Közel egy éve van lehetőség falusi CSOK igénylésére. Ennek keretében a gyermekek utáni támogatás korszerűsítésre, többek között központi fűtés kialakítására vagy cseréjére is felhasználható, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is. E témában olvasóink által leggyakrabban feltett kérdés az, hogy a falusi CSOK felhasználható-e napelem kiépítésére. Ennek a kérdésnek jártunk most utána!

Falusi CSOK keretében végezhető munkálatok

A falusi CSOK az alábbi korszerűsítési munkálatokhoz vehető igénybe:

• víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
• fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
• az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
• a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
• tető cseréje, felújítása, szigetelése,
• kémény építése, korszerűsítése,
• belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
• a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
• a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Fűtéskorszerűsítés megújuló energiaforrás alkalmazásával

A vonatkozó kormányrendelet fűtéskorszerűsítés esetén lehetővé teszi megújuló energiaforrás alkalmazását is. Fontos azonban kiemelni, hogy napelem, napkollektor, klímaberendezés falusi CSOK-kal történő finanszírozása csak akkor fogadható el, ha az a központi fűtési rendszer részét képezi.

Mit jelent a központi fűtési rendszer?

A központi fűtés lényege, hogy a fűtéshez szükséges hőtermelő és a hőt leadó eszköz elkülönül egymástól, vagyis a hő máshol kerül előállításra, mint felhasználásra.

Falusi CSOK vonatkozásában tehát követelmény a központi kezelés. Amennyiben adott fűtési rendszer megfelel a hatályos műszaki előírásoknak, továbbá központilag irányítható, vagyis nem csak helyiségenként, úgy igénybe vehető a falusi CSOK.

Napelemes rendszer kiépítésének finanszírozása falusi CSOK-kal

Napelemes rendszer esetében a falusi CSOK csak a kialakításra kerülő fűtési rendszerrel összefüggésben vehető igénybe. A kialakítandó fűtési rendszer akkor támogatható, ha az részben vagy egészben árammal működik, valamint a fűtés központi rendszerű, azaz az árammal működtetett fűtési rendszer a teljes lakás fűtését szolgálja egy központi irányítással. Amennyiben ennek a szabálynak nem felel meg a kialakítani kívánt rendszer, akkor a munkálatokhoz a falusi CSOK nem használható fel.

Személyre szabott tájékoztatás

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha Ön is a falusi CSOK program keretében kívánja elvégezni a korszerűsítési munkálatokat, de nem tudja, miként fogjon bele, kérje Szakértőink személyre szabott tájékoztatását online adatlapunk kitöltésével! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!
További kérdés esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
46 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Falusi csokkal tervezünk egy házat vásárolni, amiben hőszivattyús fűtés rendszer van.
A kérdés az, hogy ez esetben a falusi Csok-ból megvalósítható a napelem rendszer felrakása? Nem találok erre sehol egyértelmű iránymutatást.
Köszönöm.

T. Cím!
Falusi CSOK támogatással vásárolt ingatlanunkba (szerződés módosítás, változtatás) nem tervezett fűtésrekonstrukciót valósítunk meg. Gáztüzelésről (nyílt égésterű, hagyományos kémény) elektromos kazán által biztosított (központi fűtés) fűtésre térünk át, aminek elég magas az elektromos energiaigénye.
Az lenne a kérdésem, hogy a támogatás keretein belül mekkora napelemrendszert vehetek be a min. 2 * 18 kWh órás kazánok üzemeltetésére. Van-e korlátozva, vagy nem. Úgy olvastam, hogy csak akkor támogatott, ha a központi fűtésrendszer részét képezi, de arról nem találtam infót, hogy ez mekkora lehet maximum.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv, Ottó

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy meglévő gázkazán mellé ha egy elektromos kazánt is felrakatnék, ehhez pedig egy napelemes rendszert, akkor ez falusi CSOK-ra kivitelezhető?

Üdvözlöm!
100%-ban elektromos panelekből (NOBO) álló fűtési rendszer központi vezérlésének kialakítását (a panelek már most is működnek, de nincs központi vezérlés) és napelemes rendszer létesítését tervezem falusi CSOK korszerűsítésként elszámolni. A banktól nem kapok érdemi választ ezen műszaki tartalom falusi CSOK elszámolhatóságának megerősítéséhez.
Tudna abban segíteni, hogy hova fordulhatok állásfoglalás kéréssel, ahol a részletes műszaki tartalmat ismertetve megerősíttethetem, hogy ezek valóban falusi CSOK korszerűsítésként elszámolható elemek?
Köszönettel!

Üdvözlöm!
Napelemet szeretnek felrakni csokból. Viszont olvasom, hogy fűtéskorszerűsítésnek lennie kell! Nekem pillanatnyilag vegyes tüzelésű kazánom van! De ez mellé van építve egy klímával való víztér fűtése, ami a lapradiátorokban lévő vizet melegíti! Ezt így elfogadjak? Vagy az elfogadható, ha felrakok egy elektromos kazánt, ami a vízteremet fűti a lapradiátoros rendszerbe, amit központilag lehet vezérelni?

Kedves Hitelnet.hu
Ha igénybe szeretném venni a Falusi CSOK-t napelemrendszer kiépítéséhez, ami a központi fűtés részeként üzemelne, akkor 2021.07.01-től szaldós vagy bruttó elszámolási rendszerben történne az elszámolás?
Köszönöm.

Falusi Csok korszerűsítés keretében szeretném lecserélni meglévő gázkazánomat egy kondenzációs gázkazánra. Kérdésem az lenne, hogy a napelemet támogatná-e a csok, hiszen részben árammal működik a kazán is és a keringető szivattyúk is. Ha nem támogatja, akkor miként lehet támogathatóvá tenni a gázkazán csere és napelem kombinációját?
Válaszukat előre is köszönöm!

