Igényelhető szocpol egyedülállóként használt lakásra?

Kedves Válaszadók!

Ha jól értelmezem, egyedülállóként nem kaphatok szocpolt új lakásra sem, hiába van két gyerekem, és még sosem vettünk igénybe ilyen kedvezményt. 60 m2 alatt megint nincs esélyem, ha férjhez megyek is, valamint a használt lakás kizárva, akár férjezett, akár egyedülálló vagyok. Akkor mégis mit tehetek?

8 éve nem kaptuk meg egy gyerekkel a férjemmel, mert külterületi tanyát vettünk, erre volt csak pénz. Született még egy gyerek, de elváltunk. Most megint ki vagyok zárva, pedig pont én vagyok az, akinek szüksége lenne szociálpolitikai kedvezményre… Helyesen látom? Van valami lehetőség a lakáshoz jutásomra?

Válaszukat köszönöm!
Réka

Kedves Réka!

Ha a szocpoligénylés valamennyi feltétele teljesül, akkor új lakóház építése vagy újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén egyedülálló személy is igényelhet szocpolt. Az előírt feltételek szerint ugyanis elegendő, ha legalább egy személy rendelkezik minimum 6 hónapja fennálló munkaviszonnyal. Amennyiben tehát Ön megfelel az igénylés feltételeinek, akkor 2 gyermeke után jogosult lehet a támogatásra új ház építésekor vagy új lakóingatlan vásárlásakor, ha az ingatlan hasznos alapterülete eléri a 60 négyzetmétert.

A szocpoligénylés feltételeiről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

A használt lakás vételárának finanszírozása jelenleg valóban nem szerepel a támogatott lakáscélok között. Használt lakás vásárlásához sem egyedülállóként, sem házastársi illetve élettársi kapcsolat fennállása esetén nem jár szocpol. Ebben az esetben lakásvásárlási hitel igényelhető, melyhez saját erő is szükséges. Az önerő készpénz hiányában kiegészítő ingatlanfedezet lehet, melynek nem szükséges saját tulajdonban lenni.

Amennyiben érdeklik a hitellehetőségek, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
57 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

22 éves vagyok és van két gyerekem. Gyesen vagyok, egyedülálló. Akkor nem igényelhetek?

Kedves Réka!
Amennyiben a gyes ideje alatt korábbi munkaviszonya nem áll fenn, akkor nem lehet jogosult CSOK igénylésre, mert a gyes önmagában nem keletkeztet TB jogviszonyt.

36éves vagyok, egyedül élek. 4 gyereket nevelek, sosem dolgoztam, végig gyesen voltam. Hogyan lehetne kihasználnom a szocpolt?

Kedves Mariann!
A CSOK igénylés feltétele lakscéltól függően a folyamatos TB jogviszony. A GYES sajnos nem keletkeztet TB jogviszonyt, így nem lehet jogosult a támogatásra. Bővebb információt a témában IDE és IDE kattintva olvashat.

Jó napot.
Nekem van egy ingatlanom, amelyben 50% tulajdonrészem van.
A kérdésem az, hogy ezt elfogadják-e.
Köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Csilla

Kedves Csilla!
Melyik támogatást és milyen célra szeretné igényelni?

Üdvözlöm.
Nekem van két gyerekem és egyedülálló vagyok, de van már 7 hónapja munkám és azt szeretném megkérdezni, hogy én igénybe tudnám-e venni és hogy ha igen, akkor mennyit?

Kedves Franciska!
2 gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft, új lakásszerzéshez 2.600.000 Ft CSOK-ra lehet jogosult, ha a további igénylési feltételek is teljesülnek.

Üdvözlöm.
Elég bonyolult helyzetben vagyok. Van 2 gyerekem. Az édesapjukkal már nem élünk együtt, de a gyerekek a nevén szerepelnek. A volt párom (nem voltunk házasok) nagymamájával mindig jóban voltam. Most nemrég megkeresett és eladja a házat. Mivel ő a volt párom nagymamája, a gyerekek dédimamája, nekem van lehetőségem tőle mint egyedülálló édesanya megvenni a házat? A szocpolt igényelni? (1 millió 430 ezer Ft-ot?) Vagy mivel volt párom családja és ugye a gyerekek a volt párom nevén vannak, így erre nincs lehetőségem?
Köszönöm szépen válaszát!

