A 2021. január elsejétől elérhető lakásfelújítási program egyre több részletét ismerhettük meg az elmúlt két hétben. Mint ismeretes a támogatás keretében maximum 3 millió forintot kaphatunk vissza utólag az államkincstártól. Ezen összeg 50-50%-ban tartalmazhat anyagköltséget, illetve munkadíjat. Fontos részlet, hogy a támogatást a munkálatok elvégzését követően, tehát utólag kapjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok előfinanszírozása szükséges. Mutatjuk, hogy erre a célra milyen banki lehetőségek állnak rendelkezésre!

November 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben az otthonfelújítási támogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet. Még ennek ismeretében is sok nyitott kérdés maradt, amit az olvasói érdeklődések száma is igazol. Ezekre honlapunkon igyekszünk folyamatosan választ adni.

A lakásfelújítási támogatás legfontosabb részletei

Jogosultsági feltétel, hogy a felújítandó ingatlanban legalább egy 25 év alatti gyermeket neveljünk. (Gyermeknek számít a 12. várandóssági hetet betöltött magzat is. Megváltozott munkaképességű gyermek estén a 25 év feletti életkor sem kizáró ok.)

A leglényegesebb információk közé tartozik, hogy nem tudjuk kihasználni a támogatást, ha az anyagköltség mellett nincsen munkadíj számlánk. Erről ITT írtunk részletesen. Viszont akkor is megkaphatjuk, ha korábban már vettünk igénybe CSOK-ot, illetve falusi CSOK-ot.

Hétvégi ház, üdülő, nyaraló, gazdasági épületként nyilvántartott ingatlanok esetében nem jár a támogatás akkor sem, ha életvitelszerűen itt élünk. Állandó lakóhelyünk kell, hogy legyen a célingatlan. Tartózkodási helyként feltüntetett lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

Fontos, hogy legalább az igénylők egyikének legyen minimum 1 éves TB jogviszonya. A kérelem benyújtásakor a Tbj. 6.§ szerinti társadalombiztosítási jogviszony fogadható el. Nem lehetünk tehát jogosultak a támogatásra, ha külföldön dolgozunk az igényléskor. Az 1 éves TB jogviszonyba – melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet – beleszámít a külföldi munkaviszony is, de a támogatási kérelem benyújtásakor magyar TB jogviszonyunk kell, hogy legyen. Házaspárok, élettársak együttes igénylése esetén elegendő, ha az egyik fél rendelkezik magyarországi társadalombiztosítási jogviszonnyal.

Utólagos finanszírozás

Az otthonfelújítási támogatás az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. A támogatás iránti kérelmeket a Kincstár 30 napon belül bírálja el, majd a pozitív hitelbírálatot követő 5 napon belül kerül folyósításra a támogatás az igénylő belföldi fizetési számlájára.

A felújítás több részletben is megvalósulhat. Fentiek alapján pedig látjuk, hogy a munkálatok költségeit előre ki kell fizetnünk, csak utólag kapjuk vissza legfeljebb a költségek felét. A felújítás – főleg, ha több munkálatot is szeretnénk elvégezni – huzamosabb ideig is eltarthat, így a kiadásokat elő kell finanszíroznunk.

Banki finanszírozási lehetőségek

Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő összegű saját erő, akkor megoldást a banki hitelek jelenthetnek. Lakásfelújítási hitelből vagy személyi kölcsönből egyaránt fedezhetők ezek a kiadások.

Lakásfelújítási hitelek

A lakásfelújítási hitelek kedvező, lakáscélú kamattal érhetők el. Az elvégezni kívánt munkálatokról ugyan szükséges költségvetést benyújtani, de a legtöbb konstrukció esetében a hitel előfinanszírozású. Ez azt jelenti, hogy felújítás megkezdése előtt folyósítja a bank a kölcsön egészét vagy nagy részét. A munkálatok elvégzéséről sok esetben elegendő nyilatkozni a bank felé. Számlával nem kell igazolni a kiadásokat.