Falusi csokot vettünk igénybe a költségvetés tartalmazta a fűtés korszerűsítés (inverteres hőszivattyú).
Felszereltetünk 2 db duál inverteres klímaszettet, több mint 1 millió Ft ért.
Ez a berendezés megfelelő az uniós előírásoknak mint levegő inverteres hőszivattyú. Az eon elfogadta megújuló energiának és megadta a h tarifás villanyórát. De a bank azt mondta, nem megfelelő nem felel meg a jogszabálynak. Melyiknek és miért? Erre választ nem kaptam. Esetleg önök tudnak segíteni és hogy hova fordulhatok?

Kedves Ügyintéző!
Központi fűtés van vegyes tüzelésű kazánnal, ez mellé szeretnénk elektromos kazánt és napelemet. A csokot szeretnénk igénybe venni, de szerintem a bankok nincsenek tisztában mit lehet, mert tegnap azt mondta a banki Ügyintéző 1:30 perc várakozás után, hogy inkább ne adjuk be az igénylést, mert nem tudja hogy elutasítják-e. Hivatalos árajánlat, minden papír beszerezve.

Élő csok van felújításra, amit az OTP-nél igényeltünk. Központi fűtésünk van gázkazánnal. Szeretnék napelemet telepíteni villanykazános kiegészítő fűtésre.
CSOK-ból megoldható?

Tisztel Hitelnet.
Köszönöm válaszukat.
Ez úgy értendő, hogy csak abban az esetben finanszírozott a klíma beszerelése, ha központi elektromos fűtés van a házban?
Jelenleg központi gáz fűtésem van, amit ebben az évben újítottam fel. A jelenlegi gáz fűtés mellé szeretnék klímával is fűteni.
Ebben az esetben igényelhetem a klímára a csokot?
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Hölgyem/Uram.

Azzal a kérdésel fordulok önök felé, hogy falusi csok igényelhető-e meglévő klímák cseréjére illetve új klíma berendezés létesítésére, kialakítására? Nem csak hűtésre ,fűtésre is használnám a klímákat.
Válaszukat előre is köszönöm.
Imre

Tisztelt Cím!
Falusi CSOK korszerűsítés esetén támogatott a napelemes rendszer telepítése?

Tisztelt hitelnet!
Elektromos padlófűtés programtermosztáttal, mely ERP előírásnak megfelel, wifis irányítással megfelel-e? Ezt napelemmel használnánk. Már mindenkit végigkérdeztem. Ez a wifi miatt központi iranyitasú lenne.

Tisztelt Hitelnet !Ha jól értelmeztem a fent leírtakat akkor elektromos padlófűtés központi termosztáttal és napelemmel kivitelezhető falusi csokkal ?

Az lenne a kérdésem, hogy jogosan kérheti-e a bank a tulajdoni lapunkon szereplő társasházi kérelmet, ami széljegyzetben van, hogy töröltessük?!
Mellesleg ezt annó ők kérték a rendes csoknál, amit szintén nem kaptunk meg! (mármint a bejegyzést)
A másik kifogásuk az volt, hogy mi a költségvetésbe beletettük a napkollektort, de a légkondit nem! Ezt is kifogásolják mégpedig arra hivatkozva, hogy a fűtéshez az kell! De nekünk szó nem volt arról, hogy a napkollektort fűtéshez akarjuk használni! Ilyenkor mi a teendő? A hivatalos rendeletben szó nincs ilyenekről!
Köszönöm válaszukat.

Kedves Hitelnet!
Pár héten belül tervezünk preferált kistelepülésen házat venni. A falusi csok költségvetésbe a központi fűtés kiépítését mindenképp szeretnénk beírni, mert az jelenleg nincs. Mindenképp szeretnénk majd napelemet, illetve a szobákba és fürdőbe elektromos fűtőtesteket, illetve a nappaliba inverteres klímát kiegészítő fűtésnek.
A kérdés az lenne, hogy ilyen fűtőtestekkel kombinálva a napelem finanszírozható-e falusi csokkal. Amennyiben nem, mi szükséges ahhoz, hogy az legyen? (A központi fűtés része legyen előírás elég tágan értelmezhető, mert a fent leírt rendszer is a része lenne ez alapján.)
Köszönöm előre is a választ.
Ferenc

Üdvözlöm!
Az volna a kérdésem, hogy ha csok + kamattámogatott hitel igénylésével építettük a családi házunkat, igényelhetünk-e falusi csok-ot korszerűsítésre? Napelem kiépítését szeretnénk és kerítést.
Válaszát köszönöm,
Györgyi

Igaz-e, hogy falusi csokra csak úgy lehet hitel nélkül napelemrendszert készíteni, ha a központi fűtés rendszer része?

Engem a falusi csok érdekelne, de hitelt nem szeretnék hozzá.

Mennyi önerő kell a napelemes rendszer kiépítésének finanszírozásához falusi csokkal?

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben igénybe veszem a napelemes rendszerre a falusi CSOK mellett az áfa visszatérítést, igénybe vehetem-e ezzel egyidőben a 0%-os MFB-s hitelt is? Köszönöm válaszukat!

Jó napot kívánok!
Azt szerezném kérdezni, tetőfelújításra szeretnénk a falusi csokot, mert még nem vettük igénybe, de az ingatlan a 18 éves lányom nevén van. Őrá szeretnénk igénybe venni. Egy ingatlanban élünk, így is lehetséges.
Válaszukat előre is köszönöm.