Tisztelt Hitelnet!

Lakáshitelt vettünk fel 2010-ben. Önerőből és a bank által adott lakáshitelből. 1. gyerekünk 2011.08.01-én született, 2. gyerekünk 2014.05.15-én. Szocpolt és Csok-ot sem igényeltünk még egyik gyermekre sem. Házasok még nem vagyunk.
A már meglévő lakáshitelünkbe valahogy bele tudna segíteni a Csok?

Amennyiben nem, a tetőtér beépítésébe valahogy bele lehetne fűzni a csokot? Nem különálló lakrész lenne a tetőtér, csak két szoba és egy fürdőszoba kerülne bele és a földszinti lakásból lehetne felmenni lépcsőn, nem kintről lenne a bejárat.
Ha erre fel lehetne venni, akkor milyen összegben? Valamint csak egy új hitelhez kapcsolódóan, vagy csak kizárólag önerőhöz is lehet kérni?

Valamint van 1 fundamentánk, esetleg ha lejár, bele lehet vinni egy csokos igénylésbe az önerőhöz? Vagy a fundamentához kérhető lakáscélú kölcsönhöz + önerőhöz lehet kérni csokot?

Válaszát előre is köszönöm!
Brigi

Kedves Brigi!

Az utólagos támogatásra való jogosultság megállapításánál mindig a lakáskölcsön megkötésének időpontjában érvényes rendelkezés a meghatározó. A tekintetben tehát, hogy jogosultak-e utóbb született gyermekeik után szocpolra, a 2010-ben érvényes előírásból kell kiindulni. Mivel 2010-ben nem volt elérhető gyermekek utáni egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás, ezért a később született gyermekek után a meglévő lakáshitel csökkentésére sincs lehetőség igényelni.

Meglévő gyermekeik után a tetőtér-beépítéséhez lenne igényelhető a CSOK. A bővítéshez két gyermek után adható összeg 1.430.000 Ft. Fontos azonban tudni, hogy bővítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni, s a támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át. A 70%-os mértéket meghaladó számlabemutatás esetén a költségvetés összegének erejéig bemutatott számlák figyelembevételével, legfeljebb a gyerekszám alapján irányadó kedvezmény vehető igénybe. A számított különbözet kizárólag a bővítendő lakással összefüggésben felmerülő, fel nem mondott lakáscélú hitelintézeti kölcsöntartozás csökkentésére használható fel. A ténylegesen elérhető CSOK összege tehát attól függ, hogy mekkora összegű lenne a költségvetésük, illetve milyen mértékben tudják számláva igazolni a munkálatokat. A kedvezmény újabb kölcsön igénylése nélkül, önerős finanszírozással is igénybe vehető.

A Fundamentából származó megtakarítás önerőként felhasználható. A Fundamenta CSOK nyújtásával nem foglalkozik, tehát amennyiben Fundamenta hitelt igényelnének a bővítéshez, úgy CSOK igénylésüket egy másik hitelintézethez szükséges benyújtani.

A bővítésre igényelt CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

3 éve lakásvásárlásra felvettem egy gyermekem után a csok támogatást egyedülállóként. Azóta férjhez mentem, újabb gyermek született, így 2 kiskorút nevelünk egy háztartásban. Ha önkéntesen visszafizetem a korábban felett csok támogatást, felvehetem újból immár 2 gyermek után, a meglevő ingatlanra? (beszámítani az ingatlan hitelébe)
Tisztelettel köszönöm!

Van 2 gyermekem. Élettársi kapcsolatban élünk. Van egy lakáshitel és az lenne a kérdésem, hogy beszámítható-e?
Köszönöm.
Beáta

Jó napot!
Nekem van egy lakáshitelem, ami sajnos nincs fizetve, de szeretném ha lehet felvenni a csokot.
Ez lenne a kérdésem, hogy fel vehetem-e vagy sem.
Válaszát nagyon várom.
Köszönöm.

Az lenne a kérdésem, hogy van egy meglévő házam, 3 szobás, fürdőszoba, konyha, étkező, amin 4.500.000 Ft jelzálog van. Van egy élettársam és tőle van 4 gyermekem és 1-re sem használtam ki se szocpolt, se csokot. Szerepelek KHR listán és az élettársam is. Sajnos a háznak a törlesztését sem tudjuk fizetni, pedig én dolgozom, az élettársamnak is van fennálló munkaviszonya.
Lehetséges-e, hogy kihasználjuk a csokot a meglévő házra, annak kifizetésére a bank felé és korszerűsítésére, újítására?

Tisztelt Szakértő.
Egy olyan kérdésem lenne, 2017-ben vettünk családi házat, akkor már volt egy kisfiúnk. Akkor nem vettük igénybe a csokot, így utólag lehet-e igénybe venni úgy, hogy a hitelbe betörlesztve igényelnénk? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Renáta

Tisztelt Cím!
2012-ben vásároltunk egy használt családi házat, amire lakásvásárlási jelzáloghitelt vettünk fel. Ezt a hitelt 2015-ben az árfolyam átváltáskor átvittük egy másik bankba. Ekkor már volt egy gyermekünk, viszont a CSOKot mégsem tudtuk igénybe venni. Az ingatlanra új építési engedélyünk van „bővítés, átalakítás” megnevezéssel. Használatba vételi engedélyt múlt év elején kaptunk. Azóta született még egy gyermekünk. Mind ketten 35 év alatti fiatalok vagyunk.
A kérdésem az lenne, hogy a meglévő hitelbe be lehet-e törleszteni a CSOK összegét?
Milyen módon lehetne igénybe vennünk a támogatást?
Segítségét előre is köszönöm!
Nikolett

Fel lehet-e venni a Csokot egy már meglévő lakáshitel kiváltására? Esetleg gondolkodnak-e abban, hogy azok is hozzá jussanak, akiknek már végrehajtónál van a kölcsönük, viszont evvel a lehetőséggel megmenthető lenne az ingatlan.
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségem van a Csokkal kapcsolatban, mert van 2006 óta egy fészekrakóra felvett lakáshitelem, amire eddig semmilyen szocpolt, csokot nem vettünk fel! 3 gyerek van. A Csokot bele lehet-e forgatni a lakáshitelbe?

Tisztelt Cím!
Lakáshitelünk van, annak kiváltására/törlesztésére nem lehet CSOK-ot felvenni? (2 gyermek van)
Előre is köszönöm!

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy arra van-e lehetőség, hogy meglévő lakáshitelt kitörleszteni a CSOK támogatással?
Köszönöm előre is a választ!
Üdvözlettel.
Enikő

Korábban, használt lakásra felvett ingatlancélú jelzáloghitelre kérhető-e CSOK?