Kedves Hölgyem/Uram,

2012-ben hozzáépítettünk az akkori házunkhoz 60 m2-t (2 kis szoba, folyosó, nappali), valamint lehetőségek szerint felújítottuk a régi épületrészt. Mindezt egy nagyobb szabad felhasználású hitel segítségével. 2016-ig be kellene fejeznünk annyira, hogy megkapjuk a lakhatási engedélyt, melynek az egyik nagyobb feltétele a szigetelés és egyszeri színezés megléte. Nem tudom ezt miből megcsinálni és hitelt sem tudok felvenni a meglévő mellé (2 kisgyermek mellett nem is szeretnék).

Ez miatt szeretném a szigetelésre (és esetleg ablakcserékre) igénybe venni a szocpolt. 2 kisgyermekem van (egy 4 éves és egy 3 hónapos). 33 éves vagyok, a feleségem pedig 26. A jelenlegi fűtött alapterülete a háznak ~125 m2. Azt nem tudnám megmondani, hogy milyen kategóriába sorolható energetikai szempontból, de az említett szigetelés és ablakcserék biztosan megnövelnék ennek értékét. (ezidáig még nem igényeltünk szocpolt)

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel!
Ferenc

Kedves Ferenc!

A szocpolt már meglévő lakóház új épületrésszel történő bővítése esetén még annak energiahatékonyság növelésére sem lehet igénybe venni, így e munkálatokhoz (szigetelés, ablakcsere) kapcsolódóan sajnos nem tudják kihasználni a gyermekek után igényelhető támogatást. Szocpol 2012 januárjától kizárólag új lakóingatlan építéséhez, új lakás létrehozásához, illetve újépítésű lakóingatlan vásárlásához nyújtható. Míg korábban a lakásbővítés támogatott lakáscél volt (félszocpol), addig lakáskorszerűsítéshez régebben sem lehetett gyermekek után járó támogatást igényelni.

Mivel nem lakáscélú, hanem szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, ezért egy pótköltségvetés benyújtásával a hitelösszeg növelésére sincs lehetőség. Ha saját erőből nem tudják elvégezni a szigetelést és ablakcserét, akkor sajnos csak újabb hitelfelvétellel lehetne megoldani, amennyiben ezt az ingatlan értéke és az Önök jövedelmi helyzete is lehetővé teszi.

Ha esetleg szeretnének tájékoztatást kapni a hitellel történő finanszírozásról, akkor Szakértőink - minden kötelezettség nélkül - készséggel tájékoztatják Önöket az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő, forint alapon elérhető hitelkonstrukciókról. Ezek aktuális törlesztő részletét előzetesen online Hitelkalkulátorunk segítségével ismerhetik meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Szeretném megkérdezni, hogy lakás elújításra felvehetem egy gyermek után (17 éves) a szocpol kedvezményt?
Köszönöm.
Zsuzsa

Már 3 gyermekemre felvettem a szocpolt. A negyedikre ki szeretném használni nyílászárókra, esetleg központi fűtés beszereltetésére.
Lehetséges lenne?

Szeretnénk központi fűtést, tehát korszerűsíteni. Van 2 gyerek, akire nem vettünk fel még állami támogatást. Hol és hogyan lehet igényelni?
Tisztelettel.
Balázs

Azt szeretném kérdezni, hogy energetikai, esetleg vízszigetelési korszerűsítésre lehet-e támogatást igényelni már meglévő lakóházhoz?
Köszönöm!

Szeretnék érdeklődni a szocpol utólagos igénylése ügyében. 36 éves vagyok, élettársi kapcsolatban élek, van két gyermekem, 14 és 3 évesek. Nagyobbik gyermekem előző kapcsolatomból született és egyikük után sem vettem igénybe a szocpolt. Vásároltunk pár éve egy használt lakást, amit most bővíteni és felújítani, korszerűsíteni szeretnénk. Igénybe vehetem-e a szocpolt így utólag ebben az esetben és milyen feltételekkel? Házastársnak kell-e lenni vagy az élettársi kapcsolat is elég?

Lehet-e igényleni használt lakás felújítására szocpolt? Ablak, ajtó csere? Fűtés korszerűsítése? Külső tatarozás, vakolás? Tetőcsere?

Tisztelt Cím!
Saját tulajdonú hitelmentes házam van, szocpolt nem vettünk igénybe. Most van 2 gyermekünk gondolkozunk bővítésen illetve a házunk energiahatékonyságának további növelésén. Házunk jelenleg 160 m2, de ebben van garázs, erkély stb. A bővítéssel a hasznos lenne 160 m2!
A kérdésem, hogy így bővítésre illetve E+ növelésre esetleg jár-e a szocpol!? Vagy van-e valami hitel, ami konkrétan energiahatékonyság növelésre szolgál? Jelenleg 7 db napkollektorunk van, de napelemeket is szeretnénk.
Köszönettel!
J.