Tisztelt szakértő!

Az után érdeklődnék, hogy ha 3 gyermekem van és kétszobás, 2002-ben vásárolt, hitellel terhelt ingatlanomat 1 lakószobával nagyobbra cserélném, milyen támogatásokat vehetek igénybe. A hitelem államilag támogatott 2002 forrás hitel - még 13 év van belőle hátra. Ha egyszer igénybe vettem államilag támogatott hitelt, kaphatok-e újra? Szocpolt nem vettünk igénybe, házastársak vagyunk, 38 évesek, a gyermekek 13, 7, 5 évesek.

Félszocpol igényelhető-e, ha nagycsaládosok vagyunk és az ingatlant nagyobbra cseréljük?

Válaszát előre is köszönöm.
Attila

Kedves Attila!

A 2009. július 1. előtt elérhető félszocpolt a 3 vagy több gyermeket eltartók, vagyis nagycsaládosok, igénybe vehették abban az esetben, ha a több mint 2 éve tulajdonukban lévő lakás helyett minimum egy szobával több szobaszámú és nagyobb alapterületű legalább komfortost lakást vásároltak. A lakást esetlegesen terhelő pénzintézeti lakáshitellel, munkáltatói vagy önkormányzati támogatással csökkentett vételárat a nagyobb lakás vásárlására kellett fordítaniuk. Ez a támogatási forma azonban 2013-ban nem érhető el, 2009 júliusától megszüntették. Használt lakás vásárlásához jelenleg semmilyen egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás nem vehető igénybe.

A szocpol azonban 2012 januárjától ismét igényelhető. A támogatás célja újépítésű lakóingatlan vásárlása és új ház építése lehet. Ha eladják meglévő lakásukat és helyette újat vásárolnak, akkor a további jogosultsági feltételek teljesülése esetén igénybe vehetik a szocpolt, melynek összegét a gyermekek száma, az új lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése határozza meg. Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén a támogatott személyek életkorát nem vizsgálja a hitelintézet.

Amennyiben használt lakás vásárlása mellett maradnak, akkor meglévő lakáshitelük visszafizetése után az újabb lakás vásárlásához igényelhetnek államilag támogatott lakásvásárlási hitelt. Ez esetben a kamattámogatás azonban csak a futamidő első 5 évében érvényesíthető, szemben a jelenlegi támogatott hitelkonstrukciójukkal. Új lakás szerzése esetén a 20 éves kamattámogatású lakáshitel is elérhető.

Meglévő támogatott hitelüket csak akkor tudnák átvinni a vásárolandó lakásra, ha arra tulajdonjogukat már véglegesen bejegyezték. Ez azonban a gyakorlatban nem igazán kivitelezhető, hiszen az eladó nem mond le előre a tulajdonjogáról, csak akkor, ha már megkapta a vételárat. Ha azonban Önök a meglévő lakásuk eladásából fizetnék azt ki, Önök is csak akkor jutnának a vételárhoz, ha előtte tehermentesítik az ingatlant.

Ha szeretnék megismerni a használt vagy új lakás vásárlásához elérhető hitelkonstrukciókat, kérjük, töltse ki online nyomtatványukat, s Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önöknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Mivel egyelőre nem tisztázottak még az új „CSOK” feltételei, csak azt szeretném kérdezni, hogy a támogatásokat maximum 160 m2-es ingatlanra lehet igénybe venni? Minden táblázatban a 160 m2 a felső határ, tehát ennél nagyobb ház vásárlására/bővítésére majd nem lehet igényelni az új szocpolt?
Köszönöm válaszát.

Én 38 éves vagyok, párom 46 éves. Használt lakást, 120 m2-es házat vásárolnák, amin van 5 szoba. Van 1 fiúnk, 16éves, egy 14 éves, 5 éves és 3 éves lányunk. Jövőre várjuk az 5 gyermekünket.
Érdeklődnék a szocpol megjár-e?