Kedves Mariann!
Önnek, mint egyedülálló anyának az eladó (a gyermekek dédnagyszülője) nem közeli hozzátartozója, tehát amennyiben a használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosult lehet a támogatásra.

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék. Van 2 gyermekem. Egyedülálló vagyok és 40 éves. Meg szeretném kérdezni, hogy jogosult vagyok-e a támogatásra, mert 40 éves vagyok.
Korhoz van kötve?

Kedves Rozália!
Mivel meglévő gyermek után szeretné igényelni a CSOK-ot, ezért nem kizáró ok az életkora. Amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosult lehet a kedvezményre. A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Szeretném igénybe venni a szocpolt.

Kedves Csaba!
Gyermekek után igényelhető támogatás jelenleg a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). Jelenleg új lakóingatlan építésére, új és használt lakóingatlan vásárlására, valamint meglévő lakóingatlan bővítésére igényelhető. Egyedülállóként is igénybe vehető. A jogosultsági feltételeket – lakáscélnak megfelelően – honlapunkon megtalálja. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Sziasztok!
Én is szeretném egyedülállóként felvenni a szocpolt. Van három gyermekem és segítségeteket kérem, hogy hogyan tudnék elindulni. Gyesen vagyok. Kérnek-e 6 hónapos munkaviszonyt tőlem?

Kedves Kitti!
A gyes önmagában nem keletkeztet munkaviszonyt. A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást az OEP akkor tudja kiadni, ha a gyes mellett esetleges korábbi munkaviszonya is fennáll.

Sziasztok.
Én is szeretnék érdeklődni szocpol iránt. Nekem is kettő kislányom van, a másik kislányommal gyesen vagyok és én ezt egyedülállóként szeretném megigényelni, ha lehet.
Köszönöm szépen a válaszokat.

Kedves Kitti!
A gyes önmagában nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt. A támogatásra akkor lehet jogosult, ha a gyes mellett legalább 180 napos, folyamatos munkaviszonnyal is rendelkezik, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Érdeklődni szeretnék,hogy én nekem van egy kisfiam, akit egyedül nevelek. Szüleimmel élünk kertes házban, viszont van egy olyan elképzelés, hogy a ház 1/3-át édesapám a nevemre íratja, így jogot is kapok a ház bővítésére/felújításra! Ilyen esetben is igényelhetek szocpolt?

Kedves Nikolett!
Ahhoz, hogy bővítésre igényelni tudja a szocpolt (CSOK-ot), sajnos nem elegendő, ha csak a ház 1/3 része kerül az Ön tulajdonába.

Azt szeretném kérdezni, hogy megkaphatom-e a szocpolt, 26 éves vagyok és 4 gyermekem van, mind kiskorú és magam nevelem őket.

Kedves Kitti!
Egyedülálló személyek is jogosultak lehetnek a támogatásra, ha megfelelnek a szocpoligénylés összes feltételének, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Azt szeretném kérdezni, hogy mik lennének a feltételei, ha egyedülállóként igenyelem a szocpolt?

Kedves Kitti!
Egyedülállóként is ugyanazon feltételeknek kell megfelelni CSOK igénylésnél, mint párkapcsolat esetén. Egyik alapfeltétel a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolás, melyet az OEP állít ki. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Tisztelt Szakértő!
52 éves vagyok, 5 gyereket egyedül nevelek. Lakás nélkül vagyunk. Ingatlan nincs a nevemen. Szeretném igénybe venni a CSOK-ot.
Előre is köszönöm.

Kedves Asszonyom!
A használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK jogosultsági feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Üdvözlöm!
Férjemmel elváltunk. Igényelhetem-e a csok-ot egyedülállóként használt lakás vásárlásra három gyerek után? Ha igen, milyen feltételei vannak?

Kedves Ági!
Válást követően egyedülállóként is jogosult lehet CSOK-ra. A kedvezmény használt lakás vásárlásához július 1. után lesz elérhető. Az igénylés feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Szeretnék érdeklődni, hogy egyedülállóként 2 gyerekre megkapom-e a szocpolt, mert lakást szeretnék venni, mivel most albérletben lakom a 2 kislányommal. Így szeretném ha választ kapnék arra, hogy megkapom-e. Ha igen, akkor mennyi lenne az az összeg?
Kérem mielőbbi válaszukat.
Köszönettel: Alexandra

Kedves Alexandra!
Egyedülállóként is jogosult lehet szocpolra július 1. után, ha megfelel az igénylési feltételeknek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.
A 2 gyermek után járó kedvezmény alapösszege a vásárolandó lakás hasznos alapterületétől függően 800.000 és 1.300.000 Ft között van.

Üdvözlöm.
Nem értem, ha gyes alatt tb támogatott vagyok, akkor miért nem kapok igazolást!! Ezek szerint akkor rajtam kívül még sok ezer ember elesik megint ettől a támogatástól. Ha nem kell visszafizetni, minek az OEP igazolás? Jelenleg az élettársam szociális segélyt kap, június 1-től bejelentett munkahelye lesz. Ő igényelheti?

Kedves Anita!
Élettársi kapcsolatban élők a CSOK-ra együttsesen lehetnek jogosultak. Ha az egyiküknek megvan a 180 napos TB jogviszony igazolás, akkor már jogosultak lehetnek a kedvezményre. Ha párjának június 1-től lesz munkaviszonya, akkor a 180 nap megléte után adható ki az igazolás és ekkor igényelhető a CSOK.

Tisztelt Hitelnet! Több kérdésem is lenne. 1. Válófélben vagyunk, van 5 gyerekünk. Ha hozzám kerülnek, igénybe vehetem a CSOK-ot egyedülállóként? 2. 5 gyermek után is ugyanannyi CSOK jár, mint 4 után? Vagy akkor több? 3. Ha közös megegyezéssel közös, megosztott felügyelet lesz (itt is lesznek és ott is, felváltva), akkor igénybe lehet venni a CSOK-ot? Ha igen, hogyan? Megosztva, “2 és fél” gyerek után? 4. Ha a válás után lesz új párom, és lesz még két gyerekünk, hogy változik ez (a 3-as pontra gondolok)? Össze kell házasodni a CSOK igénybevételéhez? 5. Amennyiben a CSOK fenti esetben megosztható, mi a teendő?… Továbbiak »

Kedves Áron!
1. Az a fél veheti igénybe válás esetén a gyermekek utáni támogatást, akinél a gyermekek elhelyezésre kerülnek. Erről jogerős bírósági határozatot kell benyújtani. Arról, hogy közös felügyelet esetén a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban mi a bírósági gyakorlat, sajnos nem tudjuk. A bíróságon kellene megkérdezni, hogy közös felügyelet esetén milyen határozat születik a gyermekelhelyezésről, s ezt követően tudunk ez ügyben tájékoztatást adni.
2. 5 gyermek után is ugyanannyi CSOK jár, mint 4 gyermek után.
3. Arról, hogy a CSOK később született gyermekek esetén pontosan milyen feltételekkel lesz majd igényelhető, a hitelintézetek fognak tudni pontos felvilágosítást adni.

Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakásvásárlásra az új szocpolt igényelhetem-e egyedülállóként egy gyermekre. Van önerőm és hitelt is vennék fel.

Kedves Szilvia!
A július 1-től használt lakás vásárlásához elérhető CSOK egyedülállóként, egy gyermek után is igényelhető lesz.

Érdeklődni szeretnék, hogy akkor is igényelhető az új szocpol, ha 3 éve eladtuk a volt férjemmel közös ingatlanunkat 6.250.000 Ft-ért és most egyedül szeretnék lakást venni, aminek értéke 5,9 millió Ft?

Kedves Szilvia!
Az eladási ár Önre eső részének továbbforgatásával igényelhető lesz az új szocpol, ha az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Szeretnék érdeklödni,hogy nekem is jár e a szocpol egyedül álló vagyok és tartos beteg a 14-éves fiam?Szeretném használt lakásomat fel újitani

Szép jó napot!
Használt lakást vásárolnék falun. Van két gyerekem, egyedül nevelem őket. Mennyi szocpolt kapnék rájuk? Van önerő is 1 millió,.a lakás kb 2,5 millió.
Segítsen, hogy hol induljak el, merre, kihez menjek?

