőkamattal együtt.
Kérdésem az lenne, hogy van-e esélyünk igénybe venni a falusi csokot + kamattámogatott hitelt, amennyiben nagyobb, drágább ingatlant szeretnénk vásárolni. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2018-ban vettük fel a 10.000.000 Csok-ot és hozzá a 3%-os kamattámogatott 10.000.000 Ft hitelt 3 vállalt gyermekre új építésű családi házra (akkor még csak 3 gyermekre lehetett a kedvezményes hitellel). A vállalt gyermekekből kettő megszületett. Amennyiben 3. gyermek nem születik meg, ez esetben a 3%-os kamattámogatott hitelt is büntetőkamattal kellene visszafizetni vagy mivel kedvezően változott és 2 gyermekre is felvehető már, maradna arra a 3% és az mehetne tovább? Önkéntes visszafizetés lehetséges előbb a csok-ra?
Köszönöm szépen előre is,
Üdvözlettel: Zsanett

Kedves Hitelnet!
2018-ban újan épített családi házunkra felvettük a 3 kisgyermekünk után járó 10.000.000 Ft-os CSOK-ot. A kedvezményes hitelt nem kértük. Most úgy néz ki, eladnánk ezt a házat különböző okok miatt.
Kérdésem, hogy mennyit kellene visszafizetnünk?
Új családi ház építése esetén újra igényelhetnénk ezt az összeget?
Köszönöm szépen!
Üdvözlettel:
Kata

Kedves Hitelnet!
Használt lakás vásárlására vettünk fel csokot és kamattámogatott hitelt. Az év közi áfatörvény változás miatt (5%-os áfa meghosszabbítása új építésű ingatlanra) a tervezett átalakítás már nem rentábilis, jobban megéri lebontani és újat építeni. Ha önkéntesen visszafizetjük a már felvett CSOKot és kedvezményes hitelt, akkor igényelhetjük újra ezeket az új ingatlan építésre?
A lenti paragrafus bizonytalanít el:
12. § (1) * …- ugyanazon gyermek után – a (2) és (2b) bekezdésben, valamint a 38. §-ban foglalt kivétellel – csak egy alkalommal lehet igénybe venni.
Üdvözlettel,
Péter

Hogyan tudom önkéntesen visszafizetni a falusi csokot?
Illetve mennyit kell visszafizetnem? Az egész összeget kamattal vagy kamatmentesen a gyermekek után?

1994-ben építkeztem. Akkor igényeltük a szocpolt. Most újból igénybe vehetem-e a csokot?
Köszönöm szépen a választ.

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha önkéntesen szeretném visszafizetni a falusi csok összegét, annak mennyi időt venne igénybe az átfutása, míg lekerül az Állam mint jelzálog biztos?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Jelenlegi lakásunkon 1.430.000 Ft CSOK va,n illetve a kamattámogatott 10.000.000 Ft hitel.
A kérdésem az lenne, ha én visszafizetem a CSOK-ot, illetve a hitelemet én jövőre újra tudnám igényelni a CSOK-ot és a kamattámogatott hitelt másik lakás vásárlásnál?
Köszönöm előre is válaszát!

Tisztelt Szakértő!
2 éve vettük igénybe a falusi csokot 1 meglévő és 2 vállalt gyermekre. Ha a 3. gyermek nem születik meg és önként visszafizetnénk lenne büntetőkamat?
Köszönöm a választ.

Kedves Hitelnet!
2018. augusztus 30-án folyósítottak számunkra 600 ezer forint CSOK-ot használt ingatlan vásárláshoz. Egy gyereket vállaltunk, de nem született meg, ezért most szeretnénk önkéntesen visszafizetni a CSOK összegét.
Hol tudjuk elindítani a folyamatot? Mennyivel a határidő lejárta előtt van lehetőségünk arra, hogy az önkéntes visszafizetési igényt jelezzük, elindítsuk? 60 napon belül járunk, de semmiképpen sem szeretnénk, ha felszólítanának minket a kötelező visszafizetésre, mivel amennyiben lesz még erre lehetőség, később majd szeretnénk igényelni a CSOK-ot. Több bankfiókban jártunk, sehol nem tudtak segíteni, mintha senki nem ismerné az ügymenetet.

Tisztelt szakértő!
2005-ben vettünk fel 2M szocpolt 2 gyerekre, új lakásra, most adjuk el és a vásárolandó használt lakáshoz felvennénk CSOK hitelt és CSOK-ot. Jól tudom, hogy ha visszafizetjük a 2M Ft-ot (nem kell rá kamatot fizetni?), akkor most igényelhetjük az 1,43 M Ft-ot, és kedvezményes CSOK hitelt? Plusz illetékkedvezményben is részesülünk? Hol találok infót arról, hol és hogyan kell visszafizetni a 2M Ft-ot? A MÁK oldalán nem találom.

