Tisztelt Szakértő!

2008-ban új lakás építésére deviza alapú hitelt vettem fel. 2011 februárban megszületett a kisfiam, aki után megkaptuk a szocpolt, mely csökkentette a hitelösszegünket. Majd 180 Ft-os hitelkiváltást igényeltünk és a meglévő deviza hitelt Ft hitelre váltottuk egy másik pénzintézetnél. Ez is lakáshitelként szerepel a jelenlegi hitelszerződésen. 2013 szeptemberében megszületett 2. kisfiam. Újra igényeltem szocpolt, melyet a bank elutasított. A hivatkozási alap az volt, hogy a jelenlegi lakáscélú hitelt végtörlesztésre használtam fel.

Most készülök fellebbezni, hisz nem tartom jogosnak azt, hogy a két hitelt élesen külön kezeljék. Szerintem a hitelkiváltásnak nem lehet köze a szocpolhoz, hisz erre az Állam adott lehetőséget nekünk. A hitel jelenleg is fennáll csak más pénzintézetnél. Ön szerint milyen érveket lehetne felsorakoztatni a kedvező elbírálás reményében?

Köszönettel.
Sándor

Kedves Sándor!

A lakáscélú állami támogatások - ide értve az utóbb született gyermek utáni támogatást is - igénybevételére vonatkozó szabályokat a 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet tartalmazza. A jogszabály rögzíti, hogy lakásépítés esetén a használatbavételi engedély kiadását követően, utóbb született gyermeke után a támogatott személy az utólagos kedvezményt az új lakás építésére nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használhatja fel.

Mivel az Önök esetében az építkezésre felvett hitel a 2. gyermek születésekor már nem állt fenn, ezért utána - a kormányrendelet előírása értelmében - nem vehető igénybe a szocpol. Jóllehet a kölcsönt lakáscélú hitelként kapták, annak célja nem az eredeti építkezés finanszírozása volt, hanem a hitel kiváltása. Emiatt utasította el a hitelintézet az utólagos támogatás iránti igényüket.

Világos, hogy Önök az eredetileg kapott hitelt valóban az építkezésre használták fel, s tulajdonképpen jelenleg is a korábban építkezésbe fektetett pénzt fizetik vissza. Érvelni véleményünk szerint csak ezzel lehetne, a hitelintézet viszont a kormányrendeletben előírt eljárási szabályokra hivatkozhat, melyet figyelembe kell venniük, amikor az utólagos szocpolra való jogosultságukat vizsgálják.

Az üggyel kapcsolatban esetleg a Magyar Államkincstár területileg illetékes jogászához fordulhatnak, de azt, hogy Önök számára pozitív eredménnyel zárul-e az ügy, sajnos nem tudjuk megmondani. Több hasonló üggyel találkoztunk már, de végtörlesztést követően még egyik ügyfélnek sem hagyták jóvá utólagos szocpolkérelmét.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2007-ben igényeltünk szocpolt az első gyerekünk után, ami a lakáshitelünkbe önrésznek lett beszámítva. 2009-ben a második gyerek után kapott összeget a ház bővítésére vettük igénybe. Így 120 négyzetméteres lett három szoba + nappali. A kölcsönünket 2012-ben sikerült visszafizetnünk az OTP-nek. 2013-ban megszületett a harmadik gyermek. Ő utána is igényelhetünk támogatást visszamenőleg, ha számlákkal le tudjuk igazolni az összeget vagy még egyszer bővíteni kell?
Hálás köszönet.

T. Szakértő,
mi nem kedvezményes lakáshitelt vettünk fel, hanem egy CHF alapú jelzáloghitelt még 2005-ben vásárolt ingatlanhoz, amihez nem vettük fel a szocpolt. Amikor ezt a 2005-ben vásárolt ingatlant 2008-ban eladtuk, utána vettük igénybe a szocpolt 2 gyerekre az új ingatlan vásárlásakor. Az eredeti hitelem futott tovább, mert egy „3.” ház volt jelzálogozva. Ezt kedvezményesen végtörlesztettem 2011-ben. Így utólag fel tudom venni a 3. gyerekre a szocpolt? Ház bővítésre vagy korszerűsítésre?

Tisztelt Szakértő,
Két gyermekünkre 2008-ban új ingatlan vásárlásakor igénybe vettük a szocpolt. 2011-ben kedvezményesen végtörlesztettünk, így a házunkon már csak a szocpol van bejegyezve. Harmadik gyermekünk 2014.02.25-én született. Utólagosan lehetőségünk van-e rá felvennünk a szocpolt?
Várjuk mielőbbi válaszát,
Balázs

2005-ben vettünk házat. 2 gyermekünk után igénybe vettük a félszocpolt. 2011-ben a végtörlesztést úgy vettük igénybe, hogy átvittük egy másik bankhoz a hitelt, futamidőt csökkentettünk.
2012-ben megszületett a 3. gyerekünk. A férjem 39, én 38 éves vagyok.
A kérdés az lenne, hogy a 3. gyerekünk után igénybe vehetnénk a félszocpolt az új rendelkezés szerint?
Válaszukat előre is köszönöm.
Edina

Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni a következőkben: a kérdésem az lenne, hogy a leírt tények figyelembevételével, egy 3. gyermek után jogosultak lennénk a szocpolra?
2007. 02. hónapjában CHF lakás-vásárlás finanszírozás címen vettük fel hitelünket, 2 gyermek megelőlegezett szocpol aláírásával. Az első fiúnk 2008. 09., a második 2011. 10. évben születtek.
2011. 12. hónapjában a CHF alapú hitelünket kiváltottuk Fundamenta forint alapú azonnali áthidaló kölcsönhitellel, melyet azóta is fizetünk.
Válaszát nagyon köszönöm.