Kedves Henrietta!
Használt lakás vásárlásához nem jár szocpol. Mivel a bankok lakásvásárlási hitel fedezeteként csak olyan ingatlant fogadnak el, melynek értéke eléri a 4,5-5 millió forintot, ezért a 2,5 millió forint értékű lakásra sajnos hitelt sem tud felvenni.

Egyedülállóként, 38 évesen, 2 kiskorú gyermekkel igénybe tudom-e venni a szocpol támogatást használt lakás vásárlása esetén, Fundamenta lakáshitellel?
Köszönettel: Rita

Kedves Rita!
Használt lakás vásárlásához a szocpoltámogatás egyik formája sem igényelhető 2009. július 1. óta, így két kiskorú gyermeke után sajnos nem tudja kihasználni a szocpolt használt lakás vásárlása esetén.

Tisztelt Hitelnet!
Egy 4 és egy 2 éves gyermek, egyedülálló, 23 éves szülője vagyok. Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen lehetőségeim lennének. Esetleg hogy van-e, hogy egy két szobás, falusi házat megtudjunk venni gyermekeimmel? A ház ára 2.000.000 Ft lenne. Hogyan, milyen formában kaphatnék hozzá segítséget? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Kedves Alexandra!
2.000.000 Ft értékű házat egyik pénzintézet sem fogad el hitelfedezetként alacsony értéke miatt, ezért hitelfelvételre sajnos nincs lehetősége.
Szocpolt használt ház vásárlásához nem lehet igényelni, ezért a támogatásból történő finanszírozásra sincs mód.
Megoldás olyan ingatlanfedezet bevonása lehetne, ami legalább 4,5-5 millió forint értékű és amelynek tulajdonosai hozzájárulnak a hitelfelvételhez. A hiteligényléshez legalább a minimálbér összegét elérő munkabér igazolása szükséges.

Elváltam és két gyereket nevelek (10 és 16 évesek), állandó bejelentett munkahelyem van. Nem új építésű lakást szeretnék vásárolni, miután eladtuk a közös családi házunkat a volt férjemmel. Igénybe vehetem a szocpolt ebben az esetben is? És mekkora összeget kaphatnék?

Kedves Mónika!
A szocpol csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe, használt lakás vásárlásához sajnos nem tudja felhasználni.

Jó estét!
Kérdezni szeretnék. Van egy 3 éves kisfiam, akit egyedül nevelek. Szociális segélyen vagyok. Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben jár-e a szocpol? Még nincs a nevemen ingatlan és szeretnék egy saját házat. Vagy csak azoknak jár, akiknek van munkahelyük?
Előre is köszönöm a választ.

Üdv,
azt szeretném tudni, hogy egyedülállóként kb. 50%-ban jelzáloggal terhelt ingatlantulajdonnal (32 m2) igényelhető-e szocpol születendő egy gyermek után? Van korhatár?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Párommal élettársként élünk. 2004-ben vettünk egy 49 nm-es használt lakást. Párom 43 én 42 éves vagyok. Három gyermekünk van. 16 13 évesek és a legkisebb 4 hónapos. Most mentünk át a frank alapú hitelről a forint alapúra. 2.800.000 forint hitelünk van még. Van valami reményünk, hogy használt lakásra is megadják valaha a szocpolt? Ez így szerintem nagyon igazságtalan.
Várom válaszát.

Én nem értek egyet ezzel az egész szocpollal. Én is egyedül nevelem a két gyermekemet és akKor legyünk földönfutók, ha az állam nem segít. Ez az egész szocpol a gazdag családoknak lett kitalálva, nem pedig olyanoknak mint mi vagyunk. Aki tényleg rá lenne szorulva, azon az állam nem segít.

2012. szeptemberében betöltöm a 35. életévemet, fiamat egyedül nevelem (5éves), saját tulajdonú lakásom nincs. Használt lakás vásárláshoz szeretném az önerő növeléséhez szocpol, félszocpol igénybevételét.(ha lehetséges) A megvásárolni kívánt ingatlan kb. 5-6 m Ft lenne, önerő: 3 m Ft. (megyei jogú városban)
Bármelyik pénzintézetben lehetséges lenne az igénylésük a hitel mellé?


57
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x