Igényelhető szocpol korábban vásárolt lakáshoz?

Üdvözlöm!

A kérdésem a következő lenne: használt családi házat vásároltunk 2009-ben lakáscélú hitellel. 2009-ben nem tudtuk igénybe venni, mert előtte 1 hónappal szüntették meg a folyósítását a szocpolnak. A lakást korszerűsítettük, hőszigeteltük, nyílászárót cseréltünk, burkolatokat cseréltünk, igény szerint belső munkálatokat végeztünk, víz és áram hálózatot kompletten cseréltünk.

2010-ben megszületett a fiúnk és idén születik a 2 gyermekünk. Hallottuk, hogy újra indult a szocpol és reméljük, hogy erre a kiesett időszakra 2009-2012-ig hitelfelvevőkre is gondoltak a törvényhozók, mert amikor a hitelt felvettük azt mondták jogosultak vagyunk rá, csak már befagyasztották. Most aktuális szocpolt igénybe tudjuk-e venni?

Várom válaszát köszönöm.
Zsolt

Kedves Zsolt!

Ha 2009-ben használt családi házat vásároltak és nem volt még gyermekük, akkor támogatásra sem lettek volna jogosultak. Gyermektelen házaspárok ugyanis megelőlegező szocpolt csak új ház építéséére és újépítésű lakás vásárlására igényelhettek 2009. július 1. előtt is. Használt ház vásárlására ekkor FOT (fiatalok otthonteremtési támogatása – “félszopcol”) volt igényelhető, de csak akkor, ha már legalább 1 gyermek megszületett.

Utóbb született gyermek után – korábban lakáshitelből vásárolt használt lakóingatlan esetén – jelenleg az kérhet utólagos támogatást, aki már a vásárláskor is megkapta legalább 1 gyermek után a kedvezményt. Ez alapján tehát Önök sajnos nem jogosultak az utólagos támogatásra. Szocpolt azért nem kérhetnek, mert jelenleg csak új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához kérhető.

 
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
2010-ben használt lakásra vettünk fel lakáshitelt, de akkor nem volt szocpol, így nem tudtuk igénybe venni. Fiúnk előtte 2009-ben született.
Utólag lehet?
Köszönöm válaszát. fiúnk előtte 2009-ben született.

Kedves Tibor!
A 2010-es vásárlás vonatkozásában, a fennálló lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem érvényesíthető a támogatás. Újabb lakáscél esetén lenne lehetőség a kedvezmény kihasználására.

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Érdeklődnék, hogy van két gyermekünk (2008, 2012) és használt lakást vásároltunk bankhitelből kb. 2006-ban. Ebben az esetben igényelhetném visszamenőleg a szocpolt a fennálló tőke csökkentésére?
Nagyon köszönöm válaszát,
Szilvia

Kedves Szilvia!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében később született gyermekeik után akkor lennének jogosultak a fiatalok otthonteremtési támogatására, ha a használt lakás vásárlásakor legalább egy meglévő gyermekük után megkapták volna.

Elváltam a férjemtől. Van 2 kisgyermekem. Igénybe vehetem a szocpolt vagy a félszocpolt, ha a ház fennmaradó összegét havi törlesztésbe kel fizetnem?

Kedves Anna!
A leírtak alapján sajnos sem a szocpol, sem a félszocpol igénybevételére nincs lehetőség. Használt lakások esetében nem igényelhető gyermekek utáni egy összegű vissza nem térítendő támogatás.

2009. december 4.-én vásároltam egy új építésű 60 nm hasznos alapterületű lakást, melyhez a K&H Banktól 5 millió Ft hitelt vettem fel. Az ingatlan az én nevemen van, jelzáloggal terhelve. Jelenleg élettársi kapcsolatban élek, most várjuk első gyermekünket, de szeretnénk még egyet. Érdeklődni szeretnék, hogy az utólagos szocpolt igénybe vehetem-e?
Válaszát köszönöm.

Kedves Evelin!
Mivel az új lakás vásárlására kötött hitelszerződés dátuma 2009. június 30. utáni, ezért a később született gyermek után sajnos nem jogosult az utólagos szocpolra.

Az a kérdésem, hogy a házamat másfél éve vettem hitellel, de a két gyerekemre a szocpolt még nem tudtam igénybe venni. Utólag van-e lehetőségem a félszocpol összegét jóváíratni a hitelből?

Kedves Erzsó!
A másfél évvel ezelőtt vásárolt lakást illetően sajnos nincs lehetőség a szocpol utólagos jóváírására sem.

Tisztelt Címzett!
1978.10.20-án születtem. 2013-ban vettünk használt lakást. Élettársi kapcsolatban élek, van két közös gyermekünk, egy 7 éves lányunk és egy 4 éves kisfiunk.
Mi még a szocpolt nem használtuk ki és szeretnénk ezt most megtenni, de szeretnénk pontos információt hogyan is kell ezt intézni (igényelni). Mert a bankok nem adnak felvilágosítást.
Köszönöm, maradok tisztelettel: Veronika

Kedves Veronika!
A szocpol használt lakás vásárlásához 2013-ban nem vehető igénybe, így ezt a támogatási formát utólag sem tudja kihasználni.
A szocpoligénylés feltételeiről további részleteket IDE kattintva olvashat.

Kérném segítségét az alábbi kérdésben.
2010. júniusában vettünk új építésű lakást, melyhez állami kamattámogatásos jelzáloghitelt vettünk fel. Akkor egy gyermekünk volt, de nem sokkal később megszületett a második is.
Kérdésem, hogy – tekintve, hogy akkor szocpol a lehetősége nem volt adott – most utólag igényelhetnénk-e?
Válaszát köszönöm!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a lányomék 2011-ben vásároltak egy használt családi házat, amire hitelt kellet felvenni. Már van két gyermekük. Utólagosan igénybe lehet venni a szocpolt?

Üdvözlöm!
2010 decemberében vásároltunk egy új építésű lakást! Akkortájt nem volt szocpol sajnos. 2012-ben megszületett első gyermekünk! A kérdésem az lenne, hogy igénybe lehet-e venni utólagosan a szocpolt, ha vállalunk még egy gyermeket? A későbbiekben szeretnénk egy tágasabb otthonba költözni.
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
2010. nyarán vásároltunk új építésű lakást. Ekkor nem lehetett szocpolt igényelni. 2010 telén születtek meg ikergyerekeink. Az lenne a kérdésem, hogy mi jogosultak vagyunk-e utólagos szocpolra?
Előre is köszönöm válaszát!
Andrea

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy igényelhetünk-e szocpolt visszamenőleg? Férjemmel 2010. október 29-én vásároltunk egy újépítésű lakást, amely 2007-ben kapta meg az építési engedélyt, a használatbavételit pedig 2009-ben.
Gyermekünk második születésnapjára várjuk a második babánkat és ugyanilyen korkülönbséggel tervezünk még egy gyermeket.
Válaszát előre is köszönöm!
Bea


22
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x