Tisztelt Hitel fórum!

Új ház építésébe kezdünk az idén, önerőből. Így viszont várhatóan 2 évig tart majd az építkezés. Van már két gyermekünk és én most múltam 40 éves. Jelenleg van ingatlan a nevünkön, de mire az építkezés befejeződik, el kell adnunk, hogy a belőle kivehető értéket hozzá tudjuk tenni az új ingatlanhoz.

Több kérdésem is lenne.
1. Igényelhetünk-e úgy szocpolt, ha nem akarunk hitelt felvenni az építkezéshez?
2. Igényelhetünk-e egyáltalán szocpolt, így, hogy én már elmúltam 40 éves?
3. Ha a fenti kérdésekre pozitív lenne a válasz, akkor is kérdés, hogy például az építkezés vége felé is igényelhető-e a szocpol, amikor már nincs másik ingatlan a nevünkön?
Bár mint jeleztem, önerőből szeretnénk építkezni, de a szocpolból kapható pénz nekünk is segítség lenne.

Várom megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel: Judit

Kedves Judit!

1. Lakásépítési támogatás (szocpol) hitel felvétele nélkül is igénybe vehető, ha az építkezés önerőből és szocpolból, kölcsön nélkül is megvalósítható.
2. Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén nincsen előírás a támogatott személyek életkorára vonatkozóan. Mivel nem vállalt gyermekek után szeretnék igénybe venni a támogatást, ezért akkor is jogosultak lehetnek rá, ha esetleg mindketten elmúltak már 40 évesek.
3. A szocpol a használatbavételi engedély megszerzése előtt bármikor igényelhető. Lényeg, hogy az igényléskor még legalább olyan értékű munkálat legyen hátra, amekkora a szocpol összege. Másik fontos feltétel az, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet lakástulajdonuk. A támogatás iránti kérelmet tehát csak akkor tudják benyújtani, ha a meglévő lakásukat már eladták.

A szocpol igénylésének további feltétele, hogy az Általános Forgalmi Adó nélkül, az épület teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó bekerülési költség nem lehet több 300 000 Ft-nál, alacsony energiafogyasztású lakás esetében 350 000 Ft-nál. A 2 gyermek után járó támogatás összegét befolyásolja a ház hasznos alapterülete és energiahatékonysága.

Szocpolkérelmükkel majd valamelyik hitelintézetet kell felkeresniük. A kérelem abban az esetben is a bankokhoz nyújtható be, ha a támogatás mellé kölcsönt nem kívánnak felvenni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A párom és én elmúltunk 40 évesek. Most költöztünk össze. Neki van 2 fia, nekem 2 lányom. Új ház építése esetén jár-e nekünk a 10+15M Csok és hitel. Közös gyermekünk nincs.
Köszönöm válaszukat!
Marcsi

A feleségemmel elmúltunk már 40 évesek. Szeretnénk a cskot kihasználni lakásvásárlásra, használtra. 2 gyermekünk van.

Tisztelt Fórum!
40 éves elmúltam, van két kiskorú gyermekem. Új házat szeretnénk építeni az élettársammal (papír nincs róla) 50-50%-ban. Az élettársam nevén van több ingatlan. Az én nevemen van egy családi ház, de azt el szeretném adni még a beköltözés előtt.
Igényelhetek én szocpolt a két saját gyermekem után?

3 gyerekem van, 33 30 20 évesek. Felvehetjük a szocpolt és jár e még a különbözet vagy nem. Én 51 60 évesek vagyunk ?

A férjem és én 40 felettiek vagyunk (42, 44 év) egy 14 éves általános iskola és egy 18 éves gimnazista gyerekkel. Igényelhetjük -e az új szocpolt használt lakás vásárlása esetén.

39 és 37 éves korú házaspár, két kiskorú gyermekkel, lakásfelújításra/bővítésre igényelhet-e szociálpolitikai támogatást? Ha igen, meddig és milyen összegben? Illetve, ha a pár egyik tagja szeptemberben tölti be a 40-ik életévét, jogosult marad-e? Úgy tudom, tervezik a szocpol korhatárának emelését 40 évre, ez mikortól léphet érvénybe (esetleg már érvényben van-e?), esetemben van-e relevanciája? Ha tudnak támogatást igényelni, az meddig jár?
Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődnék, hány éves korig vehetem igénybe a szocpolt? Mik a feltételei új építés esetén?

Ha betöltöttem a 40. életévet és egy használt házat szeretnék vásárolni, 2 gyermekünk van, de az egyik betöltötte a 18. életévét szeretném tudni, hogy esetleg jogosultak lehetünk-e a szocpolra? Választál előre is köszönöm!

Házvásárlásra szeretnénk a szocpolt kihasználni! Feleségem a második gyermekemet várja! 17 hetes! Mi a korhatár? Én 1970. március 30-án születtem! 43 éves vagyok! A feleségem 34 éves! Házat szeretnénk venni! Meg kell várni míg megszületik a baba?
Kérem segítsenek!
Köszönöm!

Tisztelt Úr/Hölgy.
Arra szeretnék választ kapni, hogy jogosult vagyok-e szocpolra. Most töltöttem be a 40-t, van 2 gyermekem, egyedül nevelem őket. 2008-ban lakáshitelből vásároltam egy ikerház felét, szüleim segítségével, akik haszonélvezeti joggal rendelkeznek. Szeretném a tetőteret beépíteni a gyerek részére. Igényelhetek szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.

A szocpol 40 éves korig igényelhető? Valamint kérdésem lenne, hogy én, a párom 9 éves kisfiára és a saját, 8 éves kislányomra együttesen igényelhetek-e szocpolt? Mindkét gyermeket együtt neveljük a párommal, a kisfiát a bíróság nekünk ítélte. Köszönöm a választ.

Az lenne a kérdésem, hogy 2014. 02. 07.-én leszek 40 éves, 2 éve vagyok párkapcsolatban, van gyerekünk, akkor mi már nem vagyunk jogosultak szocpolra?

36 éves vagyok, a párom 43 éves. Érdeklődnénk, hogy így is igénybe vehetjük-e a szocpolt? Van kettő lányunk, egyik 4, másik 7 éves. Nincs ingatlanunk, albérletben lakunk.
Kérem, segítsen.
Köszönöm.

41 éves vagyok, 3 gyerekkel – 18 év tovább tanul, 15 év, 8 hónap – vagyis gyesen vagyok. Ha jól tudom, ez munkaviszonynak számít. Lenne-e esélyem a szocpolra építés vagy vásárlás esetén? Hol tudnék még segítséget kérni? Tudnék-e hitelt felvenni ebben a helyzetben?
Jelenleg nincs saját lakásunk.
Köszönettel.