A lakásfelújítási hitelek ingatlanfedezettel biztosított kölcsönök. Az ingatlanra tehát rákerül a bank jelzálogjoga. A hitelfelvétel folyamata hozzávetőlegesen 4-6 hét. A járulékos költségek – értékbecslés, közjegyzői okirat díja, folyósítási jutalék, tulajdoni lap, térképmásolat, jelzálogbejegyzés illetéke – nagy része a banki díjelengedési akcióknak köszönhetően elengedésre vagy folyósítást követően utólag visszatérítésre kerül.

Előnyök:

 • Nem kell hozzá önerő
 • Kedvező kamat
 • A munkálatok megkezdése előtt történő folyósítás
 • Nem kell számlával igazolni
 • Hosszútávon kiszámítható, mert akár a futamidő végéig fix törlesztő részlettel is igényelhető
 • Hosszabb futamidőre is igényelhető, ezáltal a havi törlesztési kötelezettség minimálisra mérsékelhető
 • Előtörlesztési lehetőség – a hatályos díjhirdetmény figyelembevételével

Személyi kölcsön

Személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül is igénybe lehet venni. Így egyszerűen és gyorsan, néhány napon belül hozzá tudunk jutni a kívánt összeghez. A hitelfelvételnek nincsenek kezdeti költségei úgy, mint jelzáloghitel esetében, viszont a kamata némileg magasabb, mint az ingatlanfedezettel biztosított hiteleké. Rövidebb futamidőre kérhető, mint egy jelzáloghitel, emiatt a havi törlesztési kötelezettség magasabb lehet. A törlesztő részlet viszont előre tervezhető, kiszámítható, mert a kamat a teljes futamidőre fixálható.

Mivel a személyi kölcsönök jellemzően szabad felhasználású hitelek, ezért nem szükséges igényléskor hitelcélt megjelölni, költségvetést benyújtani.

Előnyök:

  • Egyszerű igénylés
  • Gyors átfutási idő, néhány napon belüli folyósítás
  • Nincsenek kezdeti költségek
  • Szabadon felhasználható
  • Fix kamat a teljes futamidőre
  • Előtörlesztési lehetőség – a hatályos díjhirdetmény figyelembevételével

Felújítási hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakásfelújítási hitel lehetőségeket egyedi Hitelnet kedvezményekkel. Kérje egyedi ajánlatunkat.

Felújítási hitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Ha Önt is érdekli, hogy milyen feltételek mellett és mekkora havi törlesztő részlettel tudná megfinanszírozni az otthonfelújítási keretében elvégezni kívánt munkálatokat, kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását online adatalapunk kitöltésével. Irodánkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is! További kérdés esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
71 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző!
Az én kérdésem az “árnyékoló” fogalommal kapcsolatos: az ablak fólia annak minősül?A lakás és garázs ablakra egyaránt elszámolható?
A választ előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
A banki hitelhez szükséges költségvetésnek mennyire kell pontosnak lenni? Probléma lesz, ha a munkálatok végén a számlák és az elvégzett munkák eltérnek majd az előre leadott költségvetéstől?
Köszönöm!

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, a házamat szeretném felújítani.
Kell hozzá jövedelem meg önerő? Van 25 év alatti gyerekem.
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Társasházi osztatlan közös tulajdonú udvar betonozására, térkövezésére igényelhető-e? Illetve kerti filagória építésére?
Köszönöm!

Bárlista számít, ha személyi kölcsönt kérnénk felújításra?

Katás építőipari vállalkozó vagyok. Saját ingatlanom felújítására adhatok számlát? Egy 5kw-os napelemes rendszer kiépítése kb: 2.000.000 Ft, munkadíja 350.000 Ft, anyagköltsége: 1.650.000 Ft.
Mivel számolhatok?
Köszönöm.
Zsolt