Tisztelt Hitel Szakértő!
2019-ben igénybe vettük a CSOK-ot + hitelt egy meglévő és egy vállalt gyermekre. A vállalt gyermek 2021-ben teljesült. Úgy alakult, hogy szeretnénk egy nagyobb ingatlanba költözni és ezért szeretnénk a CSOK összegét visszafizetni, saját erőből.
Esetleg le tudnák írni milyen módon, illetve hogyan történik a vissza fizetés? Illetve milyen büntető kamatra kell-e számítani? Természetesen, amit vásárolnánk ingatlant azon az ingatlanon is újra igénybe vennénk a CSOK-ot két gyermekre.
Előre is köszönöm a válaszukat.
Tisztelettel:
Tamás

Tisztelt Hitelnet,
A házunkat 4 éve vettük és igényeltük a CSOK-ot. (1 430.000 Ft). Érdeklődni szeretnék, hogy a férjem nevére vennénk egy városi lakást, mert örökölt és befektetnénk. Vissza kell fizetnünk a CSOK-ot, hogy ne legyen szerződésszegés?
Tisztelettel, Tünde

Önkéntes visszafizetés utan mennyi idő múlva adhatom be a Csok igényemet újra? Ha befizettem a megadott számlaszámra, mennyi idő múlva igényelhetem meg? Meg kell várom míg kiadják a törlési engedélyt vagy a befizetést igazoló papírral már igényelhetem is újra rögtön?

Üdvözlet.
Mi 2008-ban vettünk igénybe szocpolt, de 2021 januárban igényeltünk csokot. Most így le kellene vonni a szocpolt a csokból?

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy ha önkéntesen visszafizetem a korábbi CSOK támogatást (2020 évi felvétel), tudok újra igényelni? Vagy van valamilyen megkötés?
A kérdés lényege, hogy ha önkéntesen visszafizetek mindent, akkor zöld hitellel együtt felvehetem-e másik ingatlanra „olcsóbban”?

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekem után 2018-ban igénybe vettem az 1.430.000 Ft támogatást használt lakás vásárlásra, egyedülálló szülőként. 2019-ben el kellett adnom az ingatlant, így önkéntes alapon visszafizettem a csok összegét!
Kérdésem az lenne, hogy ez alapján idén igényelhetem-e újból a támogatást gyermekeimre és az ahhoz kapcsolódó csok hitelt? Nagyobb gyermekem idén tölti a 18. életévét, de tudomásom szerint 25 éves koráig igényelhető!
Köszönettel: Szilvia

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, ha 2020-van felvettünk CSOK kamattámogatott hitelt 2 bevállalt gyerek után, de csak egy született és többet nem szeretnénk, de 8 éven belül önként visszafizetjük, akkor is 8 leteltével kamatot is ránk veti vagy mivel előbb visszafizettük, nem?

Helló!
2021-ben visszafizettem önkéntesen az ingatlanról a csokot. Az ingatlan le is ment a nevemről.
Igényelhető-e a csok ismételten 2 gyermekemről, ha más ingatlant szeretnék vásárolni, nagyobbat?

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni abban, hogy a korábban (2019. 11. 19. szerződésaláírás és 2020. 05. 01. kiutalás) új lakásra felvett CSOK támogatás és hozzá kapcsolt támogatott hitel (megelőlegezett 2 gyermekre, melyből 1 teljesült) esetében a CSOK támogatás önkéntes visszafizetésekor milyen büntetőkamatra lehet számítani? Azt az információt kaptam a járási hivataltól, hogy az első gyermekre vonatkozó 600.000 HUF büntetésmentes, a 2. gyermekre eső 2.000.000 HUF a jegybanki alapkamat 5-szörösével kell számolni.
Kérem abban segítsenek, hogy ez forintosítva mennyit jelent? Illetve, így helyes-e ez a folyamat.
Köszönöm!

Tisztelt Cím,
önkéntes CSOK visszafizetés (10.000.000 Ft) esetén milyen kamattal kell számolni? Van ilyenkor is büntetőkamat? 3 gyerekből 2 teljesült, de az egészet szeretnénk visszafizetni és egy új ház vásárlásához újból megigényelni, ezúttal 2 gyermekre.
Köszönöm.

