Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék, hogy esetünkben van-e lehetőség szocpol vagy félszocpol támogatás igénylésére:
férjemmel (39, idén tölti a 40-et) második éve élünk házasságban, én 32 éves vagyok, van egy gyermekünk, és férjemnek az első házasságából 2 gyermeke, akik után nem kevés gyerektartást fizet, és a gyerekek rendszeresen nálunk vannak. Férjemnek van lakástulajdona, 2 szobás lakásban élünk, de váltanánk nagyobbra, ahol az összes gyereknek van saját lakrésze.

Kérdésem, hogy arra a gyermekre is igényelhetünk támogatást, aki nem velünk közös háztartásban él, de gyerektartást fizet utána párom? Kell-e még gyermeket vállalnunk, van-e korhatár? Félszocpol igénylésénél lehet-e lakástulajdonunk, vagy ugyanúgy nem mint a szocpol igénylésénél? Hol tudnak teljes körű tájékoztatást adni a témában?

Segítségüket előre is köszönöm szépen!
Tisztelettel, Mónika

Kedves Mónika!

Szocpol a támogatott személlyel közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt új lakásba vele együtt beköltöző gyermek után igényelhető. Mivel férje gyermekei nem az Önök eltartásában vannak, ezért utánuk nem jogosultak szocpol igénybevételére akkor sem, ha az édesapja gyermektartást fizet utánuk és a gyermekek rendszeresen Önöknél vannak.

Félszocpol az érvényben lévő rendelkezések szerint jelenleg nem igényelhető. Az egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatást (szocpol) kizárólag újépítésű lakóingatlan megvásárlásához és új lakás építéséhez lehet felhasználni. Ahhoz, hogy adott esetben jogosultak lehessenek rá, férje lakásának eladása után új lakóingatlan megszerzésében kellene gondolkodniuk.

Mivel szocpol minimum két gyermek után igényelhető, ezért a jogosultsághoz meglévő gyermekük mellé még egy gyermeket kellene vállalniuk. Erre, vagyis a megelőlegező szocpolkérelem benyújtására addig van lehetőségük, míg férje be nem tölti a 40. életévét. Vállalt gyermek után történő szocpoligénylés esetén ugyanis van életkorhatár, ami 40 év.

A szocpol további feltételeiről, összegéről honlapunkon mindent megtudhat, ha IDE kattint. Ha az új lakás mellett döntenek és lakáshitelre is szükségük van, Szakértőink segítségével megismerhetik bankpartnereink lakáshitel kínálatát! Amennyiben a használt lakás mellett maradnak, akkor szocpol igénybevételére sajnos nincs lehetőségük, de Tanácsadóink ez esetben is készséggel tájékoztatják Önöket a legkedvezőbb hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése