Tisztelt szakértő!

2008 novemberében vásároltunk vidéken egy parasztházat, amihez megszületett gyermekünk után igényeltük az akkor FOT néven futó félszocpolt. Most ezt a házat bővítenénk hozzátoldással, valamint tetőtér beépítéssel. Ehhez, a ház hátsó felében lévő fatároló falait bontanánk meg, és új alappal készülne el a toldás. Kérdésem az lenne, hogy a korábban, 1 gyermek után igényelt állami támogatás ellenére igényelhetjük-e a szocpolt az építkezéshez, időközben megszületett 2. gyermekünk után?
Válaszát köszönöm!
Bernadett

Kedves Bernadett!

A szocpol csak új lakás építéséhez igényelhető, bővítéshez sajnos nem. Új lakásnak minősül az a 2010. január 1. utáni kiadott építési engedéllyel létrejövő lakóépület, mely az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel valósul meg, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles.

Ellenben, ha a használt lakás vásárlásához hitelt is igényeltek, akkor - mivel már a vételár kiegyenlítéséhez is megkapták az akkor meglévő gyermek után a FOT támogatást, jogosultak lehetnek a FOT-ra az utóbb született, 2. gyermek után is. Az utólagos támogatás a meglévő hitel csökkentésére fordítható. Javasoljuk, hogy keressék fel ez ügyben a hitelfolyósítót.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Hitelnet!
Érdeklődésem tárgya a következő lenne: korábban birtokomban levő ingatlanra kapott félszocpol jelenleg fel van függesztve (szeretnék újra saját ingatlant vásárolni). Párommal 2 gyermeket nevelünk (korábbi házasságomból születtek mindketten.) közös gyermekünk nincs, de tervezünk mindenképp.
Ilyen esetben, ha közösen vásárolunk ingatlant, van lehetőség szocpol igénylésére? Ha igen, mekkora összegben? Csak közös gyermekre vehető igénybe? Az én “régi” szocpolom beleszámít az új igénylésnél?
Válaszukat előre is köszönöm.
Réka

2 gyermekre használt lakásra vettünk igénybe szocpolt. Ezt a hitelbe számították be. Harmadik gyermekünkre már nem igényelhetjük a támogatást?

Van három gyermekünk. Az első kettőre a lakásépítési hitel során megkaptuk a szocpolt. Érdeklődni szeretnék, hogy a harmadik gyerekre jár-e a félszocpol? A használatba vételi engedélyt 2009-ben kaptuk meg. Jelenleg egy hálószobánk van ötünkre, a lakás hasznos területe kb. 80 m2. A tetőtér beépítéséhez lenne szükségünk a pénzre.
Válaszát előre is köszönöm.