Tisztelt cím!
Kérdésem a következő:
Újépítésű lakást vettünk csok (3 gyermek) + csok hitel segítségével. Néhány éven belül viszont szeretnénk új építésű házat venni vagy építeni, de anélkül, hogy a mostani csokos ingatlant eladnánk. Ha önként visszafizetjük a csokot. (Mondjuk azzal az indokkal, hogy el szeretnénk onnan költözni, máshol állandó lakcímet létesíteni). Majd az újépítésű ház vásárlása esetén – ha a többi feltételnek ismét megfelelünk – igényelhetjük esetleg ismét a csokot? Tehát a lényeg az lenne, hogy nem szeretnénk eladni a mostani lakást, így nem átvinnénk, hanem önként visszafizetnénk majd, ha van rá mód ismét igényelnénk!
Működhet így? Illetve a csok hitellel ilyen esetben mi történik?
A válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Szakértők!
2019.09.-én felvettük a kétgyermekes CSOk-ot (kislányunk 2019.05.-én született) és hozzá 3%-os 3 millió Ft 10 éves futamidős államilag támogatott hitelt. Most új lakásba szeretnénk költözni és a jelenlegi hitelt és CSOK-ot önkéntesen szeretnénk visszafizetni. Nem igazán tudnak tájékoztatást adni nekünk, hogy mekkora összeget kell visszafizetnünk, illetve, azt sem mondták meg, hogy elegendő-e az önkéntes visszafizetés az ingatlan eladás után, vagy előre kell teljesítenünk a befizetést.
Tudnak nekünk segíteni, köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
2002-ben felvettünk szocpolt. Most egy új építésű lakás vásárlásához igénybe vehető a CSOK hitel, illetve a támogatás, amennyiben önkéntesen visszafizetjük a szocpolt?
Köszönöm!
Enikő

Tisztelt Szakértő!
2020 júniusában igényeltük a CSOK 10 milliós támogatást új építésű ingatlanra Budapesten, 3 gyermek vállalásával. (1 gyermekünk már megszületett.) Ezzel együtt az OTK-t, ami ugye 3%-os fix kamatra 15 millió Ft.
Kérdéseim az ÖNKÉNTES VISSZAFIZETÉSSEL kapcsolatban lennének:
– A CSOK visszafizetése hogyan alakul pontosan, mi a menete és van-e büntetés ilyenkor?
– OTK visszafizetése hogyan alakul, van-e kötelezettségünk az állam felé, van-e büntetés?
– NAV-nál van valamilyen büntetés vagy kötelezettségünk?
– Körülbelül mennyi idő a CSOK visszafizetésének átfutása?
Válaszát előre is köszönöm!
Evelin

Tisztelt Szakértő!
Ha a 2 gyerekes CSOK hitellel és támogatással (10M+1,4M) rendelkező lakást eladjuk (5 éven belül), visszafizetjük/letéti számlára helyezzük ezeket az összegeket, és új, zöld hitelre alkalmas házba költözünk, megelőlegezve, hogy lesz harmadik gyerek is, akkor felvehetjük a 10M vissza nem térítendő támogatást és a 15M 0%-os hitelt?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Két éve vettünk fel 2 gyerekes CSOK-ot és CSOK hitelt, de nagyobb házba költöznénk, amire már nem szeretnék CSOK-ot és az azzal járó kötöttségeket. Áprilisban érkezik meg a második gyerek, ezzel teljesítjük a feltételeket. Van egy másik lakásunk, amin nincs semmilyen jelzálog, ezt is eladnánk.
Érdemes előbb eladni a másik lakást, betörleszteni ebből a CSOK-ot? Ekkor feltételezem, hogy semmilyen büntetést nem kell fizetni, csak magát a hitelösszeget és a végtörlesztés díját. Ha ezt a gyerek születése előtt tesszük, akkor kell büntetést fizetni?
Ha viszont előbb a CSOK-kal terhelt lakást adjuk el, az eladásnál jelent bármilyen problémát az elidegenítési tilalom, vagy ugyanúgy eladhatom és a végén visszafizetem a CSOK-ot? Ekkor van büntetőkamat (eladtam, pedig nem szabadna)? Vagy ez önkéntes visszafizetésnek minősül?
Köszönöm a segítséget!

Kedves Hitelnet!
Lakásvásárláshoz az idei évben felvettünk 2 gyerekre CSOK támogatást, 10 millió Ft CSOK hitelt és kamattámogatott lakáshitelt 10 évre.
A párommal úgy döntöttünk, hogy jövőre eladnánk a lakást és családi házba költöznénk.
Az lenne a kérdésem, hogy ha önkéntesen visszafizetjük a CSOK támogatást és CSOK hitelt is, akkor valamelyik után kell büntető kamatot fizetni?
Válaszát előre is köszönöm!
Barbara